Connect with us

Vijesti

NORMALNO? Zapadni mediji ignorirali vijest o interferonu s Kube koji je pomogao Kini pobijediti COVID-19!

Published

on

Nikada se o nekom virusu nije toliko pisalo, a tako malo znalo. Poznata nam je činjenica kako je pandemiju prvo proživjela Kina; da je zdravstvenom krizom ovladala i potom ukinula privremene autoritativne mjere za ovladavanje krizom. Međutim, malotko zna kako su Kinezi porazili COVID-19, što se objašnjava samodopadnom usredotočenošću velikih svjetskih novinskih agencija na zapadni mikrokosmos.

Zato su neprimjećeno prošle zahvale predsjednika Xi Jinpinga, upućene kubanskom kolegi Miguelu Díaz-Canelu,  28. veljače. Zapadni tisak jednostavno nije evocirao ključnu ulogu koju je odigrao kubanski lijek Recombinant Interferon Alfa-2B (IFNrec)[1]. Koncentrirao se na uporabu klorokvina koji se već koristi protiv malarije i nije izvijestio u kojoj je fazi rad na  cjepivu, iako se očekuje da će Kina biti u stanju prakticirati prva testiranja na ljudima već krajem travnja. Laboratorij Instituta za istraživanje cjepiva i seruma u Sankt Peterburgu već je razvio pet prototipa cjepiva piše dr.sc. Sanja Vujačić u Geopolitika.news.

Dakle, teoretski živimo u «globalnom selu» (Marshall McLuhan), ali smo informirani samo o onome što se događa u zapadnom mikrokosmosu. Tu činjenicu koriste, tržišno ustrojeni, moćni zapadni laboratoriji, farmaceutski i liječnički lobiji, koje upravo razdire međusobna konkurencija. Radi se o jednom od bitnih razloga, iz kojeg će se naša karantena, vjerojatno bespotrebno, odužiti.

>> MUK HRVATSKIH MEDIJA NA SVJETSKI SKANDAL: De Niro razotkrio ‘cjepivo’ mafiju: ‘Vrijeme je da svijet sazna cijelu istinu’!

Stanje je slično onom iz 1980.-tih, kada je epidemija «gay pneumonije» – 1983. identificirane kao AIDS, prouzročila pomor u homoseksualnim krugovima u San Franciscu i New Yorku. Nakon pojave virusa u Europi, tadašnji francuski premijer Laurent Fabius odgodio je uporabu američkog dijagnostičkog testa i time Institut-u Pasteur dao vremena za razvoj i patentiranje vlastitog. Njegov je potez bilo moguće opravdati željom da zaštiti nacionalne interese, dok nije postalo jasno da su oni samo pretekst za lansiranje nevjerojatno profitabilnog liječničko-farmaceutskog businessa, iz kojeg su konačno profit izvukli happy few, a troškove istraživanja i liječenja platila zajednica. Čekanje, odnosno vrijeme koje je bilo potrebno za pokretanje tog businessa, životom je platilo tisuće oboljelih od AIDS-a.

Kako je danas upravljanje europskom koronavirusnom krizom, pored tih poznatih boljki, zahvatila i epidemija histerije, jasno je kako se iza nje skrivaju velike geopolitičke igre. Stoga je legitimno upitati se: kakav ćemo svijet ugledati po izlasku iz europske karantene ?

Kada kriza završi i europljani se priberu, svijet bi mogao biti znatno drukčiji. Naime, histerija oko pandemije nije ublažila angloameričke egzistencijalne prijetnje Saudijskoj Arabiji i Turskoj. Ujedinjenu svjetsku anglofonsku zonu nisu impresionirali niti, vrlo riskantni, odgovori tih ugroženih država: saudijsko provociranje kolapsa američke naftne industrije na bazi škriljaca (nagli pad cijene nafte) i tursko izazivanje rata s Rusijom (Sirija). Ozbiljnost situacije je takva da ona iziskuje hitne akcije i reakcije. Baš ono što nije u stanju pružiti razjedinjena europska zona.

U međuvremenu, Europska unija je neprimjereno reagirala na pandemiju. Umjesto da se bori protiv zaraze (generalizacija testova, liječenje zaraženih klorokinom, liječenje smrtonosnog oblika bolesti priključivanjem bolesnika na respirator i tretiranjem Recombinant Interferon Alfa-2-B-om), ona radi na sprječavanju overbookinga svojih bolnica. Kako se nisu pravovremeno opremili i pripremili za zdravstvenu krizu, iako je njen dolazak bio eminentan i evidentan, europske vođe su u kućni pritvor stavile svoje zdravo stanovništvo. Političko upravljane zdravstvenom krizom sasvim su prepustili znanosti, odnosno tehnici vječnih znanstvenih rasprava. Ove zadnje politici služe samo ukoliko je ona brzo sposobna iz njih izvući zaključke radi poduzimanja hitnih, racionalnih političkih akcija. Što je nemoguće u EU u kojoj, pod krinkom bratstva i jedinstva (već viđeno u bivšoj Jugoslaviji), vladaju nezdravi odnosi. Stoga su europski čelnici, umjesto liječenja tih nezdravih odnosa, zajedno sa zdravim stanovništovom u karantenu stavili i sve što je bilo relativno zdravo u europskom gospodarstvu. Europska središnja banka već najavljuje recesiju od 5% ako se ova situacija nastavi u iduća dva tjedna, a vjerojatno će se raditi o zastoju od šest tjedana. dr.sc. Sanja Vujačić /Geopolitika.news

[1] Vidi: http://www.ahora.cu/en/health/7653-cuban-drug-among-those-used-to-fight-coronavirus-in-china

Vijesti

DANAS JE SVETKOVINA BOŽJEGA MILOSRĐA

Published

on

Isus: “Ja želim da bude svetkovina Milosrđa. Želim da ta slika (…) bude svečano posvećena u prvu nedjelju po Uskrsu. Ta nedjelja treba biti svetkovina Milosrđa.” (Dn 49)

Najznačajniji od svih oblika pobožnosti Božjem milosrđu koji su objavljeni s. Faustini. O svetkovini joj je Gospodin Isus prvi put govorio 1931. godine, u Płocku, kada je izrazio svoju želju da bude naslikana slika: Ja želim da bude svetkovina Milosrđa. Želim da ta slika, koju ćeš naslikati kistom bude svečano posvećena u prvu nedjelju po Uskrsu. Ta nedjelja treba biti svetkovina Milosrđa. (Dn 49)

Izbor prve nedjelje po Uskrsu za svetkovinu Milosrđa ima svoj duboki teološki smisao koji ukazuje na tijesnu vezu između uskrsnog otajstva Otkupljenja i otajstva Božjega milosrđa. Tu vezu ističe i devetnica s krunicom Božjega milosrđa koja prethodi svetkovini, a koja započinje na Veliki petak.

Svetkovina nije samo dan posebnog čašćenja Boga u otajstvu Milosrđa već i vrijeme milosti za sve ljude. Želim – rekao je Isus – da svetkovina Milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima. (Dn 699) Duše ginu usprkos mojoj pregorkoj muci. Dajem im posljednju slamku spasa  moje sveto milosrđe. Ne obrate li se sa štovanjem momu milosrđu, propast će za vječnost. (Dn 965)

Veličina ove svetkovine mjeri se „težinom“ posebnih obećanja koje Gospodin Isus uz nju veže. Tko god toga dana pristupi Vrelu Života – rekao je Krist – taj će zadobiti potpuno otpuštenje krivica i kazni. (Dn 300) Toga dana bit će otvorene nutrine mojega milosrđa i ja ću izlijevati mora milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa (…) Neka se ne boji približiti k meni niti jedna duša, makar joj grijesi bili poput purpura(Dn 699)

Kako bi se mogli okoristiti tim velikim darovima potrebno je ispuniti uvjete pobožnosti u čast Božjega milosrđa (pouzdanje u Božju dobrotu i djelatna ljubav prema bližnjemu) i biti u stanju milosti posvetne (sveta ispovijed) i dostojno primiti svetu pričest. Nijedna duša neće naći opravdanja – govori Isus – dok se ne obrati s pouzdanjem mojemu milosrđu. Stoga prva nedjelja po Uskrsu treba biti svetkovina Milosrđa, a svećenici taj dan trebaju dušama govoriti o mom velikom i neizmjernom milosrđu(Dn 570)

Evo kako se moli Krunica Božjeg milosrđa:

OPŠIRNIJE

APOSTOLSKA POKORNIČARNA I POVLASTICA OPROSTA (PDF)

Continue Reading

Vijesti

Slavni povjesničar: Iako agnostik, zamolio Gospu i tumor mu je nestao

Published

on

Tom Holland kaže da je dva puta osjetio dodir nadnaravnog u svojem životu, a jednom mu je to možda i spasilo život

Poznati svjetski spisatelj i povjesničar Tom Holland otkrio je da je doživio iznenadno izlječenje od raka nakon što je zavapio Blaženoj Djevici Mariji za pomoć – donosi Bitno.net

Holland, koji je najpoznatiji po knjigama Vladavina i Millennium, u nedavnom razgovoru koji je organizirao Londonski institut za suvremeno kršćanstvo podijelio je s publikom da je imao dva nadnaravna iskustva povezana s Djevicom Marijom iako je sam agnostik koji je odrastao u protestantskom domu.

Prvi događaj zbio se dok je snimao dokumentarac na ratom razorenom sjeveru Iraka. Dok je sjedio u razrušenoj crkvi u kojoj su nekoliko godina ranije islamisti razapeli kršćane, Holland kaže da je uronio u duboku kontemplaciju onoga što se zbivalo unutar tih zidova.

U tom trenutku vjetar je do njegova vidokruga donio sliku Navještenja na kojoj je naslikan arkanđeo Gabrijel kako se poklanja pred Gospom. Holland kaže da je iskusio kao da je veo između našega svijeta i nadnaravne dimenzije postao prozirniji.

„Osjetio sam kao da sam na jednom od onih ‘tankih mjesta’ o kojima ljudi govore, na kojima se dimenzija nebeskog odjednom čini nevjerojatno blizu”, otkrio je.

Nastavivši govoriti o svojem iskustvu, povjesničar je rekao da je doživio snažan osjećaj kao da mu nešto poput anđeoskih krila prelazi preko ramena dok se nebeski glasnici penju i spuštaju iz druge dimenzije.

“Možda je sve bilo čudno i neobično, ali onog trenutka kada prihvatite da postoje anđeli, odjednom se svijet čini bogatijim i zanimljivijim”, rekao je.

Drugi dodir s nadnaravnim Holland je, prema vlastitim riječima, imao nakon što mu je u prosincu 2021. godine dijagnosticiran tumor. Liječnička prognoza je bila da će biti potrebna operacija kojom bi mu se uklonio dio crijeva.

Tijekom božićnog razdoblja poznati povjesničar posjećivao je crkvu svetog Bartolomeja u Londonu, koju su tijekom reformacije protestanti preoteli od katolika. U vrijeme dok je bila pod katoličkom upravom, crkva je bila poznata kao mjesto u kojem su se događala izlječenja, te kao mjesto marijanskog ukazanja.

Svjestan povijesti crkve i opterećen svojom dijagnozom, Holland je zavapio Djevici u pomoć, iako se nije molio još od malih nogu. “Otišao sam na ovo mjesto gdje se ukazala Djevica i uputio molitvu iz dubine srca”, ispričao je Holland dodavši kako je od tog trenutka sve krenulo nabolje.

U roku od nekoliko tjedana stigla je liječnička potvrda da se rak crijeva povukao.

“Rak se nije proširio… i stoga nisam morao ukloniti dio crijeva. Prošlo je dvije godine od toga i čini se da sam potpuno zdrav”, ispričao je.

“Kao protestantskom agnostiku ideja da sam imao marijansku intervenciju činila mi se toliko uzvišeno smiješnom da sam pomislio, ako je istinita, da Bog zasigurno ima najdivniji smisao za humor”, zaključio je Holland svoje svjedočanstvo.

Continue Reading

Vijesti

OTVARANJE VIDIK FEST-a: “NULTI KRAJOLIK” film kojega trebate vidjeti

Published

on

‘Nulti krajolik’ redatelja Bruna Pavića proglašen je najboljim hrvatskim dokumentarcem 2021. godine. Film se nalazi na hibridnoj razmeđi dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog, odašiljući snažnu ekološku poruku očuvanja prirode kroz scene suživota ljudi i devastirane, toksične industrije na jadranskoj obali, koja svakodnevno predstavlja zdravstveni rizik tamošnjem stanovništvu.

Sniman je u zoni derutnih  industrijskih postrojenja koja su često odlagališta otpada. U sklopu nekadašnje tvornice Jugovinil autor upućuje snažnu društvenu kritiku i poziva na ekološku svjesnost.

U najavi filma Nulti krajolik izdvajamo razgovor autora za portal Dokumentarni.net

“Industrijski objekti koje vidimo u filmu nalaze se u Kaštelanskom zaljevu, koji je potpuno devastiran, ali suživot tvornica, lokalnog stanovništva i turizma na svoj način funkcionira. U filmu prikazujemo odlagalište otpada Karepovac, koji je danas saniran te cementare koje još uvijek rade iako je cement već iscrpljen. Tu su i dvije neaktivne tvornice – bivši Jugovinil i tvornica azbesta Salonit u Vranjicu. O bezbrižnosti ljudi najbolje govori podatak koji sam pročitao u jednom doktorskom radu o životu u Kaštelima. Bio je slučaj da su se ljudi kupali u moru zagađenom nekakvom bijelom pjenom. Iako su dobili kraste po tijelu, nastavili su se i dalje kupati zbog sentimentalnih osjećaja prema moru ispred njihove kuće. O budućnosti objekata ne zna se puno, no postoje glasine da je jedna od tvornica trebala postati prihvatilište za migrante. Krajolik bi bio puno ljepši kada bi se to sve porušilo, ali to je vjerojatno utopija. Krivca za cijelu situaciju teško je imenovati – politike, političari, biznismeni, mafija, a vjerojatno ima nešto i u narodu. Na kraju, nije stvar samo u narušenoj estetici krajolika, nego i stvarnim opasnostima za zdravlje stanovnika koje su i dalje prisutne.”

Jedan od najzanimljivijih segmenata “Nultog krajolika” apostrofira upitnu zdravstvenu ispravnost prehrambenih proizvoda koji nam svakodnevno stižu na stol. Poantu ste tražili i kroz koze koje se motaju po nekadašnjoj tvornici Jugovinil, čije organsko mlijeko potom dolazi na lokalnu tržnicu… Postoji još nekoliko primjera, poput upitnih smokava, plastenika cvijeća tik do odlagališta otpada itd.

Izvor: https://www.dokumentarni.net/2021/08/11/bruno-pavic-svjesno-mijesam-rodove-i-zanrove/

Film je osvojio i nekoliko međunarodnih nagrada.

NAGRADE

2022  Top of the Docs, nagrada za najbolji hrvatski dokumentarni film
2022  Dokumetar, nagrada za najbolji hrvatski dokumentarni film
2021  nagrada “Ivan Martinac“ (za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika), Split Film Festival, Split, Hrvatska
2021  Posebno priznanje, International Festival Signs of the Night, Bangkok, Tajland

FESTIVALI

2023  International Film Festival Transcending Borders, Paris, Francuska
2022  Eco-film Festival Mljet, Mljet, Hrvatska
2022  Euganea Film Festival, Padova, Italija
2022  9. Okolišni filmski festival, Zagreb, Hrvatska
2022  Fribourg International Film Festival, Fribourg, Švicarska
2021  Cinema Vérité – Iran International Documentary Film Festival, Teheran, Iran
2021  Dani Hrvatskog Filma, Zagreb, Hrvatska
2021  International Festival Signs of the Night, Bangkog, Thailand (*Posebno priznanje)
2021  Split Film Festival, Split, Hrvatska (*nagrada “Iva Martinac)
2021  Astra Film Festival, Sibiu, Rumunjska
2021  Liburnia Film Festival, Opatija, Hrvatska (*nagrada filmu “Nulti krajolik“ za najbolju fotografiju i najbolji zvuk)
2021  Pula Film Festival, Pula, Hrvatska
2021  South East European Film Festival (SEEfest), Los Angeles, SAD
2021  32nd Trieste Film Festival, Trieste, Italija
2020  25th Ji.hlava International Documentary Film Festival, Jihlava, Češka

Bruno Pavić (1988.) hrvatski filmski redatelj, scenarist i direktor Split Videoart Festivala, međunarodnog festivala videoumjetnosti. Nakon završenog diplomskog i magistarskog rada na Umjetničkoj akademiji u Splitu, studiju Filma i videa, bavi se režijom igranih i dokumentarnih filmova, te videoumjetnošću.Sudjeluje na  domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i izložbama. Njegov prvi film dugometražni igrani film Vlog (2014.) nastao je kao magistarski projekt, a uvršten je u glavni program 61. Pulskog filmskog festivala. Sljedeći Pavićevi filmovi, srednjemetražni dokumentarni esej Split Screens (2020.) i dugometražni dokumenatrni hibrid Nulti krajolik (2020.) bave se splitskim temama. Nulti krajolik (2020.) premijerno je prikazan u sklopu natjecateljskog programa “Between the Seas” na 25. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved