Connect with us

Kultura

TRANSHUMANIZAM I MODERNO ROPSTVO

Published

on

Bitne informacije za svakog čovjeka, koji teži životu u neovisnosti, samoodređenju, miru i slobodi. Razgovor je vođen između Sacha-e Stone-a, dr. Christiane Northrup, Tara-e Thornton i Kevin-a Jenkins-a. Čitate prijevod izvadaka razgovora, hvala svim učesnicima.

Sadržaj
• U cjepivima se nalaze nanokristali, koji su nanoroboti
• Nanoroboti šalju podatke o našem tijelu
• Nanoroboti primaju informacije / naredbe i šalju u naš mozak
• Otklanjanja suosjećanja iz naših DNA
• Patent za COVID-19 je u Holandiji bio prijavljen 13. listopada 2015.!!!
• Još 2013. se trgovalo s instrumentima i aparatima za dijagnosticiranje COVID-19

Dr. Christiane Northrup: U cjepivima se nalaze nanokristali, koji su nanoroboti i koji će biti u stanju kontrolirati sve što radite, svaki pokret, što jedete, koliki vam je tlak, koje lijekove uzimate i slati vaše podatke na „oblak“. (op. aut.: Više o tome na kraju članka) Bill i Melinda Gates su 26. 3. 2020. pod brojem 060606 prijavili patent (op. aut.: Nije mi ga uspjelo pronaći), a to je povezivanje tih bioloških podataka putem nanokristala s kriptovalutom. Imate barkod, svoj broj i uvijek se ponavlja ista igra.

Tara Thornton: Ti nanoroboti kad su u našoj krvi i u našim stanicama imaju ne samo sposobnost slanja podataka (moždani valovi, emocije, krvni tlak, ono što jedemo), već i primanja u mozak, što nije ništa drugo već potpuna kontrola uma, manipulacija, izdavanje naredbi, usađivanje vjerovanja – sažeto u jednu riječ: transhumanizam, t.j. interakcija između elektronike i biologije. Time gubimo kontrolu nad svojim ljudskim tijelom, nad mislima i prelazimo u stanje ropstva, gdje UI (AI  = artificial intelligence) kontrolira nas ljude. Jednom kad nanorobote imamo u tijelu, ne možemo ih izrezati ili poništiti, jer će biti u krvi i u stanicama, kao i skupljeni oko kralježnice.

Pogledajte tko stoji iza kulisa, Bill Gates, DARPA (Agencija za napredne istraživačke projekte obrane) – uvijek isti ljudi.

Sacha Stone: Uloga kromosoma 8 postaje ovdje vrlo važna, jer je „suvremeni dar“ ovog cjepiva čovječanstvu, u biti modifikacija sekvence DNA, t.j. spajanje s kromosomom 8, što znači uklanjanje empatije – neka vam to bude jasno. Kada ljude genetski prepravite da postanu sociopati ili psihopati, oni nemaju više sposobnost emotivnog uživljavanja u drugog čovjeka, ni sposobnost komunikacije i to je ono o čemu si govorio Kevine. Ovo je zmija, zmija, koja sada dolazi svojom sofističnošću (upotreba lažnih argumenata, posebno s namjerom obmane) i „posreduje“ pri našoj prirodnoj urođenoj povezanosti jednih s drugima, s našim životima, s našim obiteljima, s našim zajednicama i s našim Bogom. Kevine, ispričaj malo više o transhumanizmu i velikoj farmaciji, koja je zmija u vrtu od trilijun bilijuna dolara, s jedinim ciljem otrovanja ljudskog uma, tijela i duše.

Kevin Jenkins: Kad pogledam što nam modernim cijepljenjem žele reći, jest, da Božje stvorenje više nije dovoljno dobro i da žele tržiti našim tijelima i našom dušom. Ja to gledam iz afroameričke perspektive i razmišljam o našoj povijesti u ovoj zemlji [ropstvo], razmišljam o tome što se događa u Africi, o onome što smo osobno vidjeli na licu mjesta (op. aut.: kako djeca umiru nakon cijepljenja) i razmišljam što Bill radi, što radi Fauci, što CDC i NIH čine i mislim da kažu: „Tvoje tijelo nije više za tebe važno, ono je važno nama i jedini način na koji možemo nastaviti zgrtati / povećavati naše bogatstvo i kontrolirati čovječanstvo, odvući Boga od vas, udaljiti čovječanstvo od vas – jest da vam još oduzmemo i tijelo i mikročipiramo ga i porobimo na razini koju nikada prije niste doživjeli.“
Razmislite o samohranoj crnoj majci, obitelji koja je već uništena u ovoj zemlji, razmislite o zajednicama čija je vrijednost potisnuta i razmislite o crncima koji su u ovoj zemlji bili zatvoreni posljednjih nekoliko desetljeća. Kad kažem moderno ropstvo, onda time mislim – crkvama sada oduzimaju Boga, zatvaraju ih, obrazovni kartel sada preuzima naše škole i kaže da je učenje na daljinu jedini način na koji ćete biti u mogućnosti učiti. Razmislite o tim činjenicama u ovom trenutku u našim zajednicama širom zemlje, bijelim, crnim, azijskim i latinsko-američkim. Više ne komuniciramo, jer su nam sad nametnuli masku srama, tu masku očaja.

Oduzeli su nam mogućnost direktnog disanja u svijet i transhumanizam se događa upravo sada, jer kažu, ‚ako ne slijediš naše upute, oduzeti ćemo vam sve što imate‘. Ne dozvoljavaju nam da hodamo zajedno, da se srećemo, oduzeli sa nam mjesta koja su važna za nas. Stalno nas zbunjuju suprotnim izvještajima, danas moraš nositi masku, sutra ostani na odstojanju i sl., tako da ne sagledamo veći plan koji stoji iza svega, tj. kontrolirati cijelo čovječanstvo, jer sada žele biti naši „Bogovi“.

Sacha Stone: Prije nego od nas stvore robote, žele nas onečovječiti (dehumanised). Ali to im neće uspjeti, kao ni cijepljenje cijelog čovječanstva, previše znam o ljudskim pravima, Nirnberškom ugovoru, o pravima Vlade – pokušat će to sprovesti u nekim zemljama „trećeg svijeta“ – sve je to stara masonska šahovska igra, kada bijelo preokreću u crno. Gledaj šta rade na Facebooku-u, kako zatvaraju ljudima stranice, sve postaje očiglednije i oni sami znaju da je to ludo, pokušavajući izazvati kognitivnu disonancu (op. aut.: stanje nedosljednih misli, uvjerenja ili stavova, posebno u vezi s odlukama u ponašanju i promjenom stava, kad je mozak opterećen nelogičnim podacima iliti kako se kaže, “kad slijep gluhome opisuje što se događa“). Sve je to dio dugogodišnjeg plana ekonomije krvi – ono što su rimsko-katolička crkva i vatikanski kompleks, kao i svi svjetski ratovi kroz koje smo prošli – sve je to planirano.

Dr. Christiane Northrup: Da, dječji pregledi nisu bili ništa drugo, već indoktrinacija u medicinski industrijski kompleks, što započinje u onom trenutku kako se prema ženi odnosi pri porodu, jer je to otvoren trenutak kada žena rađa svojom snagom i moći, porodi bebu i stavlja je na prsa i dobiva malu životnu jedinicu njenog vlastitog tijela. Bolničko odjeljenje nije za intenzivnu njegu novorođenčadi, već kako sam znala reći, koncentracijski logor za novorođenčad.
I kad rodiš na takav način, iz svoje vlastite moći i snage… ne možeš takvu ženu nagovoriti ni na što poput maske za njezino dojenče. (op. aut.: Dr. Christiane Northrup se godinama svesrdno zalaže da žene rađaju kod kuće u mirnom, poznatom okruženju, a ne pri zasljepljujućim bolničkim svjetlima i u sterilnoj atmosferi sa zveckanjem hladnih metalnih instrumenata koji već svojim zvukom izazivaju stres, kao i prisutnošću nepoznatih ljudi i njhovih glasova, koji prvi dodiruju i primaju u svoje ruke ono što je žena u svom tijelu nosila pod srcem punih devet mjeseci … izvuku novorođeno u hladnoću zemaljskog svijeta i drže naglavce za nožice, udaraju po zadnjici da bi zaplakalo, jer naravno inače ne bi znalo udahnuti bez njih. I TO je prvi utisak za dobrodošlicu nove Duše na ovaj svijet – buka, umjetno jako svjetlo, hladnoća, udarac / bol, koje se utisnu u podsvijest … oh, Bože prosvijetli ih da shvate!)

Sacha Stone: Jako lijepo … liječnik Zach Bush nam je nedavno rekao vrlo lijepu stvar, da bi po njegovom stavu na osnovu proučavanja, ono što bi čovječanstvo moglo izbaviti iz ralja ove pogibelji s kojom se suočavamo, bio konačni urlik majke …

Dr. Christiane Northrup: YES! (potvrđuje s velikom odlučnošću)
Sacha Stone: (smije se) … pa, jer kad se ta tigrica oglasi, onda se sigurno trese cijela Galaksija …
Kevine, velika farmacija, mainstream mediji ili sektor javne zdravstvene uprave su pokvareni do srži, ali iskreno, tko je kojim redoslijedom ovdje kriv, velika farmaceutska industrija i njihov generacijski domaćinski dnevni red čovječanstva, mainstream mediji i njihovo generacijsko magijsko bacanje čarolija i formula riječima i velike obmane, ili uprava za javno zdravstvo i službeni dio tehnokracijske vlasti, kako centralne, tako i lokalne. Koje od ta tri morska čudovišta bismo prvo trebali ubiti?

Kevin Jenkins: Mislim da nemamo vremena, mislim da se sada događa usklađivanje / poravnavanje, svi su zajedno, zdravstvena služba – ja to nazivam „velike farmaceutske vijesti“, a glavne vijesti su vijesti velike farmaceutske industrije. Postoji usklađivanje – mi više nemamo vladu, nemamo ustanovu koja bi nam pružala podršku, da uzvrati i odgurne / odbije – nemamo kamo otići i nemamo se kome obratiti i početi provoditi građanski neposluh. Trebamo se ujediniti … mi se borimo protiv troglavog čudovišta: neuspjele vlade, velika farmacija je preuzela i komoditizirala naše tijelo (op. aut.: komoditizacija je radnja ili postupak tretiranja nečega kao puke robe), velika tehnologija je sada u mogućnosti nadgledati naše tijelo – razmislite o tome. Sva su tri elementa u igri i zbog razotkrivanja svega toga nam je sada omogućeno da vidimo ružno čudovište, što oni zapravo i jesu. Znamo tko je Bill Gates, Fauci, dr. Burks i novinar kojeg smo imali, svi su oruđe ovih oligarha i politike nad ljudima.
Kada se neka žena požali kod liječnika da joj je dijete oboljelo nakon cijepljenja, što se događa? Proglasi ju se ludom i pokuša uništiti. Onda si možete zamisliti što se događa u crnoj zajednici stanovništva, kronični autizam, kronične bolesti i ja im kažem – ‘ne šutite, kažite otvoreno o čemu se radi’, isto govorim u vezi korone i promatram strah na licima ljudi.
Ali što se trenutno događa, jest da Bill Gates i svi oni mogu odlučivati tko će živjeti, a tko ne. Ali u biti sam sretan, jer je sada cijeli svijet saznao o cijepljenju, probudio se i rekao: „Ja sam protiv cijepljenja (anti-vax).“

Sacha Stone: Kevine, spomenuo si da su djeca koja su bila cijepljena zapravo prijetnja djeci koja nisu bila cijepljena.

Dr. Christiane Northrup: (kima glavom i dodaje) To je točno.

Sacha Stone: Razradimo to za mnoge mame i tate koji ovo gledaju i koji će biti jednako zapanjeni kao i ja kad sam tek počeo s proučavanjem. Što to znači?

Kevin Jenkins: Pa, intervjuirao sam dr. Hooker-a, koji proučava necijepljenu djecu, nasuprot cijepljene djece. U svim su obiteljima s kojima sam razgovarao u posljednjih nekoliko mjeseci i koje nisu cijepile svoju djecu, djeca vrlo zdrava, napreduju, nisu bila bolesna, a kad kažem bolesna, mislim stvarno jako kronično. Djeca koja su trenutno necijepljena, put su za dobro zdravlje, a ona koja su cijepljena, nalaze se u traumi. Djeca koja su cijepljena gube [u poredbi], ako je išta štetno za djecu koja nisu cijepljena. Ona primaju vakcinu u tijelo i ja to zovem upucavanje virusa u njih, pa je taj cijeli pojam da su necijepljena djeca opasna potpuno besmislen(dr. Northrop kima glavom i potvrđuje) To jednostavno nema smisla, nijelogično, nije istina i kad roditeljima kažete da cijepljenje njihovoj djeci donosi veću štetu – za razliku od davanja vitamina D koji im je potreban, cinka, izgradnje imunološkog sustava, zdrave prehrane – oni to ne žele čuti, jer im je rečeno ‚ako vaša djeca nisu cijepljena, ugrožavaju drugu djecu‘ i to je ono što sam rekao da se događalo s obrazovnim kartelom u javnim školama širom zemlje. Prilično je zastrašujuće.
Sada našoj djeci oduzimaju mogućnost da budu jedni s drugima, da razgovaraju jedni s drugima, da se međusobno druže, kažu da su sada ako nisu cijepljena opasna za učitelja, za drugu djecu, što nije činjenično i nije utvrđeno.
I školski sustav je sada postao dio tog velikog kartela, zajedno s vladom i farmaceutskom industrijom.
Što trenutno kažu učitelji u cijeloj zemlji: ‘Tvoje dijete predstavlja opasnost za mene, ja ne želim da više dolazi u školu, ne diši u mene.’ Našu su djecu sada pretvorili u nešto strašno, tako da zaista moramo obratiti pozornost što se događa u tim institucijama, posebice u ovoj zemlji. (S.A.D.) Zahvalan sam da sudjelujem u tom razgovora i nadam se da ćemo ga još produbiti u nekoliko slijedećih mjeseci.

Sacha Stone: Hvala Kevine da si bio s nama, ali prije nego se oprostiš od nas, želim ti priopćiti da smo glasali i odlučili da možeš birati s kim želiš spavati, s Billom Gates, Fauciem, ali zbog činjenice da nisi uspio odgovoriti na pitanja, biti ćeš zapravo u vreći za spavanje s Melindom Gates, Markom Zuckerbergom i Nancy Pelosi. Sretno ti Kevine. (svi se previjaju od smijeha) Bio sam oduševljen da si danas bio s nama. Hvala dr. Christiane Northrup, hvala Tara Thornton, hvala da ste nam se danas pridružili.“

………….

Dodatak

Evo nekoliko izrazito zanimljivih podataka o prijavljivanju patenta za testiranje nekih navodnih „virusa“, čije se pojavljivanje najavilo putem „dalekovidnih sposobnosti“ određenog Richard-a Rotschild-a. I kojeg li slučaja, njegovo se predviđanje zaista potvrdilo i “obistinilo” nakon punih 5 godina. Pitam se je li jako nadaren ili možda piše romane naučne fantastike?

Pa, uvjerite se i sami.

Patent za COVID-19 je u Holandiji bio prijavljen 13. listopada 2015.!!! ali objavljen 9. ožujka 2020. Taj prvi datum vidimo unesen pod „Prioritätsdatum“. Što to znači?*

https://nl.espacenet.com/searchResults?locale=nl_NL&ST=singleline&submitted=true&query=COVID-19&DB=

*U zakonu o patentima prioritetni je datum najraniji referentni datum na koji je tehnologija predana na patentiranje kao nova i kao pronalazak.

U roku od jedne godine od ovog datuma podnošenja prve prijave patenta, mogu se podnijeti daljnje prijave za isti izum u cijelom svijetu, pri čemu im je datum prioriteta prve prijave mjerodavan referentni datum. To je načelo prioriteta.
Datum prioriteta može biti prije stvarnog datuma podnošenja, ako patentna prijava polaže pravo prioriteta ranije izvorne prijave.

Ostali dokumenti su samo za prijavu patenta važeći, ako su već bili javno dostupni prije datuma prioriteta. Bit ćete traženi [ime] u patentnoj potrazi za stanjem tehnike. To je važno za patentiranje, jer se patenti mogu dodijeliti samo za izume koji su na datum podnošenja novi u stanju tehnike, a temelje se na inventivnom koraku i mogu se komercijalno koristiti.

https://de.wikipedia.org/wiki/Prioritätsdatum
https://nl.espacenet.com/publicationDetails/biblio?II=11&ND=3&adjacent=true&locale=nl_NL&FT=D&date=20200903&CC=US&NR=2020279585A1&KC=A1

E sad, pogledajmo tekst na dnu prijavljenog patenta, u kojem je opisan postupak primjene. Možda ćete biti malo iznenađeni? Navedeni podaci se potpuno slažu s navodima dr. Christiane Northrup i Tare Thornton.

Prijevod teksta
SAŽETAK US2020279585 (A1)

„Osigurana je metoda za prikupljanje i prijenos biometrijskih podataka (npr. vitalnih funkcija) korisnika, pri čemu se podaci analiziraju kako bi se utvrdilo pati li korisnik od virusne infekcije, poput COVID-19. Metoda uključuje upotrebu pulsnog oksimetra za postizanje barem postotka pulsa i zasićenja kisika u krvi, koji se bežično prenosi na pametni telefon. Kako bi se osiguralo da su podaci točni, akcelerometar unutar pametnog telefona koristi se za mjerenje kretanja pametnog telefona i / ili korisnika. Jednom kada se prikupe točni podaci, prenose se na oblak (ili domaćin), gdje se podaci koriste (sami ili zajedno s drugim vitalnim funkcijama) kako bi se utvrdilo pati li korisnik od virusne infekcije (ili vjerojatno od nje) kao što je COVID-19. Ovisno o zahtjevima, podaci, promjene i / ili utvrđivanje mogu se koristiti za upozoravanje medicinskog osoblja i poduzimanje odgovarajućih radnji.“

EN: „A method is provided for acquiring and transmitting biometric data (e.g., vital signs) of a user, where the data is analyzed to determine whether the user is suffering from a viral infection, such as COVID-19. The method includes using a pulse oximeter to acquire at least pulse and blood oxygen saturation percentage, which is transmitted wirelessly to a smartphone. To ensure that the data is accurate, an accelerometer within the smartphone is used to measure movement of the smartphone and/or the user. Once accurate data is acquired, it is uploaded to the cloud (or host), where the data is used (alone or together with other vital signs) to determine whether the user is suffering from (or likely to suffer from) a viral infection, such as COVID-19. Depending on the specific requirements, the data, changes thereto, and/or the determination can be used to alert medical staff and take corresponding actions.“

Sadržaj je povezan s prošlim člankom: Robert F. Kennedy mlađi u Berlinu: „Svi su kupljeni“ (13)

Komentar

Nije potreban, pametnome je sve jasno. Ali ipak, eto nekoliko popratnih riječi. Robotizacija ljudske rase ili transhumanizam se uvlači i šulja često neprimjetno, poznatim metodama nuđenja, posebice mladima „lakšeg i boljeg života, više zadovoljstva, trenutne povezanosti sa cijelim svijetom, nadljudskih sposobnosti“ i sl. Da, sve ima svoje prednosti, ali i drugu stranu. Neprestana aktivnost, kao i poplava informacija dovodi do premorenosti ne samo mozga, već i cijelog živčanog sustava. Radi cijeli tjedan više od 8 sati, jedi na brzinu ili vani (o kvaliteti konzervirane hrane pune pesticida i dodataka ne želim ovdje pisati, ima studija i izvještaja o tome koliko hoćete), gledaj „programirane“ izvještaje na TV, slušaj iste na radiju, čitaj također u novinama – nema razlike, ne samo unutar jedne zemlje, već diljem svijeta, sve ujednačeno – poslano iz jedne središnje agenture. U ovom videu se to vidi potpuno jasno, a ima i drugih koji pokazuju isto.

Samo i isključivo o nama ovisi, zaista o svakom pojedincu ponaosob, hoćemo li i dalje samo „konzumirati“ i navodno izabranim narodnim „zastupnicima“ prepuštati da upravljaju našim životima kako im se svidi, (danas ovako, sutra suprotno) na način koji samo njima donosi (materijalnu) dobit i povlastice, ili ćemo početi preuzimati odgovornost za svoj vlastiti život i za život naše djece, kao i budućih generacija.
Što može učiniti svaki od nas? Kao prvo trebamo duboko u sebi shvatiti da samo zajedno možemo postići poboljšanje na ovoj predivnoj Zemlji. Svaki čovjek ima po rođenu neku nadarenost i to je ono u čemu je najbolji i jedinstven. Zašto traćiti život nekim djelatnostima koje nem ne pričinjaju zadovoljstvo i koju radimo samo zbog novca? Kako bi izgledalo kad bi se ujutro ustali i jedva čekali da počnete ostvarivati svoje ideje? To ne bi bio „posao“, već pjesma čiste radosti!

Stoga slušajte svoj unutarnji glas, svoju SAVJEST i razmislite a prije svega osjetite, u kakvom svijetu zaista želite živjeti?
Odlučiti se može svaki čovjek, bilo muškarac ili žena – u ovom trenutku. Sretno nam svima!

P.S. Skoro da zaboravih, još 2013. se trgovalo s instrumentima i aparatima za dijagnosticiranje COVID-19. Da, da, sve se dugoročno i sustavno priprema i planira, ali i razotkriva kad za to dođe pravi trenutak, što je i Victor Hugo jednom vrlo prikladno izrazio riječima: „Ništa nije jače od ideje čije je vrijeme došlo.“

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Kosinjska dolina

Published

on

By

Kosinjska dolina bit će potopljena, pod vodom bit će kuće, polja, groblja, crkve, arheološka nalazišta (istražena i neistražena). Malobrojno stanovništvo bit će raseljeno i ostat će samo sjećanje i zapisi kako je nekada bilo.

Kameni Kosinjski most, građen od 1929. do 1936. godine, zamijenio je drveni most preko rijeke Like. Most povezuje Donji Kosinj s Gornjim Kosinjem, Mlakvom, Sušnjem, Podjelarom, Kosinjskim Bakovcem, Lipovim poljem i drugim mjestima. Izgradnjom novog sustava HEP Kosinj 2 i HE Senj 2 bit će potopljena naselja: Gornji Kosinj, Mlakva, Šušanj, Podjelar i drugi zaseoci.

Gradi se Tunel Gornji Kosinj – Lipovo polje kojim će se voda usmjeriti u korito rijeke Like.

U Gornjem Kosinju je crkva sv. Antuna Padovanskog (podignuta 1692. godine) koja će biti potopljena. Na crkvi su dvije ploče: jednu ploču postavili su župnik i župljani 1983, a drugu ploču postavili su lički svećenici s narodom povodom 500-te obljetnice tiskanja Rimskog glagoljskog misala, prve tiskane knjige u Hrvata.

U Kosinju su tiskana prva hrvatska glagoljska knjiga. Prva hrvatska glagoljska tiskara bila je u starom gradu Ribniku 1483. godine. (Zvonimir Kulundžić. 1960. Kosinj – kolijevka štamparstva slavenskog juga. Zagreb.; Zvonimir Kulundžić, 1983. 500. obljetnica kosinjskog misala – prve hrvatske tiskanje knjige. Zagreb.; Ivan Mance. 2013. Kosinj izvorište hrvatske tiskane riječi. Redak. Split. ISBN 978-953-336-028-7).

„Misal po zakonu rimskoga dvora“ prva hrvatska tiskana knjiga. Tiskana je 22. veljače 1483., dvadeset i osam godina nakon Gutenbergove Biblije. Primjerak Misala iz 1483. čuva se u Samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru u Zagrebu.

Druga hrvatska tiskana knjiga, tiskana u Kosinju 1491., jest Brevijar po zakonu rimskoga dvora, poznatiji kao Kosinjski brevijar, čiji se jedini primjerak čuva u Nacionalnoj knjižnici sv. Marka u Veneciji.

Kosinjskim krajem vladali su Brinjski Frankopani. Kosinj je opljačkan i razoren, a stanovništvo raseljeno tijekom provale Turaka 1522. i 1525. godine.

HEP planira potopiti kosinjsku dolinu (Gornji Kosinj, Mlakvu, Podjelar i druge zaseoke) te stvoriti veliko akumulacijsko jezero. Stanovništvo će biti raseljeno, za zemlju, stambene i gospodarske objekte planira se dati neka sića (navodno 12 kuna po četvornom metru ?). Neki stanovnici dobiti će zamjenske stanove u Perušiću i drugdje. Pokušaji stanovnika Kosinja (450 potpisa), župnika iz Kosinja Pere Jurčevića, Crkve, povjesničara i arheologa nisu naišli na razumijevanje u HEP-u pa slijedi raseljavanje stanovnika i potop Kosinjske doline (polja, gospodarskih objekata, groblja, crkava, i arheoloških nalazišta).

Ostat će samo sjećanje, dok bude živih iz tog kraja, i zapisi putopisaca, povjesničara i arheologa o Kosinjskom kraju.

Continue Reading

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM – 58. Vinkovačke jeseni

Published

on

By

Ove godine su se održale 58-me Vinkovačke jeseni, smotra izvornog hrvatskog folklora i tradicijske kulture. Završnim svečanostima prethodile su Dječje jeseni gdje je preko 2 tisuće malih sudionika iz 55 društava iz cijele Hrvatske prošlo ulicama grada, predstavilo svoja sela i gradove te su pokazali ljubav prema tradiciji svoga zavičaja.

Tematski su ovogodišnje Vinkovačke jeseni vezane uz dukat,  zlatnik koji je u kulturi slavonskoga čovjeka prisutan od davnine.

Na kraju programa ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, zadnja tri dana, bilo je Svečano otvorenje, Svečani mimohod i Državna smotra izvornog hrvatskog folklora. Na središnjoj pozornici nastupile su najbolje folklorne skupine, njih 33 koje promiču hrvatski folklor i tradiciju.  Nastupili su i gosti iz Slovenije i Tajlanda.

U svečanom mimohodu centrom Vinkovaca prošlo je nešto manje od 60 folklornih skupina koje su pokazale sjaj i bogatstvo baštine hrvatskog naroda.

Nažalost, ove godine smotra je zbog svinjske kuge bila bez konjanika i konjskih zaprega.

Vinkovčani i njihovi gosti uživali su i u slavonskim delicijama te se tražilo mjesto više u Bircuzu, Slavonskom sokaku, Vinskom šoru i u kafićima. Lovačka društva dijelila su čobanac uz Bosut, djelio se i fiš-paprikaš te šaran na rašlje.

Continue Reading

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Bistričke

Published

on

By

Župa u Bistrici spominje se prvi put 1334. Župna crkva bila je posvećena sv. Petru i Pavlu. Otkada je 1731. biskup Juraj Branjug posvetio novo uređenu crkvu Snježnoj Gospi, svetište i mjesto zovu se Marija Bistrica.

Svetište Majke Božje Bistričke je hrvatsko nacionalno marijansko svetište.

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

Hrvatski je sabor 1715. darovao glavni oltar na čast Bistričke Gospe. Požar je 1880. oštetio čitavu crkvu osim glavnog oltara s kipom Majke Božje Bistričke koji je ostao posve neoštećen. Arhitekt Hermann Bolle obnovio je i proširio crkvu te izgradio cintor oko svetišta. Zagrebački nadbiskup dr.  Antun Bauer okrunio je 1935. čudotvorni kip Marije i Malog Isusa zlatnim krunama i proglasio Mariju kraljicom Hrvata. Biskupska konferencija proglasila je 1971. bistričko svetište Nacionalnim prošteništem čitavog hrvatskog naroda. Godine 1984. u Mariji Bistrici je održan Nacionalni euharistijski kongres.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, kada je svetište za tu prigodu posebno uređeno i dograđeno.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved