Connect with us

Vijesti

“Više se nikad neću cijepiti!”: Primio Pfizer pa završio u bolnici s plućnom embolijom

Published

on

Zagrepčanin se odazvao na javni poziv i cijepio prvom dozom Pfizera. Već pola sata nakon što je primio cjepivo, tvrdi, počele su njegove nevolje.

64-godišnji Zagrepčanin otišao je na cijepljenje, odazvao se na javni poziv bez naručivanja, a onda su, tvrdi, počele njegove nevolje.

“Nikad nisam bio bolestan niti sam ležao u bolnici, do sada sam uvijek imao samo prehlade. Cijelo vrijeme korone sam radio bez ikakvih problema. Inače su mi svi u obitelji ‘antivakseri’, no ja sam se odlučio tajno cijepiti. 13. kolovoza bio sam na cijepnom punktu, izabrao sam Pfizer i dobio prvu dozu”, ispričao je Zagrepčanin čiji su podaci poznati redakciji DNEVNIK.hr-a.

Navodi da mu se gotovo odmah nakon cijepljenja počelo vrtjeti u glavi, a vrtoglavice su se nastavile tijekom cijelog dana, sve do navečer.

“Onda sam poslijepodne naglo izgubio osjet njuha i osušio mi se nos, počeli su bolovi u prsima i leđima, porasla mi je temperatura koja je sada bila 37,6. Kad sam disao, imao sam dojam kao da mi netko nož zabija u pluća. Navečer sam nazvao hitnu pomoć i rekao što se dogodilo, odgovorili su mi da imam nuspojave koje nisu tipične”, dodao je Zagrepčanin.

“Iz ordinacije je vikao da ne ulazim jer imam koronu”

Navodi da je u noći popio Andol 100, no nije mogao puno spavati. “Sjeo sam, a bolovi su bili sve jači. Onda sam zaspao, ujutro su bolovi bili i dalje prisutni, ali su se preselili u desni dio rebara. Boljelo me je cijelo plućno krilo, imao sam osjećaj kao da mi je prsni koš premalen za udahnuti zrak u njega”, opisao je i dodao kako se odlučio javiti obiteljskom liječniku.

“Moj liječnik je bio na godišnjem, liječnik koji ga je mijenjao je iz ordinacije vikao da ne ulazim jer imam koronu. Zatražio sam doznaku za bolovanje jer nisam otišao na posao taj dan. Dobio sam ju i krenuo kući, no bolovi u prsima nisu prestajali. Kod kuće sam izmjerio temperaturu 38,6”, opisuje svoje iskustvo.

Uzeo taksi i odvezao se na Rebro

Noć s ponedjeljka na utorak je uglavnom presjedio uz Andole, a onda u utorak ujutro uzeo taksi i odvezao se u KBC Rebro. Tamo su ga, navodi, priključili na aparate i napravili pretrage te utvrdili da ima plućnu emboliju i upalu pluća.

“Testirali su me PCR testom, bio sam negativan, pristao sam na hospitalizaciju nakon gotovo cjelodnevnih pretraga koje su me dodatno iscrpile. Rekli su mi da je pulmologija puna jer se ovakve stvari često događaju i smjestili me na kardiologiju. Dobio sam lijekove protiv zgrušnjavanja krvi, antibiotik, paracetamol i došla je još jedna noć”, navodi i dodaje kako za medicinsko osoblje koje je tamo bilo ima samo riječi pohvale za strpljenje i trud oko pacijenata.

Prijavljeno HALMED-u

“Rekla mi je liječnica da imam plućnu emboliju za koju nisu sigurni je li posljedica cijepljenja ili sam ju imao od ranije, a nešto su našli i na nadbubrežnoj žlijezdi. Liječnik kojemu sam došao je uzviknuo: ‘Vi ste ozbiljno bolesni!’”, dodaje i navodi kako su mu prvo rekli da ovaj događaj neće prijaviti HALMED-u, no drugi dan je prijava moguće nuspojave ipak otišla u tu agenciju.

“Ja sam prvi put bio u bolnici tada, mene je prvi dan pregledalo pet liječnika, šest dana sam proveo u bolnici, a lijekovi su pomogli. Rekli su mi da će me posjetiti farmakolog iz HALMED-a, no nije došao”, navodi Zagrepčanin.

“Niti jedna sestra nije cijepljena”

“U otpusnom pismu su napisali da moram donijeti uputnicu pa bi me zvali na farmakološki pregled i predlažu cijepljenje drugom dozom cjepiva Johnson&Johnson, ali ja mislim da se više nikad neću cijepiti! Niti jedna sestra od ovih koje su bile na Rebru nije bila cijepljena”, kazao je i dodaje kako ga očekuje dugotrajno liječenje.

“Rekli su da će me liječiti godinu dana nakon ovoga svega, a nakon šest mjeseci trebam ići na pregled, liječit će me lijekom za razrjeđivanje krvi, a dobio sam i tablete za tlak, antibiotik i još neke tablete”, rekao je.

“Oni su meni rekli da sam imao veliku sreću da sam ostao živ, a ja sad moram vidjeti s HALMED-om što i kako dalje”, rekao je i dodao kako je sasvim slučajno naletio na još jednu osobu koja je prošla gotovo iste posljedice cijepljenja.

“Nisam ja jedini, bio sam u Varaždinu u subotu, sjedili smo u kafiću, za susjednim stolom je bio čovjek mojih godina koji je dobio emboliju u desnom pa onda u lijevom plućnom krilu, cijepljen je AstraZenecom”, navodi Zagrepčanin i dodaje kako je sretan da je najgore iza njega.

HALMED do sada zaprimio 4720 prijava

O ovom događaju poslali smo upit HALMED-u koji prati nuspojave vezane uz cjepiva protiv COVID-19 oboljenja u Hrvatskoj.

Iako smo pitali za podatke koji se odnose na Hrvatsku, iz HALMED-a poručuju da je u europskoj i svjetskoj bazi podataka do sada upisano 27 prijava embolije i šest prijava upale pluća za koje se sumnja kako se radi o nuspojavama cjepiva protiv COVID-19. No, do sada zaprimljeni podaci, navode u HALMED-u, nisu dovoljni za utvrđivanje uzročno-posljedične veze s cijepljenjem protiv korone.

HALMED je do 31. kolovoza zaprimio 4720 prijava sumnji na nuspojave. Među svim do sada zaprimljenim prijavama, 29 posto je onih koje su ocijenjene ozbiljnima.

Odgovor HALMED-a prenosimo u cijelosti.

“Sve prijave koje HALMED zaprimi smatraju se sumnjama na nuspojavu te se koriste za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila cjepiva. Za svaku prijavu provodi se procjena povezanosti s primjenom cjepiva. Tek nakon temeljite ocjene svake prijave sumnje na nuspojave moguće je procijeniti je li povezanost između primjene pojedinog cjepiva i pojave pojedine nuspojave sigurna, vjerojatna, moguća, nije vjerojatna ili povezanost nije moguće ocijeniti. Ocijenjene prijave unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava lijekova te čine dio dokumentacije o sigurnosti primjene cjepiva.

Među prijavama sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su do sada ocijenjene te upisane u europsku i svjetsku bazu nuspojava, zaprimljeno je 27 prijava koje su se odnosile na plućnu emboliju. Osim toga, među prijavama sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su do sada ocijenjene te upisane u europsku i svjetsku bazu nuspojava, zaprimljeno je 6 prijava koje su se odnosile na upalu pluća (pneumoniju)”, navode u odgovoru.

Nastavljaju pratiti takve pojave

“Podaci koji su do sada zaprimljeni navedena zdravstvena stanja na razini Europske unije trenutačno ne ukazuju na postojanje sigurnosnog signala, odnosno ne ukazuju na postojanje uzročno-posljedične povezanosti poremećaja plućne embolije i upale pluća s primjenom cjepiva protiv bolesti COVID-19. Međutim, ove se prijave sumnji na nuspojave nastavljaju pratiti te će HALMED u slučaju potrebe, odnosno pojave novih saznanja o tome pravovremeno informirati zdravstvene radnike i građane.

Cijepljenje u Republici Hrvatskoj trenutačno se provodi odobrenim cjepivima Comirnaty (Pfizer/BioNTech); Spikevax, ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna (Moderna); Vaxzevria, ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca (AstraZeneca, Sveučilište u Oxfordu), i COVID-19 Vaccine Janssen (Janssen – Johnson & Johnson)”, navode u odgovoru iz HALMED-a.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Autor: D.D. / Foto: Igor Jakšić

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved