Connect with us

Vijesti

ZAOKRET NA BLISKOM ISTOKU Što se skriva iza spektakularnog dočeka Putina? Iznenađenje za SAD?

Published

on

Ruski predsjednik je prošli tjedan posjetio UAE i Saudijsku Arabiju. Ova su gostovanja iznenadila mnoge – najavljena su samo dan ranije.

Tijekom jednog dana Putin je, zajedno s dužnosnicima koji su ga pratili, vodio pregovore s čelnicima dviju arapskih država. Dočekan je pompozno, s posebnim poštovanjem. A već sljedeći dan primio je u Moskvi iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Glavni motivi predsjedničke turneje po UAE i Saudijskoj Arabiji su strateška suradnja na ključnim područjima i suprotstavljanje globalizmu. Javno se raspravljalo o sljedećim temama:

 • produbljivanje suradnje u preradi ugljikovodika i koordinacija unutar OPEC+;
 • ulaganja u brzo rastuće rusko tržište;
 • uvođenje novih kompetencija u vojno-industrijskom kompleksu, bankarstvu, umjetnoj inteligenciji,
 • proizvodnji zrakoplova i svemiru;
 • vojno-tehnička suradnja i zajedničke pomorske vježbe;
 • međudržavni odnosi i suradnja u području pravosuđa.

Rezultati pregovora jedan na jedan nisu poznati. No, prema nekim izvješćima, razgovaralo se i o Ukrajini, iako ona nije bila glavna.

Saudijska Arabija izrazila je spremnost da konsolidira miroljubive napore zemalja BRICS-a da pojačaju pritisak na ukrajinski režim. Razgovarali su o vremenu i planu za pridruživanje novih zemalja BRICS-u i produbljivanju suradnje unutar bloka.

Kružile su i informacije da je jedno od glavnih pitanja velika dedolarizacija. Rijad se aktivno priprema za to. A dijalog s Rusima, koji aktivno promiču ovaj narativ, nije mogao doći u bolje vrijeme.

Regija treba stabilnost

Još jedna zanimljiva činjenica je da je šef Rosatoma Aleksej Lihačov sudjelovao u pregovorima u Saudijskoj Arabiji kao dio ruske delegacije. Prethodno je Washington odbio dopustiti Rijadu izgradnju nuklearnih elektrana. Stoga ne čudi što Saudijci traže zamjenu za strateškog saveznika.

Cijela ova ceremonija s vatrometom i vojnicima na devama pokazala je Putinu da je dobrodošao na cijeli Arapski poluotok. A ujedno je ostalim Arapima pokazala s kim bi ubuduće trebali surađivati.

U Saudijskoj Arabiji Putina je dočekao osobno kralj Salman. Što se tiče važnosti, ovo nije niže od veličanstvenog prijema u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kralj se susreo s Putinom, unatoč njegovoj poodmakloj dobi i ne baš dobrom zdravlju. Mnogo znači – poručuju iz kanala “Realist”.

Foto: Press služba Kremlj

UAE, Saudijska Arabija i Iran postat će nove zemlje članice BRICS-a od sljedeće godine. I svima njima treba stabilnost u regiji. Zašto onda Rusija, a ne Kina koja je pokretačka snaga BRICS-a? Jer Peking je zadužen više za novac. Rusija je na primjeru Sirije pokazala da može osigurati sigurnost i stabilnost na Bliskom istoku. Odakle sva simbolika slijeđenja Putina, Putinovih zrakoplova Su-35 koji predstavljaju snagu ruskog oružja. Takve očite sitnice imaju ogromno značenje za arapski svijet. I Putin to razumije.

Uloga je na Rusiji

Rastuća globalna konfrontacija već je donekle jasno definirala suprotstavljene blokove. Sada se Sjedinjenim Državama i cijeloj zapadnoj koaliciji suprotstavljaju Rusija i Kina, Sjeverna Koreja i Iran. Zapravo, već je formiran, doduše neformalno, vojno-politički savez.

A drugi igrači u različitim dijelovima svijeta, pogotovo u tako važnoj regiji kao što je Bliski istok, nemaju šanse ostati po strani. Takvo je mišljenje u razgovoru za Cargrad iznio politički analitičar i publicist Jurij Golub.

Tsargrad: – U istoj Saudijskoj Arabiji, još od vremena predsjednika Franklina Roosevelta, postoje posebni odnosi sa Sjedinjenim Državama. Što se promijenilo?

Jurij Golub: – Te odnose možemo označiti formulom “Nafta u zamjenu za sigurnost”. Suočavanje jemenskih Hutija s napadima na naftnu infrastrukturu Saudijskog kraljevstva jasno je pokazalo da Sjedinjene Države ne uspijevaju u toj ulozi. O tome svjedoče gotovo svi politički porazi Amerikanaca u posljednjih nekoliko godina. I bijeg iz Afganistana, i bezizlaznost sukoba u Ukrajini, i napad na Izrael, koji se može smatrati apsolutnim promašajem američke sigurnosne arhitekture u regiji.

Foto: Press služba Kremlj

“Istodobno, borbe u Pojasu Gaze potkopale su sve napore da se izgrade odnosi između arapskih zemalja i Izraela kao ključnog američkog saveznika u regiji.”

Da, proturječja rastu, pojavljuje se linija sukoba. I sasvim je prirodno da je uloga na savezništvu s Rusijom. Putin se jako dobro pokazao u bliskoistočnoj politici. Prije svega uz podršku sirijskom predsjednika Bashara al-Assada. Iako smo se u ovom sukobu s istim Saudijcima našli na suprotnim stranama barikada. Međutim, Rusija nije napustila Assada, dok su Sjedinjene Države napustile Afganistan i s velikom vjerojatnošću bi mogle napustiti Vladimira Zelenskog. Održali smo svoja obećanja. Sirija je opstala kao država, opstala je sadašnja vlast. A u bliskoistočnoj politici to puno znači.

Što kaže Lihačev posjet?

Saudijska Arabija sebe smatra ključnim igračem u regiji. Ali mi znamo da Izrael ima nuklearno oružje. Vidimo da i Iran ide u tom smjeru, iako to javno ne priznaje. Da, atomska energija se može koristiti iu miroljubive svrhe. Saudijska Arabija vjerojatno bi se htjela pridružiti klubu, ako ne nuklearno naoružanih država, onda barem onih s atomskom energijom. Zapravo, danas jedino Rosatom ima nadležnost za izgradnju novih energetskih blokova. To je još jedan bezuvjetni razlog za prijateljstvo s Rusijom.

Saudijski princ bin Salman odgodio posjet Londonu kako bi se sastao s Putinom.

Da, i uskoro će otići u Moskvu. Možda će ovaj posjet još više rasvijetliti posebnosti rusko-bliskoistočne politike.

Zašto je to važno?

Odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, osim manjih graničnih sporova, sadrže i značajne konfrontacije na polju gospodarstva i sigurnosti. Ujedinjeni Arapski Emirati postali su jedno od najvažnijih financijskih središta svjetskog gospodarstva, dok je Saudijska Arabija i dalje, unatoč svim naporima, jako ovisna o fluktuacijama cijena na tržištu nafte. Iran i Turska za Rijad su konkurenti na Bliskom istoku uz Katar, dok u Abu Dhabiju održavaju uravnoteženije odnose sa zemljama regije.

A ako Moskvu vežu odnosi s Rijadom u okviru OPEC+, na području proizvodnje nafte, onda su UAE postali jedno od važnih čvorišta u procesu preraspodjele prometnih i financijskih tokova našeg izvoza i uvoza. Dakle, već su očita pitanja o kojima su strane mogle razgovarati iza zatvorenih vrata.

Ovi potezi dio su nastojanja Zapada da ometa obostrano korisnu gospodarsku suradnju i razvoj novih područja odnosa u okviru širenja BRICS-a. Rusija, štoviše, posjeduje tehnologije koje su očito privlačne zaljevskim monarhijama. Ne računajući nuklearnu industriju, to se odnosi i na svemirski sektor i vojna istraživanja, objasnio je Carigradu vojni stručnjak i analitičar Sergej Prostakov.

Strane su neizbježno morale razgovarati o sigurnosnim pitanjima u kontekstu palestinsko-izraelskog sukoba. Osim toga, već postoji prijetnja pomorskom prometu u Crvenom moru i kroz Sueski kanal zbog akcija savezničkih Houthi pobunjenika u Jemenu, koje podupire Iran.

To može postati problem za cjelokupno svjetsko gospodarstvo, a Rusija ne može a da ne izrazi svoj stav po tom pitanju, posebno imajući u vidu odnose s Iranom. Očito je da je Putin o tome razgovarao s Raisijem.

Stoga posjet našeg predsjednika Bliskom istoku nosi golem medijacijski potencijal. Vrijeme će pokazati kako će se sve to provesti u praksi. Vjerojatno neće proći bez iznenađenja, – zaključuje Tsargrad.

Tsargrad.ru

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved