Connect with us

Vijesti

Bloomberg: Europa u snu, a novi rat na Balkanu samo što nije počeo?

Published

on

Kad na jednom glavnostrujaškom europskom mediju kao što je Bloomberg pročitate članak o mogućnosti novog sukoba u našem susjedstvu, na Balkanu, morate si postaviti pitanje je li rat već dogovoren budući su glavni mediji produžena ruka globalne oligarhije koja upravlja svim svjetskom zbivanjima, osobito ratovima. Autori članka, koji je objavljen 25. siječnja ove godine, su Andrea Dudik i Misha Savic.

Članak je posebno interesantan nama budući smo rubna članica EU i NATO saveza, a kao što znamo u Hrvatskoj, najvjerojatnije na Plesu, se planira gradnja poljske ratne bolnice a koje se inače grade isključivo u blizini zone ratnih sukoba. Pojednostavljeno rečeno, sve izgleda upućuje na novi ratni sukob na „brdovitom Balkanu“.

Prijevod članka je u nastavku…


Posljednji veliki sukob na ovom kontinentu koji bijaše na Balkanu nikada nije prestao tinjati, te je krhki mir ugrožen.

Dok se ukrajinski saveznici svađaju oko toga što je sljedeće, kako bi se zemlji pomoglo u borbi protiv snaga Vladimira Putina, nedovršeni poslovi drugdje na pragu NATO saveza također trebaju malo više pažnje.

Balkan je dugo bio sinonim za političku i etničku nestabilnost, a stvari su se u posljednje vrijeme pogoršale. Od ljeta su napetosti eskalirale nakon što je Kosovo reklo Srbima koji žive na tamo da moraju usvojiti iste lokalne osobne iskaznice i registarske pločice kao i albanska većina. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je čak i posljednje dane prosinca proveo pokušavajući ublažiti zastoj nakon što su stanovnici sa sjevera Kosova blokirali ulice i sukobili se s policijom.

Izvanjskim promatračima bi problem mogao izgledati trivijalan, ali u loncu podjela i međusobnog nepovjerenja i mala iskra može lako postati vatrena stihija. Diplomat u Beogradu, koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten javno govoriti, je rekao da je šokantno gledati kako Europa koketira s drugim sukobom u posljednjih nekoliko mjeseci. Drugi diplomat, koji se nalazi u glavnom gradu Kosova Prištini, je rekao da su barikade imale prizvuk rata između Hrvatske i Srbije 1990-ih.

Vučića su, uz potporu Putina, u prošlosti njegovi suparnici optuživali da potpiruje vatru na Kosovu. Te noći krajem prosinca nazvao je jednima od najtežih u svom životu. “To bi nas odvelo u totalnu katastrofu,” rekao je u intervjuu u svojoj rezidenciji u Beogradu 17. siječnja. “Bio sam jako uplašen.”

Upozorenja da se sprema nešto veće podsjetnik su na nezacijeljene rane iz prijašnjeg sukoba u Europi i nije slučajnost da su se vratile tijekom rata u Ukrajini koji je započeo prije gotovo godinu dana. Dok su Europska unija, NATO i Rusija zaokupljeni sukobom u Ukrajini, kosovski premijer Albin Kurti zagazio je tamo gdje se njegovi prethodnici nisu usudili zbog straha od posljedica. Srbija je u međuvremenu pokušavala uskladiti svoje odnose s Europom i Rusijom koji su napeti zbog rata.

“Vučić je oslabljen jer njegov stari saveznik Putin vodi rat. Kosovo je također oslabljeno jer u europskoj agendi ima malo mjesta za druge probleme osim rata”, kaže Žarko Puhovski, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. “Napetosti koje su počele prije nekoliko mjeseci postale su svakodnevne i to je vrlo zabrinjavajuće.”

Balkan, najnestabilniji kutak Europe koji vuče korijene iz vremena Osmanlija, pokazuje mnoge svoje stare osobine. Bosna i Hercegovina ostaje paralizirana s obzirom na trostruku vladu koja je rođena u mirovnom sporazumu iz 1995., a Putinov saveznik koji upravlja srpskim entitetom i dalje prijeti odcjepljenjem. Crnu Goru, koja se pridružila NATO-u 2017., organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu sada smatra hibridnim režimom. Albanci opet masovno napuštaju svoju zemlju.

Na Kosovu je komplicirano održati krhki mir. Srbija Kosovo smatra svojim, kolijevkom svoje nacije – kao što Putin gleda na Ukrajinu. Trvenja između etničke albanske većine na Kosovu i nekih 100.000 Srba, koji još uvijek žive uglavnom na sjeveru države od 1,8 milijuna stanovnika, dolazila su i nestajala otkako je 1999. bombardiranje, koje je predvodio NATO savez, protjeralo vojsku jugoslavenskog moćnika Slobodana Miloševića.

Pomirenje je zapelo u slijepoj ulici 2008. kada je vlada u Prištini jednostrano proglasila neovisnost od Srbije. Stvaranje nacionalne države podržalo je oko pola svijeta, uključujući SAD i EU, osim pet njenih članica, ali bez Srbije, Rusije i Kine.

I za Kosovo i za Srbiju krajnji cilj je članstvo u EU. Bruxelles je jasno stavio do znanja objema nacijama da napredak ovisi o njihovoj sposobnosti da poprave međusobne odnose. Izaslanici su ih pritegnuli kako bi prihvatili novi mirovni pakt koji je izradila EU. Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, rekao je 23. siječnja da je postizanje sporazuma jedini način da se “prekine začarani krug krize na terenu i smanji rizik od daljnje eskalacije”. Vučić je isti dan novinarima rekao da Srbija to mora ozbiljno shvatiti.

Ali izgleda neće tako skoro. I dalje je potrebno oko 3.800 vojnika NATO-a stacioniranih na Kosovu za održavanje sve nesigurnijeg mira, a nedavni događaji su pokazali da su oni i dalje potrebni. “Ova situacija može trajati godinama”, kaže Puhovski. “A sve ovisi o tome hoće li nekoliko pijanaca izazvati nešto puno, puno gore.”

Te dvije zemlje također vode čelnici s vrlo sukobljenim političkim pozadinama. Vučić (52), bivši Miloševićev ministar informiranja, učvrstio je svoj položaj u Srbiji uvjerljivom pobjedom na izborima prošle godine. On je vješto balansirao među suprotnostima držeći Srbiju na putu ka EU, dok je istovremeno držao otvorena vrata prema Rusiji, a to je postalo teže od rata u Ukrajini. Vučić je osudio Putinovu invaziju, ali se odbio pridružiti EU u sankcijama Rusiji, a i njegova vlada u Beogradu održavala je veze s Rusijom.

Kurti (47), ljevičarski radikal koji je nekoć bio politički zatvorenik u Srbiji, usprotivio se postojećem sporazumu s EU između Kosova i Srbije iz 2013. U svojoj drugoj premijerskoj turneji kao svoj prioritet postavio je potvrđivanje suvereniteta Kosova, čak i ako to znači dodatno antagoniziranje Srba. Čelnici suparničkih stranaka na Kosovu kritizirali su ga zbog poticanja prosvjeda i nazvali ga nepredvidivim.

Posljednji primjer bio je njegov potez da pokrene pitanje registarskih pločica i osobnih iskaznica. Prkosni Srbi, koji dobivaju financijsku potporu od Beograda i koriste putovnice koje je izdala Srbija, kao i njen novac, podigli su barikade na sjeveru Kosova.

Dana 27. i 28. prosinca Vučić se uputio u Rašku, gradić unutar Srbije sjeverno od podijeljenog grada Mitrovice na Kosovu. Lokalno srpsko stanovništvo je poslušalo njegovu molbu da demontiraju sve barikade, iako je napetost i dalje 10 puta veća od uobičajene, rekao je u intervjuu s Jasminom Kuzmanović u Beogradu nekoliko tjedana kasnije. Regija mora ostati mirna, rekao je, jer bi nas “bilo što drugo odvelo u ponor”.

Izvor: Bloomberg, poveznica na članak ovdje.

Pripremio: Udruga Hrvatski Ratnik

Advertisement

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved