Connect with us

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: VRO „Bljesak“, 1. – 3. svibnja 1995.

Published

on

Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ oslobođena je zapadna Slavonija i Posavina – UN sektor Zapad (oko 600 km2).

Svi sporazumi s pobunjenim Srbima bili su neučinkoviti; ili su stalno kršeni ili se uopće nisu primjenjivali. Zagrebačkim sporazumom (prosinac 1994.) otvorena je autocesta Zagreb – Okučani – Lipovac, ali zbog čestih incidenata nije se moglo sigurno i neometano voziti.

Srbi su 24. travnja 1995. zatvorili promet na okupiranom dijelu autoceste. Tražili su nekontrolirani promet između takozvane Republike Srpske Krajine i Savezne Republike Jugoslavije. Hrvatski pregovarač Hrvoje Šarinić najavio je da će intervenirati hrvatska policija ako se autocesta ne otvori pa je 25. travnja cesta otvorena. Novi incident zbio se 28. travnja kada je Hrvat ubio Srbina (ubojicu njegova brata). Nakon toga su iz zasjede ubijene tri osobe, više ih je ranjeno, pet ih je oteto, 28. na 29. travnja 1995. Nakon incidenta pobunjeni Srbi su ponovno zatvorili autocestu pa se hrvatsko Vrhovništvo odlučilo na akciju oslobađanja zapadne Slavonije.

Munjevitom akcijom Hrvatske vojske (profesionalne i pričuvne jedinice), Specijalnih jedinica MUP-a i domobranskih postrojbi od prvog do trećeg svibnja 1995. oslobođeno je okupirano područje zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je okupirano područje od 500 četvornih kilometara. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Gubitci neprijatelja bili su: 350 do 450 mrtvih, 1.000 do 1.200 ranjenih i 1.500 zarobljenih. U brdskim selima iznad Pakraca uhićen je i jedan od vođa srpske pobune, Veljko Džakula.

Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva i golema količina pješadijskog naoružanja i druge opreme.

U akciji je sudjelovalo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Nažalost, 2. svibnja oboren je pilot Rudolf Perešin, zarobljen i ubijen.

Slika 1. Spomenik hrvatskim braniteljima u Okučanima (mj)

UNPROFOR je uredno bio obaviješten da će uslijediti akcija. Nepalski bataljun je obavijestio vojsku pobunjenih Srba koji su dva dana prije izvršili mobilizaciju i popunu 95 do 100% sastava.

Srbi su na početku napada zarobili 36 pripadnika snaga UN-a, ukrali im opremu i oteli teško naoružanje iz skladišta pod nadzorom UN-a kod Okučana.

Pobunjeni Srbi su u znak ormazde izveli raketne napade na Zagreb drugog  trećeg svibnja 1995. (raketama s kazetnim punjenjem) i topničke napade na Karlovac i Sisak. Gađani su civilni ciljevi; poginulo je 7 civila, a ranjeno ih je 205. 

Na suđenju za ratne zočine u Haagu Milan Martić osuđen je na 35 godina zatvora, u velikoj mjeri upravo zbog neselektivnoga raketiranja Zagreba koje je prouzročilo civilne žrtve.

Advertisement

Vijesti

Muftiji Zukorliću: “Ljuta sam jer smo mnoge stvari ostavljali za sutra… dok si ti žurio!”

Published

on

Sjećanje na jednog od najvećih sandžačko-muslimanskih intelektualaca, bivšeg muftiju, za Sandžak i Srbiju, Moamera Zukorlića u dirljivom govoru …

Efendija Muamer Zukorlić, teolog i političar, bio je pravi vođa svoga naroda i pučki tribun u Sandžaku ali i šire, umro je iznenadnom smrću u studenom 2021. godine.

Godine 2010. Zukorlić je formirao Bošnjačko nacionalno vijeće, te bošnjački narod proglasio konstitutivnim. Kad tijela države Srbije nisu priznala BNV, on je dao slijedeću izjavu:

 »Igranje Sandžakom znači poigravanje sa ovim dijelom Srbije. Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cijela zgrada. Zato se nije igrati sa vatrom. Ili će nam svima biti lijepo, ili će vatre biti do vrha. Samo naša kuća gorjeti neće.«

Poslušajte dirljiv govor u spomen na velikog muftiju…

Continue Reading

Vijesti

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina proxy CIA-e!

Published

on

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina opunomoćenik CIA-e.

To znači da Putinova invazija na Ukrajinu NIJE bila neprovocirana i da su SAD ekspanzionisti koji ruše suverene nacije radi geopolitičke dobiti – piše na X profilu @WarClandestine.

SAD su donijele rat Putinu pred vrata.

Što znači da je svaka stvar koju su vam zapadni mediji rekli o ratu u Ukrajini bila utemeljena na laži. Sve analize koje ste čuli od pompoznih MSM govornika temeljile su se na pretpostavci da je Putin to učinio ničim izazvan, samo zato što je “doslovno Hitler”. Ništa od toga nije bila istina.

Ispostavilo se da su Putinove optužbe da zapadne obavještajne službe kontroliraju Ukrajinu bile točne, stoga je njegov napad više nego opravdan. Zamislite samo da je Rusija financirala nacističke milicije u Kanadi, započela građanski rat, svrgnula vladu, zatim uspostavila vlastiti marionetski režim, zatim postavila ruske obavještajne baze i biolaboratorije po cijeloj našoj sjevernoj granici. Svaki bi Amerikanac tražio da se Kanada i Rusija sravne s zemljom. Pa to je upravo ono što su SAD učinile Rusiji i ljute su.

Rusija je pokušala ući u NATO, odbijeni su. Rusija je pokušala pregovarati nenasilnim sredstvima za rješavanje sukoba, što im je odbijeno. Rusija je UN-u pokušala iznijeti svoje pritužbe zbog američke proizvodnje biološkog oružja i špijunaže, što je odbijeno. Rusija je pokušala ići diplomatskim putem, a Zapad je samo vikao “ruske dezinformacije”, a oni su bili ti koji su gurali dezinformacije.

Zapad se također potrudio cenzurirati neovisne novinare poput mene koji vam to govorim od prvog dana, jer da je javnost cijelo vrijeme znala ovaj detalj, ne bi podržali slanje naših dolara poreza tamo.

Ovo će mnogim Amerikancima biti teška pilula za progutati, ali Rusija nije negativac u ovom scenariju. Zapad je, a nije ni blizu.

Što prije svi to prepoznamo, prije ćemo moći počistiti nered.

Continue Reading

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved