Connect with us

Vijesti

POBUNA U ŠPANJOLSKOJ Što se događa? …kao pred građanski rat 1936.?

Published

on

Na državnim izborima prošlog srpnja pobijedila je narodna stranka (PP), analogna HDZ-u u Hrvatskoj. Niti sa krajnje desnom strankom (VOX), kako ih zovu mediji, nisu mogli imati vladu jer im je nedostojalo samo 7 zastupnika. Nitko iz bilo koje druge partije ih nije htio podržati, dok na koncu druga po glasovima, socijalistička partija (PSOE) uspijeva dobiti podršku od svih drugih stranki za sastaviti vladu. Ali uz ogromne ustupke, protivne čak i onome što su socijalisti uvjeravali u kampanji da se ne će dogoditi. Tj. između ostalog obećanje amnestije separatističkim osuđenim političarima iz Catalonije, kao i nekim drugim članovima terorističkih separatističkih organizacija, te prenošenje dobrog dijela duga Catalonije na druge dijelove Španjolske.

No, posebno spremnost dosadašnjeg predsjednika Pedro Sánchez, na svaki mogući ustupak s ciljem da se ostane na vlasti, razljutilo je na neviđen način političke protivnike socijalista, koji su ostala iznenađeni energijom svakonoćnih prosvjeda diljem Španjolske, uz najveću napetost u Madridu (gdje se odvijaju snažni prosvjedi svake noći već deset dana za redom, znajući se okupiti kojih 10.000 prosvjednika). Ljevica ne može da vjeruje da netko drugi ima inicijativu i gospodari ulicama, koje se sve više pune ljutih građana, prvenstveno iz redova simpatizera VOX-a, ali uz veliku podršku domoljubnih organizacija, koje sustav jednostavno zove „nacisti“. No, zna biti dosta i drugih građana, čak i onih koji nisu ni glasali, niti napuštaju prosvjede zbog „ispada ekstremista“. Situacija ne obećava skoro smirenje, jer ovaj tjedan u srijedu ili četvtak treba ponovno biti izabran u parlamentu Pedro Sánchez kao predsjednik u novom mandatu.

Kad se počelo šaputati u privatnim krugovima „situacija mi sliči na ono što se događalo pred građanski rat 1936-te“, u četvrtak 9/11 bio je atentat na jednog od osnivača stranke VOX, Alejo Vidal Quadras. Srećom je ostao živ, spasio ga pokret glave u zadnjem trenu te je hitac umjesto u potiljak prošao preko vilice s jedne na drugu stranu. Agresor s motorističkom kacigom na glavi mu je prišao na ulici u blizini njegovog doma, gdje se Vidal Quadras vratio nakon mise – znak da su razmatrali njegove običaje izlaska i dolaska – opucao je samo jednom misleći da će biti dovoljno. Nakon toga popeo se na motor drugog suučesnika i odjurili van Madrida na prvu čistinu, gdje je motor spaljen za ne ostaviti traga. Očito da se nije radilo o krađi – makar su neki mediji na početku i to bili rekli, iako žrtvi nisu bili ni pretraženi džepovi  – nego o akciji plaćenika, kojima je plaćeno dosta više od vrijednosti jednog motora velike cilindraže.

[Nakon što je bio teško ranjen, naslonio se na građevinski kontejner u neposrednoj blizini. Prišla mu je jedna osoba i htjela zaustaviti krvarenje svojim džemperom. Rekao joj je kako je mogao da ode brzo, jer se agresori mogu vratiti i ubiti i nju. I u tako teškim momentima znao je misliti na druge, što govori o njegovoj moralnoj veličini]

Alejo Vidal Quadras je u svoje vrijeme napustio narodnu stranku zbog neslaganja sa njihovom blagom politikom, i pokrenuo projekt VOX-a 2014-te. Bio je dugo godina predsjednik narodne stranke u Catoliniji, i nakon toga eurozastupnik. Napušta partiju iduće godine jer ne uspijevaju na njihovim prvim izborima postići makar jednog eurozastupnika, što će ipak biti značajnije postignuto na idućim. U svakom slučaju, nije više formalno bio član stranke, ali se atentat na njega očito povezao s prijetnjom VOX-u. Policija je priopćila da radi na „iranskoj vezi“ kao motivu atentata, zbog podrške VOX-a Izraelu, što se ne doima uvjerljivo, jer sve redom europske vlade podržavaju Izrael, osim možda tu i tamo kojeg kritičnog zastupnika koji obično nisu ni članovi vlade, zašto bi bila žrtva neki ne aktivni političar, pored tolikih drugih, ako bi bila riječ o atentatu s njihove strane? Logično je doima da Iran s druge strane na ovoj međunarodnoj sceni ima mnogo važnijih stvari nego posvetiti se pripremi atentata na nekog drugorazrednog političara u Europi.

Međutim, dan prije atentata, lokalni madridski ljevičarski političar na mreži X (Twitter), izjavljuje optužujući negdašnju predsjednicu madridske regije (kao predstavnica narodne stranke) zbog njenog dolaska jedne noći na prosvjede, objavljujući neshvatljivu prijetnju: „kako malo radi giljotina u ovoj zemlji“.

Onda, ako neki nešto misle, mogu li drugi htjeti izvesti? Stoga je i atentat na Vidal Quadras primljen sa zebnjom u ne malo krugova.

Prosvjedi su vezani i sa drugim stvarima. Nije samo u pitanju amnestija, nego općenito ljevičarska i globalna politika španjolske vlade. Ima mnogo nezadovoljstva zbog masovnog ulaska ilegalaca posebno iz Afrike; dan za danom, mjesec za mjesecom. Dok siromaštvo napreduje – biće da je tu taj „napredak“ – i kod obitelji gdje rade i muž i žena, dotle se izdašno prihvaća tolike osobe o kojima se ništa ne zna. Odatle da se čuje na prosvjedima „Španjolska kršćanska, ne muslimanska“. Opet, po medijima, to su ksenofobi.

Kako će se situacija odvijati u bliskoj budućnosti? Ne znamo, ali već se vidi da će Sánchez već idući tjedan i najverojatnije biti ponovno predsjednik, uz sav  paket socijalističkih mjera što čekaju Španjolsku. Prosvedi s druge strane nemaju izgled da će se zaustaviti, i stabilnost nove vlade jednako nije jasna.

U svakom slučaju uzburkane vode u Španjolskoj, i kako su tolike stvari povezane, sigurno ne će ostaviti mirne luke u drugim djelovima Europe.

Milenko Bernadić, dopisnik za Croativ.net iz Španjolske

Deveta noć prosvjeda (11/11/2023): https://www.elmundo.es/espana/2023/11/11/654f37eb2dd8a80028824b1a-directo.html

Reakcije na psoe-evsku huntu i amnestiju..

Alejo Vidal Quadras..

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved