Connect with us

Vijesti

VIDEO Pompeo: Ponudit ćemo dobre uvjete za F-16 avione, a na Hrvatskoj je da odluči

Published

on

Američki državni tajnik Pompeo šalje iz Dubrovnika jaku političku poruku o novoj razini savezništva 

Američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi danas u Hrvatsku prije svega kako bi iz Dubrovnika poslao jaku političku poruku o novoj razini suradnje i savezništva dviju država i, prema informacijama iz vrlo upućenih krugova, potvrdio je da su ispunjeni uvjeti za dva kapitalna projekta na kojima se radi desetljećima – ukidanje viza i potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Te dvije dobre vijesti središnje su točke i postignuća koja jačaju hrvatsko-američke odnose i bitno idu na ruku hrvatskim građanima. Sve druge teme, uključujući i američke zrakoplove F16, u drugom su planu – donosi Večernji list.

Tijek događaja:

16:01 Premijer Plenković komentirao je dolazak američkog državnog tajnika u Hrvatsku, kao i odnose s Kinom. 

– Format 1+17 je dobar ako gledate sa spektra Kine. Oni su pokrili tako pola članice Unije. Koristan je za Kinu i za te zemlje. To što su se oni osjetili, dobro je i mogu to isto drugi. Bez redovitih susreta sve ide teže pa i gospodarska razmjera. Zato je i važan susret s Pompea. Važno je to što smo imali manje od 3 posto odbijenih viza. Kad se ukinu, bit će još i bolja razmjena – kazao je i napomenuo kako će veliki utjecaj na jaču razmjenu imati i ukidanje dvostrukog oporezivanja. 

Inicijativu 3 mora su pokrili na ručku američki državni tajnik i ministar Grlić Radman, naveo je te ponovio da inicijativa ima hrvatsku podršku. 

VIDEO: Plenković o dolasku Mikea Pompea, snimila Slavica Vuković

14:40: Nakon održanog sastanka hrvatski premijer Andrej Plenković i američki državni tajnik Mike Pompeo obratili su se javnosti iz Dubrovnika gdje je i održan sastanak  

– Nakon njegove turneje po Italiji posebno nam je drago što je Mike Pompeo stigao ovdje. Zadovoljstvo mi je da smo imali prigodu razgovarati o nizu tema. Činjenicu da smo upravo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska stekne sve preduvjete za ukidanje viznog režima. Vjerujemo da će ova godina biti ta kad će se postotak odbijenih zatjeva za vizom pasti na manje od 3 posto – kazao je Plenković i dodao: – Nadam se da će SAD vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani ostati bez tog uvjeta za posjet SAD-u

Rekao je da su govorili o dvostrukom oporezivanju te o energetici. Naveo je kako je jedna od tema bila i nabavka višenamjernih vojnih zrakoplova. 

– Hvala vam na lijepim željama za predsjednika Trumpa. Hvala vam što ste došli iz Bruxellesa kako biste mogli prisustvovati sastanku. Čast mi je ovdje biti – rekao je Mike Pompeo premijeru Plenkoviću te je dodao: – Naši povijesni odnosi su daleko stigli u posljednjih 30 godina. Govorili smo o mnogim temema – kazao je i podsjetio na činjenicu da je niz važnih sastanka bio održan upravo za vrijeme hrvatskog predsjedavanja

– Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza. Opredijeljeni smo za nastavak suradnje. Zahvaljujemo se na vašoj suradnji s NATO-a te plaćanju financijskih obveza – rekao je državni tajnik. 

Upitan o stanje u BiH, Plenković rekao je sljedeće: –  Politika prema ovom dijelu Europe ide u dva pravca: podrška stabilnosti u svim zemljama i podržavanje naših susjeda u europskim i atlantskim integracijama. Po tome smo postali prepoznatljivi. Za nas je posebno važno pitanje BiH. Smatramo da upravo ta zemlja treba osigurati ravnopravnost svih građana. Zato smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima. 

VIDEO: Plenković i Pompeo obraćaju se javnosti nakon sastanka, snimila: Slavica Vuković

– Mi ćemo učiniti sve za dobrobit ove regije i svijeta. Mi smo se aktivirali diljem svijeta, a toga nije bilo dugo vremena – istaknuo je Pompeo navodeći kako promiču zajedničke vrijednosti, te je najavio kako će sljedeće ići po diplomatsku turneju po Aziji. 

– Što se tiče F-16 aviona, ta je odluka na Hrvatskoj. Ja se jako ponosim s našom kvalitetom – rekao je i naveo: – Ponudit ćemo dobre financijske uvjete, a na čelništvu Hrvatske je da odluči. 

14:05 – Pompeo se sastao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Izjave za javnost se očekuju u 14:40. 

13:42 – VIDEO Ministar Grlić Radman i državni tajnik Pompeo prošetali su se Dubrovnikom 

11:50 – Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael R. Pompeo došao je u Dubrovnik gdje su ga dočekali Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan i Mato Franković, dubrovački gradonačelnik. 

Zajedno su prošetali po Stradunu i posjetili spomen-kuću Rona Browna, američkog ministra trgovine koji je poginuo kod Dubrovnika. 

U 14 sati zakazan je sastanak Pompea i hrvatskog premijera Plenkovića, nakon čega će se obratiti novinarima. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti ukidanje viza za hrvatske državljane kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja. Inače, Dubrovnik je pod strogim mjerama osiguranja. Policijski službenici na svakom su koraku, Grad nadlijeću policijski helikopteri, a u akvatoriju su policijski brodovi.

Inače, Michael Pompeo i supruga testirali su se na koronavirus nakon što je objavljeno da su američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melani pozitivni. Oboje su negativni. Pompeo je kazao da se zadnji put vidio s Trumpom sredinom rujna. 

7:30 – Iako je iz SAD-a bilo najavljeno da će Pompea u Dubrovniku, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, dočekati i ministar obrane Mario Banožić, to ipak neće biti tako. Kako doznajemo, SAD je predložio da i Banožić bude u Dubrovniku, no nije radio pritisak da tako i bude jer nabava zrakoplova nije središnja točka posjeta.

– Ponekad su stvari onakve kakvima izgledaju i ne treba tražiti skrivenu agendu – kažu nam upućeni u posjet.

Južni i mediteranski krug

Vrlo je zanimljivo kako je State Department strukturirao posjet Europi. Državni tajnik vrlo rijetko, ako nije riječ o velikim zemljama poput Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, dolazi u posjet samo jednoj zemlji. Kao što je i u ovom slučaju, organizira se posjet većem broju zemalja. Hrvatska je svrstana u južni i mediteranski krug, uz Italiju i Grčku, što je u savezničkom smislu i logična poveznica jer čini važan dio NATO-a i južnog krila američkih saveznika. Svaki put kad šef State Departmenta ide na put, vodi se računa o balansiranju poruke jer je i SAD-u stalo da održava dobre veze sa saveznicima.

U Hrvatskoj ga nije bilo neko vrijeme, a za razliku od tema s domaćinima u Italiji i Grčkoj, gdje će dublje pregovarati i lobirati za svoje interese, osobito u kontekstu zaoštrenih odnosa između SAD-a i Kine, u Dubrovniku su u prvom planu dobre vijesti kojima Amerikanci podižu kvalitetu bilateralnih odnosa i stavljaju Hrvatsku u najvišu savezničku kategoriju onih zemalja čijim građanima ne trebaju vize za SAD i s kojima imaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ta dva pitanja neće biti konzumirana i riješena posjetom Mikea Pompea, ali će biti potvrđeno da je njihovo rješavanje samo stvar tehnike i proceduralne provedbe, koja može potrajati i nekoliko mjeseci, ali da je odluka politički neupitna i da je samo stvar formalnosti da se provede u djelo.

Avione će samo spomenuti

Uz ukidanje viza, što će olakšati putovanja onima s hrvatskim putovnicama jer neće morati prolaziti viznu proceduru i plaćati taj postupak, izuzetno je važan sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Na ovotjednoj sjednici Vlade ovlašteno je Ministarstvo financija da zaključi pregovore i vrlo je čvrsta pretpostavka da nema razloga da to na kraju ne bude učinjeno. Taj je sporazum iznimno važan za hrvatski biznis, prije svega za male i srednje tvrtke, a pogotovo za IT sektor jer jamči da hrvatska tvrtka koja radi poslove u SAD-u manje od 12 mjeseci ne mora plaćati ondje porez već ga može platiti samo u Hrvatskoj.

U vremenima kad su mnoge hrvatske tvrtke jednom nogom ovdje, a drugom u SAD-u, kad se izdvajaju poslovi iz SAD-a, takav sporazum velika je stvar za male i srednje poduzetnike. Uz te dvije teme bit će spomenuti i zrakoplovi, no lobiranje Amerikanaca i procedura ionako idu drugim, ustaljenim kanalima. Tema će biti i gospodarska suradnja jer je Hrvatskoj cilj poboljšati suradnju i investicije, a sigurno će biti govora i o situaciji u susjednim zemljama, o 25 godina Daytonskog sporazuma, a vjerojatno će biti prilike i da se spomene situacija nakon sastanka u Bijeloj kući čelnika Kosova i Srbije te će Amerikanci željeti čuti i hrvatsku procjenu situacije u susjedstvu i šire, posebno nakon što su u nekim zemljama završeni izborni procesi.PITANJE KINEPompeo u Vatikanu, ali ga Papa nije primio

Na radnom ručku s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom dotaknut će se i krizna žarišta, od Armenije, Azerbajdžana do istočnog Mediterana. Treba li ovaj Pompeov posjet gledati u kontekstu američkih izbora? U ovom trenutku, kažu upućeni, sve se može promatrati kao predizborni potez, ali sugovornici s obiju strana izričito napominju da ni vize ni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja nisu predizborni darovi ni dnevnopolitički projekti i imat će kontinuitet bez obzira na ishod američkih izbora. Sporazumi se, kažu, mogu potpisati s ovom ili nekom drugom administracijom.

Advertisement

Vijesti

KRAH FRANCUSKE Danas u eri univerzalnih ljudskih prava, uzimaju si „pravo“ na oduzimanje ljudskog života

Published

on

Papinska akademija za život izrazila je potporu čvrstom protivljenju Francuske crkve ustavnom amandmanu koji bi Francusku učinio prvom državom koja je uvela pobačaj kao ustavno pravo.

Predloženi zakon koji je predstavila vlada predsjednika Emmanuela Macrona odobrili su i Nacionalna skupština i Senat, a o njemu se u ponedjeljak, 4. ožujka raspravljalo na zajedničkoj sjednici Parlamenta za očekivano konačno odobrenje tropetinskom većinom.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, 4. ožujka Papinska akademija za život ponovila je stajalište Francuske biskupske konferencije da se abortus, koji ostaje napad na život ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena, te se pridružila biskupima izražavajući žaljenje što se u prijedlogu ne spominju mjere potpore onima koji bi željeli zadržati svoje dijete.

Papinska akademija za život inzistirala je da u eri univerzalnih ljudskih prava ne smije postojati „pravo“ na oduzimanje ljudskog života.

Sve vlade i vjerske tradicije, rekli su, trebaju učiniti sve što mogu kako bi u ovoj fazi povijesti zaštita života postala apsolutni prioritet, s konkretnim koracima u korist mira i socijalne pravde te s učinkovitim mjerama za univerzalni pristup resursima, obrazovanju i zdravstvu.

Posebne životne situacije te teški i dramatični konteksti našeg vremena trebaju se rješavati alatima pravne civilizacije koja prije svega gledaju na zaštitu najslabijih i najranjivijih, istaknula je Papinska akademija za život.

Citirajući papu Franju, Papinska akademija za život istaknula je da za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, već je stvarnost, ljudska stvarnost koja uključuje sve kršćane.

Riječ je o djelovanju na kulturnoj i odgojnoj razini kako bi budućim naraštajima prenijeli stav solidarnosti, brige, dobrodošlice, dobro znajući da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe, stoji u objavljenom priopćenju.

izvor: Vatican News

Continue Reading

Vijesti

Nakon što je po naputku WEF-a pokušao uništiti nizozemske farmere, hoće li biti grobar NATO-a?

Published

on

V. Starešina: Sada je već izgledno da će Mark Rutte biti novi glavni tajnik NATO-a

Dvije vijesti objavljene proteklih dana daju naslutiti budućnost NATO-a kao europskoga obrambeno-sigurnosnog saveza – piše Višnja Starešina na Lider.hr

. Vijest prva: na pariškome ad hoc europskom samitu potpore Ukrajini francuski predsjednik Emmanuel Macron pomalo je iz vedra neba poručio kako ne treba isključiti ni slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu. I predvidljivo je osvojio glavne naslove u medijima. Vijest druga: na istom je samitu, nakon što je dobio potporu ključnih država članica, sudjelovao i sada već izgledni budući glavni tajnik NATO-a Mark Rutte; doduše, još kao nizozemski tehnički premijer na odlasku.

Rutte slovi kao majstor tihih kompromisa, jedan je od najdugovječnijih europskih premijera, a na njegove osobine asocira i nadimak – Teflon. Budućnost NATO-a, a onda i europske obrane, metaforički ovisi o uspješnosti integracije tih dviju krajnjosti: političkih predstava i nadmetanja (Macron) i tihe dogovorne izgradnje europske obrambene (infra)strukture (Rutte).

Novi prijatelj Ukrajine

Bombastične Macronove izjave i potezi koji se tiču europske obrane i sigurnosti nisu novost. Uz naslijeđenu francusku ideju o samodostatnoj europskoj vojsci koja isključuje SAD iz europske obrane predsjednika Macrona osobito pamtimo kao političara koji je proglasio ‘moždanu smrt NATO-a‘ (2019).

Da bi nakon ruske invazije na Ukrajinu NATO ‘uskrsnuo‘, Europi potrebniji nego ikad. Sjećamo ga se i kao velikog europskog mirotvorca koji je pohitao tada već duboko izoliranom ruskom predsjedniku Putinu, dva tjedna prije invazije, da razgovorom riješi ono što SAD i UK ne mogu. A ondje ga je Putin smjestio na kraj dugoga bijelog stola da bi mu kao dječarcu održao predavanje iz ruske povijesti.

Putin je barem uvijek znao kolika je čija specifična težina u međunarodnoj politici. Pa se sjećamo kako je preko noći Macron od gorljivog zagovornika europske energetske suradnje s Rusijom postao gorljivi podupiratelj ukrajinske obrane, doduše, više na riječima nego na djelima, i zagovornik njezine potpune suverenosti. Kao novi prijatelj Ukrajine i njezina predsjednika Zelenskog sazvao je i taj ad hoc pariški europski samit, tek tjedan dana nakon završetka tradicionalne Minhenske sigurnosne konferencije, koja je glavni forum za projekcije europske obrambene i sigurnosne strategije. I s njega je uputio ta bombastična upozorenja o mogućem slanju zapadnih vojnika u Ukrajinu i mogućnosti da Rusija napadne neku od NATO-ovih članica.

Budući glavni tajnik NATO-a imat će zadatak primiriti, koordinirati i uključiti sve političke perfomere i egotripove, motivirane osobnim ili državnim interesima, u izgradnju novoga europskog obrambenog sustava. A taj sustav uključuje znatno jačanje europske vojne industrije i NATO-ove europske vojne komponente. Dakako, uza zadržavanje američke glavne uloge u NATO-u. Jer kao što je i ruska invazija na Ukrajinu pokazala, Europa nema kapacitet sama preuzeti brigu o svojoj obrani ni kad je riječ o političkom odlučivanju, a ni kad je riječ o vojsci i naoružanju.

Umijeće šaptanja političarima

I zato ne začuđuje što su UK i Njemačka zajednički predložili, a SAD podupro, na kraju i Francuska uz niz drugih država članica, kandidaturu Marka Ruttea, sivoga političkog brokera, dugovječnoga nizozemskog premijera kojega ne pamtimo i nećemo ga pamtiti po slikovitim izjavama. Ovih su mu dana kao jednu od prednosti izvukli kako je spasio NATO od raspada u prvoj godini Trumpova predsjedničkog mandata, kad je nakon Trumpove prozivke Merkel i drugih europskih saveznika zbog premalog izdvajanja za obranu navodno nešto šapnuo američkom predsjedniku, nakon čega je izbjegnut raskol. Riječ je, dakako, o pretjerivanju, kao što je i Trump pretjerivao u prijetnjama da će SAD izići iz NATO-a, koje su se ipak pokazale prilično djelotvornima u povećanju europskih izdvajanja za obranu. No to umijeće ‘šaptanja‘ političarima dobro će doći budućemu glavnom tajniku baš kao i nizozemska tradicionalna politička pozicija: članica EU-a, vanjskopolitički bliska UK-u, pouzdana saveznica SAD-a u obrani, politički bliska s Njemačkom, bez ozbiljnih konflikata s Francuskom…

Ni Macronove se objave ne mogu bezuvjetno svrstati u rubriku ‘nerealno‘ ili ‘neozbiljno‘. Uostalom, nije rekao kada bi i pod kojim uvjetima poslao francuske vojnike u Ukrajinu. Možda kao čuvare dogovorenog mira jednoga dana? Jer izgradnja nove europske obrambene arhitekture, za države koje imaju ambicije i prepoznaju vrijeme, iznad svega je – prilika.

Višnja Starešina/Lider

Continue Reading

Vijesti

SVJEDOČIMO LI RASPADU britanske kraljevske obitelji? Kate Middleton bolesna, kralj Charles ima rak, član obitelji skončao suicidom…

Published

on

Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor, a najnovije vijesti su zabrinjavajuće: Charles je podvrgnut liječenju protiv raka, Camilla će biti na odmoru u tropima, a William se pojavljuje i nestaje kako bi bio pokraj misteriozno bolesne Kate: svjedočimo li raspadu britanske kraljevske obitelji – pita se komentator talijanskog medija Corriere della Sera, Luigi Ippolito?

LONDON – Nevidljiva monarhija: britanska kraljevska obitelj nestaje pred očima svojih podanika i ako je istina, kako je rekla Elizabeth, da se kruna “mora vidjeti da bi se vjerovalo”, pitamo se nismo li svjedoci naglog raspada same institucije. Trenutačno nema nikoga na čelu kuće Windsor: kralj Charles je virtualna slika, kraljica Camilla otišla je na odmor, a prijestolo-nasljednik William pojavljuje se i nestaje kako bi bio uz princezu Kate, koja je misteriozno se oporavlja daleko od uprtih očiju svega svijeta.

Je li ovo znači ‘smjenu straže, koja utire put puno većem zlu…’

Danas je zrakoplov s Camillom poletio za tropske krajeve, gdje će kraljica biti na odmoru najmanje tjedan dana: neočekivan, ali ne i nepredvidiv odlazak, s obzirom na to da kraljeva supruga također ima 76 godina i budući da je Charlesova bolest najavljena prije manje od mjesec dana preuzela je njegovu ulogu, jednu za drugom preuzimajući 13 službenih obveza. Možda i previše za osobu koja nikada nije žudjela za javnim životom i više od svega željela je biti blizu svoje velike ljubavi.

Ali Camillino iznenadno povlačenje proširilo je prazninu na vrhu. Suveren, koji je podvrgnut terapiji protiv raka, stavio je cijeli svoj dnevni red na čekanje i pojavit će se samo putem videa na Danu Commonwealtha sljedećeg ponedjeljka. Posljednjih tjedana Buckinghamska palača ga je željela prikazati na videu i fotografijama kako bi umirila svoje podanike: ali ništa se ne zna točno o njegovoj točnoj dijagnozi, što potiče nagađanja.

Koje su, što se Kate tiče, umjesto toga poprimile dimenziju teorija zavjere: na društvenim mrežama čitamo o svemu, od tome čak, do pokušaja samoubojstva. Ništa točno, ali u ovom slučaju nepostojanje bilo kakve slike ili novije informacije, daje povod najbolesnijim fantazijama. S druge strane, međutim, od najbolje obaviješteni engleskih komentatora, procurilo je da su stanja Charlesa i princeze “ozbiljna” i da bi njihov oporavak mogao potrajati i dulje nego što se prvotno najavljivalo (za Kate, da, govorilo se da je ponovno bi se pojavilo tek nakon Uskrsa).

Razmjere kolapsa kraljevske obitelji dala je slika Windsora koji su prošli tjedan stigli na sprovod Constantina od Grčke: predvodio ih je nacereni princ Andrew, a uz bok mu je bila (manje-više) bivša supruga Sarah Ferguson. To što dvojica osramoćenih ljudi poput njih javno nastupaju kao stjegonoše monarhije govori puno o stanju stvari.

A čini se da je nesreća sve veća: prije nekoliko dana doznalo se da je suprug lady Gabrielle, Charlesove sestrične, kćeri princa Michaela od Kenta, misteriozno počinio samoubojstvo hicem iz vatrenog oružja u glavu. Tragedija koja se drži u tajnosti, ali baca zlobnu sjenu na cijelu kraljevsku sagu.

Promatrači začuđeno gledaju, kao da se bude, omamljeni, iz bajke bez sretnog kraja. A sada je rizik da se monarhija raspadne ne uz eksploziju, već uz uzdah.

izvor: Luigi Ippolito/Corriere della Sera

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved