Connect with us

Društvo

Uzrokuje li Vatikan najveću katehetsku krizu u povijesti Crkve

Published

on

Papa Franjo je 2018. revidirao Katekizam Katoličke Crkve (KKC) kako bi promijenio učenje o smrtnoj kazni – kontroverza koja je i dalje izazov za kardinale, biskupe, svećenike i teologe širom svijeta.

Ali to je bio tek početak. Osim što iskrivljuje teologiju ređenja u najnovijem motu propriju, Franjo namjerava još više „ažurirati“ Katekizam Katoličke Crkve, koji će uključivati promjenu učenja o pravednom ratovanju i „književni“ jezik o „ekološkom grijehu“.

Tko zna? Katekizam bi uskoro mogao naučavati da je grešno posjedovati klima uređaj.

Ipak, još više zabrinjava papino nedavno ‘odobrenje’ homoseksualnih civilnih zajednica, koje bi se uskoro mogle naći svoj put i u Katekizamu Katoličke Crkve. Jer, kao što je nedavno objavljeno u Vatikanskom direktoriju za katehezu: „KKC nije statistički izraz doktrine, već dinamični instrument“ (br. 192), čineći ga tako predmetom trajne revizije po volji onoga koji nosi bijelo.

Čini se da sada sadržaj Katekizma Katoličke Crkve u potpunosti stoji na raspolaganju.

Nakon što je citirano novo učenje pape Franje o ovoj temi, najjasnije priznanje ovom „evolucijskom“ pristupu je činjenica da sam Vatikanski direktorij za katehezu uključuje vrlo razotkrivajuću fusnotu (KKC 2267 – izdanje 1. kolovoza 2018.) u odjeljku o smrtnoj kazni.

Ma zamisli! U pokušaju bizarnog oponašanja protestantizma, katolici će sada posvuda morati posjedovati najnovije izdanje Katekizma Katoličke Crkve, kako bi bili sigurni da se nepromjenjivi nauk Isusa Krista nije iznenada promijenio. Primjerice: „Oh, imate izdanje Katekizma iz 1997.? Žao nam je, više ne vjerujemo u to. Provjerite novo izdanje“.

Katekizam treba pojašnjavati, a ne zbunjivati

Upotreba bilo kojeg katekizma na način da bude sredstva za stalni „razvoj“, prilagođavanja Katekizma da služi popularnom mišljenju ili mašti liberalnih elita, potkopava korisnost toga dokumenta. To također uzrokuje ozbiljni skandal i zbunjenost zbog trajne postojanosti katoličke doktrine u cjelini. Kao što je kardinal Raymond Burke, emeritus prefekt Apostolske Signature potvrdio: „Ako [Franjo] može na ovaj način promijeniti katekizam, gdje to stavlja (prijašnje) nepogrešivo učenje Crkve? To je cijela poanta“. (Marijanski katehetski tjedan, 21. srpnja 2019.).

Sveti Pavao nas podsjeća: „Isus Krist je isti, jučer i danas i u vijeke“ (Heb 13,8). Nauk koji je naš Gospodin povjerio svojim apostolima ne mijenja se od godine do godine ili od mjesta do mjesta. Zbog toga je Prvi vatikanski koncil (u drugoj polovici 19. stoljeća) zagrmio protiv svih koji bi htjeli izmijeniti katoličko učenje u skladu s „modernim svijetom“:

Doktrina vjere koju je Bog objavio, ne iznosi se kao neko filozofsko otkriće koje je moguće usavršiti ljudskom inteligencijom, već kao božanski polog predan Kristovoj supružnici koja će ga vjerno štiti i nepogrešivo promicati. (Dei Filius, pogl. 4)

Iako katekizmi nisu sami po sebi nepogrešivi dokumenti, novi pristup Vatikana u stalnom preispitivanju Katekizma Katoličke Crkve bit će vrlo učinkovit u obmanjivanju onih koji još uvijek nedužno vjeruju da je KKC autoritativna vodilja katoličkog pravovjerja –nepogrešivi priručnik katoličke vjere i moralnog učenja.

Da stvar bude još gora, postoje bezbrojni lokalni i regionalni katekizmi, udžbenici i nastavna sredstva po uzoru na KKC, te ga brojni koriste kao glavnu referentnu točku (svi se oni također moraju ažurirati). Na primjer, katolički katekizam za odrasle, koji je nedavno revidiran kako bi se podudarao s najnovijim razvojem Katekizma Katoličke Crkve o smrtnoj kazni koristi „rječitu dvosmislenost“. Kao da je svrha katekizma zbuniti, a ne razjasniti nauk Krista i njegove Crkve! Događa se prava kriza katekizma, ako je ikada prije i postojala.

Doktrinarna nestabilnost, prisutna u katekizmu i mnogim drugim tekstovima koji se na njega oslanjaju, natjerala je muškarce i žene unutar i izvan Crkve da se pitaju: „Ako su ovi noviji katekizmi nepouzdani, postoje li neki stariji katekizmi kojima bismo trebali koristiti umjesto ovih?“ Najjednostavniji je odgovor: „Da, postoje“.

Povratak starim katekizmima

Čak su i mnogi katolici iznenađeni kada saznaju da je učiteljstvo Crkve tijekom stoljeća izdalo tisuće različitih katekizama i da oni pokazuju izvanredan kontinuitet poučavanja od jednoga prema drugome.

Takav nas kontinuitet ne bi trebao iznenaditi. Krist je Crkvi predao jedinstveno, „definirano tijelo doktrine, primjenjivo na sva vremena i sve ljude“ (Pio X, Lamentabili Sane, br. 59). Ta bi se doktrina trebala provoditi ne samo desetljećima, već stoljećima preko katoličkih katekizama. U njemu otkrivamo odgovore i neprekinuti kontinuitet u svim pitanjima vjere i morala.

Kroz stoljeća su katoličkim biskupima u radu s narodima katekizmi bili jedinstven glas učiteljstva koji su oni službeno odobrili, to je predstavljalo autentični izraz univerzalnog učiteljstva Crkve. To je djelo nepogrešivosti i djelotvorni protuotrov u naše vrijeme protiv pogrešne ideje (koju je Crkva davno osudila) da dogma može „evoluirati“.

Prisjećanje i obnavljanje tradicionalnih katekizama – tzv. „vječnih katekizama“ – može pružiti pouzdanu referentnu točku današnjim katolicima, koji su prečesto zbunjeni i sablažnjeni dvosmislenostima i pogreškama mnogih prelata. Stari katekizmi su napisani za svaku dob života i obrazovanja, nude pojašnjavajući i stabilizirajuću snagu u naše doba zbunjenosti i preokreta; sigurnu referentna točka za svakog katolika koji želi naučiti vjeru i predati je drugima.

U vrijeme kada čak i prelati najvišeg ranga mogu posustati mijenjajući nepromjenjive istine katoličke vjere i morala, katolici bi trebali nastojati slijediti „vječni katekizam“ biskupa i Koncila iz svih prostora i vremena, i dopustiti im da govore za njih same. Tko ima uši, neka čuje!

Izvor | Quo Vadis Croatia

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved