Connect with us

Vijesti

LOVRINOVIĆ kaže: “Plenković je NAJOPASNIJI PREMIJER do sada, za otkup uništene INA-e dat će Podravku ili HEP”

Published

on

‘Spašavao’ bi INA-u potapanjem drugih važnih hrvatskih poduzeća.

“Za otkup INE sadašnja vlada je će vjerojatno žrtvovati HEP ili Podravku? Ludilo hrvatske vlade očito ide do kraja, napisao je prof. ekonomije Ivan Lovrinović na svom Facebook profilu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“INU najprije 2003. g. prodaje SDP (25% plus jednu dionicu) a potom i HDZ (22%). Nisu je očito smatrali više strateškom kompanijom pa su je prodali mađarskom MOL-u. HDZ je zbog neviđene političke korupcije na najvišoj razini još jednom u javnosti stvorio dojam zločinačke organizacije, nakon FIMI medije, zbog MOL-ova mita Sanaderu, koji je nedavno osuđen na šest godina – prenosi Paraf.

Ministar neodrživog razvoja

Sjećate se Plenkovićeve izjave na Badnjak 2016.g. da će vratiti INU Hrvatskoj. On u stvari želi skinuti tu kvalifikaciju svoje stranke kao kriminalne vraćanjem INE u domaće vlasništvo, bez obzira koliko koštalo. Ministar neodrživog razvoja duže vrijeme šeta po Mađarskoj i pregovara o otkupu dionica ruinirane kompanije koju je MOL sveo na trgovačku firmu koja prodaje gorivo, sve vrste grickalica, pića i ostalih trafikantskih artikala.

Milanović očito ima neke konkretnije informacije o tim sumnjivim pregovorima s Mađarima nazvavši izravno neke ministre „mađarskim potrčcima“. Najbolji stručnjaci iz istraživanja i razvoja već su odavno u nekim drugim svjetskim naftnim kompanijama. Ovako okljaštrena INA više nije strateška kompanija, a ako bi se od nje htjelo nešto i napraviti taj posao očito ne mogu napraviti stranke koje su je političkom korupcijom skoro uništile.
Sada će Plenković stvar svesti na cjenkanje oko cijene dionica kako bi proizveo efekt borbe za nacionalne interese. No, u proračunu nema niti kune za otkup.

Rasprodaja strancima

E, sada će vlada izaći s idejom i pozvati mirovinske fondove da financiraju otkup dionica, a ona će im zauzvrat vjerojatno ponuditi svoje udjele u HEP-u, Podravci ili u još nekim dobrostojećim kompanijama gdje država ima velike udjele. Sva četiri mirovinska fonda su u rukama stranih banaka koje nakon toga dionice spomenutih kompanija mogu prodati bilo kome. Time bi se konačno realizirala namjera „majstora privatizacije“ da se dočepaju zadnjeg obiteljskog srebra do kojeg su stalno pokušavali doći. Dolazak Martine Dalić na čelo Podravke vjerojatno je prvi korak u tom smjeru. Sjetimo se Ivana Vrdoljaka koji je pola godine prije kraja mandata htio privatizirati HEP!

Prodaja INE mađarskom MOL-u je školski i najveći primjer političke korupcije u Hrvatskoj gdje je vrh HDZ-a i SDP-a prodavao najveću energetsku kompaniju za koju je MOL 90-tih bio lokalna firma. INA je, prema tome, smatrana nestrateškom kompanijom i prodano je Mađarima dionica u vrijednosti oko 10 milijardi kuna.
Od 2003.g. do danas INA je pod upravom MOL-a kontinuirano propadala, pa je samo od 2009. do danas broj radnika smanjen za preko 6 tisuća. Investicije su minimalne, a rafinerija u Sisku zatvorena a prazna obećanja o velikim investicijama ponavljaju se svake godine.

Maknuli Samodola zbog prijave MOL-a

2003. godine MOL je kupio 25% plus jednu dionicu, nakon toga je otkupio 7% dionica od braniteljskog fonda a kroz javnu ponudu putem medija od ostalih dioničara je otkupio oko 20% te došao do 47%. MOL je činio sve da na tržištu kapitala otkupi što više dionica kako bi došao do većinskog vlasništva. Tadašnji ravnatelj HANFE, Ante Samodol jedini je ispred neke državne institucije podnio kaznene prijave protiv MOL-a zbog obmana javnosti u tim poslovima. DORH nikada taj predmet nije ozbiljno prihvatio, a Samodolu su se kasnije svi osvećivali, a jedini je branio Zakon i hrvatske interese.

Početkom prosinca 2006. dionice INE uvrštene su na burzi u Zagrebu u i Londonu, a u prospektu koji je objavljen pisalo je: INA Grupa planira uložiti oko 1,1 milijardi USD u razdoblju između 2006. i 2011. u rafinerije nafte u Rijeci i Sisku. Sad znamo da su lagali naveliko.

Kriminal i korupcija

Bez obzira što MOL nije stekao većinski paket dionica svim silama se trudio do njega doći, pa makar kriminalnim putem. Taj dio znamo jer nam eje ostala slika u glavi Sanadera i šefa MOL-a Hernadyja kako za velikim stolom u restoranu Marcelino izmjenjuju ceduljice s novčanim iznosima zbog čega je Sanader nedavno osuđen na šest godina a Hernady u odsustvu na 2 godine. Hernady je postao tako najčuvaniji čovjek kod Mađara.

Usprkos presudi Suda da je bila riječ neviđenoj političkoj korupciji na najvišoj razini ugovor s Mađarima nije poništen. MOL je združeno djelovao na tom državnom projektu energetskog širenja kojemu su sve mađarske institucije bile na usluzi. S druge, hrvatske strane – ključni ljudi hrvatske vlasti kojima su građani tada dali povjerenje na izborima radili su za svoj interes i bili spremni prodati nekada moćnu INU za osobni probitak. Pokazalo se da ključni hrvatski vlastodršci MOL-u nisu bili skupi. Spominjana cifra od 10 milijuna eura mita uistinu je sitnica za ono što su Mađari dobili. Za taj iznos je politički vrh Hrvatske prodao Mađarima upravljačka prava u INI koja inače nisu mogli imati jer nisu bili većinski dioničari.

No, to nije sve. MOL nije htio INU s budućim gubicima. Tako je 2009.g. Plinacro otkupio podzemno skladište plina Okoli za 513 milijuna kuna, a izdvojen je i dio INE koji se zvao „plinsko poslovanje“, tj. distribucija plina za što se znalo da će zbog reguliranih cijena ostvariti gubitak od oko 3,5 milijardi kuna. Dakle, kao i u slučaju prodaje domaćih banaka strancima, Mađari su htjeli čist teren i sigurnu zaradu a moguće gubitke prevaliti na hrvatske građane. Tako smo mi za “čišćenje” INE platili 4 milijarde kuna. Za sitne pare (10 mln eura) to su i ostvarili plativši „velikim Hrvatima“ mito.

Uloga supruga Martine Dalić u INA-i

Linić je saborskom istražnom povjerenstvu 2010.g. rekao da su INU prodali jer je trebalo spašavati brodogradilišta i graditi ratom razorene kuće i to prikazao kao strateški interes dok je s mađarske strane njihova država širenje MOL-a na ovom području vidjela kao strateški energetski interes njihove države i kompanije. Tako su HDZ i SDP rasprodavali obiteljsko srebro a hrpa njihovih ulizica, savjetnika i ostale političke kamarile predstavljala je MOL uvijek kao strateškog partnera, pa i dan danas iako je on u ugovoru definiran kao strateški ulagač.

Ono što pokazuje svu bijedu hrvatskih političkih struktura koje su sudjelovale u ovoj političkoj korupciji na najvišoj razini je izmjena ugovora kojim se, na temelju isplaćenoga mita, upravljanje INA-om umjesto upravi prebacuje u ruke izvršnih direktora koje imenuju Mađari. Tako su dva predstavnika hrvatske strane u razvlaštenom upravnom odboru preuzeli ulogu informatora hrvatske vlade bez ikakvog upliva u odluke. No, hrvatske vlade koje su krčmile INU to nikada nije niti brinulo jer to za njih nije bila strateška nacionalna energetska kompanija. Danas je je jedan od tih čuvara hrvatskih nacionalnih interesa u INI muž Martine Dalić, a ona je otišla braniti nacionalne interese u Podravku nakon što je kriminalnim zakonom Lex Agrokor predala Amerima i Rusima taj koncern, a grupa Borg kojoj je ona uz Plenkovića bila u vrhu raspačala je među sobom 500 milijuna kuna za strateške savjete kako to sve provesti.

MOL je već davne 2003. g. odobrio kredit za spašavanje Podravke koja je tada bila u problemima nastalim zbog prethodnog pokušaja spašavanja Podravke od sumnjivih investitora pri čemu je spiskano 300 milijuna kuna što je tu kompaniju dovelo u crveno. Mađari su vidjeli priliku i dali kredit s tim da su napisali u ugovor da ga Podravka može otplatiti i dionicama INE u kojoj su već tada namjeravali preuzeti što više dionica. Otvori se zemljo!!! Dakle, interesi Mađara su široki i ne svode se samo na INU. Oni su razvili i bankarski biznis kroz OTP banku, kupili su NK Osijek, zanima ih Podravka, a posebno Belje i još puno toga. Samo su se u Hrvatskoj mogle dići na neku razinu banke poput austrijske Hypo i mađarske OTP banke.

To je taj Plenkovićev moderni suverenizam, koji u sebi integrira prethodni kriminal i ne brine o tome tko premrežava naše gospodarstvo i s kojim ciljevima i udjelima.
Ugovor s MOL-om mora se poništiti jer je Sud osudio i Sanadera i Hernadyja, na temelju dokazane korupcije. On bi spašavao INU potapanjem drugih važnih hrvatskih javnih poduzeća.
Zbog ovoga, a i drugih važnih problema u Hrvatskoj, prije 14 mjeseci sam u Saboru Plenkovića javno proglasio najopasnijim premijerom do sada”, zaključuje Lovrinović.

Prof. Ivan Lovrinović

Advertisement

Vijesti

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina proxy CIA-e!

Published

on

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina opunomoćenik CIA-e.

To znači da Putinova invazija na Ukrajinu NIJE bila neprovocirana i da su SAD ekspanzionisti koji ruše suverene nacije radi geopolitičke dobiti – piše na X profilu @WarClandestine.

SAD su donijele rat Putinu pred vrata.

Što znači da je svaka stvar koju su vam zapadni mediji rekli o ratu u Ukrajini bila utemeljena na laži. Sve analize koje ste čuli od pompoznih MSM govornika temeljile su se na pretpostavci da je Putin to učinio ničim izazvan, samo zato što je “doslovno Hitler”. Ništa od toga nije bila istina.

Ispostavilo se da su Putinove optužbe da zapadne obavještajne službe kontroliraju Ukrajinu bile točne, stoga je njegov napad više nego opravdan. Zamislite samo da je Rusija financirala nacističke milicije u Kanadi, započela građanski rat, svrgnula vladu, zatim uspostavila vlastiti marionetski režim, zatim postavila ruske obavještajne baze i biolaboratorije po cijeloj našoj sjevernoj granici. Svaki bi Amerikanac tražio da se Kanada i Rusija sravne s zemljom. Pa to je upravo ono što su SAD učinile Rusiji i ljute su.

Rusija je pokušala ući u NATO, odbijeni su. Rusija je pokušala pregovarati nenasilnim sredstvima za rješavanje sukoba, što im je odbijeno. Rusija je UN-u pokušala iznijeti svoje pritužbe zbog američke proizvodnje biološkog oružja i špijunaže, što je odbijeno. Rusija je pokušala ići diplomatskim putem, a Zapad je samo vikao “ruske dezinformacije”, a oni su bili ti koji su gurali dezinformacije.

Zapad se također potrudio cenzurirati neovisne novinare poput mene koji vam to govorim od prvog dana, jer da je javnost cijelo vrijeme znala ovaj detalj, ne bi podržali slanje naših dolara poreza tamo.

Ovo će mnogim Amerikancima biti teška pilula za progutati, ali Rusija nije negativac u ovom scenariju. Zapad je, a nije ni blizu.

Što prije svi to prepoznamo, prije ćemo moći počistiti nered.

Continue Reading

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved