Connect with us

Vijesti

Višnja Starešina: Plenković i Milanović ipak se slažu u nečemu – protive se hrvatskoj strateškoj Inicijativi triju mora

Published

on

Hrvatska službena i izabrana politička pamet ne samo što ne prepoznaje i ne ostvaruje vlastite državne interese u geopolitičkim promjenama, već nas – suprotno državnim interesima – isključuje iz inicijativa u koje su nas gurnuli neki drugi, slijedom pukoga zemljopisnog položaja

Ovo je samo djelomično priča o tome kako Hrvatska postupno nestaje iz Inicijative triju mora na čijem se virtualnom sastanku na vrhu ovih dana premijer Plenković, suprotnim najavama usprkos, ipak virtualno ukazao. Više je to priča o tome kako hrvatska službena i izabrana politička pamet ne samo što ne prepoznaje i ne ostvaruje vlastite državne interese u geopolitičkim promjenama, već nas – suprotno državnim interesima –​ isključuje iz inicijativa u koje su nas gurnuli neki drugi, slijedom pukoga zemljopisnog položaja.

Dakle, u početku su u Inicijativi bila dva mora (Baltik i Jadran), stari poljski projekt infrastrukturnog povezivanja Srednje Europe, koju je Amerika (još za Obame, a nastavno s Trumpom) prepoznala kao novi energetski sigurnosni štit Europe od plinsko-naftne ovisnosti o Rusiji u koju je Europu počela gurati ujedinjena Njemačka poslije kancelara Kohla.

Već je kao njemački kancelar (1998. – 2005.) SDP-ovac Gerhard Schröder aktivno promicao ruski energetski monopol u Europi gradnjom plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi opskrbljivao Njemačku plinom zaobilazeći Poljsku. A to, dakako, odmah budi sigurnosni alarm, pa i vraća neugodna sjećanja na njemačko-ruske sporazume preko poljskih leđa.

Tek što je sišao s vlasti, Schröder se financijski ugodno ugnijezdio u ruskom Gazpromu. Njegova nasljednica u CDU-u Angela Merkel javno mu je zamjerila što je tako pravocrtno iz kancelarskoga kabineta uskočio u ruski plinski biznis. Ali nastavila je provoditi njegovu energetsku politiku. Pa i prema plinovodu Sjeverni tok 2.

SAD protiv osovine Merkel – Putin

A onda se i Amerika ​počela pomalo buditi, shvaćati da se Rusija energetskim monopolom (podebljanim starim međudržavno povezanim strukturama duboke države) vratila kao strateški čimbenik u Istočnu Europu, koju je SAD baš netom integrirao u NATO i EU. Stara poljska inicijativa srednjoeuropskog povezivanja Baltika i Jadrana dobila je novi sadržaj energetske neovisnosti Europe o ruskom plinu, podebljan američkim interesom za izvoz vlastitog ukapljenog plina preko LNG terminala.

Hrvatska je baš u to vrijeme dobila novu predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović, netom vrhunski obučenu glasnogovornicu NATO- a (to se zvalo pomoćnica glavnog tajnika za…), idealnu nositeljicu te strateške inicijative za energetsku neovisnost Europe o ruskim energentima. Dali su prednost čak i njezinu moru. Pa je 2015. predstavljeno kako je KGK zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom pokrenula inicijativu Jadran –Baltik.

Inicijativi se uskoro priključilo i treće, Crno more. Danas Inicijativa triju mora obuhvaća dvanaest država: Bugarsku, Estoniju, Hrvatsku, Letoniju, Litvu, Austriju, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Češku i Mađarsku, djeluje unutar Europske unije. Naposljetku ju je i Njemačka morala barem formalno poduprijeti.

Bez truda i pameti

Hrvatska je bez vlastitog truda i pameti odjednom dobila prigodu za vodstvo u novoj geopolitički perspektivnoj transatlantskoj inicijativi, priliku da uz gradnju LNG terminala na Krku postane i važno energetsko čvorište, da uz to veže infrastrukturne i gospodarske projekte. I, valja priznati da se u prve dvije godine mandata tadašnja predsjednica KGK uistinu trudila promicati Baltik – Jadran, odnosno Tri mora, nasuprot rusko-njemačkim energetsko-političkim lobijima koji su minorizirali i bojkotirali Inicijativu. U kratkotrajnom premijeru Tihomiru Oreškoviću imala je istinskog saveznika.

Njegov nasljednik Andrej Plenković pokazivao je oduvijek prijezir prema toj inicijativi. Jer, protiv nje je Angela Merkel. No i sama je predsjednica KGK ​u drugoj polovini mandata odustala od Triju mora. Zapravo, nakon što je u službenom posjetu Rusiji primila buketić od Vladimira Putina (2017.), okrenula se drugim aktivnostima koje ne iritiraju Putina, poput brendiranja države i vlastitog ‘stajlinga’, ne čineći baš ništa za inicijativu koju je u početku mandata promicala kao svoju i stratešku.

Zoran Milanović ​još je kao bivši planinar i počasni kineski gost bio otvoreno protiv Inicijative triju mora, koja se u međuvremenu profilirala i kao brana kineskom Pojasu i putu. Pa i sad kao predsjednik države poručuje da je ona štetna jer ljuti Berlin i Moskvu. Dakle, hrvatski je strateški cilj – ne ljutiti druge. A ne – pozicionirati sebe. Plenković se nenajavljeno ipak odlučio ukazati na virtualnom samitu Triju mora. Valjda je Angela dopustila. I to je dubina pameti koja danas vodi Hrvatsku.

Energetsko čvorište već je iza nas. Svekolika je rupa pred nama.

Višnja Starešina / Lider media

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved