Connect with us

Vijesti

TRUMPOVI ODVJETNICI OTKRILI NOVE ŠOKANTNE DETALJE: CIA kreirala “Dominion” aparate za krađu glasova

Published

on

Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trzmpa prozvao je umirovljenog admirala američke mornarice Petera Neffengera kao „čovjeka za vezu“ između protukandidata Joea Bidena i manipulacija softwareom za elektronsko glasovanje na američkim predsjedničkim izborima.

Trampovi odvjetnici Rudi Giuliani i Sidney Powell navode da je „Smartmatic“ čiji je predsjednik odbora umirovljeni admiral Peter Neffenger postao član Bidenovog tranzicijskog tima, bio u središtu namještanja glasanja na izborima 3. studenoga.

Holding kompanijom „Smartmatic“ predsjedava Neffenger, suradnik utjecajnog milijardera mađarskog podrijetla Georga Soroša, koji je također član trusta mozgova koji je nedavno dobio značajna sredstva od ukrajinske firme koja je zapošljavala Bidenovog sina.

Giulliani je u nedjelju rekao „Fox Newsu“ da je „Smartmatic“ isporučio software za strojeve za glasovanje „Dominion“ koje su se „pokvarili“ i preneli 6.000 glasova s Trumpa demokratskom kandidatu Bidenu samo u jednom ruralnom okrugu Michigena.

Powellova je istakla da je da je Neffenger predsjednik kompanije „Smartmatic“ i član odbora direktora te kompanije.

„Slučajno se dogodilo da je on u predsjedničkom tranzicijskom timu gospodina Bidena, što neće postati jer namjeravamo poništiti rezultate izbora u više država. Predsjednik Trump pobijedio je razlikom koja se broji ne samo stotinama tisuća glasova, već milijunima, koje je ‘prebacio’ ovaj softver, posebno dizajniran za tu svrhu“, rekla je Powell.

>> AKO BIDEN DOBIJE… MARKSTISTIČKA ZAVJERA!? Klaus Schwab bi stavljao čipove u naše glave kako bi nam vlast mogla čitati misli?

„Posjedujemo svjedočenje pod zakletvom zašto je ovaj software napravljen. Napravljen je za namještanje izbora. Svjedok je u potpunosti bio informiran o tome, video je da se to događalo u drugim zemljama. To su radili namjerno, bilo je proračunato, a radili su to i ranije. Imamo dokaze iz 2016. godine u Kaliforniji. Imamo toliko dokaza“, rekla je Powell.

Ona tvrdi da je „Smartmatic“ isplaćivao „povrat novca“ javnim službenicima u zamjenu za unosne državne ugovore. Ona je rekla da se nekoliko uzbunjivača javilo reći da su „značajne sume novca date članovima obitelji državnih službenika“ koji su kupili software.

„Dominion“ aparati su korišteni u 28 država, uključujući šest ključnih – Arizonu, Georgiu, Michigen, Nevadu, Pennsylvaniju i Visconsin.

„Govorimo o paketima od stotinu milijuna dolara za nove automate za glasanje, iznenada, u više država. ‘Pogodnosti’ za službenike kretale su se od gotovine do onoga što bih nazvala izbornim osiguranjem, jer su svjesni da mogu pobijediti na izborima ako koriste taj software“, rekla je Powell.
Ona je dodala da joj je žao što su mnoge ugledne političke ličnosti propustile priliku reagirati na brojne žalbe na hardware i software, uključujući starije demokrate Carolyne Maloney, Elizabeth Warren i Amy Klobučar.

„Zato se pitam koliko ga je CIA koristila u svoje svrhe na različitim mjestima“, rekla je Powello i dodala da je neshvatljivo da je direktorica Centralne obavještajne agencije Gina Haspel i dalje na tom mjestu, tvrdeći da bi je trebalo odmah otpustiti.

>> Moćniji su i od Masona: Pet organizacija koje stvaraju krize i vladaju svijetom

Citiran je „visoki obavještajni službenik“ koji je rekao da „Smartmacov“ softver ima „zadnja vrata“ koja mu omogućavaju „praćenje i nadgledanje“ kako bi „zainteresirana strana u realnom vremenu znala koliko će joj glasova biti potrebno za dobivanje prednosti na izborima“.

„Mogu dokaati da su to učinili u Michigenu, to mogu dokazati i svjedocima. Istražujemo ostalo. Ipak, u svakoj od tih država imamo više nego dovoljno ilegalnih glasačkih listića koji su već dokumentirani, da bi smo poništili rezultate u toj državi“, rekao je Giulliani.

Na pitanje da li mu je potreban „Dominion“ hardver ili „Smartmaticov“ software da bi dokazao slučaj, Giulliani je rekao da ima svjedoke koji „mogu detaljno opisati hardwar“, zajedno sa vladinim službenicima i drugima koji su „bili tamo pri stvaranju ‘Smartmatica’“. „Oni to mogu opisati, mogu nacrtati, mogu pokazati“, dodao je on.

„Poslije ovih izbora, cijela ova stvar mora se ispitati kao pitanje nacionalne sigurnosti. „Guverneri koji su sa ovom kompanijom sklapali ugovore nikada se nisu potrudili da poduzmu bilo kakvu detaljnu analizu“, naglasio je Giulliani.

„Ne mogu zamisliti da biste potpisali ugovor sa kompanijom ako biste otišli korak dalje i saznali da je vode ljudi koji su bliski Maduru i Chavezu, sadašnjem i bivšem predsjedniku socijalističke Venezuele“, dodao je on.

>> BRUTALNO: Hoće li Biden prihvatiti izazov dr. Shive s MIT-a?

Neffenger je postao „ugledni kolega“ u trustu mozgova Atlantskog savjeta nakon što je napustio američku vladu 2017. godine. Dvije godine kasnije, „Wall Street Journal“ objavio je da je ukrajinska energetska kompanija „Burisma holdings“, koja je u kontroverznim okolnostima zaposlila Bidenoog sina Huntera, donirala 100.000 američkih dolara godišnje Atlantskom savjetu od 2016. do 2018. godine.

Osnivač i izvršni direktor „Smartmatica“ je Venezuelanac Antonio Mugica, dok je britanski lord Mark Malloch-Brown, dugogodišnji Sorošev suradnik, predsjednik „Smartmatecove“ holding kompanije „SGO Corporation limited“ sa sjedištem u Londonu.

„Smartmaticova“ oprema korištena je na izborima za venecuelansku Nacionalnu ustavotvornu skupštinu 2017. godine, posle kojih se Mugica okrenuo protiv Madura, suprotno Giulianijevoj tvrdnji da su njih dvojica saradnici.

>> ŠOKANTNA KLOPKA? PRIJE NEKOLIKO SATI POKRENUTA NAJVEĆA operacija CIA-e o izbornoj prijevari u povijesti!

Mugica je priznao da bi njegov software mogao biti hackiran radi namještanja izbora kad je na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je Madurova vlada povećala izlaznost za oko milijun ljudi. Međutim, otkrio je da nije obavjestio pravosuđe u Venecueli prije konferencije za tisak, tvrdeći da „smo vjerojatno mislili da se neće obazirati na ono što smo imali kazati“.

Malloch-Brown je bio zamjenik ministra od 2007. do 2009. u kratkotrajnoj vladi bivšeg britanskog premijera Gordona Browna i ima nekoliko veza sa Sorošem. Bio je član savjetodavnog odbora milijardera za Bosnu od 1993. do 1994. godine. Dok je radio kao upravitelj Fonda Ujedinjenih nacija za razvoj 2002. godine, predložio je agenciji da radi sa Soroševim institutom za otvoreno društvo. U svibnju 2007. godine angažiran je kao potpredsjednik Soroševog Quantum fonda, ali je dao otkaz četiri mjeseca kasnije da bi se pridružio vladi Velike Britanije.

Pravni savjetnik Instituta za otvoreno društvo Kenneth Anderson bio je član savjeta Fondacije za ljudska prava čiji je osnivač i predsjednik Tor Halvorsen rođak odbeglog venezuelanskog vođe oporbe Leopolda Lopeza. Lopez je zatvoren 2015. zbog poticanja na nasilje u smrtonosnim neredima u Guarimbeu 2014. čiji je cilj bio svrgavanje Madurove vlade.

(Sputnik)

Vijesti

Elon Musk razotkrio Metu: “Djeca se treniraju društvenim mrežama, a AI se koristi za ‘maksimiziranje dopamina’

Published

on

Elon Musk upozorava da se djeca treniraju društvenim mrežama, razotkriva užas u kojem se AI koristi za ‘maksimiziranje dopamina’ (usmjeravanje ponašanja prema nagradi , pa i mogućoj ovisnosti) – piše Katabella Roberts u The Epoch Times.

Američki biznismen Elon Musk obraća se sudionicima putem videokonferencije tijekom 8. izdanja sajma tehnoloških startupa i inovacija Vivatech, u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu, 23. svibnja 2024. (slika: sreenshot/X)

Biznismen Elon Musk upozorio je roditelje na rizike koje njihova djeca provode previše vremena na društvenim mrežama, navodeći da se umjetna inteligencija (AI) učinkovito koristi kako bi se osigurala maksimizacija dopamina.

G. Musk, koji je vlasnik platforme društvenih medija X, izdao je upozorenje dok je govorio na tehnološkoj konferenciji VivaTech 2024 u Parizu u četvrtak, gdje se pojavio na daljinu putem web kamere.

Izvršni direktor Tesle pozvao je roditelje da ograniče količinu vremena koje svojoj djeci dopuštaju na društvenim mrežama, ističući sve veće rizike povezane s naprednom tehnologijom, osobito kada je riječ o algoritmima koji izazivaju ovisnost i koji djecu tjeraju da skrolaju na internetu.

“Brinem se da se današnja djeca obučavaju na društvenim mrežama”, rekao je g. Musk, dodajući da su algoritmi umjetne inteligencije “u osnovi maksimizatori dopamina”.

“Dakle, pokušavaju maksimizirati količinu dopamina koju dobivate gledajući ekran”, nastavio je. “Dakle, rekao bih, potaknuo bih roditelje da ograniče količinu društvenih medija koje djeca mogu vidjeti jer ih je programirala umjetna inteligencija koja maksimizira dopamin.”

G. Musk je kasnije podijelio video svog pojavljivanja na tehnološkoj konferenciji na svom X računu, napisavši uz njega: “Mnogi društveni mediji su loši za djecu, jer postoji ekstremno natjecanje između AI-ova društvenih medija za povećanje dopamina!”

Njegovi komentari dolaze dok se nastavljaju tužbe protiv Facebookove matične tvrtke Meta, koja također posjeduje Instagram.

U jednoj od tih tužbi, koju su podnijeli državni odvjetnici 33 savezne države, navodi se da je div društvenih medija osmislio i implementirao štetne značajke — uključujući umjetnu inteligenciju — kako bi iskoristio mlade korisnike i njihovu osjetljivost na ovisnost, čime je pomogao potaknuti krizu mentalnog zdravlja mladih.

Od Meta-e izmijenjena ‘društvena stvarnost’ mladih Amerikanaca’

“Meta je iskoristila snažne tehnologije bez presedana kako bi privukla, angažirala i naposljetku uhvatila u zamku mlade i tinejdžere”, stoji u pritužbi. “Njegov motiv je profit.”

Algoritmi Metine platforme, dodaje se u tužbi, dovode do toga da se korisnici spuštaju u “zečje rupe”, gdje obično ostaju dulje vrijeme, dok je tvrtka “duboko promijenila psihološku i društvenu stvarnost generacije mladih Amerikanaca” kroz tehnologije koje potiču angažman.

U tužbi se također navodi da je div društvenih medija aktivno radio na prikrivanju bilo kakvih dokaza u vezi s psihičkom štetom koju tvrtka uzrokuje.

Meta je oštro negirala tvrdnje iznesene u tužbi.

Međutim, tvrtka se također suočava s nizom drugih tužbi koje navode slične tvrdnje, uključujući da njezine aplikacije promiču tjelesnu dismorfiju i izlažu maloljetne korisnike potencijalno štetnom sadržaju.

Europska komisija, izvršna vlast Europske unije, također ispituje medijskog diva zbog zabrinutosti da ne štiti djecu na internetu i da možda krši zakone EU-a.

Umjetna inteligencija “učitelj s iznimnim znanjem”

Na drugom mjestu tijekom svog pojavljivanja na daljinu na VivaTechu 2024. g. Musk je raspravljao o tome kako vjeruje da će umjetna inteligencija “dramatično utjecati” na obrazovni krajolik u budućnosti, premošćujući praznine u područjima s ograničenim pristupom obrazovanju i pružajući djeci vlastite osobno prilagođene tutore.

“AI je izuzetno obrazovan učitelj, vrlo strpljiv, gotovo uvijek će biti u pravu i može prilagoditi lekcije posebno djetetu”, rekao je. “To bi bilo kao da svako dijete ima Einsteina za učitelja, pa bi to bilo prilično duboko.”

Poslovni čovjek također je upozorio publiku da će AI vjerojatno preuzeti većinu poslova u budućnosti.

Vjerojatno nitko od nas neće imati posao, rekao je Musk.

Prema takvom scenariju, postojao bi univerzalni visoki dohodak, koncept prema kojem svaki član društva prima visok dohodak i ne postoji “nestašica dobara ili usluga”, prema g. Musku.

Međutim, takav bi scenarij vjerojatno ostavio ljude da preispituju svoj smisao života, rekao je biznismen.

“Svaki posao koji netko radi bit će neobavezan, kao ako želite raditi posao koji je poput hobija, možete raditi posao”, rekao je. “Ali inače će umjetna inteligencija i roboti pružiti bilo koju robu i usluge koje želite.”

Izvor: Epoch Times

Continue Reading

Vijesti

Marinci testirali repliku oklopa iz kasnog brončanog doba. Utvrdilo se da je riječ o posljednjem kriku

Published

on

Iz Grčke nam ove godine dolaze brojne zanimljive vijesti iz područja arheologije. Jedna od njih vezana je uz inovativno testiranje prapovijesnog oklopa. Konkretan oklop ulazi među najstarije prilično cjelovito očuvane europske oklope – piše Sonja Kirchhoffer u Povijest.hr.

Oklop se datira u kasno brončano doba i s obzirom na to star je oko 3500 godina. Izrađen je od brončanih ploča koje su prekrivale veći dio tijela, a uključivao je i neobičnu kacigu s pločama na obrazima, koja je napravljena od veprove kljove. Kaciga je izrađena tako što su komadići kljova vepra bili pričvršćeni na kožnu podlogu. Ova je defenzivna oprema iskopana još 1960. godine u blizini sela Dendra u južnoj Grčkoj. U pitanju je lokalitet koji je doslovno udaljen nekoliko kilometara od Mikene, odnosno prijestolnice kralja Agamemnona. Od trenutka kada je oklop nađen javila se dilemna je li on korišten u borbama ili samo u ceremonijama.

Oklop i kaciga mikenskog ratnika. Fotografija: Fotografija: Andreas Flouris and Marija Marković, PLOS ONE, 2024, CC-BY 4.0 (Fotor editor. GoArt)

Kriteriji koje su morali zadovoljiti marinci

Istraživanje ovog naizgled nezgrapnog oklopa proveo je Andreas Flouris, profesor fiziologije na Sveučilištu u Tesaliji i njegov tim. U provođenju istraživanja angažirali su marince Helenskih oružanih snaga. Rezultati ovog nesvakidašnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE, u svibnju 2024. Za potrebe istraživanja znanstvenici su angažirali 13 marinaca. Naravno, u pitanju su bili dobrovoljci koji su odgovarali postavljenim kriterijima. Marinci su morali biti odgovarajuće dobi, tjelesne težine i visine. Bili su to ljudi većinom u svojim tridesetim godinama života, što je bilo u skladu s opisima ratničke elite u Ilijadi. Kako su ti ratnici opisani kao visoki i impresivne pojavnosti – u izboru vojnika vodilo se računa da budu viši od tadašnjeg prosjeka i težine, ne bi li bili ujedno usklađeni s podacima prikupljenim iz mikenskih grobova ratničke elite. Bila je to okvirno visina od oko 170 centimetra i težina koja se kretala do nekih 80 kilograma

Tijekom eksperimenta marinci su bili odjeveni u naizgled nespretne replike tzv. Dendra oklopa i naoružani oružjem karakterističnim za brončano doba. Tako opremljeni uključeni su u unaprijed osmišljene simulacije borbi koje su smatraju karakterističnim za kasno brončano doba.

Kako rekonstruirati borbe u kasnom brončanom dobu?

Pravo je pitanje kako su te borbe izgledale i koliko ih je uopće moguće rekonstruirati. Znanstvenici okupljeni u ovoj studiji krenuli su od Homerove Ilijade koja daje prikaz Trojanskog rata. Iako je Ilijada zabilježena u željeznodobnom periodu ili preciznije u arhajskom razdoblju grčke povijesti, ona sadrži i ratne tehnike iz brončanodobnog perioda. Autori unutar ove studije su bili prilično rigorozni i odlučili su prihvatiti iz Ilijade samo ono što je već doista potvrđeno arheološkim nalazima. Tijekom 11 satne simulacije zaključeno je da ovaj oklop nije ograničavao nositelje, kao i da je bio podnošljiv u uvjetima jakog naprezanja. U simulaciji su marinci bili naoružani križnim mikenskim mačem, kopljem, ali i kamenjem srednje veličine. Najčešće su primjenjivali borbenu tehniku nazvanu “hit and run”, koja je zahtijevala visoku razinu angažiranosti. Prilikom brončanodobnog ratovanja najčešće su stradavali gornji udova, prsa i glava. Znanstvenici su tijekom simulacija vodila računa i o geografsko-klimatskim uvjetima na području Troje, kao i fizičkim obilježjima ondašnje populacije i koječemu drugom.

Kako napraviti vjerodostojno simulaciju?

Da bi simulacija bila što vjerodostojnija nastojali su se replicirati odgovarajući životni uvjeti. Područje Troje je u kasnom brončanom dobu bilo močvarno s relativno visokim temperaturama i visokom vlagom. Prema onome što znamo o ratovima u davnoj prošlosti oni su se vodili u ljepšem i toplijem dijelu godine. Procijenjeno je da je prosječna ljetna temperatura u vrijeme Trojanskog rata bila između 23 i 29 stupnjeva Celzija uz iznimno visoku vlagu. Dakle eksperiment je proveden u kontroliranim uvjetima, ali je tražio temeljitu pripremu istraživača. Ovo je eksperimentalno istraživanje provedeno tijekom 2019. godine. Svi su marinci prije sudjelovanja prošli obuku u taktikama ratovanja brončanodobnog vremena. Kada su došli na testiranje morali su ići na počinak u točno određeno vrijeme i isto tako u određeno vrijeme se dići. Naime, bitke su u to davno vrijeme, kako se procjenjuje, započinjale negdje oko 7 sati ujutro i trajale su do oko 18 sati navečer.

Procjena potrebnih kalorija

Uz sve to simulirana je i prehrana ratničke elite onog vremena. Procijenjeno je da je elitnim vojnicima trebalo malo više od 4440 kalorija dnevno. Njihovi su obroci podijeljeni na tri dijela: jutarnji, međuobrok i večeru. Vjeruje se da su 40 posto kalorija unosili ujutro, 10 kroz grickanje u pauzama i 50 posto tijekom večere. Doručak se u ratničke elite sastojao od suhog kruha, kozjeg sira, maslina i crnog vina. Međuobroci su bili slični doručku, samo tu nije bilo vina, ali se moglo naći meda dok se navečer jelo obilnije pa je uz sve navedeno na repertoaru bilo i mesa različitih životinja poput ovaca i koza.

Oklop je imao težinu od 18 kilograma, što je bilo manje od težine replike. Naime razlika u težini se pripisuje nedostaku određenih dijelova na originalu kao i oksidaciji. Tijekom eksperimenta provedena su razna laboratorijska mjerenja. Zapravo prehrana je zajedno s ispitivanjima tijelesnih funkcija pokazala da je visoka procjenjena količina kalorija doista odgovarala onoj potrebnoj. Nakon simulacije marinci su pokazivali umor uglavnom u gornjim dijelovima tijela, ali i stopalima. Ovo je defenzivno oružje bilo fleksibilno za upotrebu u borbi, ali i dovoljno jako da ratnika zaštiti od većine udaraca, pa se smatra da je imalo važnu ulogu u osvajačkim tendencijama Mikenjana. Bio je to posljednji tehnološki krik koji je nadmašio znatno skromniji oklop izrađen od brončanih ljuskica apliciranih na lan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Continue Reading

Vijesti

Legenda o nastanku hrvatskoga grba

Published

on

Legenda kaže da je krajem 10. stoljeća, u ratu s Mlečanima, hrvatski kralj Stjepan Držislav zarobljen i odveden u Veneciju. Mletački dužd Petar II. Orseolo je čuo da hrvatski kralj dobro igra šah i izazvao ga je na 3 partije šaha.

Ako bi kralj pobijedio, dužd mu je jamčio slobodu. Prema legendi, Stjepan Držislav je pobijedio i pušten je iz tamnice da se vrati u Hrvatsku. Kao zahvalu za svoju slobodu odlučio je za svoj grb i grb Hrvatske odabrati šahovnicu – djelomično prenosimo sa stranice History of Croatia…

Freska iz 15. stoljeća s hrvatskim grbom

Naravno, ovo je samo legenda. Crveno-bijela šahovnica u Hrvatskoj se kao državni grb počela javljati tek u 15. stoljeću, a vjerojatno najvažniji dokument s hrvatskom šahovnicom je onaj u kojem hrvatsko plemstvo bira Ferdinanda I. Habsburškog za svog i hrvatskog kralja 1. siječnja 1527. Nakon što je 1526. u bitci kod Mohača poginuo posljednji ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. Jagelski.

Povelja iz 1527. kojom hrvatski velikaši biraju Ferdinanda I. Habsburškog za kralja

Postoji više tumačenja što znače bijela i crvena polja na grbu… Jedno od njih je da znače Bijelu i Crvenu Hrvatsku. Bijela Hrvatska bila je prapostojbina Hrvata na području današnje sjeverne Češke i južne Poljske do iza Karpata, a Crvena Hrvatska je današnja Hrvatska koju su Hrvati naselili početkom 7. stoljeća.

Ali postoji, prema istraživanjima skupine ruskih povjesničara, arheologa i etnologa, monografija Velikaya Horvatya, potpisana od povjesničara s Peterburškog sveučilišta, Aleksandra Mayorova s narativom o Velikoj (Crvenoj) Hrvatskoj. Knjiga je izdana 2006. godine i baca potpuno novo svjetlo na povijest Hrvata kao antičko-pontskog naroda, koji je kroz prvih par stoljeća pos. Kr., vodio Slavene do potpune emancipacije i velikog kraljevstva/carstva.

Postoje tumačenja da bijela polja označavaju mir, a crvena krv i rat, do toga da označavaju strane svijeta, bijela – zapad, crvena – jug, no ni jedna od ovi teza nije sa sigurnošću potvrđena. Kroz povijest se mijenjala boja početnog polja.

Smiješno je stoga, da današnji glavnostrujaški projugoslavenski ‘povjesničari’ (zajednički naziv – ‘istoričarske karleuše’ – uz ispriku J.K.-i)… hrvatski grb svode na neke, tek epizodne reminiscencije 20. stoljeća…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved