Connect with us

Vijesti

Prof. Matko Marušić Stankoviću: Ugostili ste čovjeka koji je lagao o povijesti i koji od početka karijere nije bio častan znanstvenik

Published

on

Poštovani gospodine Stanković,

ima tome mnogo godina otkad sam kod Vas sudjelovao u Vašoj emisiji Nu2. Ona mi je ostala u dobrom sjećanju, kao i druženje s Vama, a napose Vaša lakoća i vještina vođenja razgovora i humor koji je diskretan a jako dobar.

Pa Vam sada pišem jer sam se naljutio na Vas. Mislim da je pošteno, upravo zbog tog mojeg pozitivnog i ugodnog sjećanja, da Vam to kažem. Sretan sam zbog slobode govora koju imam u mojoj dragoj Domovini i ponosan sam na njezino demokratsko uređenje, pa sebi dajem pravo obraćanja i Vama osobno i hrvatskoj javnosti.

Osim toga informacija može i Vama i cijeloj Hrvatskoj biti vrlo korisna.

1) Evo zašto se ljutim na Vas

Ljutim se što ste 21. ožujka 2021. u svoju emisiju pozvali Ivu Goldsteina (https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/nedjeljom-u-2-ivo-0-1167896), iako je mnogostruko dokazano da je javno lagao o povijesti i da od početka karijere nije bio častan znanstvenik.

Budući da čvrsto vjerujem da to znate općenito, a i sve što specifično slijedi u ovom pismu, pitam se kako se – za zaštitu svoje i opće novinarske etičnosti i opreza – niste sustegnuli od (ponovnog!) pozivanja te osobe – već samo zbog svoje vlastite sigurnosti i ugleda. Čudim Vam se. Novinar Vašega statusa i kapaciteta ne bi sebi smjeo dopustiti takav neprofesionalan potez. Zato Vas moram podsjetiti na nekoliko poznatih stvari o Ivi Goldsteinu.

a) Ivo Goldstein je izmislio “drobilicu za kosti” (i spaljivanje tijela žrtava) Maksa Luburića u Jasenovcu u proljeće 1945. (!). To nije ni glupost niti šala, nego slučaj strašne laži koju je pokušao natovariti na leđa cijelom hrvatskom narodu, jer je time „objašnjavao“ zašto je u tri temeljita istraživanja u Jasenovcu (1964.) iskopano manje od 500 kostura. Tu priču je, među ostalim, ispričao i u Vašoj emisiji 17. lipnja 2018., a Vi ste, kao sposoban i odgovoran novinar otad trebali shvatiti da je ona najobičnija laž.

b) Tvrdio je na HTV, osobno sam gledao, da na Bleiburgu nisu ubijane žene – usprkos općepoznatim fotografijama djevojačkih pletenica iz Hude Jame – da navedem samo taj tužni primjer.

c) Židovski biografski leksikon kojemu je Ivo Goldstein glavni urednik lažno navodi neke ljude kao jasenovačke žrtve (https://zbl.lzmk.hr/). To je sramota nečuvena, jer izravno derogira taj važni leksikon.

d) Ovako je o dr. Ivi Goldsteinu pisao njegov mentor dr. Miroslav Brandt u svojoj knjizi „Život sa suvremenicima – Političke uspomene i svjetonazor“ (P.I.P. Pavičić, Zagreb, 1996.): „Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako je sam govorio) ‘što više publiciranih naslova’. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koja nije pročitao, nego i pisce koji uopće ne postoje niti su ikad postojali. Na moj prigovor odgovorio je: ‘Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!’“

Da je to svjedočenje doživio iole častan znanstvenik, više se nikad ne bi pojavio u javnosti, a jako častan bi se ustrijelio ili nekom drugom metodom zauvijek nestao iz svijeta u kojem žive ljudi.

e) Ugledni povjesničar Vladimir GeigerVladimir Geiger objavio je godine 2019. kritiku Goldsteinove knjige „Jasenovac“ (Fraktura, 2018.). Profesor Geiger je dokumentirano (navođenjem dijelova teksta) ustvrdio da je Goldsteinova knjiga kompendij svakovrsnoga neznanja, nestručnosti i šlamperaja, nepoznavanja izvora, literature te kronologije i problematike teme o kojoj piše; da Goldstein ne zna za postojanje određenih bitnih dokumenata i relevantne literature, i da u knjizi proturječi samome sebi. Procijenio je da knjiga otkriva autorovu površnost, zbrkanost, zatajivanje onoga što mu ne odgovara i izostavljanje bitnih činjenica; on daje nesuvisle, krive zaključke i neutemeljene, obmanjujuće tvrdnje. Tu biste kritiku trebali pročitati cijelu: V. Geiger. „Ivo Goldstein, Jasenovac“. Časopis za suvremenu povijest, br. 1, str, 269-337 (2019.).

f) Ista ta Goldsteinova knjiga u Srbiji nije otkupljena od države, ali ne zato što je znanstveno bezvrijedna, nego zato jer se u Srbiji ustraje na 700.000 jasenovačkih žrtava, a Goldstein je naveo broj s popisa JUSP Jasenovac od oko 84.000 jasenovačkih žrtava pozivajući se na internetski popis Javne ustanove Spomen-park (JUSP) Jasenovac (http://www.jusp-jasenovac.hr/aspx?sid=7618).

To nas dovodi do informacije koju Vam želim prenijeti.

2) Informacija za Vas i za hrvatsku i svaku drugu javnost: popis je izmišljen

Kao dokazani hrvatski znanstvenik i nastavnik na Medicini koji je predavao 45 godina i 4 mjeseca (moj radni staž), ovime Vas i prijateljski i službeno obavještavam da je popis žrtava Jasenovca koji održava Javna ustanova Spomen-park (JUSP) Jasenovac netočan i to zato što je – izmišljen.

Nesporan dokaz za to objavili su, na visokoj međunarodnoj razini, hrvatski stručnjaci Nikola Banić (informatika) i Neven Elezović (matematika) u časopisu IEEE Access. Simbolično rečeno, veća je vjerojatnost da će jedna osoba 10 puta zaredom dobiti glavni zgoditak na Lotu negoli da je popis JUSP Jasenovac istinit. Njihov se članak može pročitati ovdje:

https://ieeexplore.ieee.org/document/9306761, ili na https://arxiv.org/pdf/2012.11574.pdf.

a) Budući da se radi o složenom matematičkom istraživanju, akademik Pečarić i ja napisali smo pojednostavnjeno objašnjenje toga članka. Akademik Pečarić i ja udružili smo “svoje snage” da članak razumijemo i razumljivo objasnimo, jer je on matematičar a ja stručnjak za znanstvenu metodologiju. Utemeljenosti našeg objašnjenja može pridonijeti činjenica da smo akademik Pečarić i ja godine 2021. uvršteni među 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu po ukupnim karijerama. Naše objašnjenje članka Banića i Elezovića objavljeno je na više portala:

>> Goldsten došao kod Ace, hvalio masovnog ubojicu, vrijeđao Tuđmana i Stepinca

>> KONAČNO! ZNANSTVENI NEDVOJBENI DOKAZ DA JE POPIS ŽRTAVA JUSP JASENOVAC KRIVOTVOREN

http://dragovoljac.com/index.php/razno/25089-popis-jasenovackih-zrtava-je-netocan-upravo-su-znanstveno-dokazane-njegove-nelogicnosti-koje-upucuju-da-je-velikim-dijelom-izmisljen
https://narod.hr/hrvatska/pecaric-i-marusic-znanstveno-dokazane-nelogicnosti-koje-upucuju-da-je-jasenovacki-popis-velikim-dijelom-izmisljen
https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/ostalo/prilozi-graana/36156-m-marusic-i-j-pecaric-popis-jasenovackih-zrtava-je-netocan.html

b) Osim toga, objašnjenje članka Banića i Elezovića objavljeno je i na engleskom jeziku:https://inavukic.com/2021/02/27/croatia-wwii-jasenovac-camp-truth-just-got-an-ally-in-exact-science/

c) Dokaz Banića i Elezovića da je jasenovački popis krivotvoren kratko je raspravljen i na HTV emisiji „Peti dan“ od 19. ožujka 2021 (https://www.youtube.com/watch?v=9gxjkqc1o9Q, po oko dvije minute počam od 42. i od 57. minute), i o tome je objavljeno izvješće:https://narod.hr/hrvatska/rasprava-stahana-i-mitrikeskog-s-bijelic-o-jasenovcu-znanstveni-rad-dokazuje-kako-je-broj-zrtava-preuvelican.

3) Zato od vas tražim ovo

Ispričavam se ako Vas smeta riječ „traženje“, ali držim da je bolje da ju ne ublažavam (u npr. „očekujem“ ili „predlažem“), jer je i ovako preblaga za pitanje Vašeg pozivanja Ive Goldsteina u Nu2. No, ponovit ću da sam do danas o Vama zadržao pozitivno mišljenje, i to ne samo o Nu2, nego i o Vama kao čovjeku i novinaru; u to ime „tražim“ od Vas sljedeće:

a) Da u emisiju Nu2 pozovete dr. sc. Nikolu Banića ([email protected]) i Nevena Elezovića ([email protected]). Njihov je dokaz nesporan i neizrecivo važan, ponajprije da se dokazano lažnim popisom ne sramote stvarne jasenovačke žrtve.

b) Da u emisiju Nu2 potom pozovete g. Igora Vukića ([email protected]). Pročitao sam pažljivo obje njegove knjige „Radni logor Jasenovac“ i „Jasenovac iz dana u dan“ (https://drustvojasenovac.wordpress.com/) i odgovorno tvrdim da su to primjerena znanstvenoistraživačka djela velike povijesne, društvene i političke važnosti.

Nadam se da me ne ćete razočarati šutnjom ili nečinjenjem. A ako to napravite znajte da nikad više u svojemu životu ne ćete naći čovjeka mojega iskustva i procjene koji o Vama lijepo misli i govori. A to će se nakon Vaše smrti samo pogoršati, znate i sami da se to dogodi i pravednima.

Sad, zasad, primite, molim Vas moje najsrdačnije pozdrave i najbolje želje.

A od tih najboljih, najbolja je da ne zaboravite otvoriti, sačuvati i prostudirati članak Banića i Elezovića, počam od njegovih objašnjenja kako sam gore naveo.

Matko Marušić, profesor emeritus

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved