Connect with us

Vijesti

BOLESNA EU želi pobačaj proglasiti temeljnim ljudskim pravom! Pomozite nam to spriječiti.

Published

on

Francuska je napravila devastirajući potez uključivanjem pobačaja u svoj ustav, pod izlikom zaštite ženskih prava, prava koja nikada nisu bila ugrožena.

Stopa pobačaja u Francuskoj već je gotovo jednaka onoj u Velikoj Britaniji, gdje su zakoni izrazito liberalni i gdje se može izvršiti pobačaj sve do trenutka rođenja.

USPROTIVITE SE UBIJANJU NAJRANJIVIJIH – POTPIŠITE OVDJE!

Međutim, broj pobačaja smanjuje se u drugim europskim zemljama poput Italije, Njemačke i Mađarske.

Žrtvovanje nevinih života nije korak naprijed, već korak natrag za našu čovječnost.

Sada Europski parlament (EP) želi iskoristiti ovu situaciju i uključiti pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, koja pokriva sva ljudska prava u Europi … osim prava nerođene djece.

Kako to može biti temeljno pravo kada nerođeno dijete nema glas da se brani? Kako smo kao društvo došli do toga da slavimo uništavanje dragocjenih života?

Glasovanje će se održati 11. travnja, a ljevičarska većina u EP-u, ojačana nedavnim uključenjem pobačaja u francuski ustav, pokušava osigurati veliku pobjedu za feministički lobi.

Strašno je misliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje nevinog ljudskog bića. Povelja bi trebala štititi SVE živote, svih dobnih skupina i u svim fazama života, posebno one najranjivije.

Europarlamentarci također pokušavaju ušutkati protivnike pobačaja tražeći od Vijeća EU da ukine trenutno pravilo kako više ne bi bila potrebna jednoglasna suglasnost svih država članica.

Ako bi ova rezolucija postala učinkovita, mogla bi poslužiti kao presedan i nesumnjivo bi se koristila u Europskoj Komisiji protiv država članica koje su za život.

Pravo na regulaciju pobačaja spada pod nadležnost država članica, jer zdravstvena politika ne spada pod europsku nadležnost. Bilo kakve izmjene ugovora koje krše ove nadležnosti mogle bi udaljiti članice koje se bore za život. Ove “nepopustljive” zemlje sada se suočavaju s velikim pritiskom, što bi moglo dovesti do različitih ekonomskih sankcija (smanjenje sredstava iz proračuna, povećanje kamata, itd.).

Tijekom rasprave 14. ožujka, glasovi za život u Europskom parlamentu bili su snažno napadnuti. Strašno je pomisliti da bi Povelja o temeljnim pravima mogla uključivati pravo na ubijanje, da bi države koje se s time ne slažu čak bi mogle biti ušutkane, kako bi pobačaj prošao u Povelji EU – još jedan udar na demokraciju.

Drugim riječima, glas europarlamentaraca za pobačaj u Povelji o temeljnim pravima EU-a bio bi i glas protiv života i glas protiv demokracije.

Šokantno je kako se nerođenu djecu potpuno ignoriralo u ovoj raspravi. Ipak, već s šest tjedana možemo čuti otkucaje srca bebe.

Što je s njenim pravom na život? Tko će je braniti ako ne ti i ja? POTPIŠITE !

U Europi, zakoni o pobačaju variraju od 14 tjedana u Francuskoj i Španjolskoj do 24 tjedna u Nizozemskoj (zapravo, dozvoljen je sve dok liječnici ne kažu da dijete može preživjeti izvan maternice).

S 14 tjedana, beba je veličine naranče, svi su joj organi potpuno formirani, lice joj postaje prepoznatljivo, raste joj kosa, prsti na rukama i nogama, i ima aktivne reflekse.

Otprilike u ovo doba majke će prvi put početi osjetiti bebine pokrete.

Želimo li postati poput Velike Britanije ili Nizozemske, gdje se djeca mogu pobaciti sve do trenutka rođenja ako se smatra da imaju čak i najmanje i lako lječive dijagnoze?

Želimo li dopustiti da se djeca diljem Europe pobacuju sve do rođenja iz bilo kojeg razloga, izlažući i njihove majke velikom riziku? Daleko od zaštite žena, zakoni koji utvrđuju pravo žene na pobačaj, ostavljaju je neprestano ranjivom na pritisak i prisilu okoline tijekom trajanja trudnoće.

Naša bi peticija može utjecati na ishod! Zahvaljujući glasovima tisuća zabrinutih građana koji se zalažu za pravo na život, možemo se boriti protiv stranaka i europarlamentaraca koji glasaju za pobačaj i pozvati ih na odgovornost.

Mi smo glas za ovu djecu koja nemaju glas. POTPIŠITE OVDJE!

Vijesti

VIDIK fest DANAS: ”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”

Published

on

Danas na rasporedu Vidik festa, festivala kulturnog aktivizma koji se održava u Splitu od 8.04. do 11.04. bit će upriličena tribina

”Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje i Godina Marka Marulića”.

Tribina u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i suorganizaciji Matice hrvatske – Ogranak Split će se održati u dvorani Dominikanskog samostana na Pazaru s početkom u 18,30 sati. 

Na tribini sudjeluju: novinar Joško Čelanprof.dr.sc. don Mladen Parlov, prof. Danijela Visković Veršić i moderatorica Snježana Šetka

Tribina se organizira povodom proglašenja Godine Marka Marulića i obilježavanja 500 godišnjice njegove smrti s osvrtom na prethodnu godinu koja je bila nizom aktivnosti povećena 100 godišnjici rođenja Miljenka Smoje.

Gosti će na tribini govoriti o elementima društveno angažirane književnosti u djelima Miljenka Smoje i Marka Marulića, njihovom mjestu u kulturnoj memoriji grada Splita i društveno-povijesnom kontekstu u kojemu su djelovali.

Continue Reading

Vijesti

Katolički svećenik u ruralnoj Indiji potvrdio je izvanredno čudo na Cvjetnicu u svojoj crkvi

Published

on

SELO CHEKIYA, Indija (prema LifeSiteNews-u) — Katolički svećenik u ruralnoj Indiji potvrdio je izvanredno čudo na Cvjetnicu u svojoj crkvi prošlog mjeseca.

Dana 27. ožujka, otac Johnson Vadakkapurathan, pastir katoličke crkve Naše Gospe od Gore Karmela u Chekiya Villageu, okrug Chümoukedima, u blizini Dimapura u Nagalandu, Indija, rekao je za Matters India, kršćansku novinsku web stranicu, da je otkrio euharistijsko čudo u /3 :13tabernakul crkve u nedjelju 24. ožujka.

Nekoliko dana prije svećenik je razlomio i stavio posvećenu hostiju u staklenu čašu za otapanje i stavio posudu u svetohranište. Hostiju je pod lažnim izgovorom dobio nekatolik koji se kasnije pokajao i vratio sonu posvećenu. Prema njegovom svjedočenju za Matters India, Vadakkapurathan je na Cvjetnicu pronašao hostiju netaknutu na dnu posude s tvari koja je plutala po njoj. Kad je svećenik dotaknuo tvar, pojavila se krv. Vadakkapurathan je zatim izložio Hostiju za javno gledanje sve dok je lokalni biskup, biskup James Thoppil iz biskupije Kohina, nije “uzeo na čuvanje radi daljnjeg ispitivanja.”

Prema priči, hostiju je uzela baptistkinja koja je pratila svoju prijateljicu katolkinju na misu. Umjesto da konzumira svetu vrstu, žena ju je odnijela kući, osjećala se krivom i donijela hostiju svojoj prijateljici katolkinji. Prijateljica je vratila Hostiju u crkvu na pobožan nadzor.

Amit Leonard, član LifeSite lige sa sjedištem u Mumbaiju, kontaktirao je fra. Vadakkapurathan za komentar. Vadakkapurathan je rekao Leonardu da ga je biskup Thoppil zamolio da ne razgovara s medijima “osim ako se ne provede temeljita istraga” i “službeno priopćenje [ne] objavi Biskupska kuća.” Svećenik je dodao da je čudotvorna hostija premještena u biskupovu kuću. Također je rekao da dvjema ženama uključenim u priču ne bi bilo ugodno sada razgovarati s novinarima, zahvaljujući političkoj situaciji u državi Nagaland, gdje su kršćani progonjeni. Nagaland je sjeverno od države Manipur, poprišta protukršćanskog nasilja 2023. godine.

LifeSiteNews je došao do generalnog vikara biskupije Kohina za potvrdu priče, ali nije dobio odgovor.

Katolička crkva Gospe od Karmela relativno je novo zdanje, blagoslovljeno je i posvećeno 2021. Videosnimka mise na Cvjetnicu u crkvi Gospe od Karmela usredotočena je na čitanje laika, ali također bilježi zajedništvo vjernika. Nema ni spomena o čudu. Prema njegovom izvještaju za India Matters, Vadakkapurathan je otkrio kada je otvorio svetohranište kako bi dobio hostiju za člana zajednice koji je bio bolestan.

Unutar župe ima 1411 katolika, prema javnom popisu koji vodi biskupija Kohina.

Continue Reading

Vijesti

HAMAS, NOVORUSIJA I IRA

Published

on

Knjiga je podijeljena tako da su različita poglavlja sustavno povezana u cjelinu, ali se mogu čitati i zasebno.

Odnosno, ako želite čitati o tome što se događalo u Ukrajini, Palestini i Sjevernoj Irskoj, a ne zanimaju vas rasprave o filozofiji realizma i konstruktivizma, analize postojećih teorija društvenih pokreta i usporedbe definicija terorizma, slobodno preskočite na poglavlje o studijama slučajeva. U posljednjem dijelu sumiraju se elementi teorijskog okvira i studija slučajeva, na temelju čega se radi komparativna analiza rezultata istraživanja.

Terorizam kao pokret?

U trima slučajevima analiziramo terorizam u cjelini, ali naglasak stavljamo na tri specifična aktera. Ne promatramo ih izolirano, već u odnosu na ostale sudionike sukoba. Tri navedena slučaja predstavljaju terorizam s etnonacionalnim obilježjima, u kojem su na različite načine prisutne religijske i ideološke komponente.

Privremena irska republikanska armija, kao najsnažnija republikanska teroristička organizacija, djeluje unutar Sjeverne Irske, dakle sustava Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan je od sudionika povijesnog sukoba između katoličkog i protestantskog stanovništva.

Hamas, odnosno Islamski pokret otpora, od 2006. godine provodi ograničenu stvarnu i političku vlast u području Gaze i s vremenom je postao ključnim subjektom palestinsko-izraelskog sukoba, ali nije izgubio element terorističkog djelovanja.

U cjelokupnoj svojoj složenosti, Novorusija je prije svega pokret za sjedinjenje područja jugoistočne Ukrajine s Ruskom Federacijom i u samoj njezinoj srži je etnonacionalni element djelovanja. Cilj djelovanja svih triju analiziranih pokreta (odnosno terorističkih organizacija) jest država, ali su im motivi različiti i u svim je navedenim slučajevima snažno izražena međunarodna dimenzija.

Ova knjiga je produkt gotovo deset godina rada i istraživanja autora, od kojih su zbog prirode posla tri provedene u Luhansku, što mu je omogućilo praktički izravan uvid u pitanja poput društvenog identiteta Donbasa i stvarnog mišljenja naroda o rusko-ukrajinskom sukobu. Autor nije imao priliku na isti način posjetiti Palestinu i Sjevernu Irsku, ali je u svrhu istraživanja za potrebe ovoga rada, na sustavan i iscrpan način obradio 648 izvora literature, donoseći slijedeći zaključak: „U strogom definicijskom smislu, terorizam nije društveni pokret, ali se može razmatrati kao forma društvenog pokreta kojeg u okvirima međunarodnih odnosa adekvatno objašnjava teorija realističkog konstruktivizma“.

Kao što vidimo iz svakodnevnih zbivanja u svijetu, knjiga je došla u pravi trenutak! U izdanju Despot-Infinitus- a.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved