Connect with us

Vijesti

VIDIK Fest – Dokumentarni film SPLIT SCREENS (35′) – te predavanje dr. Vide Popovića “Nove mogućnosti liječenja karcinoma…”

Published

on

Film esejističkog žanra propitkuje društvenu i kulturnu memoriju grada Splita kroz odnos prema kulturnoj baštini polazeći od njegovih glavnih simbola, cara Dioklecijana i biskupa Dujma.

Sukobljavajući svečanosti koje se slave u čast rimskog cara i sveca zaštitnika film otvara pitanje o dvojnom identitetu koji se urezao u kulturnu memoriju. Split je grad koji istovremeno slavi kult žrtve i progonitelja.

Bruno Pavić pokazuje da devastacija Dioklecijanove palače nije slučajna. Ona više od sustavne nebrige za kulturnu baštinu i javno dobro svjedoči o konfliktnom mentalitetu. Taj mentalitet podjela proizvodi sustavnu krizu prema principu vox populi, vox dei. Sasvim je svejedno je li tema Sv. Duje, Dioklecijan ili Hajduk.

Autor se postavlja u ulogu stranca koji pred susretom s Palačom postavlja banalno pitanje, tko je za Splićane Dujam, a tko Dioklecijan. Split srceens pokazuje kako se taj odnos mijenja i kako građani plaćaju visoku cijenu idolatrije koja je u korijenu svih splitskih antagonizama.

Film Split screens u produkciji Dramskog studija Ilirik premijerno je prikazan je 2020. godine na Split Film Festival.

U sklopu Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa u četvrtak 11.04.2024. s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, Hrvojeva 2, održat će se predavanje

“Nove mogućnosti liječenja karcinoma pluća”.

Predavanje će održati dr. Vide Popović, specijalist pulmologije.

Advertisement

Vijesti

St. Gallenska mafija i orvelijanski Frane

Published

on

U 1984. Georgea Orwella nitko ne bi trebao znati za bilo što što je prethodilo revoluciji koja je dovela sada dominantnu stranku na vlast. U Orwellovom distopijskom proročanstvu svi zapisi moraju biti redigirani, sva sjećanja moraju biti cenzurirana, a kipovi moraju biti preimenovani kako bi bili u skladu sa službenim izvještajem Partije o povijesti – piše Julia Meloni u OnePeterFive.

Na jezivo sličan način, pod trenutnim režimom pape Franje, sada se ponavlja sumnjiva povijest konklave iz 2005. godine. Sa svojim novim intervjuom o izborima za papu 2005. godine, Franjo prepričava uređenu verziju povijesti koju promiče mafija iz St. Gallena—skupina visokopozicioniranih crkvenih ljudi koji se protive izboru za papu kardinala Josepha Ratzingera.

U konačnici, ovaj službeni partijski narativ manje nalikuje povijesti nego hitu – orvelovskom napadu na pokojnog papu Benedikta XVI. Dakle, proučimo ključne dokazne zapise Partije: dnevnik konklave, kardinalovu “ispovijest” i novi papin intervju.

Dnevnik konklave

Nekoliko mjeseci nakon izbora za papu 2005. Lucio Brunelli objavio je u Limesu konklavni dnevnik protiv Ratzingera. Čini se da je ovaj dnevnik procurio “mafijaški mozak” St. Gallena, kardinal Achille Silvestrini, prema L’Homme Qui Ne Voulait Pas Être Pape Nicolasa Diata.

Središnja tvrdnja dnevnika bila je da je 2005. tadašnji kardinal Jorge Mario Bergoglio imao dovoljno glasova da spriječi Ratzingera da postane papa. Ova je rečenica bila službeni zapis Partije s konklave 2005. – i zvučala je, rekli su neki, kao marketinški prilog za Bergogliovu sljedeću papinsku kandidaturu.

Tako sam prije nekoliko godina istraživao nestranačke zapise za svoju knjigu Mafija St. Gallena. U toj sam knjizi naveo sljedeće:

 1. Dnevnik konklave koji je procurio rekao je da je Bergoglio u jednom trenutku imao četrdeset glasova — dovoljno da blokira Ratzingera. No dnevnik je napravio osnovnu grešku u izvješćivanju o dinamici glasovanja. Jednostavno rečeno, u prošlim je vremenima kandidat s četrdeset glasova doista mogao spriječiti drugoga da dobije dvotrećinsku većinu (sedamdeset sedam glasova). Ali 1996. papa Ivan Pavao II promijenio je pravila konklave, tako da je kandidat sa samo pedeset i osam glasova mogao pobijediti ako su njegovi pristaše izdržali više od trideset i četiri kruga. Kad je Ratzinger postigao ovaj magični broj glasova, kaže Marco Politi u Josephu Ratzingeru, Bergogliova stranka je znala da neće pobijediti.
 2. Dnevnik je sugerirao da je Bergoglio velikodušno povukao svoju kandidaturu. Odnosno, razmišljao je o Michelangelovom Posljednjem sudu, pomislio: “Nemojte mi to učiniti”, a onda je pustio Ratzingera da pobijedi. Ali prema vatikanistu Johnu Thavisu, Bergogliovo navodno “odbijanje” papinstva bilo je izrazito diskutabilno: više izvora pokazalo je da latinoamerički kardinal nikada nije odbacio mogućnost da postane papa.
 3. Dnevnik je tvrdio da je Ratzinger na kraju osvojio samo osamdeset i četiri glasa. Ali pravi broj za njemačkog kardinala, kako pokazuje vatikanist John Allen u Usponu Benedikta XVI., čini se da je bio gotovo stotinu. Ovaj dokaz snažno sugerira da su Ratzingerovi glasovi namjerno smanjeni u dnevniku konklave.

Kardinalova “Ispovijest”

Zatim je došla francuska knjiga pod nazivom Confession d’un Cardinal, u kojoj se tvrdilo da prikuplja i izvještava o razmišljanjima moćnog, anonimnog kardinala. Prema Diatu, više je čitatelja sumnjalo da je ovaj kardinal nitko drugi nego Silvestrini iz St. Gallena.

Od svih članova mafije, čini se da je Silvestrini najviše ohrabrio Bergoglia da vodi antiratzingerovsku kontingenciju, prema Diatu. U odjeljku Confession d’un Cardinal o konklavi 2005., anonimni kardinal koji je možda bio Silvestrini rekao je da su on i neki drugi nekoliko godina razgovarali o nasljeđivanju pape Ivana Pavla II. Rekao je da su on i njegova skupina razmišljali o izgledima latinoameričkog pape europskih korijena.

Zatim je kardinal poimence rekao da misli na “kardinala Bergoglia”.

Time je kardinal ponovio upitne tvrdnje iz dnevnika konklave koji su procurili u javnost o Bergogliovom nastupu na papinskim izborima. Tajanstveni kardinal rekao je da ove podatke o Bergogliu treba imati na umu – za slučaj da Benediktov pontifikat ne potraje dugo.

Papinski intervju

Benediktov pontifikat, kao što je bilo predviđeno, nije dugo trajao – i Bergoglio je doista izabran. Sada, nakon jedanaest godina sadašnjeg režima, Partija pokazuje svoju zabrinutost zbog prošlosti, udvostručivši svoju rekonstrukciju izbora za papu 2005. godine.

“Dogodilo se da sam dobio četrdeset od stotinu i petnaest glasova u Sikstinskoj kapeli”, kaže Franjo u novom intervjuu iz španjolske knjige El Sucesor. “Oni su bili dovoljni da zaustave kandidaturu kardinala Josepha Ratzingera, jer da su nastavili glasovati za mene, on ne bi mogao doći do dvije trećine koliko je potrebno da bude izabran za papu.”

Ova je izjava otvoreno prepakiranje antiratzingerovskog dnevnika konklave, sve do poznate retke o “dvije trećine potrebne za izbor pape”. Ovdje papa Franjo prepričava stranačku priču da je mogao blokirati Ratzingerovu kandidaturu—iako je, da ponovimo, papa Ivan Pavao II. 1996. odredio da kandidat potencijalno može biti izabran sa samo pedeset i osam glasova, a ne sa sedamdeset i sedam glasova koliko je prije bilo potrebno za dvotrećinsku većinu.

U konačnici, međutim, nije samo povijest konklave 2005. u pitanju s Franjinim novim intervjuom. S dolaskom El Sucesora, od vas se sada traži da vjerujete, na primjer, da su Benedikt i Franjo bili u savršenom skladu oko ispravnosti liberalnog stava potonjeg prema istospolnim građanskim zajednicama.

Dobro došli u guglanje “Ratzingera” i “istospolnih zajednica” kako biste vidjeli čine li one protiv njih njemačkog kardinala. Dobro došli u čitanje Summorum Pontificum i Traditionis Custodes da vidite jeste li ludi što mislite da su Benedikt i Franjo zauzeli donekle različita stajališta o latinskoj misi. Dobro došli u skeniranje 1984. samo da biste saznali jesu li vas natjerali na propitivanje vaših percepcija i sjećanja.

Dobrodošli u život pod Partijom koja (sve više) kontrolira prošlost.

Julia Meloni/Onepeterfive

Julia Meloni autorica je knjige The St. Gallen Mafia (TAN, 2021.). Diplomirala je engleski jezik na Yaleu i magistrirala engleski jezik na Harvardu.

Continue Reading

Vijesti

21 činjenica koju niste znali o Hrvatskoj

Published

on

Donosimo neke činjenice, koje možda, niste znali o Hrvatskoj

 1. Hrvatska ima više otoka od Grčke, s preko 1.246, što otok skače kao san!
 2. Dubrovački dramatični zidovi bili su ključna lokacija za snimanje Igre prijestolja
 3. Istarska regija Hrvatske može se pohvaliti nekim od najcjenjenijih svjetskih bijelih tartufa i maslinovog ulja
 4. Hrvatska je dom osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode
 5. Hum, sa 20-30 stanovnika, preuzima titulu najmanjeg grada na svijetu
 6. Kultna pasmina dalmatinskih pasa nastala je u hrvatskoj regiji južne Dalmacije
 7. Grad Pula može se pohvaliti jednim od šest najvećih preživjelih rimskih amfiteatra na svijetu
 8. Hrvatska ima treći najveći broj UNESCO nematerijalnih dobara od bilo koje europske zemlje nakon Francuske i Španjolske
 9. Hrvatska kuhinja ukusan je spoj mediteranskog i srednjoeuropskog utjecaja
 10. Otok Pag poznat je po svojoj izvrsnoj tradiciji čipke, koja se prenosi generacijama
 11. Kritično ugrožena redovnička foka pronalazi utočište na nekim od udaljenih hrvatskih otoka
 12. Nakon Prvog svjetskog rata, Hrvatska je postala dio Jugoslavije. Iako je ovo doba donijelo modernizaciju, napetosti su se povećale unutar federacije, što je kulminiralo proglašenjem neovisnosti Hrvatske 1991. godine
 13. Zadar ima prve morske orgulje na svijetu koje svira glazbu putem morskih valova i cijevi smještene ispod seta velikih mramornih stepenica
 14. Poznati izumitelj Nikola Tesla rođen je u ruralnom selu Smiljan u Hrvatskoj
 15. Hrvati su imali svoju abecedu. Glagoljsku abecedu sačuvali su samo Hrvati koji su ga koristili od 12. do 20. stoljeća, uglavnom u liturgiji
 16. Vjeruje se da je otok Korčula rodno mjesto Marka Pola
 17. Prvi torpedo na svijetu izgrađen je u Rijeci u Hrvatskoj
 18. Jedno od prvih srednjovjekovnih mjesta u Europi koje je imalo kanalizaciju bio je Dubrovnik
 19. Više Hrvata živi izvan zemlje nego u Hrvatskoj
 20. Hrvatska bi mogla biti rodno mjesto kravate, a “kravat” inspirira moderan dizajn
 21. Hrvatska ima renomirani izraz “Fijaka” za opušteno stanje tijela i uma najbolje opisuje kao “slatkoću ne raditi ništa” ili biti u “sanjivom stanju”
Continue Reading

Vijesti

Dr. sc. S. VUJAČIĆ: MACRONA u ratu protiv Rusije, čeka sudbina Berezine i Napoleona

Published

on

2024.-2025.: nakon Napoleonove, slijedi Macronova ‘Berezina’?

Treba se vratiti nekoliko mjeseci prije bitke na rijeci Berezini, kada je Napoleonovo Francusko Carstvo bilo na vrhuncu i uspjelo cijelu Europu staviti pod svoju kontrolu. Samo je Engleska ostala neporažena. Samo Rusija nije poštivala kontinentalnu blokadu, odnosno zabranu trgovine s Engleskom koju joj je nametnuo Napoleon, kao i svim drugim Europljanima. Dakle, zbog neposlušnih Rusa, francuski vođa okupio je najveću vojsku koju je svijet ikada vidio. U lipnju 1812., krenuo je na Moskvu s više od 600 000 Francuza, Nijemaca, Belgijanaca, Nizozemaca, Poljaka i svih drugih vazala golemog Francuskog Carstva

Europljani su suspregli dah. Sprema li im se to nova „Berezina“ ? Emmanuel Macron se prerušio u Napoleona i počeo prikupljati novu Grande Armée (Veliku vojsku) za novu rusku kampanju. Gordi francuski predsjednik je do usijanja naoštrio svoj mač i okrenuo ga prema ruskom neprijatelju. Uznevjereno europsko pučanstvo je već povjerovalo da će Macron pokušati iz kamene skulpture uskrsnuti čak i Napoleonovog plemenitog arapskog pastuha, slavnog  Marenga koji je preživio bitku na rijeci Berezini. Ali je novodobni Napoleon, prije nego je Marenga osedlao, bacio pogled iza sebe. Nigdje nikoga. Od 26 europskih glasa, glasa nema.

Zato je glasa dao Macronov najmlađi šef svih francuskih diplomata u povijesti Pete republike, Stéphane Séjourné. On nije profesionalni diplomat. Javnosti je više poznat kao bivši službeni životni partner[1] nekadašnjeg, medijski eksponiranog Macronovog glasnogovornika i aktualnog, isto najmlađeg premijera Pete republike – Gabriela Attala. Svježe nominiran, francuski ministar vanjskih poslova se, pred zgroženom francuskom i svjetskom javnošću, odmah požrtvovno dao u obranu ratobornog francuskog predsjednika. Iz njegove argumentacije je lako bilo dokučiti da je nova francuska vlada odlučila uspostaviti ravnotežu moći u dijalogu s Rusijom; odnosno da je Rusiji odlučila „pokazati mišiće“. I to, jednostavno  zato što Vladimir Putin poštuje samo silu. Međutim, pokazalo se da francuski govor sile ruskog predsjednika ne impresionira.

Situacija se dodatno zakomplicirala nakon krvavog terorističkog napada u Moskvi – koji je Putin odmah pripisao Ukrajini i njenim zaštitnicima. Stéphane Séjourné se požurio tu Putinovu analizu pobijati, na način da se solidarizirao s ruskim narodom, ali ne i s njegovim vlastodršcima. Usudio se zauzeti takav stav, iako i Zapadni instituti za istraživanje javnog mnijenja tvrde da ruski predsjednik uživa veću podršku svog naroda od francuskog predsjednika.

Nakon čega je bio nerazumljiv poziv Stéphane-a Séjourné-a na suradnju u suzbijanju islamskog terorizma sa tim istim ruskim dužnosnicima za koje je prethodno izjavio da su mu neprihvatljivi. U Francuskoj je, u međuvremenu, rasla ne samo opasnost od novih islamskih terorističkih napada, nego i  od ruske „odmazde“ za teroristički napad u Moskvi. S jedne strane, Olimpijske igre u Parizu savršena su prilika za nove islamske atentate jer je Macron bezrezervno podržao izraelsku „kaznenu bojnu“ protiv Hamasa na palestinskim teritorijima i u Francuskoj zabranio pro-palestinske manifestacije.

S druge strane, Međunarodni olimpijski komitet je ruskim i bjeloruskim sportašima zabranio sudjelovanje na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara2024. Gradonačelnica Grada svjetlosti – Anne Hidalgo, nedavno u posjeti Kijevu, samo je dolila ulje na vatru, izjavivši da „ruski sportaši nisu dobrodošli u Parizu“. Time se, još jednom u povijesti, pokazalo da sport više nije sportska kompeticija u kojoj bi trebao pobijediti najbolji, nego alat u službi ratne propagande. Ruska strana je oštro reagirala na intimidacije ruskih sportaša i „neonacističko“ ozračje Olimpijskih igara u Parizu[2].

Očito u posjedu informacija o kojima je htio porazgovarati s ruskom stranom, Stéphane Séjourné je odlučio „zvrcnuti“ ruskog ministra obrane, Sergeja Šojgua. Pričali su sat vremena, ali se situacija nije popravila. Štoviše, razgovor je virilnog Šojgua inspirirao u širenju insinuacije prema kojoj je Francuska umiješana u krvoproliće u Moskvi. U isto vrijeme, destabilizirani Séjourné se pred Ukrajincima i saveznicima morao kleti u vjernost i objašnjavati zašto je uopće zvao Šojgua.

Naime, treba znati da Volodimir Zelenski – kao najvjerniji vojnik Joea Bidena – ima moć prekrajanja karijera europskih čelnika. Na primjer, nije mu bio problem spriječiti dolazak u Kijev njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, zbog sumnje da je nekad surađivao s Rusijom. A, danas je Kijev „place to be“. Stoga si je francuski ministar vanjskih poslova dao puno truda objasniti kako je svrha njegova poziva bila inicirati aktivniju razmjenu s Moskvom u borbi protiv islamskog terorizma. Kleo se ali da nije zaboravio ruskom ministru obrane  ponoviti „mantru“ – da Francuska oštro osuđuje rusku agresiju Ukrajine – kojoj će nastaviti pomagati u obrani od agresora sve dok to bude potrebno (!?). Kad neprijatelja zoveš da mu potvrdiš da ćeš se svim sredstvima boriti protiv njega, onda evidentno tražiš dodatnu eskalaciju sukoba. Rezultat: ne samo da krvavi teroristički napad u Moskvi nije destabilizirao Putina – kako su najavljivali francuski režimski analitičari, nego je čak zabilježeno značajno povećanje novačenja u Rusiji. Želja tih novaka je osvetiti ruske nevine žrtve terorizma. Zašto Rusi vjeruju u upletenost Zapadnih tajnih službi u organizaciju atentata?

Teroristički napad u Moskvi

Ključna sumnjiva činjenica je da teroristi iz napada na Crocus City Hall nisu bili spremni na samoubojstvo, nego samo na pomno organizirani bijeg.  Obzirom na organizacijski kapacitet terorista, napad na Crocus (143 poginulih) uspoređuje se s atentatima u Parizu 2015. (130 poginulih); poglavito s masakrom publike koja je prisustvovala rock koncertu u pariškoj dvorani Bataclan. Međutim, nije svim atentatorima na ciljeve u Parizu bila namjera organizirano pobjeći, kao što je bila atentatorima na Crocus. Među njima su bile i kamikaze, koje su se raznijele u ime Alaha. Preuzimanje odgovornosti od strane Daesha (ISIS – Islamska država) za atentate u Moskvi i Parizu je ta poveznica koja objašnjava nespretni Séjourné-ov pokušaj povezivanja francuskih i ruskih tajnih službi radi zajedničke borbe protiv islamskog terorizma. Zašto Putin ne vjeruje da je Moskvu zahvatio val islamskog terorizma?

Rusi su atentatore uhitili dok su pokušavali prijeći ukrajinsku granicu (preciznije, 100 km od međudržavne granice), kao i 7 njihovih pomagača. Bili su očekivani s druge strane granice. Identificirani kao Tadžici, priznali su da su bili vrbovani putom interneta kako bi ubijali za novac. Tvrde da nisu imali kontakt s poslodavcem; međutim, kod njih je pronađena posjetnica s imenom Dmytro Yarosh.

Nemoguće je provjeriti da li su ruske službe uistinu našle tu posjetnicu kod atentatora, ili su ju podmetnule uhićenicima, koji bi pod torturom ionako priznali sve. Ono što je sigurno, to je da je Dmytro Yarosh osnivač milicije Pravy Sektor. Kao najžešći rusomrzitelj, on je danas druga osoba po važnosti u Ukrajinskom vijeću sigurnosti i savjetnik čelnika oružanih snaga. Prozvan od strane Rusa, Yarosh je zanijekao umiješanost svoje zemlje u atentat u Moskvi[3], a Ukrajinci svijetu predložili dijametralno suprotnu verziju događanja. Prema njoj su Rusi napali sami sebe, odnosno organizirali napad pod tuđom zastavom. Obje verzije je pobilo preuzimanje odgovornosti od strane Daesha – čija vjerodostojnost je upitna. Naime, danas, u uvjetima borbe za opstanak, za očekivati je da Daesh bude spreman surađivati sa svakom silom koja će mu osigurati preživljavanje.

Video zapisi napada upućuju na konstataciju da atentatori na Crocus nisu fanatici, nego dobro uvježbani profesionalci. Nisu izvršili samoubojstvo kako bi povećali broj žrtava među „nevjernicima“, nego su organizirano bježali. Dakle, nisu djelovali iz mržnje prema Rusiji, već u sklopu pomno planirane vojne operacije, iz kojeg su razloga Vladimir Putin i njegove tajne službe zadržali svoje optužbe isključivo protiv Kijeva, ignorirajući Daesh.

Za razliku od ruskih vlasti, one francuske su, nakon atentata iz 2015., spremno prihvatile odgovornost Daesh-a i pokrenule vojne operacije protiv islamskog terorizma.  Poglavito na afričkom tlu. Međutim, Francuska vojska je nedavno zamoljena od strane domaćina, frankofonskih afričkih država,  da napusti njihove teritorije. Francuze je, u održavanju reda i mira u Africi, najčešće zamijenio ruski Wagner, što je dodatni izvor napetosti između Pariza i Moskve.

Kako, dakle, ruski obavještajci argumentiraju svoju tezu evidentne povezanosti između ukrajinskih ultanacionalista i islamista? Tvrde da se suradnja između tih ekstremističkih skupina počela razvijati prije 75 godina i da se značajno intenzivirala od 2014., nakon svrgavanja proruskog ukrajinskog predsjednika. Prema analizama ruskih tajnih službi, ukrajinski ultranacionalisti – danas na vlasti u Kijevu – djeluju u dogovoru s Muslimanskim bratstvom i njihovim milicijama[4], a pod nadzorom anglosaksonskih tajnih službi. Njihova temeljna zadaća je borba protiv Rusa.

Bliska budućnost će pokazati da li su analize francuskih obavještajnih službi naivne, ili ruske obavještajne službe proliferiraju neistine. U međuvremenu, verbalno nasilje između francuskih i ruskih dužnosnika raste, a s njim i rizik, koliko od islamskog – toliko od plaćeničkog terorizma pod krinkom islamskog (ruska odmazda) na Olimpijskim igrama u Parizu.

Macron ne posustaje. Ne samo da bi u Ukrajinu slao europske „instruktore“, nego bi tamo, Putinu ispred nosa, gradio tvornice za proizvodnju oružja protiv Rusije. Dobiva se dojam da se pobornici Bidena u Europi, progresivisti na čijem je čelu Macron, ne bi libili izazvati Treći svjetski rat prije nego Donald Trump preuzme vlast – kako bi najpoznatijeg američkog Konzervativca stavili pred gotov čin i prisili da nastavi pomagati Ukrajini.

Rusija je, sa svoje strane, na teroristički akt u Moskvi odgovorila „otvaranjem istrage za ‘financiranje terorizma’ u ime Ukrajine; a u koju su uključene Sjedinjene Države i njihovi saveznici“. Prema francuskim ratnim propagandistima, time su Rusi oživjeli „teoriju zavjere Biden-Ukrajina”.[5] Iako, da su američki Demokrati dozvolili neovisnu istragu o Bidenovom „obiteljskom businessu s Ukrajinom“ – kako su to zahtijevali američki mediji, znalo bi se da li se radi o teoriji zavjere temeljenoj na izmišljotinama američkih novinara, ili je Bidenova „ljubav“ prema Ukrajini „ljubav iz koristi“.

U međuvremenu, francuska ratna propaganda polučila je rezultate. Litvanci i Norvežani spremni su priključiti se novoj Velikoj vojsci novodobnog Napoleona. Uzalud Putin ponavlja da bi za tu vojsku to mogla biti Berezina, kao za one koje su joj prethodile. Stoga je korisno prisjetiti se zašto je Berezina postala simbol za velike promašaje i katastrofe.

Berezina

Treba se vratiti nekoliko mjeseci prije bitke na rijeci Berezini, kada je Napoleonovo Francusko Carstvo bilo na vrhuncu i uspjelo cijelu Europu staviti pod svoju kontrolu. Samo je Engleska ostala neporažena. Samo Rusija nije poštivala kontinentalnu blokadu, odnosno zabranu trgovine s Engleskom koju joj je nametnuo Napoleon, kao i svim drugim Europljanima. Dakle, zbog neposlušnih Rusa, francuski vođa okupio je najveću vojsku koju je svijet ikada vidio. U lipnju 1812., krenuo je na Moskvu s više od 600 000 Francuza, Nijemaca, Belgijanaca, Nizozemaca, Poljaka i svih drugih vazala golemog Francuskog Carstva.

Grande Armée je konačno stigla do Moskve, a da nije bila vojno poražena; niti je vojno porazila rusku vojsku koja joj je neprestano uzmicala. Napoleonovu vojsku je porazila taktika „spaljene zemlje“ genijalnog ruskog zapovjednika Kutuzova. On je Francuze prisilio na napredovanje kroz golemeruske stepe, usred ruševina i bez zadovoljavajuće opskrbe. Kad su se primakli Moskvi, umjesto ruske predaje i okrepljenja, dočekala ih je vatra. Rusi su poduzeli nezamislivo: sami su zapalili svoju prijestolnicu. Gorjele su raskošne palače ruskih plemenitaša. Osvajač je bio prepušten zimi i gladi. Napoleonu nije preostalo ništa drugo nego vratiti se odakle je došao.

U tom epskom povlačenju, od 600 000 vojnika, prepuštenih na milost i nemilost surovoj hladnoći i gladi, samo se njih 30 000 vratilo kući. Ruska kampanja je bila fatalna za Napoleona; sasvim bespotrebna, jer je francuski car baš u Rusiji imao više pobornika nego drugdje u Europi. Bila je pogubna za Napoleonov prestiž i odlučujuća u njegovom padu. Zahvaljujući njoj, Francusko carstvo je moralo uzmaknuti pred Britanskim.

Napoleon’s campaign in Russian winter, . Private Collection. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Prisilno povlačenje iz Rusije – kao cjelokupni pokret vojske sa stotinama tisuća mrtvih, ranjenih i dezertera, postala je „Berezina“ – sinonim za potpunu katastrofu. Iako su, bez te bitke na rijeci Berezini, gubici mogli biti još i gori. Naime, sredinom studenog 1812., na -20 stupnjeva, ostaci Grande Armée u povlačenju bili su blokirani tom slavnom rijekom. Rusi su bili razmješteni posvud uokrug, uvjereni da im Napoleon više ne može izmaći. Ali je slavni vojskovođa iz svog rukava izvukao zadnji trik. Simulirao je dva gradilišta na rijeci, kako bi privukao glavninu ruskih snaga. Za to vrijeme, nizozemski graditelji pontona su, u rekordnom roku, uspjeli izgraditi dva mosta u ledenoj Berezini. Zahvaljujući požrtvovnosti tih Nizozemaca, koju je većina platila životom,  ostaci Velike vojske, skupa s Napoleonom i njegovim vjernim Marengom, uspjeli su prijeći rijeku. Napoleon je vjerovao da je logično Berezinu uvrstiti u pobjedničke bitke Velike vojske. Jer, ipak je on kod Berezine, kad se sve činilo izgubljenim, uspio pobjeći. Međutim, baš taj tračak mudrosti najbolje je govorio o globalnom promašaju koji je bila ruska kampanja.. Istina, radilo se o majstorskom bijegu, ali svejedno bijegu koji je postao simbol katastrofalnog poraza Grande Armée u pokušaju osvajanja Rusije…

Podizanje borbene spremnosti Europljana

Iako je Hitleru bio poznat ključni razlog Napoleonova pada, pokrenuo je Operaciju Barbarossa – koja je potom postala njegova „Berezina“, ili ključni promašaj zbog kojeg je pao. Naime, ne bi trebalo zahvaljivati samo Anglosaksoncima što su se oduprijeli nacizmu. Najveći danak, poglavito u krvi, dali su Rusi.  Da su Europljani morali čekati iskrcavanje Amerikanaca, ne zna se koliko bi ih preživjelo međusobno uništavanje tijekom Drugog svjetskog rata i ne zna se da li bi ijedan europski Židov izmakao „posljednjoj soluciji“.

Naravno, sve velike sile, pa tako i Amerikanci i Rusi, „oslobađaju“ tuđe teritorije samo onda kada postoji velika vjerojatnost da će, nakon oslobađanja, njima dominirati. Stoga su prava pitanja koja bi si Europljani danas trebali postaviti: zašto se njihovi vođe toliko zauzimaju za Zelenskog i Ukrajinu i kakvu bi im korist mogla donijeti nova ruska kampanja?

Ratna ekonomija

Danas se Macron, u svim svojim govorima zaklinje da će Ukrajincima ostati vjeran zauvijek. Uvijek će im pomagati. Kako ?  Tako što će francuski proizvođači oružja i vojne opreme i njihovi europski partneri nastaviti sklapati profitabilne ugovore s Ukrajincima. Naime, Ukrajina je postala četvrti najveći svjetski uvoznik oružja, a Francuska je zamijenila Rusiju kao drugi najveći svjetski izvoznik, iza SAD-a. Bidenova Amerika se nije protivila takvom razvoju situacije, što dobrim djelom objašnjava francusku požrtvovnost u obrani Ukrajine i njenu usklađenost s američkom strategijom prema Rusiji.  Za Emmanuela Macrona  NATO više očito nije u stanju cerebralne smrti“ – kako je donedavno tvrdio.

Taj uspjeh u izvozu naoružanja očito nije pomogao u rješavanju vanjskog duga Francuske. Naprotiv, za vladavine Macrona, Francuska je ušla u klub 5 najzaduženijih država (ostale su SAD, Velika Britanija, Japan, Nizozemska), čiji dug iznosi zabrinjavajućih 112,5%  i fenomen siromaštva se amplificira. Prema mjerodavnom izvješću Sipri od 11. ožujka 2024., Pariz drži 10,92% tržišta oružja, a Moskva 10,52%. Naravno, Washington uvelike dominira s 42%, dok je Kina tek četvrta, s 5,8% udjela. Reklo bi se da ratna ekonomija spašava posrnula europska gospodarstva. Ona je poglavito perspektivna u Njemačkoj. Zasad je njemački udio na tržištu oružja skroman, 5,6%. Međutim, s obzirom na višestruko veća ulaganja u vojnu industriju u odnosu na ulaganja njenih suparnika, ne treba sumnjati da će Njemačka uskoro svoje rivale dostići i preteći. Nikoga ne zabrinjava što je ta država, koja je bila izvorom dva svjetska rata, ponovno u recesiji i ponovno se ubrzano naoružava.

Dok je bila državna, vojna industrija je bila inkubator za inovacije, a naoružanje jamac državnog suvereniteta. Međutim, uloga države u vojnoj industriji je značajno evoluirala od 1990-ih. Pod utjecajem liberalne doktrine, a posebno zbog tankih proračuna za obranu, proizvodnja oružja u državnim firmama se smanjila u korist proizvodnje u tvrtkama koje su sasvim ili djelomično u privatnom vlasništvu. Stoga je predvidljivo da će se, onako kako su se tijekom COVID-krize obogatili odabrani vlasnici farmaceutskih tvrtki, u ukrajinskoj krizi obogatiti odabrani, uglavnom privatni proizvođači oružja, dok će država/porezni obveznici i dalje sami financirati niskoprofitno istraživanje i razvoj. Da li predstojeći europski izbori mogu promijeniti tu situaciju?

Menadžerska kontrarevolucija

Ne treba hraniti iluzije. Programi političkih stranaka više nisu politički nego su menadžerski.  Sve teže ih je međusobno diferencirati jer, svejedno da li je komunističko ili neoliberalno, jednoumlje je uvijek slijepa ulica. Tako, prema analitičaru Mathieu Slama, Macron 2017. nije poveo munjeviti rat protiv sklerozne umjerene političke ljevice i desnice, kako je najavio. Zapravo je, s voljnim lijevim i desnim tehnomenadžerima, poveo „menadžersku kontrarevoluciju, s duboko reakcionarnim i autoritarnim prizvukom”[6]. Menadžerska kontrarevolucija, to je prije svega metodičko uništavanje socijalne države – države blagostanja, napuštanjem načela solidarnosti (porezne olakšice bogatima, maksimiziranje profita i minimiziranje socijalnih naknada i naknada za rad prekarijatu, produžetak radnog vijeka itd.). Ona i dalje traje. Francuski predsjednik ju vodi autoritativno, na način koji je savršeno rezimirao slavni povjesničar Pierre Rosanvallon: „Za Emmanuela Macrona, Francuzi imaju arhaične ideje. Stoga ih treba uzeti za ruku, ‘objasniti’ im stvari i s vremena na vrijeme im davati packe“ (Intervju za Libération). Načela menadžmenta nametnula su se  kao vrhovna načela vlasti i sasvim se supstituirali politici. Državni menadžment (Vladu) potresaju nebrojene afere sukoba interesa. Sve je teže diferencirati javni od privatnog interesa. Rasplet svake nove afere (afera Ferrand, Pénicaud, Delevoye, Benalla, McKinsey) u Francuzima budi onaj isti osjećaj koji Hrvate, od Domovinskog rata na ovamo, nije napustio: da su njihove političke elite, ponosne i pune samopouzdanja, nekažnjive.

„Ni nakon sedam godina predsjednikovanja, nitko ne može definirati koja je linija vodilja za djelovanje francuskog predsjednika. Poput Ludwiga II od Bavarske, za Emmanuela Macrona je prerušavanje i razmetanje postalo navika[7]“. U odnosu na taj fenomen, bezazleno djeluju prepucavanja u Hrvatskoj na liniji PlenkovićMilanović. Radi se samo o sukobu menadžerskih linija HDZ-a i Kukurikavaca (zaštitnici „grupe Borg“ protiv Todorićevih zaštitnika).

Naprotiv, Macronovo razmetanje i prerušavanje u Napoleona vodi ravno u Treći svjetski rat, koji bi se manifestirao kao sukob suprotstavljenih svjetskih menadžerskih linija.

Autor: Sanja Vujačić/geopolitika.news 

[1] U Francuskoj, poredklasične bračne zajednice, 2 odrasle osobe, različitog ili istog spola mogu sklopiti  PACS (Građanski pakt solidarnosti) i tako ozakoniti svoju zajednicu.

[2]LE FIGARO,https://www.lefigaro.fr/sports/jeux-olympiques/jo-paris-2024-la-russie-scandalisee-d-etre-privee-de-ceremonie-d-ouverture-20240320 .

[3]“Službeno izjavljujem: nismo mi”: Yarosh demantirao umiješanost ukrajinske vojske u teroristički napad u predgrađu Moskve”, Espreso, 23. ožujka 2024.

[4]National Archives War Office, Dossier 208 (Military Intelligence, Middle East and Egypt), File 502, 23 octobre 1939, « Note on Wilhelm Stellborgen »;iNARA (National Archives and Records Administration) RG 59 (General Records of the Department of State), Decimal Files, 1950-1954, 511.80/7-2753, Ambassade des États-Unis en Égypte, dépêche de Jefferson Caffery au Département d’État, « Colloquium on Islamic Culture and Saeed Ramadhan », 27 juillet 1953.

[5]20 MINUTES,https://www.20min.ch/fr/story/financement-du-terrorisme-la-russie-relance-la-theorie-du-complot-biden-ukraine-103081521 .

[6]SLAMA Mathieu, Adieu la liberté – Essai sur la société disciplinaire, Presses de la Cité, 2022.

[7]MARIANNE, https://www.marianne.net/agora/les-signatures-de-marianne/natacha-polony-apres-sept-ans-au-pouvoir-macron-n-a-d-autre-ambition-que-de-se-regarder-etre-president .

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved