Connect with us

Vijesti

WILLIAMSON: Najgora ideja na svijetu

Published

on

Zašto socijalizam ne želi umrijeti

Prije gotovo jednog desetljeća, napisao sam malu knjigu pod nazivom Politički nekorektni vodič za socijalizam. Kad me izdavač Regnery zamolio da napišem knjigu, bio sam više nego sretan to učiniti, ali pitao sam se hoće li knjiga o socijalizmu, kratki rezime njegovih grotesknih neuspjeha, biti nužna ili korisna. Pitao sam se zašto bi to bilo koga zanimalo. U nadolazećem broju National Reviewa, imat ću esej o Karlu Marxu i ne moram se brinuti da ljudi neće biti zainteresirani. Najgora ideja na svijetu jednostavno ne želi umrijeti- prenosi Konzerva.hr.

Ne očekujem da ću napisati još jednu knjigu o socijalizmu, ali čitao sam neke od njih. Postoje neke zastrašujuće trenutačno dostupne relevantne knjige, a neke od njih su također na putu. Jedna od njih je odlična, upravo objavljena knjiga Iaina Murraya, Socijalističko iskušenje — o kojoj ću raspravljati s autorom u četvrtak — u kojoj se Murray pozabavio nekim od vječitih laži (“Pravi socijalizam nikad nije isproban!”) i gnjusnih klišeja socijalizma. On naglašava da je, povijesno, socijalizam dosljedno davao rezultate upravo suprotne svojim obećanjima: više ekonomske i političke nejednakosti, ne manje; više siromaštva, ne manje; više bezobzirne društvene dominacije nad siromašnima i marginaliziranima, ne manje; više degradacije okoliša, ne manje.

Murray gradi dijelom konzekvencijalistički slučaj u korist ekonomske slobode: “Istraživanje za istraživanjem pronalazi da su zemlje s visokom razinom ekonomske slobode bogatije, zdravije, vode bolju brigu o okolišu i jednostavno su općenito bolja mjesta za život u odnosu na zemlje s niskim razinama ekonomske slobode. Na dnu svih ovih indikatora nalaze se dvije vrste zemalja — propale države poput Afganistana i nacije poput Venezuele, koja je krenula putem kmetstva neopreznim donošenjem marksističkih socijalističkih politika.” No, pitam se jesu li naši mladi samoprozvani socijalisti spremni čuti taj argument ili željni odgovoriti na njega. U posljednjih deset godina, partizani slobodnog poduzetništva imali su dovoljno problema braniti ekonomske slobode od napada desnice, a kamoli socijalista. Murray to također razumije, priznajući socijalistima argumentiranje sa stajališta vrijednosti, dok partizani slobode argumentiraju na temelju povijesti i ekonomije.

Tamo gdje se ne slažem s Murrayom — ili bolje reći, gdje bih ponudio malo drugačiji naglasak — jest to što nisam u potpunosti uvjeren u njegovu tvrdnju da je suprotstavljanje socijalizmu “komunikacijski izazov”. Nedostaci socijalizma su vrlo temeljito komunicirani — fotografije Holodomora su dostupne na internetu, zapisi o masovnim ubojstvima i pljačkama su također prilično lako dostupni, priče kubanskih izbjeglica su nam na dohvat ruke, dok je Arhipelag Gulag udaljen samo jedan klik.

To nije problem komunikacije, već duhovni problem.

Čitajući fascinantnu novu knjigu Julie Lovell, Maoizam: Globalna povijest, je, između ostalog, zaron u kompleksnu političku priču koja u svom srcu nije ideologija, već kult. Maoizam koji Lovell opisuje je na mnogo načina prepoznatljiv religijski fenomen, upotpunjen sa štovanjem svete knjige, obožavanjem ikona, obredima ispovijedi i pokore te dobronamjernim bogom-čovjekom/prorokom. On se bavi istim tjeskobama i potrebama kao i religija. On nudi moralni princip — koliko god bio lud i ubojit — oko kojeg bi se mogao organizirati život.

I baš poput Karla Marxa u Osamnaestom brumaireu Louisa Napoleona, njegove osobnosti i ljudske činjenice ostaju zastrašujuće poznate:

Sam Mao je bio, naravno, seljak po podrijetlu i uvijek je govorio, oblačio se i jeo kao jedan od njih… uvijek iznova ističući svoje odbijanje da se pretvori u uglađenog, establišmentskog državnika. Dugi članci podsjećali su ga na “vezove za stopala prljave žene, duge i smrdljive”. … Kad je jednom razgovarao s brazilskom delegacijom, otkrio je da nema pojma gdje je Brazil. Svjetske čelnike znao je dočekati u zakrpanim pidžamama i čarapama (a ponekad i u ogrtaču), a jedno jelo favorizirao je iznad svih ostalih — špek u Hunan stilu, sa zdjelom cijelih čilija sa strane, a sve to je zalijao s limenom šalicom čaja (kao digestiv nakon jela, Mao je glasno žvakao natopljene listove čaja na dnu šalice). Maoizam se, od svojih početaka u 1930-ima pa sve do danas, oblikovao kao ruralna religija koja predstavlja i bori se za siromašne poljoprivrednike.

Penthouse Australia Magazine: Američki maoizam

Taj agrarni križarski rat je, naravno, laž. Kao jedan primjer, pobuna maoističkog Sjajnog puta u Peruu, kao što Lovell primijećuje, “nikad nije bio seljački rat za jednakost”, već je umjesto toga bila “shema obrazovane urbane elite, koja je stvorila svoje vlastite strukture zapovijedanja i uspostavila rasne, klasno-utemeljene hijerarhije koje su se zakleli svrgnuti: bljedopute, hispanofonske, obrazovane elite na vrhu; tamnopute, osiromašene Kečue na dnu.” Manje ratnička verzija istog fenomena može se raspoznati među američkim progresivcima, koji su rasnu raznolikost pretvorili u reket za dobrostojeće bijele žene. Ili razmotrite stajališta Nancy Pelosi, Chucka Schumera, Joea Bidena i ostalih. Svaka je vjera slična u svojoj sposobnosti da se iskoristi.

Maoizam Lovell nije samo kineska priča — to je malezijska priča, peruanska priča, kambodžanska priča, indijska priča, zimbabveanska priča. I također, dijelom, američka priča. To nije nešto zaboravljeno u prašnjavoj knjizi — to je dio razgovora na društvenim medijima upravo ovog trenutka, danas, s “Crvenim Twitterom” Bo Xilaija i njegovim klonovima.

T.S. Eliot je svojedobno napisao:

Dok politička filozofija izvodi svoje sankcije iz etike, a etika iz istine religije, samo se vraćanjem vječnom izvoru istine možemo nadati nekakvoj društvenoj organizaciji koja neće, do svog konačnog uništenja, ignorirati neke suštinske aspekte stvarnosti. Termin “demokracija”, kao što uvijek iznova govorim, ne sadrži dovoljno pozitivnog sadržaja da bi se sam mogao suprotstaviti silama koje vam se ne sviđaju — one ga lako mogu transformirati. Ako nećete imati Boga (a On je ljubomoran Bog), onda ćete morati odati svoje poštovanje Hitleru ili Staljinu.

Ako je socijalizam neka vrsta kulta, onda za njega postoji tržište — i to tržište kojem su širom otvorena vrata. I ako su drevni konkurenti učinkovito ustupili teren, to nije djelo mladih radikala, koliko god oni nastrani bili. Moralni vakuum je kreacija biskupa i sveučilišnih administratora i predsjednika odbora, koji su uglavnom odavno prestali vjerovati u svoju vlastitu dogmu i koji vjeruju da će se nekako izvući bez da druga dogma zauzme njezino mjesto. Kevin D. Williamson/Nationalreview

Advertisement

Vijesti

Uskrsna poslanica nadbiskupa Kutleše: Središnja poruka Uskrsa nije prazan grob, nego živi Krist

Published

on

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša uputio je Uskrsnu poruku u kojoj ističe kako središnja poruka Kristova uskrsnuća nije prazan grob, nego živi Krist koji učenike poziva dalje od groba, na mjesta prvih susreta, u Galileju.

U prvu nedjelju uskrsnuća Gospodinova život se promijenio samo onima koji su povjerovali da je uskrsnuće Kristovo, koje nisu vidjeli, jednako stvarno kao i prazan grob u koji su gledali.

Napomenuo je kako je u zoru trećega tisućljeća po Kristovu uskrsnuću papa Ivan Pavao II. opisao duboku krizu koja je zahvatila Europu. Njezini su krajnji uzroci prepoznati u stavljanju čovjeka u središte stvarnosti, u zaboravu da je Bog stvorio čovjeka, a ne čovjek Boga, rekao je te dodao kako sinoda o Europi na pragu trećega tisućljeća utvrđuje da “europska kultura odaje sliku ‘tihe apostazije’ sitoga čovjeka koji živi kao da Bog ne postoji”.

Naše vrijeme, ocijenio je, još jače potvrđuje takvo stanje. Danas, nakon gotovo dvadeset pet godina ubrzanih promjena od početka ovoga tisućljeća, slika je i na europskoj i na svjetskoj razini progresivno lošija, dodao je.

Promjene su zahvatile društvo i samu Crkvu, rekao je i dodao kako zajednički nazivnik tehnološkoga napretka sve opravdava i podnosi.

Naglasio je kako nekoć nepojmljive stvarnosti, poput prava na usmrćivanje nerođene djece i na eutanaziju, postaju naša realnost jer je način razmišljanja modernoga čovjeka lišen temeljnih postavaka objektivne istine, a savjesti su uspavane.

Tomu je, smatra, pridonijelo i “teološko nijansiranje Istine u nejasne apstrakcije, koje započinju stvaranjem moralne pomutnje, a završavaju pretpostavkama mnogih kako istina nije primjenjiva na praktičnu stvarnost”.

Pitamo se, ističe nadbiskup, kako je moguće da nam logika zakaže pred očitostima, kako je moguće da je najuzvišenije od Božjih stvorenja zaboravilo svoje dostojanstvo i zadaću te se ponaša poput stroja zaražena virusom samouništenja?

Ocijenio je kako je od dana uskrsnuća Gospodinova svjetska povijest nalik praznomu grobu pred kojim su na ispitu naša vjera i naša temeljna opredjeljenja.

Uskrsnuće Gospodinovo očitovanje je stvarne Božje moći bez presedana, naglasio je i dodao kako nas njime Bog poziva u život koji nama izmiče, ali je u njemu stvaran.

Odgovorni smo, poručio je, jer nas nijekanje Božje moći nad našim životima prepušta neumoljivim silnicama naše pale ljudske naravi i duha svijeta koji time postaje područje protubožjega djelovanja.

Vjera je naša karta za vječnost, nadvladavanje granica smrti potvrđivanje je Božje moći, napomenuo je mons. Kutleša i dodao kako je moćni Bog Ljubav i da ni svojega Sina nije štedio smrti da nam to pokaže.

Kršćanska je poruka nade, istaknuo je, živjeti u svjetlu konačne Kristove pobjede. Samo vjera u Božju moć nad našim životima može u nama probuditi nadu i istinsku radost, rekao je Kutleša i dodao kako je ta moć očitovana u Kristu uskrsnulom.

Naglasio je da se On dao u smrt kako bi u svojem tijelu pokazao razornu snagu Zla. Uskrsnuo je snagom Božje ljubavi, kako bi pokazao konačnu pobjedu Božje moći u svijetu, a to nam daje nadu koja ne postiđuje, poručio je zagrebački nadbiskup, donosi Hina.

Continue Reading

Vijesti

Admiral DOMAZET LOŠO: Geopolitički tektonski poremećaji, SVJETSKA TRODIOBA MOĆI i gdje će biti Hrvatska?

Published

on

“NE BUDE LI IZABRAN TRUMP, ČEKAJU NAS TEŠKA VREMENA!” Prvi javni nastup DAVORA DOMAZETA LOŠE, nakon što se više od godinu dana povukao iz javnog života zbog gubitka supruge Jasminke.

Milanovićev stil je hajdučki, hajduci su nas održali… Admiral Davor Domazet Lošo govori kroz  analizu koja se dugo čekala: Geopolitički tektonski poremećaji, trodioba moći i gdje će biti Hrvatska – u podcastu Mrežnica/embargo.hr?

“Nisu uspjeli slomiti Rusiju preko Ukrajine, gurnut će Europu u rat” “Biti na globalističkoj strani, krivo je. Hrvatska mora biti na pravoj, geopolitičkoj” – prenosimo razgovor na s Embargo.hr

“Nuklearno oružje može prva upotrijebiti okultna oligarhija jer gubi rat”… “Rusija je slomila vojnu moć Zapada”.

“Trumpa čuvaju, ali ne američke tajne službe” …Velika Albanija, vrhunac 2025. godine, i konačno – muslimanska Europa koja ide na Rusiju?

Continue Reading

Vijesti

SPEKTAKULARNO rušenje mosta u Baltimoru

Published

on

Nakon što je noćas, 26. ožujka oko 1:30 ujutro u most Francis Scott Key u Baltimoreu udario teretni brod, on se srušio.

Incident se smatra “događajem masovne nesreće” od strane prvih hitnih službi.

Ranije je vatrogasna postrojba rekla za CBS News da je oko 1:30 ujutro počela primati pozive 911 da je plovilo udarilo u stup mosta. Nije bilo jasno koliko je vozila bilo na rasponu, ali je na njemu “sigurno bila velika tegljačka prikolica”.

Direktor komunikacija odjela, Kevin Cartwright, opisao je urušavanje kao “događaj masovnih žrtava”. Rekao je za Associated Press da je riječ o “teškoj opasnosti” i da je neki teret očito visio s mosta.

U neklasificiranom memorandumu Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture koji je pregledao CBS News navodi se da je Dali izgubio snagu prije sudara. Tu je informaciju za CBS News potvrdio službenik za provođenje zakona.

Ministar prometa Marylanda Paul Wiedefeld rekao je novinarima da FBI na licu mjesta provjerava ima li moguće veze s terorizmom, što uvijek radi u ovoj ranoj fazi istrage, ali je prerano reći što je dovelo do incidenta.

Pogledajte…

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved