Connect with us

Vijesti

Janjičari i LGBT. Paralelizam koji ne iznenađuje

Published

on

Komentirajući teroristički napad i višestruko ubojstvo (ukupno šest osoba; tri učenika i troje zaposlenih u kršćanskoj školi u Nashvilleu, Tennessee) 27-og ožujka ove godine, novinar Tucker Carlson komentira vijest sa jednim od svojih lucidnih komentara i bez dlake na jeziku, za koji me ne čudi da je bio jedan od razloga otpuštanja sa FOX NEWSa:

 „Žrtve su ubijene jer su bili kršćani. Jednostavno tako. Transrodne osobe mrze kršćane iznad svega ne zato što su kršćani fizička prijetnja – učenici trećeg razreda [ubijeni] nisu bili fizička prijetnja – već zato što se kršćani odbijaju pridružiti svakom drugom lažljivcu u našem društvu koji tvrdi da su transrodne osobe bogovi koji imaju moć za promijeniti samu prirodu. Kršćani to ne prihvaćaju, oni imaju svog Boga. I zbog tog odbijanja, te nespremnosti da se poklone i obožavaju lažnog idola, u ovom slučaju transrodnosti, bili su ubijeni.“

Potvđeni ubojica Audrey Hale (ili masovni ubojica, ili terorista) je negdašnja učenica iste kršćanske škole koja se s vremenom identificirala kao muško. Ali kakve veze to ima sa janjičarima? Jer neshvatljivi i nimalo mali dio US srednjoškolaca ne zna ni u kojoj su državi Rim ili Pariz, a kamoli da znaju tko su bili janjičari. (Istini za volju, plašim se da su i današnji hrvatski učenici tanki u tom znanju.) S tog gledišta veza ne postoji. Kako može postojati veza današnjih trans s nečim, za što se ne znaju da je uopće postojalo? No, postoji jedna duboka, suštinska, uznemirijuća veza u koju ćemo nastojati proniknuti.

Tko su dakle bili janjičari? U prvim prodorima na evropski kontinent Turci uviđaju da među slavenima ima dosta krupnih i snažnih ljudi, čiji potomci bi mogli biti iskorišteni kao dobri vojnici za njihove sve veće potrebe osvajanja. Janjičari, od turske riječi “yeni̇çeri̇” – novi vojnik, postaju elitna vojna skupina koja će idealno poslužiti za džihadijsku ratnu mašineriju otomanskog carstva. Bit će formirani od najsnažnije i bistrije djece tek osvojenih kršćanskih naroda, koji će morati davati svojim novim gospodarima najmučniji porez koji se ikad ubirao od bilo koga: „danak u krvi“, tj. namet koji se plaćao u vidu tvoje vlastite krvi, tvog nasljedstva, koje će od tebe biti oduzeto silom, djecu koju nikad više ne ćeš moći vidjeti, koja će nasilno biti islamizirana te naknadno učinjena najgorim neprijateljima tvoje vlastite krvi i vjere. Kad odrastu, nakon stroge i zahtijevne vojne i islamske obuke, bit će poslana u zemlje odakle su i oduzeti. Odnosno iza njih još korak, u nova osvajanja. Nije mogao postojati suptilniji i opasniji ratni instrument od ovog.

U jednom gradiću u Španjolskoj. Propaganda na svakom koraku. Odražava ipak dobro ideologiju lgbt: misao ide ispred stvarnosti; ili još više: misao je stvarnost. Temelj klasične i kršćanske filozofije jest suglasnost misli i stvarnosti. Stvarnost je dana kao aksiom, i definicije je ne mogu proturječiti. Ali ako se misao želi nametnuti stvarnosti, zna ponekad biti u stanju ići do krajnosti, kao ovoj prikazanoj na slici ispod.]
(Grafika) Sebi ga je ugradila, ali bez funkcije….

Povijesničar Victor Davis Hanson vidi janjičare kao „prilagođavanje otomanskog carstva na ‘zapadni način ratovanja’. Stvorili su osmanlijsku vojnu diviziju u potpunosti popunjenu fizički najjačim europskim muškarcima koje su mogli porobiti i trenirati kao dječake. Tako su nastajali janjičari, najopasniji element otomanske vojske. Za razliku od većine domaćih Turaka, koji su nastavili služiti kao trupe lakog pješaštva i bili rezervirani za završne faze vojnih sukoba.”

Grčki povijesničar Doukas iz XV stoljeća komentira: Tako su od kasnog četrnaestog stoljeća nadalje svi porobljeni kršćanski narodi iz balkanske regije – Albanci, Bugari, Grci, Makedonci, Rumunji, Srbi – bile prisiljeni, pod prijetnjom smrti, plaćati godišnji „danak u krvi“ svojom vlastitom krvlju, to jest, vlastitim sinovima, neki već od osam godina. Nakon što su dječaci pregledani, oni najbolji – najizgledniji i najviši – bili su oteti, često istrgnuti iz stiska svojih histeričnih majki. Svaki otac koji bi se usudio pružiti otpor bio bi pogubljen na licu mjesta.

Ta su djeca bila odvedena duboko u otomasnko carstvo, nasilno preobraćena na islam, indoktrinirana u učenjima džihada, obučavana da budu – zbog čega su i dobivali dio prihoda – izvrsni ratnici, te onda puštena na svoju bivšu kršćansku rodbinu, čime se nastavljao ciklus osvajanja, porobljavanja i obraćenja (na islam), uvijek na demografski dobitak islama i posljedični gubitak kršćanstva. (Povjesničar Andrew Bostom u ‘The Legacy of Jihad: Islamic Holy War and the Fate of Non-Muslim’ procjenjuje da su na ‘stotine tisuća’ kršćanskih obitelji bile teško ranjene ovim zahvatima.)

Doukas nastavlja: Ta vojska ‘novih trupa’, štoviše, povećava se svake godine i sada broji deset tisuća. Robovi stječu robove, robovi robova stječu robove, i svi se nazivaju robovima (osmanskog) sultana. Među njima nema ni Turaka ni Arapa, već su svi bez izuzetka bili kršćani – Grci, Srbi, Albanci, Bugari, Vlasi i Mađari (“Mađarima” se podrazumijevao i Hrvate, tada dio Mađarskog kraljevstva). Sad kad su se odrekli svog korijena, poput bijesnih pasa gaje neumoljivu i smrtnu mržnju prema našim (kršćanskim) sunarodnjacima.

Jednako Gianfrancesco Morosini, talijanski diplomat i očevidac iz šesnaestog stoljeća, ostavlja za sobom detaljan izvještaj o janjičarskoj instituciji. Najprije bi Turci pronašli, otjerali i odmarširali fizički najperspektivnije kršćanske dječake, “kao da bi bili veliko stado ovaca”. Po dolasku u svoje novo utočište – kasarnu, dječaci su bili “ili nagovoreni ili prisiljeni da budu obrezani i učinjeni muslimanima”. Ne radi se samo o simboličnim ili površnim činovima. “Prvo što su natjerani da nauče jest lažna vjera Turaka, koju oni tako dobro poznaju kao da bi nas kršćane posramili (zbog nepoznavanja naše vjere).” Zatim, “Tjeraju ih da rade i vježbaju dan i noć, i ne daju im krevet za spavanje i vrlo malo hrane.” Bilo im je dopušteno “razgovarati jedno s drugim samo u krajnjoj nuždi” i bili bi tjerani da se “bez izostanka mole zajedno u četiri propisana vremena svaki dan”. Također „za svaki Mali prijestup, okrutno su ih tukli štapovima, rijetko manje od sto puta, a često i po tisuću. Nakon kažnjavanja dječaci im moraju prići i poljubiti im odjeću te im zahvaliti na batinama koje su primili. Vidi se dakle, zaključuje talijanski promatrač, “da su moralna degradacija i poniženje dio sustava obuke” (S. J. Allen, ‘The Crusades: A Reader’).

Treba imati u vidu da su većina – da ne kažemo svi – janjičara bila izložena moralnom mučenju po tom pitanju: nakon što su bili silom tjerani odreći se Krista i prigrliti Muhameda još kao djeca, bili su indoktrinirani da mrze i vode rat protiv svog bivšeg roda, sada pak “nevjernika”. To što su bili, citirajući Vasilikija Papoulija, “degradirani na razinu životinja” te iskazivali “pseću privrženost sultanu” – čovjeku odgovornom za njihovu otmicu od njihovih obitelji i vjere – dodatni je dokaz da se radi o ponajranijim žrtve Stockholmskog sindroma u povijesti, definiran kao “psihološka sklonost taoca vezati se za svog otmičara i suosjećati s njim.”

Biskup Athanasius – rodno ime Anton – Schneider je jedan od rijetkih biskupa koji diže glas protiv lgbt totalitarizma. Vrlo kritičan također zbog mnogih drugih postavki koje se ili toleriraju, ili čak podržavaju od današnje hijerarhije. Rođen u Kirgiskoj republici (SSSR) 1961 od njemačkih roditelja iz crnomorskog područja Ruskog carstva tvrdi da je SSSR danas na zapadu, i da je rodna ideologija primjer kulturnog marksizma, čiji cilj se poklapa sa jednim od glavnih ciljeva Komunističkog Manifesta (1848) razaranja obitelji

Nije svima, naravno, bilo tako lako isprati mozak i manipulirati ih, osobito ne onima koji su ugrabljeni kasnije u životu. Kao što je primijetio jedan europski očevidac iz šesnaestog stoljeća (Bostom): “Nekad se okupe i razgovaraju jedan s drugim o svojoj domovini i o onome što je netko bio čuo u crkvi ili naučio u tamošnjoj školi, i slažu se međusobno da Muhamed nije prorok i da je turska religija (islam) lažna. Ako među njima postoji netko tko ima kakvu malu (kršćansku) knjigu ili ih na neki drugi način može poučiti štogod o Božjoj Riječi, slušaju ga tako revno kao da bi bio njihov propovjednik.”

Svjedočanstva iz šesnaestog stoljeća govore o “mučnoj žalosti očeva i majki kojima su oteta djeca u cvijetu njihovog života”: “Kako se para srce! Koliko majki greba svoje obraze! Koliko se samo očeva kamenjem tuče po grudima! Kakvu tugu doživljavaju ovi kršćani zbog svoje djece koja su živa od njih otrgnuta i koliko majki jeca: „Bolje bi bilo vidjeti ih mrtve i pokopane u našoj crkvi, nego da ih odvode žive da se poturče i odreknu se naše vjere. Bolje da su umrli!” (Bostom)

U svojim sjećanjima, Konstantin Mihailović (1430-1501), Srbin koji je u mladosti otet i odveden u janjičare (i na koncu uspio pobijeći, konačno se sklonivši u Poljskoj gdje je umro), nije vidio ništa “prestižno” ili “unosno” u tome da postane janjičar. “Uvijek smo mislili da pobijemo turske stražare i pobjegnemo u planine”, piše, “ali nam naša mladost to nije dopuštala”. Jednom zgodom kada je uspio pobjeći sa skupinom dječaka, “cijeli kraj je pošao u potragu za nama, uhvatili nas i svezali, tukli, mučili i vukli za konjima.”

Niti oni koje je sultan osobno izabrao nisu našli ništa vrijedno divljenja u svojoj sudbini. Nakon što je sultan Murat II uzeo osam kršćanskih mladića u svoju službu, oni napraviše dogovor za ubiti ga noću, rekavši: “Ako ubijemo ovog turskog psa, tada će cijelo kršćanstvo biti oslobođeno (od osmanske tiranije); ali ako nas uhvate, tada ćemo zajedno s ostalima postati mučenici pred Bogom.” Kada je njihova zavjera bila razotkrivena, Murat ih je upitao koji je razlog da su se usudili na nešto slično. Odgovoriše mu: “Ništa drugo nego naša prevelika tuga za našim očevima i dragim prijateljima”. (Mihailović). Predao ih je na dugo i sporo mučenje kroz godinu dana prije nego što su im je glava odsječena.

Prethodni citati uzeti su iz knjige Raymonda Ibrahima “Defenders of The West” – Branitelji Zapada. Neomiljeni pisac kod Hrvata, Ivo Andrić, izgradio je cijeli roman “Na Drini ćuprija” počevši upravo od jedne čuvene janjičarske povijesti koja ostavlja svoj trag sve do kraja, protežući se kao sjena nad nekoliko stoljeća. Razumljivo je da Hrvati zaziru od Andrića – koji je negirao svoje porijeklo kao Hrvat; kao što ga ne vole ni muslimani u BiH. O njihovim precima je pisao: „Muslimanski ženski svet mora da krije lice i kad na avliju iziđe, jer odasvud može da dopre pogled ovihbezbrojnih radnika, stranih i domaćih; a kasabalijski Turci drže mnogo do propisa Islama, utoliko više što su svi oni skorašnji Turci i nema gotovo nijednog koji ne pamti ili oca ili dedu kao hrišćanina ili taze poturčenjaka“; „Mnogi naš poturica koji, promenivši verom, nije našao ono što je očekivao, nego je i dalje sedao za tanku večeru i išao prodrtih laktova, slušao je i ponavljao sa uživanjem pričanja o velikom neuspehu i nalazio neko gorko zadovoljstvo u tome što ni veziri ne mogu da postignu i izvedu baš sve što naume.“ „(Abidagi) Isto tako gadio mu se ovaj narod, i to muslimani kao i hrišćani, koji je spor i nevešt u poslu, ali brz na podsmeh i nipodoštavanje, i tako dobro ume da nađe podrugljivu i razornu reč za sve što ne shvata ili ne ume da uradi.“ Itd. Ali molim čitatelja za mali napor, ako je potrebno, i razmisli o sadržaju rekonstrukcije jedne o tolikih otmica u janjičare. Opis odgovara godini 1516-joj:

„Toga novembarskog dana stigla je na levu obalu reke dugačka povorka natovarenih konja i zaustavila se da tu konači. Janjičarski aga, sa oružanom pratnjom, vraćao se u Carigrad, pošto je po selima istočne Bosne pokupio određeni broj hrišćanske dece za adžami-oglan.

Već je šesta godina prošla od poslednjeg kupljenja ovog danka ukrvi, zato je ovog puta izbor bio lak i bogat; bez teškoća je nađen potreban broj zdrave, bistre i naočite muške djece između desete i petnaeste godine, iako su mnogi roditelji sakrivali decu u šumu, učili ih da se pretvaraju da su maloumni ili da hramlju, odevali ih u dronjke i puštali u nečistoći, samo da izmaknu aginom izboru. Neki su i stvarno sakatili rođenu decu, sekući im po jedan prst na ruci.

Izabrani dečaci otpremani su na malim bosanskim konjima, u dugoj povorci dalje. Na konju subila dva pletena sepeta, kao za voće, sa svake strane po jedan, i u svaki sepet stavljan je po jedan dečak i sa njim mali zavežljaj i kolut pite, poslednje što nosi iz očinske kuće. Iz tih sepeta, koji su se jednomerno klatili i škripali, virila su sveža i preplašena lica ugrabljenih dečaka. Neki su mirno gledali, preko konjskih sapi, što je moguće dalje u rodni kraj, neki su jeli i plakali u isto vrijeme, a neki su spavali, sa glavom prislonjenom uz samar.

Na izvesnom odstojanju od poslednjih konja u ovom neobičnom karavanu, išli su, raštrkani i zadihani, mnogi roditelji ili rođaci ove dece, koja se odvode zauvek da u tuđem svetu budu obrezana, poturčena i da, zaboravivši svoju veru, svoj kraj i svoje poreklo, provedu život u janjičarksim odama ili u nekoj drugoj, višoj službi Carstva. To su bile većinom žene, ponajviše majke, babe i sestre otetih dečaka. Kad bi se suviše približile, agine saharije bi ih rasterivali udarcima svojih bičeva, nagoneći na njih konje uz glasno alakanje. One bi se tada razbežale i posakrivale u šumu pored puta, ali bi se maloposle opet sakupljale iza povorke i naprezale da suznim očima još jednom ugledaju iznad sepetke glavu deteta koje im odvode. Naročito su uporne i nezadržljive bile majke. One su jurile, gazeći žustro i ne gledajući gde staju, razdrljenih grudi, raščupane, zaboravljajući sve oko sebe, zapevale su i naricale kao za pokojnikom, druge su raspamećene jaukale, urlale kao da im se u porođajnim bolovima cepa materica, obnevidele od plača naletale pravo na suharijske bičeve i na svaki udarac biča odgovarale pitanjem: ‘Kud ga vodite? Kud mi ga vodite?’ Neke su pokušavale da razgovetno dozovu svoga dečaka da mu daju nešto od sebe koliko može da stane u dve reči, neku poslednju preporuku ili opomenu na put.

  • Rade, sine, nemoj majke zaboravit’…
  • Ilija! Ilija! Ilija! – vikala je druga žena, tražeći očajno pogledom poznatu, dragu glavu, i ponavljala je to neprestano kao da htjela  da djetetu usiječe u pamet to ime koje će mu već kroz koji dan zauvijek biti oduzeto.

Ali put je dug, zamlja tvrda, tijelo slabo, a Osmanlije moćne i nemilosrdne. Malo-pomalo te žene su zaostajale i, zamorene pješačenjem, gonjene udarcima, jedna prije druga poslije, napuštale bezizgledan napor. Ovde, na višegradskoj skeli, morale su da zastanu i najupornije, jer ih na skelu nisu primali a preko vode se nije moglo. Tu su mogle mirno da sjede na obali i plaču, jer ih nitko više nije gonio. Tu su čekale kao okamenjene i neosjetljive za glad, žeđ i studen, sve dok ne bi na drugoj obali rijeke još jednom ugledale otegnutu povorku konja i konjanika kako zamiče ka Dobrunu, i u njoj još jednom naslutile rođeno dijete koje im gine iz očiju.“

Što je dakle karakteristično za janjičarsku instituciju? Ima ulogu u totalitarnoj državi, gdje je Islam misao vodilja cijelog sustava. Janjičari se formiraju od isključivo kršćanske djece, koja će naknadno indoktrinirana u islamskoj teoriji i praksi kao i u ratnim umijećima, bez pristanka njihovih roditelja, biti korištena za nove napade na kršćanske narode te daljna osvajanja.

Na osnovu ovih karakteristika janjičara kao institucije, njihovog stvaranja i namjene, proizlazi  sličnost – uočena već od nekoliko suvremenih autora – između njih i LGBT pokreta. Homoseksualističke postavke (ili LGBT – itd), prisutne su danas u praktično svim zakonodavstvima zapada. Od Kanade i US preko Evrope pa do Australije, ne propuštajući Centralnu i Južnu Ameriku. Bez pitanja roditelja njihova ideologija predaje se u školama. Djeca od najnježnije dobi – još i prije one od budućih janjičara -, kad još nisu sposobna ni otići sama u WC kako treba, izložena su pouci da se spol može promijeniti, da dečko može biti curica, i obrnuto. Ili kao nešto zadnje danas, da im može biti nejasno da li su muško ili žensko, ili čak oboje u isto vrijeme, ili sad jedno, pa onda drugo. Ako se netko – roditelji prije svega – pobuni, može biti zakonski kažnjen i čak izgubiti pravo roditeljstva. Primjeri ovakvog zakonodastva i politike mogu se naći u sve većem broju u toliko prije spomenutih država. Pogledajmo par primjera:

Prethodna – ali iz iste vlade – španjolska ministrica obrazovanja, Isabel Celaá, izjavljuje početkom 2020 (makar tada kao ministrica glasnogovornik vlade) da ni na koji način možemo misliti da djeca pripadaju roditeljima:

Izjava koja je izazvala buru negodovanja – ali ne kod svih. Ministrica nikad nije porekla svoje riječi, niti ih imalo ublažila. Radilo se očito o upozorenju javnosti na ono što ih čeka. Glavni političari ne daju službeno svoje izjave u vjetar. Zakonodavstvo, između ostalog, o promjeni spola kod maloljetnih ide istim pravcem. Danas već škole mogu tužiti roditelje ako se ovi suprotive tretmanu promjene spola njihove djece. Dovoljno je da maloljetnik izjavi na neki način da bi pristao na hormonalnu terapiju i daljne procese, i već roditelj ima teških problema ako ne misli da je to dobro za (njegovo) dijete.

[Škole obavezne tužiti roditelje koji ne pristaju na mijenjanje spola njihove djece…. „Rod je u glavi“: crtić za mlade (autorstva jednog od glavnih sindikata i Državne Federacije LGTB)]

U US može biti još jasnije: „Washington donosi zakon ‘državno dopuštene otmice’ za dozvoliti maloljetnim pristupiti promjeni spola, (i) pobačaju bez dozvole roditelja“.

Toliki pritisak i politički sinkronizirana informacija glavnih medija donosi svoje rezultate: 10% đaka osnovnih škola želi, ili je već počelo, pristupiti procesu promjene spola:

[Janjičari su pretpostavljali još jednu direktnu posljedicu svoje institucije: demografsko slabljenje porobljenih naroda. Današnja LGBT politika ima također jednu zajedničku karakteristiku što doprinosi sličnoj demografskoj posljedici: nemaju djece, osim u rijeđim slučajevima ako su usvojena ili dobivena umjetnom oplodnjom, uz pravo roditeljstva i odgoja.]

Ovakva agresivna, bezobrazna politika – za kršćane ovakve kalifikacije ostaju siromašne i nedovoljne – morala je i mora donositi jednake razultate. Tolikei tolike mlade osobe koje su se u svoje vrijeme izložile ovim tretmanima, danas se gorko kaju. (Imajmo u vidu da nešto ovakvo poput promjene spola nikad se nije dogodilo u povijesti – makar je Berlin bio centar začetka tih metoda dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nalazimo se dakle pred potpuno novim i nikad viđenim socijalnim fenomenom koji bezobzirno pristupa biološkoj realnosti koja mora biti ljudskom tehnološkom intervencijom prilagođena određenoj ideologiji.) Ali ovima koji su doprinijeli njihovom stanju danas više nisu potrebni; sada im smetaju. Poneka informacija ipak procuri, kao u slučaju Susane, prve pokajane trans španjolske djevojke koja traži odštetu od Ministarstva Zdravlja jer je bila operirana: „Uništili su mi život“, tvrdi.

Ali kao uvijek, treba čitati između redova. Nije “prva pokajana” trans, nego prva pokajana – u Španjolskoj – koja traži odštetu. Pokajanih ima nešto više. Za očekivati, kad se ima u vidu posebno mlade nesazrele osobe izložene takvom bombardiranju iz medija, zakonodavstva,medija, obrazovnih institucija. “Stručnjaci” – uvijek su tu “stručnjaci” kao svećenici moderne sekuralne religije scijentifizma koji sve znaju i predviđaju; samo ti preostaje pustiti se u njihove ruke i slušati ih – ti dakle stručnjaci nisu znali ni uočiti njen autizam. Možda im se žurilo reći da nema problema za promjenu spola i pristupiti operaciji – ukloniti i maternicu. Kako se ovo sada može urediti?, žali se majka. Gospođo, tijelo nemoguće, ostaje duša za pomoći. Ali gdje ste bili prije? Komu ste vjerovali, a nije Bog? Pomozite sada i drugima da ne naprave vašu grešku.

Privedimo kraju naše razmišljanje o ovoj temi. Podsjetimo se prvo kako Andrić povezuje gradnju ćuprije na Drini sa iskustvom mladog Sokolovića odvedenog u janjičare:

„Toga novembarskog dana, u jednom od onih mnogobrojnih sepeta ćutao je i suvih očiju gledao oko sebe jedan crnomanjast dečak od desetak godina, iz visokog sela Sokolovića…

Sve je to leglo u onu fizičku nelagodnost koja je ostala u dečaku toga novembarskog dana i koja ga nikad docnije nije potpuno napustila, iako je on promenio život i veru, ime i zavičaj.

Šta je bilo dalje od toga dečaka u sepetu to kazuju sve istorije na svima jezicima, i to se bolje zna u širokom svetu nego ovde kod nas. S vremenom on je postao mlad i hrabar silahdar na sultanovom dvoru, pa kapudan-paša, pa carski zet, vojskovođa i državnik svetskog glasa, Mehmedpaša Sokoli, koji je na tri kontinenta vodio većinom pobedonosne ratove, proširio granice Turske Carevine, osigurao je spolja, i dobrom upravom učvrstio iznutra. Za tih šesdeset i nekoliko godina služio je tri sultana, doživeo i u dobru i u zlu što samo retki i odabrani doživljuju, i uzdigao se na nama nepoznate visine moći i vlasti, gdje samo malo njih dolazi i ostaje. Taj novi čovjek, koji je nastao u tuđem svetu, gde ni mišlju ne možemo da ga pratimo, morao je da zaboravi sve što je ostavio u kraju iz kojeg su ga nekad odveli. Zaboravio je nesumnjivo i prelaz na Drini kod Višegrada; pustu obalu na kojoj putnici dršću od studeni i neizvesnosti, sporu, crvotočnu skelu, čudovišnog skeledžiju i gladne vrane iznad mutne vode. Ali ono osećanje nelagodnosti koje je ostalo od svega toga zajedno nije nikad potpuno nestalo. Naprotiv, sa godinama i sa starošću javljalo se sve češće: uvek ista crna pruga koja mine grudima i preseče ih naročitim, dobro poznatim bolom iz detinjstva, koji se jasno razlikuju od svih muka i bolova što ih je docnije život donosio. Sklopljenih očiju vezir bi tada čekao da crno sečivo prođe i bol umine. U jednom od takvih trenutaka, on je došao na misao da bi se oslobodio te nelagodnosti kad bi zbrisao onu skelu na dalekoj Drini, kod koje se beda i svaka nezgoda kupe i talože bez prestanka, time što bi premostio strme obale i zlu vodu među njima, sastavio dva kraja druma koji je tu prekinut, i tako zauvek i sigurno vezao Bosnu sa Istokom, mesto svoga porekla sa mestima svoga života.“

Mehmedpaša Sokoli je tako izgleda htio zaliječiti ranu iz djetinjstva. Nemoguće je liječiti išta pregovaranjem s onim koji ti dobro ne čini ni želi. Ali Hrvati i obližnji narodi imaju divne primjere prkosa i borbe protiv janjičarskih gazda. U isto vrijeme kad je nadareni Sokolović postajao jedna od prvih figura Otomanskog carstva, Nikola Šubić Zrinksi daje život braneći Siget i kršćansku civilizaciju. Danas tumače Mažuranića i njegov spjev Smrt Smail-age Čengića kao romantičarski izraz narodnog preporoda, kad se radi o “slobodi i pravdi” ali naše civilizacije. Ali možda najupečatvljiviji lik u svom ovom prikazu bio bi albanski katolik, Gjeorgj Kastrioti, poznat više kao Skanderbeg. Negdašnji janjičar, izuzetno spreman borac, napušta turske redove u bitci kod Niša 1443. Povlači se sa 300 svojih sunarodnjaka u Albaniju, gdje pruža otpor mnogo nadmoćnijem neprijatelju, ne izgubivši ni jednu jedinu bitku (više puta i protiv armija sa više od 100.000 vojnika) sve do svoje smrti 1468. Ovaj čovjek visokih nazora nije se borio samo za rodnu Albaniju, nego za cijelo kršćanstvo. Do te mjere da je od Pija II bio imenovan vođom križarske vojsje. Onda je njima bila jasno da je vjera ispred naroda, ne poput sekulariziranih nacionalizama dvadesetog stoljeća kad vjera ide iza naroda. Kao što se danas vade iz konteksta Zrinski i Mažuranić, više manje iz straha da ih se ne prikaže islamofobi poput Njegoša, Kastrioti je još više stavljen na stranu te prikazan kao čisto nacionalni heroj, što je apsolutno pogrešno, sniženo i osiromašeno.

Preziru nas, mrze, ali i plaše jer smo kršćani. Posebno ako javno istupiš s kršćanskom vjerom, kao prvih subota na Trgu Bana Jelačića. Gdje vam je sad sloboda izražavanja kad ne možete izdržati ne rugati onima koji kleknu pred svojim Bogom. Svaki put kad se sazove krunica muškaraca – nešto najoriginalnije i hrabrije dan danas – automatski se sazove i prosvjedni skup protiv onih koji mole – klečavcima ih zovu. Muslimanima se nikad ne će rugati, ne jer bi ih se plašili, već što nisu kršćani i to je dovoljno.

No vole kršćane koji se klanjaju samo Bogu, i nikom više. Koji će prije podnijeti i smrt i progon, nego kleknuti pred idolima, njihovim rukotvorinama svake vrste. Zato i miniraju kršćane tamo gdje mogu, kao u župi Sv. Jacinta, Sevilla, gdje su opet održali vigiliju pro lgbt (organizirano od LGTB kršćana iz Seville, uz podršku isusovaca, dominikanac, oblata i svakako razdraganog župnika):

Sami ostadošmo. Ali ako je s nama Bog, ili još bolje, ako ostajemo s Bogom, neuništivi smo. Ako odbacimo sve osim istine, bit ćemo slobodni i pobijedit ćemo, “Jer istina će vas osloboditi” (Iv 8:32). Kardinal Richelieu opisao je bitku kod Sigeta gdje je poginuo Zrinski kao “boj koji je spasio civilizaciju”. U ovom tmurnom vremenu cijela Evropa je izložena demografskom i kulturnom pritisku koji želi iz temelja promijeniti njeno naličje i bit. Unatoč svoj njihovoj moći, imamo dovoljno primjera za ne posustati, do kraja. Kad je počeo covid, videći što se sprema i kad mi je nedostojalo dosta podataka o bolesti, vidio sam i upozoravao na ono što je bio cilj u svemu tome. Tada sam pisao: “Bolje oboljeti ili umrijeti, nego izgubiti slobodu”. Pred ovom diktaturom, jednako upozoravam danas.

Milenko Bernadić, dopisnik za Croativ iz Španjolske

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved