Connect with us

Vijesti

Hrvatska pravoslavna crkva: SINTAGMA 1855.

Published

on

Godine 1855. po narudžbi Carigradskog patrijarha tiskana je u Ateni knjiga pod naslovom Sintagma, koja sadrži relevantni popis autokefalnih pravoslavnih crkava.[1]

>> Gdje je Karlovačka mitropolija?

Na tom popisu (s. 544) redni broj 7. ima „Autokefalna crkva Austrijske monarhije” čiji je poglavar „Blaženi i sveti arhiepiskop Karlovački (patrijarh) gospodin Josif Rajačić”. Ispod toga i dalje na sljedećoj stranici, slijedi popis eparhija (biskupija) koje sastavljaju tu crkvu. Ovaj je dokument jako bitan jer sljedeće 1856. rođen je Nikola Tesla, kojeg neki smatraju Srbinom jer mu je otac Milutin bio pravoslavni svećenik, a navodno je pripadao nekoj srpskoj crkvi ali u Sintagmi postoji  jedino Autokefalna crkva Austrijske monarhije, koje je Hrvatsko kraljevstvo sastavni dio, a (još) nema nikakve srpske crkve.

>> ORGINALNI ZAPIS EPISKOPA “Hrvatske Grčko-iztočne crkve” iz 1874.g.: “Srbske narodnosti političke ovdje u Hrvatskoj nema…”

Srpska povijest tvrdi da dok Srbije nema, postoje neke „Srpske narodne crkve”, što je notorna glupost na koju nasjedaju samo povjestničari u „regiji”. Crkva je teritorijska (državna) organizacija, a ne plemenska (etnička), što Sintagma potvrđuje: redni broj 6. ima Autokefalna crkva Cipra (ne Ciprana), redni broj 8. Autokefalna arhiepiskopija Sinaja (ne Sinajaca), redni broj 9. Autokefalna crkva Crne gore (ne Crnogoraca). I Karlovačka arhiepiskopija je crkva Austrijske monarhije, a ne Austrijanaca.

Sve je ovo u skladu s crkvenim kanonom koji kaže da granice Crkve prate granice države ( Pravilo 38., VI. Ekumenski sabor iz 681.)

Sve to pišemo u nadi da će hrvatski povjestničari pogledati dokument u prilogu i razumjeti njegov sadržaj. Mi znamo da su se oni naviknuli pozivati se na srbijanske izvore unatoč tomu što znaju da Srbi tradicionalno lažu[2]. Kad na ispitu ponoviš srpsku laž koju tvoj profesor ponavlja, dobit ćeš izvrstnu ocijenu.

>> S.M. Štedimlija: Povijest pravoslavaca u Hrvatskoj

Tako ispada da je bitno samo ono što Srbi pišu (lažu) i nikome nisu bitni crkveni kanoni, niti povijestni dokumenti pa tako niti čista istina.

„Ako istinu govorim, zašto mi ne vjerujete? Tko je od Boga, riječi Božje sluša; vi zato ne slušate jer niste od Boga.“(Iv. 8 : 46,47)

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR


[1] G. A. Rali i M. Potli, “Sintagma”, knjiga br. V. s Katalogom autokefalnih crkava, Atena, 1855.

[2] Dobrica Ćosić (srbijanski pisac, akademik i Otac srpske nacije) u romanu naslova Diobe (Deobe)

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved