Connect with us

Vijesti

Višnja Starešina: Vukovarska veza Madeleine Albright i Vesne Bosanac

Published

on

U ovome tjednu napustile su nas ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac i bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright. Dvije toliko različite žene, različitih životnih i profesionalnih puteva, povezuje želja da pravdom okončaju jedan zločin, koji je završio kao sudska travestija i u Beogradu i u Haagu. Riječ je, dakako, o zločinu na Ovčari, pogubljenju ranjenika, civila i ratnih zarobljenika, koje je nakon osvajanja i okupacije grada JNA odvela iz vukovarske bolnice.

Ubili joj i svekra

To nerazjašnjeno pitanje Ovčare osobito je aktualno danas, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, kada rusko razaranje ukrajinskoga grada Mariupolja izgleda kao deja vu napada JNA i srpskih vojski na Vukovar: JNA je sa zemljom sravnila Vukovar da bi ga “oslobodila od ustaša”, ruska vojska sa zemljom sravnjuje Mariupolj da bi ga “denacificirala”.

Upravo zbog te sličnosti, mislim da je danas važno podsjetiti na zločin koji je ostao neriješen za života Vesne Bosanac i Madeleine Albright, a obje su ga, svaka na svoj način, željele riješiti. I zašto se to dogodilo? Važno je to znati da se Vukovar ne bi sutra doslovce ponovio u Mariupolju.

Onaj tko nije kročio u vukovarsku bolnicu dok je grad još bio u ruševinama, teško može razumjeti što je to (u)činila dotad gotovo neprimjetna, apolitična pedijatrica dr. Vesna Bosanac, kao ravnateljica vukovarske bolnice u vrijeme tromjesečne opsade.

Što je to značilo organizirati rad jedine bolnice u gradu u ratnim uvjetima, operacije ranjenika na kakve nitko nije bio spreman, organizirati prehranu i higijenske uvjete za rad, a bez tekuće vode, često bez struje? I naposljetku, učiniti to bez ijednog slučaja sepse.

Uz to, javljajući se gotovo svakodnevno u radijski eter, dr. Bosanac postala je prepoznatljivi glas vukovarske i hrvatske borbe za slobodu, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe, glas koji je pridonosio spoznaji o okrutnosti JNA, koja je djelovala kao srpska vojska, prepoznavanju velikosrpske agresije i glas koji je pridonio međunarodnom priznanju Hrvatske. No ravnateljica Bosanac nije uspjela nakon pada i okupacije grada i bolnice spasiti svoje ranjenike, pacijente, zaposlenike i njihove rođake koji su u bolnici potražili spas. Oficiri obavještajne službe JNA (kolokvijalno KOS), zajedno sa svojim lokalnim agentima, izabrali su inicijalno njih 271 i otpremili ih na Ovčaru. Među izabranima bio je i ravnateljičin svekar Dragutin Bosanac.

Vrhunac perverzije

Dr. Bosanac činila je sve što je mogla i umjela da odgovorni za zločin na Ovčari budu uhićeni i kažnjeni, uključujući i višekratna svjedočenja pred Haaškim sudom i beogradskim sudom za ratne zločine. Oni koji su stajali iza organiziranog pogubljenja (KOS) činili su pak sve da se to ne dogodi. Širenje različitih difamacijskih priča o dr. Bosanac bilo je tek mali dio te operacije: da je u bolnici skrivala ustaše i ratne zločince (a to su za njih bili svi hrvatski branitelji), da je javljajući se iz ratne bolnice u eter odavala informacije neprijatelju (a KOS je imao pokriven svaki segment hrvatske obrane, osobito bolnicu), da je predala popis ranjenika i pacijenata JNA (koji su oni nakon okupacije naprosto uzeli, pod izgovorom evakuacije)…

Vrhunac gaženja istinske hrvatske heroine od strane istinskih zaštitnika ubojica i ratnih zločinaca bilo je podizanje optužnice protiv dr. Bosanac za zločine u vukovarskoj bolnici od strane vojnog tužiteljstva JNA, koju je potom preuzeo beogradski sud za ratne zločine.

Ili je možda vrhunac ipak bio da ju je dvadesetak godina poslije zločina JNA i srpskih vojski u Vukovaru hrvatska policija pozivala na razgovore slijedom optužnice koju je napisao okupator, da je hrvatska politika to prihvatila kao “dio procedure”, da je svekoliko civilno društvo i u Hrvatskoj, a osobito u Srbiji, to prešućivalo?

Ili je možda još veća perverzija ipak bila da se dr. Bosanac morala braniti u vrijeme kada je jedan od organizatora pogubljenja ranjenika i pacijenata vukovarske bolnice (tada), major KOS-a Veselin Šljivančanin, pred Haaškim sudom bio oslobođen svake odgovornosti za zločin na Ovčari.

Madeleine Albright je kao američka veleposlanica pri UN-u, a potom i američka državna tajnica pridonijela mnogo da slučaj “Vukovarska bolnica” postane jedan od prioriteta Haaškog tužiteljstva. Osobito nakon što su je za posjeta Vukovaru u ožujku 1996. na gradskoj tržnici kamenovali tamošnji Srbi uz karakteristične verbalne atribute, nastojeći spriječiti iskapanje masovne grobnice na Ovčari.

Mariupolj u opasnosti

No nakon 2000. međunarodna je politika dobila druge prioritete, pa su i suđenja za ratne zločine prepuštena lokalnim akterima, pri čemu su ključnu ulogu preuzeli umreženi ostaci KOS-a. Zato se moglo dogoditi da Vesna Bosanac i Madeleine Albright napuste ovaj svijet bez riješenog slučaja “Vukovarska bolnica”, a da najizravniji sudionik zločina, tadašnji major KOS-a Veselin Šljivančanin, danas tumači za beogradske medije sličnosti svojeg “oslobađanja Vukovara” i ruskog “oslobađanja Mariupolja”.

Da se ne bi ponovilo u Ukrajini, važno je da branitelji Mariupolja danas ne vjeruju u rusku evakuaciju. I da njihove vlasti sutra ne prepuste ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU (pandan KOS-a) i njihovim ukrajinskim suradnicima da im tumače povijest i dijele pravdu.

Višnja Starešina/Slobodnadalmacija.hr

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved