Connect with us

Vijesti

Nema bolje evangelizacije nego kad tata klekne pred Gospodina…

Published

on

Nema bolje evangelizacije nego kad tata klekne pred Gospodina, pred križ – jer tata ne kleči pred nikim, nego pred Bogom.

To su slike koje se duboko urezuju u srce djece.

Kad muškarac klekne, kad se muškarac obrati Bogu – cijelo stablo ozdravlja, sve ozdravlja.

Nema jačeg frajera nego obraćenog muškarca koji je u Kristu, koji je njegov vojnik! Neka nam Gospodin udijeli radostan i blagoslovljen dan!

Alan Hržica/mreze

Advertisement

Vijesti

Ivana hrabro – Milanoviću: Što je dopušteno Jupiteru, nije volu. A u demokraciji on nije Jupiter

Published

on

Ivana Petrović komentirala je komunikaciju predsjednika Zorana Milanovića, a na samom početku odgovorila mu je i na kritiku koju joj je uputio u utorak iz Ludbrega.

“Predsjednik vjerojatno pokušava dići rejting koaliciji lijevoga centra, pretpostavljam, u jednom dijelu biračkog tijela. Hoće li u tome uspjeti, ja to ne znam”, na početku je rekla Petrović i ustvrdila da se predsjednik od početka mandata počeo obrušavati na ljude iz političkog, javnog i medijskog prostora.

“Mene to, moram priznati, najmanje tangira jer on time ipak najviše govori o sebi, ali ipak bih ga htjela ispraviti – ja nisam rekla da je HDZ stožerna stranka govoreći o HDZ-u. Neka još jednom pregleda, ja sam rekla da je HDZ bez dvojbe stranka koja je u temeljima naše državnosti, što je točno, da HDZ zna odraditi neke velike procese, zadnji su bili Schengen i eurozona, javlja Dnevnik.

Ja sumnjam da bi, primjerice, ne znam, Arsen Bauk Schengen s toliko prepreka mogao odraditi, kao što je to učinio dominantno ministar Božinović, ali sam i nakon toga rekla da je HDZ stranka koja svojim jalovim unutarstranačkim kompromisima, bez da se pročisti, kompromisom s dokazano lošim članstvom, sebi navukla na vrat brojne korupcijske afere, tako je doslovno glasio citat”, rekla je Petrović gostujući u Dnevniku Nove TV.

U nastavku je dodala i kako je kazala da je SDP bivša stožerna stranka lijevoga centra, koju je raskolio Peđa Grbin.

“Kada ja to negdje kažem, onda mi kažu ‘ma ne, to ti je počelo za vrijeme Milanovića’. OK, započeo Milanović, Grbin dovršio. Raskolio je jednu veliku i važnu stranku koja je mogla, da je ostala cjelovita, s dobrim programom, komotno čak i sama dobiti ove izbore”, komentirala je Petrović, prenosi Teleskop.hr.

“Predsjednik se ponaša kao politički piroman. Zapravo, u skladu s onime što je rekla stranka Fokus kada je izišla, a to je da nije njihov cilj postići spaljenu zemlju. On upravo to radi. Ne znam koliko mu je to zapravo pametno. On se doista ponaša kao politički piroman i nemam se ja namjeru ovdje s njim obračunavati. Neka govori što govori, ali mislim da mu to nije pametno”, zaključila je Ivana Petrović.

Na pitanje hoće li događaji vezani za Milanovića utjecati na odnose unutar SDP-ove koalicije, Petrović je kazala: “Vidimo da već utječu.”

“Za mene je ključno pitanje, on, predsjednik republike, koji želi postati premijer, on naziva ustavne suce gangsterima, on ocrnjuje gospođu Omejec i ja doista očekujem od nadležne pravobraniteljice da se oglasi, kao i od ženskih udruga da se oglase jer ovo je izvan svake pameti. Što se tiče Ustava, oni ga tumače nekom svojom akrobatikom”, kazala je Petrović i prokomentirala upozorenje koje je Ustavni sud uputio Milanoviću.

“Institut upozorenja Ustavni sud kreirao je 2013. godine zbog lex Perković, i to zbog Peđe Grbina koji je takve gluposti govorio na nadležnom sudu da ga je gospođa Barić pitala: ‘Kako ste vi uopće prošli ispit iz Ustavnoga prava?’, ja se toga sjećam.

Dakle, moje je pitanje podržavaju li ove stranke koje su ostale uz takav krnji, raskoljeni SDP kakav jest, taj narativ. Jesu li za njih ustavni suci gangsteri, jesu za njih svi ti ljudi nikakvi, nevaljali, zli? Je li to i njihov potpis?” upitala je Petrović.

“Hrvatski narod nije glup. Ako građani Republike Hrvatske smatraju na ovim izborima da HDZ treba otići, on će otići. Predsjednik republike ovakvim govorom podcjenjuje birače u Hrvatskoj.

I nije mu ovo prvi put. On je hodao kad je bio premijer s našim prilogom, koji je napravila kolegica i koji je opovrgavao njegovu tezu o građanskom ratu, i on je branio tu tezu pred novinarima, hodao je sa svojom bivšom glasnogovornicom, lupao o tablet i puštao taj prilog. Nakon što je Međunarodni sud pravde 2009. proglasio nadležnost u sudovanju Hrvatske protiv Srbije za genocid, to je sud koji sudi samo sporove među državama i da je taj sud prosudio da je to bio građanski rat, a ne međunarodni sukob, onda ne bi proglasio nadležnost.

Da ne kažem na sudu za bivšu Jugoslaviju da je već bilo oglašeno nekoliko presuda za međunarodni sukob. On je kolegi Žabec nedavno uskratio akreditaciju. Mi smo godine kad smo ušli u EU bili pred aktivacijom suspenzivne klauzule po odgovarajućem članku europskog ugovora zbog lex Perković. To su sve činjenice”, navela je komentatorica Nove TV Ivana Perković.

“Ja bih samo savjetovala predsjedniku da pripazi na svoje zdravlje i, drugo, budući da on voli citate, spomenula bih onaj ‘što je dopušteno Jupiteru, nije volu’, samo obratno. Dakle, u demokraciji on nije Jupiter, u demokraciji su Jupiter oni koji odlučuju. Ja bih to sve obrnula. Dakle, nije volu dopušteno, Jupiteru je, to govori Ustav i to je gospođa Omejec jučer jako lijepo objasnila”, zaključila je Petrović.

Podsjetimo, danas je Milanović u svom nastupu Ivanu Petrović, uglednu komentatoricu NOVE TV, nazvao dežurnom kreštalicom.

Continue Reading

Vijesti

Starešina: “Ako poruči premijeru da ‘širi dimnu zavjesu‘ i da nadležnost nije važna, pitam se – za koga sad radi Laura?”

Published

on

Nakon mnogih, u Rumunjskoj traljavo odrađenih postupaka pod američkim sponzorstvom, ali ne vidjevši aferu vlastitog brata, tešku 30 milijuna €, pitam se za koga, ova predstavnica Ceausescuove zlatne mladeži (kći komunističkog tužitelja) – danas radi?

Očekivala sam da će glavna europska tužiteljica Laura Codruţa Kövesi za neslužbeni ulazak u hrvatsku izbornu kampanju pričekati barem raspisivanje izbora. Krenula je prije, intervjuom na televiziji N1 prošle nedjelje. Nemam uopće problem s time da Ured europskog tužitelja (EPPO) bude aktivan i u izbornoj kampanji. Naprotiv.

Novac iz europskih fondova toliki je mamac (i hrvatskim) klijentelističkim lobijima povezanima s izvršnom (političkom vlašću) da u Hrvatskoj teško nalazi put prema onima koji bi se njime koristili kao potporom razvoju, osobito kad je riječ o manjim i srednjim poduzetnicima.

Prečesto se njime potpomažu pašnjaci bez krava i ovaca, izmišljeni voćnjaci i tulipani, a bliskost vlasti u prednosti je nad kvalitetom projekta. I logično mi je i da uoči izbora europsko tužiteljstvo naloži neko zvučnije uhićenje kako bi poslalo poruku da nadzire trošenje europskog novca, da se prijevare i potkradanje ne isplate.

No očekujem da pritom ne izlazi iz svoje uloge zaštitnika europskog novca i nadzornika njegova trošenja te da se služi sredstvima primjerenima standardima kaznenih postupaka u demokratskim državama. A da se suzdrži od poteza koji ostavljaju dojam pokušaja političkog utjecaja na izbore.

Plenković treba ustrajati

Prozvavši nekoliko puta tijekom intervjua premijera Andreja Plenkovića za ‘podizanje dimne zavjese‘ jer je osporio EPPO-ovu mjerodavnost za istrage zloporabe novca na Geodetskom fakultetu, koji prema tvrdnjama hrvatske vlade nije bio iz fondova EU-a, nego iz hrvatskoga državnog proračuna, Kövesi je duboko zagazila u sferu politike.

Europska tužiteljica može sutra zatražiti uhićenje Andreja Plenkovića ako do njega vode tragovi nezakonitoga trošenja europskog novca. Ali nije primjereno da politički proziva predsjednika hrvatske vlade insinuirajući prikrivanje kriminala. I da pritom banalizira pitanje mjerodavnosti u pravosudnim postupcima, kao nešto nevažno. Jer za nju je, navodno, važno samo – je li se dogodila prijevara.

U zapadnoj je pravnoj tradiciji pitanje odgovornosti početna točka svakoga pravosudnog postupka, točka na kojoj taj postupak pada ili ide dalje. Bilo bi zanimljivo vidjeti reakciju ako Kövesi jednoga dana odluči pokrenuti istragu trošenja novca iz francuskog ili njemačkog državnog proračuna.

Hrvatska ima vrlo neugodna iskustva s banalizacijom pitanja mjerodavnosti u slučaju tužiteljica Haaškog suda (i Arbour i Del Ponte) i njihovim ‘misijama‘ pisanja povijesti i donošenja pravde, a da bi danas kao članica EU-a bez propitivanja mjerodavnosti prihvatila svaku aktivnost nove europske misionarke pravde. Zato se nadam da će Plenković u ovom slučaju ustrajati u zaštiti nacionalnoga pravosudnog suvereniteta. I da bi učinio isto da je riječ o Sandri Benčić ili Ivanu Penavi, a ne o Nini Obuljen Koržinek. S druge strane, bilo bi mi drago vidjeti i što više EPPO-ovih postupaka zbog zloporabe europskog novca koji se zasnivaju na čvrstim dokazima, prikupljenima praćenjem tragova novca, a ne na medijskoj distribuciji privatnih poruka.

Za koga sad radi Laura?

Danas, u vrijeme pojačanoga ruskoga hibridnog rata i pokušaja utjecaja na izbore u Europi, osobito je važno da (i) glavna europska tužiteljica djeluje striktno unutar svojeg mandata. U slučaju Kövesi to je dodatno važno jer njezino obiteljsko i profesionalno nasljeđe u Rumunjskoj pozivaju barem na oprez. Kći rumunjskoga javnog tužitelja iz vremena Ceauşescua i juniorska košarkaška reprezentativka (oboje upućuje na bliskost komunističkoj dubokoj državi) ekspresni profesionalni procvat doživjela je nakon 2000., pod okriljem američke administracije koja je od nje napravila ikonu borbe protiv korupcije u Rumunjskoj.

Optužila je Kövesi mnogo vladinih dužnosnika. No suđenja su pokazala da su joj predmeti bili odrađeni traljavo, na krilima politike i medijskih kampanja, uz pomoć obavještajnih službi. Mnogi su poslije pali na sudu, uključujući i postupak protiv bivšeg premijera Victora Ponte, kojeg je 2016. natjerala na ostavku.

No sumnjivu klijentelističku aferu svojeg brata Sergiua Lascua, člana Uprave rumunjskoga državnog distributera plina Trasgaza, i njegove supruge, tešku tridesetak milijuna eura, nije primijetila. Odrađena američka antikorupcijska agenda u Rumunjskoj donijela joj je imenovanje na dužnost glavne europske tužiteljice. Ne vjerujem u tužitelje koji djeluju kao produžena ruka politike. Zato, kada Kövesi poruči hrvatskom premijeru (ma tko bio) da ‘širi dimnu zavjesu‘ i da mjerodavnost nije važna, ja se pitam – za koga sad radi Laura?

Višnja Starešina / Lidermedia

Continue Reading

Vijesti

Misteriozan nestanak britanske princeze Kate povlači mnoga pitanja

Published

on

Velika Britanija, čini se, ima običaj malo-pomalo izgubiti nešto ili nekoga s radara – prvo je nestao špijun zbog kojeg su Britanci zaoštrili odnose s Rusijom, a onda je “mrak” progutao i najpopularnijeg člana kraljevske obitelji – pišu srbijanski mediji.

Princeza o kojoj se mjesecima nitko nije javljao, iznenada preminuli plemić i markiza čudnog prezimena koja bi mogla imati aferu s prijestolonasljednikom ovih su dana u središtu medijske pomame u Velikoj Britaniji.

Scenarij pomalo nalikuje zapletima romana Agathe Christie, samo što, na zgražanje znatiželjne javnosti, genijalni Hercule Poirot ovoga puta ne može riješiti misterij koji se događa na kraljevskom dvoru. Umjesto brkatog detektiva, takvim se slučajevima u stvarnosti bave operativci MI6.

Za razliku od Poirota, oni su još uvijek skloniji skrivanju informacija nego otkrivanju, pa su tako već godinama dio još jedne velike misterije koju je mogla napisati i Agatha Christie – misterija nestanka špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Britanska princeza Kate zadnji put je viđena u javnosti 25. prosinca, a onda je iznenada objavljeno da će nekoliko mjeseci biti izvan javnosti zbog “operacije abdomena”.

Kensingtonska palača, međutim, uporno odbija pružiti “dokaz života” Kate Middleton – javnost je preplavljena, a točka vrenja dosegnuta je kada je na Instagram profilu kraljevskog para objavljena fotografija princeze s djecom, što govori agencije ubrzo povukle kad su shvatile da je priča o fotomontaži.

Je li princeza živa? Gdje je otišla? Ima li njezin nestanak veze sa smrću Thomasa Kingstona, bivšeg dečka njezine sestre, a sada muža sestrične princa Williama? Kakvu ulogu u tome igraju modrice koje se vide na Williamovom vratu i njegovo povlačenje s nekoliko javnih događaja? Tko se u njezino ime putem Instagrama ispričao zbog uređene fotografije?

I ima li sve to veze s markizom od Cholmondeleyja, bivšim Kateinim prijateljem, za kojeg se sumnja da je u nešto bližem prijateljstvu s princem Williamom?

Pitanja se gomilaju, odgovora nigdje, a teorije zavjere rastu na društvenim mrežama dok obožavatelji princeze pozivaju da se ona “oslobodi”. Pokret “slobodne Kate” polako zaživljava i na internetskim platformama, kao što se svojedobno dogodilo kada su obožavatelji Britney Spears, baš u virtualnom svijetu, krenuli osloboditi slavnu pjevačicu očevog nametnutog skrbništva.

Ako je princeza doista nestala, javnost doista ima razloga strahovati za najpopularniju članicu kraljevske obitelji. Ne bi bilo prvi put da su Britanci izgubili svoju “narodnu princezu”, a ne bi bilo ni prvi put da su spomenuti špijuni MI6 “izgubili” nekoga na koga su trebali paziti.

Već godinama je nemoguće pronaći obitelj Skripal, oca i kćer, Sergeja i Juliju, unatoč tome što Britanija i njeni saveznici njihovo trovanje, navodno nervnim plinom “novičok”, koriste za antirusku propagandu.

Naime, dok je služio u Oružanim snagama Rusije, sredinom devedesetih, Skripal je bio regrutiran od strane britanskih obavještajaca kako bi im prenio državne tajne. U Rusiji je 2006. godine osuđen na 13 godina zatvora jer je agentima MI6 tajno proslijedio imena ruskih agenata koji su tajno djelovali u Europi. Četiri godine kasnije pomilovan je i razmijenjen, a potom je dobio azil u Britaniji gdje je počeo raditi za britansku obavještajnu službu.

Nakon trovanja, odnosno otpuštanja iz bolnice, Skripalu se gubi svaki trag. I ne samo to, britanske tvrdnje o ruskoj krivnji nikad nisu dokazane, već su bivši špijun, kao i njegova kći Julija, potpuno nestali s radara. Isto kao Kate.

Godine 2019. majka Sergeja Skripala zatražila je od ruske policije da njega i njegovu kćer Juliju proglasi nestalima. Prema riječima Viktorije, Skripalove nećakinje, ona je zadnji put razgovarala sa svojom rodbinom 24. srpnja 2018., te naglašava da se postupci Ujedinjenog Kraljevstva “mogu smatrati otmicom ruskih građana”.

Ona smatra da London koristi Juliju Skripal kao taoca za promicanje svojih interesa, a kako piše Izvestija, “trovanje” Sergeja Skripala i njegove kćeri bilo je potrebno Ujedinjenom Kraljevstvu za zaoštravanje odnosa s Ruskom Federacijom.

Stoga je moguće da je Zapad, a posebice sama Velika Britanija, mogla inscenirati trovanje njezine rodbine vojnim nervnim agensom kako bi nametnula antiruske sankcije i destabilizirala međunarodnu situaciju.

Viktorija Skripal je ranije tvrdila da se Julija, a možda i njen ujak, ako je još živ, prisilno drže na teritoriju jedne od britanskih vojnih baza.

Britanski mediji, baš kao i u slučaju Kate Middleton, poprilično su škrti oko Skripalovog nestanka. Što se njih tiče, Julia i Sergei zapravo nisu nestali, kao što nije ni Kate. Navode da su Skripaljevi proveli dvije godine u sigurnoj kući MI6, a odatle su “odjahali” prema horizontu, u neku drugu zemlju pod nekim drugim identitetom.

Da britanske službe odbijaju provesti zajedničku istragu s Rusima i utvrđuju što im se dogodilo, a to je manje važno. Kao što je apsolutno nebitno što javnost ne vjeruje da su princezi potrebni mjeseci i mjeseci da se oporavi od operacije, jer je bila živa i zdrava, pozirala je samo 17 sati nakon poroda.

Ista se javnost, međutim, i dalje pita što se dogodilo sa špijunom ruskog podrijetla, o čemu svjedoče objave na društvenim mrežama, gdje mnogi Skripalov nestanak uspoređuju s nestankom princeze.

I glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova primijetila je neobičnu sličnost između dva misterija.

Kako je istaknula, Britanci u svemu odmah pronađu “novičok” i “ruku Moskve”, ali ne mogu pronaći princezu.

“Što sve nisu pronašli tisućama kilometara od Britanije, pa možda nađu kraljevsku osobu pred nosom.” Mislim da će, sudeći po trenutnom tempu, stići do subote. Možda će se Skripal konačno pojaviti negdje tamo, pored Kate”, zaključila je Zakharova.

Kad bi ih Poirot tražio, mogli bi se pojaviti. Do tada, teško da će britanski obavještajci iz MI6, kod kojih je svojedobno internirao i princezin suprug William, javnosti otkriti išta više od onoga što žele da mislimo i znamo.

“Jeste li svijetu pokazali Kate Middleton?” Jeste li pronašli obitelj Skripal?”, upitala je Zakharova Britance prije nekoliko dana. Nije dobila odgovor.

Umjesto toga, britanski mediji objavili su da je princeza Kate “napravila svoje prve korake natrag u život” – posjetila je svoju omiljenu farmu, izgledajući “sretno, odmorno i zdravo”. Nema fotografije princeze, ali ima izjava “očevidaca”.

“To su isti očevici koji su rekli ‘važne stvari’ o Salisburyju, Amesburyju i ‘novičoku’?” Čuo sam od drugih očevidaca da je na istoj farmi Sergej Skripal stajao za pultom i pakirao ručno rađene rezance. I sasvim slučajno, prošla je medicinska sestra iz berlinske klinike Charita, koja vikendom honorarno radi u tajnom engleskom kemijskom laboratoriju Porton Down.

Tajno je dala ekspresnu analizu Njenom Visočanstvu i otkrila ‘ruku Moskve’ i u tome. Naravno, još uvijek nema fotografija cijele ove pastorale. Zato su britanski tabloidi prisiljeni svoje tekstove popratiti starim slikama”, narugala se Zakharova ovom londonskom triku.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved