Connect with us

Vijesti

“Federalizacija Srbije je ključ stabilizacije regije!”

Published

on

Unutarnja federalizacija Srbije, a ne federalizacija Kosova nametanjem Udruge općina sa srpskom većinom – ključ je stabilizacije i prosperiteta regije u Europskoj uniji i NATO-u – donosi Dr. Sadri Ramabaja u Geopolitika.news.

Na dan 24. rujna, 17-satni rat koji se vodio u Banjskoj, u mjestu Zvečan, na sjeveru Kosova, dokazuje kako je Srbija potpuno uronjena u opsesiju za pripajanjem sjevera Republike Kosovo. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čini se, nikako da shvati činjenicu kako neovisnost Kosova ne ovisi o političkoj volji Srbije i mitomaniji Srpske pravoslavne crkve o Kosovu, već prije svega o političkoj volji građana Kosova materijaliziranoj s proglašenjem neovisnosti 17. veljače 2008.

Naravno da je to i u skladu sa strateškim interesima Zapada, prije svega SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

Što je Beograd želio postići terorističkom akcijom na sjeveru?

Svrha Srbije za organiziranje ovog terorističkog napada bila je jasna: dovesti drugi front rata u Europi upravo na Kosovo, čime bi se Beogradu vratila prilika da projekt podjele Kosova ponovno iznese za pregovarački stol preko tzv. plana za redefiniranje granica između Srba i Albanaca.

Karta: Republika Srbija i Republika Kosovo (žuta boja); izvor: Wikimedia Commons

Scenarij ovog plana podsjeća me na državni teroristički akt u kafiću Panda, u Peći, tijekom rata OVK za oslobođenje Kosova. Kroz ovaj scenarij [koji bi uistinu trebao pomoći zapadnoj diplomaciji da izađe iz začaranog kruga dijaloga], matematički je precizno predviđeno: neki kosovski Srbi koje je napala policija pobjegli su pronaći spas u samostanu. Odatle su se morali oduprijeti zajedno sa svećenicima i redovnicima koji su dovedeni iz raznih krajeva Srbije i bivših jugoslavenskih pravoslavnih područja. U tom obračunu ionako bi moralo stradati desetak nedužnih redovnika i hodočasnika, kako bi se dao pravi alibi srbijanskom predsjedniku što je u podne održao vatreni govor kojim bi apelirao na svijet na intervenciju, prije marša srpske vojske, koja je već bila raspoređena uz granicu. Na kraju, sva ta ikonografija s parolom “Kad se srpska vojska vrati na Kosovo” nije uzalud napravljena.

Operacija kosovske policije bi se ionako okarakterizirala kao inicijativa etničkog čišćenja koja opravdava intervenciju.

Ali ovaj srpski scenarij je neslavno propao. Nije uspio zahvaljujući političkoj razboritosti kosovskog vodstva i organizaciji snažnog i visokoprofesionalnog odgovora kosovske policije.

Kirurški zahvat policijske intervencije

Puno jedno stoljeće Albanci su se mnogo puta suočavali sa Srbijom, ali do 24. rujna nikad se nisu suočili kao država. Operativni zahvat kosovske policije pokazao je da bi Srbija sukob od sada trebala shvatiti kao obračun s državom Kosovo.

Nakon ove pobjede kao zemlja na bojnom polju, Kosovo se mora suočiti sa Srbijom i na polju diplomacije.

Možda srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, nakon debakla koji je 24. rujna doživio čisto terorističkom vojnom akcijom, treba dodatno vrijeme za razmišljanje. No, čini se kako susret njegovog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića 25. rujna s ruskim veleposlanikom u Srbiji ponovno dokazuje činjenicu da je on već talac ruskog FSB-a.

Moguće je da je srbijanski predsjednik do 24. rujna gajio iluzije da EU, naravno potaknuta francuskom diplomacijom, pod svaku cijenu želi izići u susret Srbiji podupirući njezino krvarenje za aneksiju Republike Srpske u BiH, anektirajući i sjever Kosova i prodiranje duboko u Crnu Goru i njeno pretvaranje u de facto Republiku Srpsku. Sada je to potpuno iluzorno i kontraproduktivno.

Na sastanku 14. rujna u Bruxellesu, diplomatski dvojac EU-a dao je sve od sebe da uhvati premijera Albina Kurtija u zamku, prezentirajući mu kako je rekao visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell da Kurti “nije spreman krenuti naprijed”, već da će vojnim eksperimentom od 24. rujna na sjeveru Kosova, Borrel biti prisiljen priznati da je upravo srbijanski predsjednik bio i jest taj koji “nije bio spreman ići naprijed” i hitno je morao stvoriti stvarne prepreke za provedbu francusko-njemačkog plana koji se materijalizirao u Bruxelleskom sporazumu 24. veljače 2023. godine.

Sada Vučić mora jasno shvatiti da je prepoznavanje političke realnosti stvorene 17. veljače 2008. nepremostivo. Konačno, francusko-njemački plan imao je to kao polazište. U međuvremenu, sljedeći korak Kosova u pogledu euroatlantskih integracija bit će njegovo pristupanje procedurama sličnim NATO-u.

U međuvremenu, konačno priznanje Kosova od strane Srbije kao namjera koja se ostvaruje samo u fazama na temelju zajedničkih koraka Beograda i Prištine, može se opisati kao prekoračeno i bez stvarne težine koju je imalo prije 24. rujna.

Američki državni tajnik Antony Blinken u svojoj je izjavi od 25. rujna osudio ono što je nazvao “koordiniranim i nasilnim napadom” na kosovsku policiju. Ali ostatak izjave ostaje potpuno nejasan. Što on tvrdi da postiže potpuno omekšanim diplomatskim stavom u odnosu na Srbiju?!

Dok g. Blinken poziva na suzdržanost od postupaka i retorike koja bi mogla potaknuti daljnje napetosti…i na povratak procesu dijaloga uz posredovanje Europske unije[1], predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s veleposlanikom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, dan nakon oružanog napada na kosovsku policiju na sjeveru Kosova.

Došlo je vrijeme da zapadna diplomacija shvati kako je Republika Kosovo najveći kompromis koji su Kosovari napravili u odnosu na ključno pitanje na Balkanu, odnosno albansko pitanje. Pošto je bila velikodušna u procesu proglašenja nezavisnosti, kosovska strana je napravila i značajne kompromise, prihvativši Ahtisaarijev plan, kojim su prava srpske manjine u Republici Kosovo maksimalno zadovoljena.

Namjera da se ide dalje s kompromisima iznjedrila je sporazum od 19. travnja 2013. i kolovoza 2015. koji su, kako je utvrdio Ustavni sud, potpuno defunkcionalizirali Republiku, pretvorivši je u drugu Bosnu i Hercegovinu u regiji.

Sljedeći kompromis, ali vrlo logičan, je onaj koji je temelj Bruxelleskog sporazuma [27. veljače 2023.], kojim se kosovska strana odriče de jure priznanja, pristajući na de facto priznanje. Zapadna diplomacija trebala bi cijeniti ovaj kompromis, koji otvara put pristupanju Kosova međunarodnim organizacijama i institucijama.

Za Republiku Kosovo, u ovom slučaju, njen pristup NATO-u je od vitalnog interesa.

Povijesni savez s Rusijom ne može se lako raskinuti

Susret Vučića s ruskim veleposlanikom [2] od 25. rujna i reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova na dan ranije događaje na sjeveru Kosova jasno sugeriraju da se dugogodišnji povijesni savez Srbije s Rusijom ne može lako raskinuti, kako se hrane iluzije zapadnih diplomata.

Poslijeratna diplomacija je 24. rujna iskrila gotovo 17 sati u Banjskoj sjeverno od Kosova, a njezina stvarna zabrinutost da bi Rusija mogla iskoristiti Beograd za pokretanje druge ratne fronte u Europi bila je i ostala stvarna. Taj strah dobiva svojevrsni legitimitet posebno sada, nakon neuspjeha ove srbijanske vojne akcije duboko koordinirane sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a po svemu sudeći i s Rusijom.

Taj strah poprima prave razmjere, posebno nakon produbljivanja borbi u Ukrajini, kada se očekuje ulazak vojnih sredstava zapadnog borbenog zrakoplovstva kojima će ukrajinska vojska biti opremljena.

EU i SAD i dalje su duboko zaokupljeni Putinovim projektom destabilizacije Balkana, pa su zato i učinili tolike ustupke Beogradu, ne samo u vezi sa sankcijama Rusiji, nego i u odnosu na srpske apetite da se nekako prošire srpski zahtjevi, ne isključujući niti postupnu realizaciju “srpskog svijeta”.

To je povijesna greška koju Zapad čini u odnosu na Jugoistočnu Europu danas.

Može se usporediti samo s ustupcima koji su učinjeni Hitleru uoči početka Drugog svjetskog rata u vezi s aneksijom Poljske!

Ponašanje srpskog rukovodstva nakon neuspjeha agresije od 24. rujna, njegove izjave u duhu vođa ISIS-a kako nikada neću priznati neovisnost Kosova, jasno govore da 24. rujna može jednostavno biti prvi test za okršaj stoljeća opet između naša dva naroda!

Prošle srijede [26. rujna], preko video snimaka koje je javno objavio republički ministar unutarnjih poslova, jasno se vidjela nazočnost glavnog zločinca i vođe akcije Milana Radojičića, potpredsjednika Srpske liste. pokazao u ovom činu državnog terora. U međuvremenu, dan kasnije, 27. rujna, potvrđeno je da je jedan od ubijenih, koji je također bio sudionik tog čina, Bojan Mijailović, tjelohranitelj šefa srbijanske BIA-e Aleksandra Vulina, koji je s potonjim bio u njegovu posjetu Republici Kosovo 2013.

I Radojčić i Mijailović sankcionirani su na američkoj crnoj listi. Već je poznato da su među najbližim ljudima predsjednika Srbije.

U priopćenju ministra unutarnjih poslova, između ostalog, potvrđuje se kako su “ove činjenice još jedan dokaz da se namjere Srbije prema Republici Kosovo nisu nimalo promijenile od vremena Miloševićevog režima”, rekao je bivši ministar propagande tog režima, sada predsjednik sadašnjeg režima u Srbiji. I najveći optimisti, koji su do sada sami sebe lagali o promjenama u ovoj zemlji, vjerujem da su se ovih dana uvjerili u suprotno.”

Na vruću jesen upozoravaju i srpski mediji, koji u međuvremenu plivaju u rijeci antialbanske histerije, kao nikada u ove 24 godine nakon rata.

Kako se to ne bi dogodilo, EU se mora povući iz svog opsesivnog cilja uvlačenja Srbije u svoju orbitu pod svaku cijenu. Glupo je pretpostaviti da napori EU-a u tom smjeru neće naštetiti Kosovu i Bosni i Hercegovini,  kada su stvari već dobile jasnu sliku.

Naravno, Albanci bi željeli da se Srbija približi EU, jer bi to bilo bolje za Kosovo, jer bi to neizbježno dovelo do povoljnije atmosfere koja bi ubrzala proces normalizacije između Kosova i Srbije, kao i prepoznavanje prvoga od strane drugoga. Ali realnost je da smo jako daleko od te mogućnosti.

Srpska vanjska politika – nusprodukt Načertanija

Teroristička akcija na sjeveru Kosova, koju je organizirao i planirao osobno srbijanski predsjednik, samo je skinula maske Srbiji: ona bi morala vratiti zapadnu diplomaciju u faktičku stvarnost, omogućiti joj da bude prepoznata i prihvaćena kao ono što jest – destabilizirajući faktor u regiji.

Teroristički napad i ubojstvo albanskog policajca, čiji je cilj bio stvaranje kaosa i de facto podjela sjevera Kosova, ako ne i više, trebao bi biti dovoljan razlog za razmišljanje zapadne diplomacije.

Vanjska politika Srbije, od nastanka moderne srpske države, bila je i ostala usko vezana za njen temeljni projekt – Načertanje [1844-1867], kada je pod vodstvom srpskog ideologa Ilije Garašanina stvorena radna grupa unutar Ministarstva vanjskih poslova Srbije [1844.-1853.], koje je koordiniralo djelovanjem mreže agenata, čiji bi članovi djelovali isključivo na teritorijima susjednih zemalja koje je Srbija tretirala kao područja utjecaja. [3]

Ali najizrazitiju kristalizaciju srpskih interesa ova će radna skupina postići u drugoj fazi Garašaninove vlade [1861.-1867.], pri čemu će se ocrtati dva trenda koja će ostaviti traga u cjelokupnoj povijesti srpskog naroda sve do naših dana. Prvi je svoju pozornost usmjerio zapadno od Srbije, u Bosnu, dok je drugi bio usmjeren na jug, na Kosovo i Sandžak i Novi Pazar, te u Makedoniju. Ovaj intenzivni rad ove strukture dosegnut će vrhunac svog uspjeha 1878. godine, koja ulazi u povijest srpske države kao razdoblje ostvarenja Srpskog zakonika i epohalna povijesna prekretnica, budući da će uspjeti provesti prvi čin etničkog čišćenja u pokrajinama Niš i Kuršumlija, Toplica i Vraj, pokrštavajući ove teritorije kao “Novu Srbiju”.[4]

Cilj te strategije bio je “stvaranje potpuno homogene nacionalne države”.[5]

Mnogi elementi ove strategije, koju je ova radna grupa Ministarstva vanjskih poslova Srbije primijenila u tom svijetlu, preneseni su i u posljednju strategiju vanjske politike [2020], koju Beograd primjenjuje, posebno na Kosovu, kroz Srpsku listu, zajedno sa specijaliziranim postrojbama vojske, kao što je učinio u posljednjoj akciji 24. rujna, kojom je, kako je tvrdio, stvorio kaos na sjeveru Republike Kosovo i alibi za masovni vojni marš.

Srpska doktrina o Kosovu ostaje snažno povezana s Putinovom o Kosovu. Stoga, kao takvu, rusku doktrinu treba promatrati i kao dodatni doprinos koji ruski neofašizam nudi Srbiji u njezinoj diplomatskoj borbi za nametanje rekonfiguracije političke karte Zapadnog Balkana u korist Srbije, a time i Rusije.

Akcija specijalne postrojbe Vojske Srbije poduzeta 24. rujna stoga je dio te doktrine i dugo se pripremala.

Neke od glavnih komponenti srpske doktrine i strategije trajnog proširenja su sljedeće:

  1. Etničko načelo:

Srbija je imala jasan stav o zaštiti i promicanju srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovaj aspekt uključuje priznanje i podršku srpskom stanovništvu u drugim zemljama, uključujući Kosovo i Bosnu, kao i cilj održavanja povijesnih, kulturnih i jezičnih odnosa s tamošnjim srpskim zajednicama. No, osim toga, asimilacija pravoslavnog manjinskog stanovništva unutar tijela Albanaca i Makedonaca, kao i tzv. Goranaca na jugu Kosova i zapadu Makedonije.

  1. Politički i diplomatski utjecaj:

Srbija je nastojala utjecati na politiku i diplomaciju susjednih zemalja kroz diplomatske odnose, lobiranje i međunarodnu suradnju. To uključuje napore da dobiju podršku za svoje pozicije u međunarodnim organizacijama i na globalnoj sceni.

  1. Europska integracija i regionalni utjecaj:

Srbija je izrazila svoju namjeru da se integrira u Europsku uniju, uključujući poboljšanje odnosa sa zemljama regije i aktivno sudjelovanje u regionalnim organizacijama, kao što je Regija južnog procesa suradnje. Na razini politika regionalnih integracija srpska diplomacija svojedobno je puno uložila u realizaciju tzv. projekta Otvoreni Balkan.

4. Stabilnost i sigurnost regije:

Srbija je pokazala interes za podupiranjem stabilnosti i sigurnosti balkanske regije, promicanjem dobrih odnosa s različitim zemljama i uključivanjem u dijaloge i pregovore za rješavanje neriješenih sukoba.

  1. Gospodarska suradnja i ulaganja:

Srbija je najavila namjere jačanja gospodarske suradnje s različitim zemljama u regiji, investiranjem i razvojem zajedničkih projekata koji promiču gospodarski razvoj i regionalnu stabilnost.

Srbija je u tom kontekstu radije ulagala u političku Albaniju, dok je Kosovo u tom kontekstu vjerojatnije bilo korišteno i u budućnosti korišteno kao koridor.

Važno je napomenuti da je tumačenje i vrednovanje strategije jedne zemlje, a posebno Srbije, komplicirano i može varirati ovisno o različitim stavovima te globalnom i regionalnom kontekstu određenog razdoblja. Srbija već dugo zna igrati između interesnih blokova i vodi isključivo bipolarnu politiku, održavajući jake ekonomske veze, kako s Istokom, prije svega s Rusijom, ali i s EU.

Rekonfiguracija pristupa Srbiji – nužnost

Zapadna diplomacija dobro zna za ovu srpsku nacionalnu strategiju. Više od jednog stoljeća ciklički se bavi primjenom svojih faza na terenu.

Došlo je vrijeme da rekonfigurira svoj pristup.

Vučić je ovom akcijom otvoreno otkrio ciljeve ove strategije: podjela četiri sjeverne općine i pripajanje ovog dijela, koji se smatra rezervom rudarskih dobara i najvitalnijim dijelom Kosova, ako uzmemo u obzir Jezero Ujman i Vrh e Pançiqa.

Vučić se, de facto, pretvara da promiče zamrznuti sukob na sjeveru, nadajući se da će ruski uspjeh u aneksiji dijelova Ukrajine, kako prosuđuju u Beogradu, olakšati taj cilj.

U ovakvoj ubrzanosti razvoja događaja na Kosovu, reakcija europske diplomacije, prije svega EU, trebala bi se ogledati u zamrzavanju pristupnih pregovora, dok bi SAD, kako s pravom navodi američki stručnjak Daniel Server, trebao prekinuti vojnu suradnju sa Srbijom, uključujući suradnju s Nacionalnom gardom Ohaja.

Ali rekonfiguraciji ponašanja zapadne diplomacije mora prethoditi korektan stav premijera Republike Albanije i same albanske diplomacije.

Politolog Bardhyl Mahmuti u svojoj izjavi o ovom pitanju s pravom tvrdi da se “ova agresija mora hitno ispitati unutar Vijeća sigurnosti, kao glavnog odgovornog za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, i unutar Vijeća NATO-a, jer je “vatra koju je Srbija zapalila” rizik koji uključuje najmanje tri zemlje NATO-a, koje su na granici sa Srbijom”, dok bi premijer Edi Rama trebao sam preuzeti inicijativu za to.

Mahmuti dalje u svom priopćenju ističe da je “reakcija premijera Rame, kojom izjavljuje da Srbija “raspiruje vatru oružanog sukoba kakav nikada nije bio od 1999. godine”, dostojanstven stav za čelnika jedne nevladine organizacije!

Premijer Republike Albanije ne treba se zadovoljiti javnim zahtjevom da “Europska unija i SAD podignu demokratski alarm na najvišu razinu kako bi se zaustavila eskalacija sukoba na sjeveru Kosova”, već se albanska diplomacija treba mobilizirati kao nikada prije i spriječiti eksploziju s nepredvidivim posljedicama!

Albanija je privremena članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća NATO-a, kao tijela političkog odlučivanja Sjevernoatlantskog saveza. Kao dio ovih najvažnijih sigurnosnih tijela, albanska država mora upozoriti na opasnost koju Srbija predstavlja za Kosovo i za cijelu regiju! [6]

***

Ponašanje predmoderne diplomacije u odnosu na Srbiju trebalo bi ići dalje, zapravo bi trebalo biti primjer ponašanja generacije pionira diplomata prema Iraku nakon američke intervencije. Prošle se nedjelje navršilo 20 godina [2003.] otkako je američki predsjednik George Bush naredio intervenciju u Iraku. Američke snage i dalje su prisutne u Iraku, ali ne kao neprijateljske snage kao što su bile 2003. godine, već kao strana koja je pridonijela procesu rekonfiguracije države i očuvanju mira u regiji.

Promjenjiva situacija u Bosni i Hercegovini, ali prije svega na Kosovu, ove posljednje dvije godine, koje se pokazuju kao godine funkcionalizacije Republike, zahtijeva od Srbije korekcije svog povijesnog smjera prema Albancima, postupno odustajanje od pretenzija da ostane središnja sila u regiji, što je postalo vidljivo tijekom posljednjeg desetljeća, posebice s tzv. projektom Otvoreni Balkan koji je doživio potpuni fijasko.

Za zapadnu diplomaciju evidentna je ambivalentnost srbijanske vanjske i sigurnosne politike s naglaskom na obrambenu politiku i politiku naoružanja. Srbija se sustavno naoružava od 2014. U očima Zapada spremala se za novi rat s Albancima.

Nakon ruske aneksije Krima, srbijansko je vodstvo zaključilo da je potrebno ojačati kopnene snage. Potrošnja za obranu Srbije između 2015. i 2021. porasla je za 70 posto na 1,4 milijarde dolara godišnje. Srbija je od Rusije i Bjelorusije dobila deset zrakoplova MIG-29, 30 tenkova i vozila za ljudstvo, a od Rusije je dobila i sustav protuzračne obrane [7], prema javnoj evidenciji od prije dvije godine.

Zalihe naoružanja su u međuvremenu još veće. Time se Srbija pretvorila u tempiranu bombu. Stoga je potpuna rekonfiguracija pozicije zapadne diplomacije u budućnosti Srbije ulaganje u vlastitu budućnost i mir u regiji.

U Srbiji, osim brojnih malih grupa i zbog toga ih je teže definirati, postoje tri veće skupine rumunjskog govornog područja: vlaška, baješka i rumunska (Sikimić 2014: 52).

Popis stanovništva iz 2002. godine pokazao je da u Srbiji ima 40.054 ljudi koji su se etnički izjasnili kao Vlasi. Većina pripada srpskoj pravoslavnoj vjeri (OSBE 2008: 24).[8]

Ali kao cjelina procjenjuje se na oko milijun govornika rumunjskog.

Srbiji se mora nametnuti unutarnja federalizacija, priznajući stvarnu političku i teritorijalnu autonomiju Mađara u Vojvodini, kulturnu autonomiju Rumunja i političku i teritorijalnu autonomiju Albanaca i Bošnjaka u Sandžaku [preko 420.000 stanovnika] povezanih u jedinstvenu strukturu s onim Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medoki (oko 100.000 stanovnika).

Unutarnja federalizacija Srbije, a ne federalizacija Kosova, nametanjem Udruge općina sa srpskom većinom, ključ je stabilizacije i prosperiteta regije u EU-i i NATO-u.

Dr. Sadri Ramabaja/Geopolitika

Advertisement

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved