Connect with us

Vijesti

HODAK: Jesmo li zaboravili 1945.: I tada su tekle neke rijeke

Published

on

Naše “biračko tijelo” je kartaški rečeno napokon došlo na štih. Kod “biračkog tijela” fali bitna komponenta – glava! Da je naše biračko tijelo imalo glavu ili bar današnje iskustvo, sigurno ne bi u svim proteklim izbornim ciklusima tako griješilo.

Ali opet, da nije toliko griješilo, onda ne bi imalo iskustvo koje danas ima. To je svojevrstan “perpetuum mobile”. Kad naše biračko tijelo staviš u funkciju oni će beskonačno birati istu vrstu “narodnih zastupnika” pritom ne trošeći energiju.

Netko mi je poslao duhoviti link. Biračima se sada navodno nudi i jedna nova stranka. Uz sliku Šeksa i ime nove stranke “Mošt”. Od istog autora dobio sam i sliku Voje Stanimirovića, gradonačelnika okupiranog Vukovara. Autor “cinka” Voju da prima penziju od 2200 eura mjesečno s navodnim Vojinim komentarom: “Da sam bre četrdeset godina radio u Nemačkoj, ne bi imao toliko”.

Međutim, primjećuje se kako naši birači postaju sve lukaviji. Sad već razlikuju “slabe strane” naših političara. Jedni strahuju od zakona o porijeklu imovine, drugi od korupcije, a treći od zakona o porijeklu diploma. Na tržištu su posebno na cijeni “mostarske” diplome. Onima koji su “diplomirali” na benzinskim pumpama u okolici Mostara put je otvoren. Samo moraju paziti jer je visoka uzbrdica. Zlobnici ih tješe: “mogu vam, dragi naši, zaplijeniti vaše ‘diplome’, ali nitko vam ne može zaplijeniti znanje koje ste stekli s tim diplomama!”.

Zaboravljena korupcija Račanove vlade

Još je samo tri dana do izbora. U zadnjih petnaestak dana nisam ni jednom uspio uključiti TV, a da se nije pojavio dvometraš Peđa kako bi nas upozorio da je korupciji došao kraj. Oni će sve to riješiti jednim potezom pera, odnosno birači za njih, samo ako ih zaokruže. Moš’ mislit’, rekla bi Tanja Torbarina. Peđa s pravom računa s “kratkom pameću” hrvatskih birača. Sjetite se samo malo nedavne prošlosti. Umro je Tuđman i za šesteročlanu koaliciju na čelu s Račanom i njihovim glasačima “svanula je demokracija”. Račan i SDP skočili nakon deset godina napokon u sedlo vlasti pa odmah krenuli proširivati Remetinec za HDZ-ovce. Korupciju u privatizaciji na “vješala”! Ha, ha, ha! Račanova Vlada je prodala lanac Dubrovačkih hotela automobilskom asu Goranu Štroku za otprilike pet milijuna maraka. Tadašnja ministrica turizma u Račanovoj vladi Pave Župan-Rusković “prosto nije mogla da veruje”. Lanac dubrovačkih hotela bio je procijenjen na najmanje četrdeset milijuna maraka, ali Slavko Linić, tadašnji ministar financija je mislio da je pet milja u redu. Ministrica to nije mogla podnijeti pa je podnijela ostavku, ali “rijeka dojč-maraka” je potekla uzvodno. U ta zlatna antikorupcijska SDP-ovska vremena borbe za pravdu i istinu, Peđa je još nosio kratke hlače, a Dubrovnik je ostao bez gaća. Toliko o korupciji, poštenju, boljem životu i čistim računima… Sve se svodi na političku klasiku: siđi da se popnem! Kakve stranke, takvi kandidati.

Ovu moju kolumnu prema zadnjem mjerenju pregleda tjedno oko 246.000 tisuća ljudi. Mnoge zanima tko su moji favoriti na ovim izborima. Ukratko, Domovinski pokret, a možda i Karolina Vidović Krišto. Ono što je bitno, “oporba” ove izbore gubi. Dobiti bi mogla samo kad bi se mogli vratiti osamdeset godina unatrag u slavnu prošlost – u radio eru. Radio ne radio, slušaj radio! Ljudima se danas HDZ popeo na “onu stvar”, ali kad vidiš Mirelu Ahmetović, Daliju Orešković, Katarinu Peović, Sandru Benčić, Ivanu Kekin, pa kad njima pridodaš Peđu Grbina i pogledaš na HRT-u “Bitku na Neretvi”, onda tek shvatiš koji si sretnik što možeš ostati u srijedu kod kuće! Ali i kod kuće te čekaju Milanović sa svojim prostačenjem i repriza “Neretve”. Uz sve predizborne mudrosti slogan Domovinskog pokreta “USTANI I OSTANI” mi se čini najboljim.

Gledam sliku koju mi netko šalje sa fejsa dok se mučim s ovim tekstom. Slika Romkinje s cigaretom u ustima, uz tekst: “Ma je*eš ti izbori, lažu k’o ja kad gledam u dlan”.

Sreća što su izbori za nas besplatni… Barem pojedinačno gledano. O tome se jednom onako iskreno izjasnio i Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade, kad je rekao: “Kad je nešto besplatno, shvatite da za to morate platiti visoku cijenu. Kad su misionari došli u Afriku, imali su Bibliju, a mi zemlju. Rekli su: Došli smo da molimo za vas. Zatvorili smo oči, a kad smo ih ponovno otvorili, imali smo Bibliju u rukama, a oni našu zemlju”. Nama se to dogodilo 8. maja 1945. Nije bilo čak ni besplatno! Uzeli su nam imovinu i slobodu. I danas još traže da glasujemo za njih prijeteći se “rijekama pravde”. I tragične 1945. godine su tekle neke rijeke – “rijeke smrti”. Zaljubljenici u “visoku” kino-umjetnost na HRT-u odlučili su prikazati nam opet jednom “Bitku na Neretvi”. Jer je to kao in memoriam Veljku Bulajiću. Ali zašto baš taj propagandni jugo-komunistički film? Valjda zato jer su njega orjunaši i kripto-komunisti odmah proglasili filmom svih filmova. Za “dlaku” mu je izmakao Oscar… Filmove o Domovinskom ratu “snima” trenutno “obljubljeni” Dalibor Matanić. Javio se i Davorin Karačić bez dlake na jeziku, pa kaže: “Neki ljudi se bune jer je HRT odlučio prikazati film ‘Bitka na Neretvi’. Da se mene pita, svaki dan bi se na HRT prikazivao taj film”. Trebalo je samo angažirati onog odličnog glumca koji u spotu o autu KIA kaže: “Da se mene pita svi bi vozili Kiu”. Međutim, nas nitko ništa ne pita, ni za Neretvu, ni za spomenik Miljenku Smoji na Rivi….

Opet je na sceni jedna od rezolucija o “genocidu u Srebrenici”. Vučić je bio ovih dana u posjeti kod Macrona u tradicionalno prijateljskom Parizu. Na rastanku poljubiše se u usta u ime vječnog francusko-srpskog prijateljstva. Sletjevši u Beograd Vučić je odmah doznao da je Emmanuel Macron potpisao rezoluciju o genocidu Srba nad muslimanima u Srebrenici i nazvao taj događaj jednim od najodvratnijih zločina u modernoj povijesti. To se zove “nož u leđa”! Međutim, neće Vučić ostati dužan. Odmah se u Beogradu dogodila “sanacija štete” – famozna emisija Miodraga Marića “Ćirilica” na TV Happy. Gledam ju skoro svaki ponedjeljak sa zanimanjem. Emisijom tutnji već godinama galerija bivših i sadašnjih rigidnih četnika. Zvijezda emisije je Dragoslav Bokan, velikosrpski književnik, šovinist i ultra četnik. Uglavnom tko voli, nek’ izvoli. A ja i moj prijatelj Dikan baš volimo! U zadnjoj emisiji bio sam “ugodno” iznenađen. K’o gost emisije pojavio se i “naš” čovjek – Anto Nobilo.

Vuk Drašković je bio u pravu

U elitnoj emisiji srpskog “auto-šovinizma”, gostuje Hrvat. Što više, njegovo izlaganje popratio je iskren aplauz publike u studiju. Kako i ne bi kad je Anto iskreno priznao da su hrvatske trupe nakon Oluje činile brojne ratne zločine te, onako usput, proglasio Sanadera jednim od najboljih hrvatskih premijera. Dok je Anto sipao kamilicu na srpske ratne rane još se nije znalo za “izdaju” Macrona zbog genocida u Srebrenici. Da se slučajno saznalo, Anto bi sigurno i to “prokomentarisao” na zadovoljstvo srpske publike. Jedno je sigurno, “rijeka istine” neće nikada krenuti iz Beograda put Hrvatske. To tamo je stvarno jedna vrsta kaotičnog komadića raja. Stoga se, želio to ili ne, moram složiti s iskrenošću Vuka Draškovića, bivšeg srpskog ministra vanjskih poslova kad je rekao: “Mira na Balkanu bilo je samo tih pet stotina godina kada je Turčin držao srpsko zlo u ropstvu da miruje”. Ta poruka bila je ekskluzivno upućena onima koji su na “ti” s poviješću. Onima koji na svaki i najlaganiji mig jure u “prestolnicu” kao Nobilo, RađaTomićVedrana RudanAnte TomićMiljenko JergovićBoris Dežulović, apsolventi i brucoši Pravnog faksa u Zagrebu… Profesorima ovih zadnjih dajem savjet “upišite kolokvij iz povijesti brdovitog Balkana i orjunaštva u Dalmaciji”.

Par dana je do navodno “povijesnih” izbora. Nekako sve više volim stvari koje nisu u modi. One starinske kao što su povjerenje, pomaganje, poštovanje, poštenje… Je li vrijeme za one koji cijene ove vrijednosti da i oni jednom dođu na vlast?

Rijeke pravde su na granici i prijete. Sjetite se Bleiburga. Sjetite se Tuđmana i njegovih razmišljanja i upozorenja: “Smeta vam prvo bijelo polje”… Smeta vam pozdrav ‘Za dom spremni…’ Smetaju vam spomen ploče poginulim HOS-ovcima… Smeta vam proslava Oluje… Smeta vam prijenos svete mise na katoličke blagdane… To je sve lako rješivo. Ako vam baš sve smeta, otiđite iz Hrvatske! Ako vam smeta ‘tuđmanizam’ onda se razvedrite i učlanite se u orjunašku udrugu pa zajedno slavite četnički ustanak u Srbu…

Jako sam naboran, a nemam boračku penziju…

Na “Bliskom istoku” je panika. Je li to na pomolu novi holokaust? Proširila se vijest da SAD planira napasti na Bliskom istoku skladišta oružja za masovno uništavanje pametnim raketama “uradi sam” koje “same” pronalaze cilj. U Izraelu je zbog toga nastala panika pa su brojni Židovi potražili azil u Iraku.

Vozačica golfa kod Karlobaga stradala je dok se šminkala vozeći auto. Krivac je isključivo ljudski faktor, točnije Max Faktor.

Vaterpolist Aleksandar Šapić najavio je inicijativu da se naša “ljubičica bijela” preseli iz “Kuće cvijeća” na neku Kumrovečku livadu. I umuknuo. To me podsjeća na onu staru ličku: “Kad su se stvari zakomplicirale, počela je misliti čije je dite”. Znači ništa od “Muzeja srpske povijesti”, tiskat će se samo najtanja knjiga – “Historija srpskih pobjeda u ratu”.

Za razliku od glave, želudac daje do znanja kad je prazan. Tu staru spoznaju dobro je zapamtiti u ovo predizborno vrijeme. Koliko je Winston Churchill bio u pravu 1946. kad je rekao: “Sadašnji antifašisti brzo će postati novi fašisti”. Ti “novi” sad grozničavo čekaju 17. travnja ove godine… Neka čekaju…. Godota!

No, kad smo već kod starog Winstona Churchilla, nije se loše prisjetiti njegovih razmišljanja o fašizmu u Hrvatskoj: “Ovo još nije kraj, nije čak ni početak kraja. Ali je možda kraj početka!” Kod nas je sad sve u rukama birača. Kad već sve oporbene stranke žele promjene, možda bi im ih i trebalo priuštiti pa da vide što su dobile…

Tako je bilo i s Hajdukom. Tražio je strane suce pa popušio. Sad navodno Hajduk traži od Nogometnog saveza strane navijače.

Novo u našem novinarstvu. Nekada smo imali časopis “Hrvatski politički zatvorenik”, dosta skromne tiraže. Sad se pokreće mjesečnik “Hrvatski osumnjičenik”, sigurno zavidne tiraže. Kolika će biti, e to ovisi o pobjedniku dolazećih izbora. Ako pobijedi ljevica tiraža bi mogla biti rekordna.

Nikome ne vjerujem, od kad sam sebe uhvatio u laži!

Zvonimir Hodak/Direktno.hr

Vijesti

Edward Snowden: “Glavna US tajna služba  uskoro preuzima internet”

Published

on

Agencija za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (NSA) na rubu je “preuzimanja kontrole nad internetom” s velikim proširenjem svojih nadzornih ovlasti, ako je vjerovati NSA-inom zviždaču Edwardu Snowdenu – piše Alen Liverić u Epoha.com.hr.

U postu od 16. travnja Snowden je rekao:

izvor

Prijedlog zakona reformira i proširuje dio Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA) poznat kao odjeljak 702.

Trenutačno NSA može prisiliti pružatelje internetskih usluga poput Googlea i Verizona da objave osjetljive podatke o NSA metama.

Međutim, Goitein tvrdi da bi “bezopasnom promjenom” definicije “pružatelja usluga nadzora elektroničkih komunikacija” u FISA nacrtu 702, američka vlada mogla ići daleko izvan svog trenutnog opsega i prisiliti gotovo svaku tvrtku i pojedinca koji nudi usluge povezane s internetom za podršku nadzoru NSA-e.

Ovo utječe na ogroman broj tvrtki u SAD-u koje svojim korisnicima pružaju WiFi i na taj način imaju pristup uređajima preko kojih se odvija komunikacija. Frizerski saloni, praonice rublja, fitness studiji, trgovine željezarije, stomatološke ordinacije.

Osim toga, osobe koje su prisiljene predati podatke ne mogu govoriti o dostavljenim informacijama zbog visokih kazni i uvjeta predviđenih nacrtom zakona, nastavio je Goitein.

Ako prijedlog zakona postane zakon, svaka tvrtka ili osoba koja pruža uslugu mogla bi biti prisiljena surađivati ​​s nadzorom NSA-e ako ima pristup uređajima koji se koriste za prijenos ili pohranjivanje komunikacija – kao što su usmjerivači, poslužitelji, tornjevi za mobitele itd. 25.6. izvor

Zakon se isprva suočio s ogromnim kritikama republikanaca koji vode računa o privatnosti, ali je usvojen u Zastupničkom domu 13. travnja.

Neka su protivljenja bila usmjerena na skraćenje predloženog razdoblja špijunskih ovlasti s pet na dvije godine i neke manje izmjene u vezi s pružateljima usluga na koje mjere nadzora utječu.

Međutim, prema Goiteine, amandman je malo učinio na smanjenju opsega nadzora NSA-e.

Prema njezinom mišljenju, promjena bi čak mogla dovesti do toga da pružatelji usluga kao što su čistači, vodoinstalateri i pružatelji IT usluga koji imaju pristup prijenosnim računalima i usmjerivačima u domovima građana budu prisiljeni pružati informacije i djelovati kao “surogat špijuni”.

Prijedlog zakona naišao je na ogromne kritike s obje strane, a nekoliko vladinih dužnosnika tvrdilo je da krši ustavna prava građana.

Demokratski senator Ron Wyden nazvao je prijedlog zakona “zastrašujućim” i rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi njegovo usvajanje u Senatu.

Ovaj prijedlog zakona predstavlja jedno od najdramatičnijih i najstrašnijih proširenja vladinih ovlasti nadzora u povijesti.

Republikanska kongresnica Anna Paulina Luna, koja je glasala protiv prijedloga zakona u Zastupničkom domu, nazvala je Odjeljak 702 “neodgovornim proširenjem” ovlasti NSA-e. Luna je dodala da će vladine agencije koje žele pristupiti podacima morati podnijeti zahtjev za nalog za pretres.

Glasovanje o zakonu u Senatu SAD-a zakazano je za 19. travnja.

Jedna žlica na prazan želudac sagorijeva 9 kg sala na trbuhu u tjedan dana

Kako se u potpunosti oporaviti od bolnih zglobova i obnoviti hrskavicu? Za 7 dana ćete…

Još jednom ću vam reći kako izliječiti potenciju u 3 dana!

Continue Reading

Vijesti

BEZ ZABUNE: Na koga se odnosi ono “mi”?

Published

on

Kratki izvadak iz Braće Karamazova, Fedora Dostojevskog

Uvjerit ćemo ih da će biti slobodni tek kada se odreknu svoje slobode u našu korist i pokore nam se.
Natjerat ćemo ih da rade, da, ali u satima slobodnim od umora organizirat ćemo njihov život poput dječje igre, uz zborske pjesme i nevine plesove […] Dat ćemo im skromnu, tihu sreću slabih bića. Pokazat ćemo im da su samo jadna djeca, ali da je dječja sreća slađa od svake druge.

Postat će plašljivi, bojat će se našeg gnjeva, njihova će inteligencija izgubiti svu odvažnost, oči će im postati lake za plakanje. Oh, čak ćemo im dopustiti da griješe, pa će nas voljeti kao djecu jer ćemo im dopustiti da griješe! Reći ćemo da će svaki grijeh biti iskupljen, sve dok ga čine s našim dopuštenjem.

I neće imati tajni pred nama. Mi ćemo im dopustiti ili zabraniti da žive sa ženama i ljubavnicama, da imaju ili ne imaju djecu, uvijek prosuđujući na temelju njihove poslušnosti; i oni će nam se pokoriti, svi sretno do kraja života. Oni će nam donijeti najmučnije tajne svoje savjesti; mi ćemo sve riješiti, a oni će našu odluku prihvatiti s radošću, jer će ih osloboditi silnog napora i strašne sadašnje muke da moraju sami, slobodno odlučivati.

Fjodor Dostojevski,
Braća Karamazovi.

Continue Reading

Vijesti

Omiljeni biskup krajem veljače: Objavljen je video u kojem se spominje da mi se život bliži kraju

Published

on

“Hoću li ostati ili ne, to zapravo nije važno. Proživio sam dovoljno toga. I molim se da me Gospodin uzme što prije, želim biti s njim”, rekao je biskup Mar Mari Emmanuel krajem veljače

Foto: Zajednica Dobrog Pastira – Australija

Biskup Mar Mari Emmanuel koji je izboden jučer tijekom biblijskog susreta izvan je životne opasnosti, baš kao i ostale četiri osobe koje su ozlijeđene u napadu.

Na biskupa je tijekom prijenosa uživo nasrnuo 16-godišnji mladić te mu zadao nekoliko uboda nožem. Australska policija objavila je da će napad tretirati kao “teroristički čin”.

“Vjerujemo da postoje elementi koji su zadovoljeni u smislu tretiranja događaja kao vjerski motiviranog ekstremizma”, poručili su iz policije.

Crkvu je ubrzo nakon napada okružila ljutita masa ljudi te je čak došlo i do višesatnog sukoba s policijom koja je morala sačekati dolazak specijalnih postrojbi za razbijanje prosvjeda kako bi odvela osumnjičenika iz crkve.

Iz zajednice Dobrog pastira kojom je biskup Mari Emmanuel upravljao, pozvali su vjernike na smirivanje situacije i molitvu.

“Molimo vas za molitve u ovom trenutku”, stoji u njihovom priopćenju.  “Biskupova i očeva želja je da molite i za počinitelja. Također molimo sve koji su u crkvenim prostorijama da odu u miru.”

Australski news.com.au objavio je kako je krajem veljače biskup Mari Emmanuel u propovijedi rekao kako je na TikToku objavljen video u kojem se spominje da su mu ostala još dva tjedna života.

“Na TikToku, i tko zna gdje još, kruži video u kojem se spominje da biskup ima još dva tjedna života”, kazao je Mari Emmanuel.

“Gledajte, bio sam iznimno uzbuđen kad sam čuo da imam dva tjedna života. Jer ne želim ostati na ovom svijetu…”, nastavio je biskup.

“Hoću li ostati ili ne, to zapravo nije važno. Proživio sam dovoljno toga. I molim se da me Gospodin uzme što prije, želim biti s njim.”

Biskup je dodao kako njegove riječi nisu odraz želje da “pobjegne” od svijeta, nego izraz ljubavi prema Gospodinu.

“Hvala osobi koja je snimila ovaj video. Puno joj hvala. Nisam znao da ću umrijeti za dva tjedna. Nisam siguran hoću li otići za dva tjedna. Možda se to dogodi, ne znam”, kazao je biskup.

Zasad ostaje nejasno je li video na koji se biskup referirao bio prijetnja, pokušaj upozorenja na napad ili samo neukusna šala.

Dodajmo na kraju kako je Mar Mari Emmanuel nekadašnji prelat Antičke Crkve Istoka koja se 60-ih godina prošlog stoljeća odvojila od Asirske Crkve Istoka. Mari Emmanuel kasnije je izašao i iz Antičke Crkve te sada upravlja Crkvom Dobriog pastira kao neovisnom zajednicom (Bitno.net)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved