Connect with us

Društvo

„S margine političkoga spektra“ – Novi četnički ispadi u Hrvatskoj

Published

on

Slika 1. Profesor želi ponavljanje srpskog zločina na Ovčari

Novi četnički ispad dogodio se na periferiji Knina gdje su dvojica mladića skinula hrvatsku zastavu uz pokazivanje tri prsta. Sve su snimili i na društvenim mrežama objavili snimku. Počinitelji su uhićeni pa pušteni da se brane sa slobode jer vlast u RH ne smatra taj čin ozbiljnim valjda zato jer i Plenkovićeva vlast smatra da je to srpska zemlja i da tu ne treba biti hrvatska zastava. Umjesto da ih se odmah kazni hrvatsko pravosuđe će to rastegnuti tako da se sve zaboravi. Ne smije se Plenković zamjeriti svom koalicijskom partneru pa uredno provodi politiku „srpskog sveta“ u RH.  

Mediji javljaju da su zastavu skinuli: Stefan Grmuša, Ilija Džepina i njegov otac Slobodan Džepina. Jedan od počinitelja je iz današnje Srbije koja je rehabilitirala četništvo.

U Plenkovićevoj neokomunističkoj Hrvatskoj svakojaka čuda su moguća pa tako profesor iz Zagreba veliča četništvo. Zato što veliča četništvo imamo ga pravo nazvati četnikom i imamo pravo tražiti otkaz za osobu koja slavi počinjene zločine nad hrvatskim narodom, koja želi da se zločini ponove jer kaže: Vojvodo samo javi i dat ćemo ustašama po glavi“. Drug Plenković i njegovi jataci (ministri) oduševljeni su skidanjem hrvatske zastave u Kninu i komentarom profesora-četnika iz Zagreba jer je to njihova politika pomirbe, uspostave dijaloga. Ne radi se o pomirbi već o veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa.  

Aleksandar Gregurić, profesor u Drvodjeljskoj školi u Zagrebu, objavio je 11. lipnja 2023. godine na portalu Slobodne Dalmacije: „Ovako su se ljubili i dečki na Ovčari ako je četnik dao naređenje, nije im pomoglo al’ su imali zadnji seks“.

Za ministra Fuchsa vrijeđanje žrtava Ovčare je u redu pa ministarstvo neće ništa poduzimati. Sramota!

Promotor četničke ideologije radi u obrazovnom sustavu RH, a ministar Fuchs ga štiti pa kaže da će biti sankcionisan samo ako bude kazneno odgovarao. Drvodjelska škola se ogradila od profesora s četničkim stavovima, a Fuchsu je normalno da profesor-četnik širi međunacionalnu netrpeljivost i da prijeti Hrvatima („Vojvodo samo javi i dat ćemo ustašama po glavi“)!

Samo u državi koja ne drži do sebe u njenom obrazovnom sustavu mogu raditi neprijatelji hrvatskog naroda i hrvatske države (Snežana Šević, Aleksandar Gregurić i drugi).

Koalicijski partner Pupovac je stao u obranu učiteljice iz Borova Sela, kao i bivši potpredsjednik vlade Milošević pa su još jednom pokazali da su neprijatelji Hrvata i hrvatske države.

Da u Hrvatskoj uvijek vrijede dvostruka mjerila potvrđuje i ustavnopravni stručnjak dr. Mato Palić, komentirao je ponašanje DORH-a u slučaju skidanja hrvatske zastave u Kninu. Profesor Palić postavlja pitanje može li isto kazneno djelo imati različit tretman ovisno o tome gdje se dogodilo. Kroz dva primjera daje odgovor o dvostrukim krijeterijima hrvatskog pravosuđa.

“Ako skinete hrvatsku zastavu s zgrade Hrvatske pošte u Markušici onda idete u istražni zatvor. Ta situacija se dogodila 2015. godine. Ako skinete hrvatsku zastavu u blizini Knina 2023. onda ne idete u istražni zatvor.

Može li isto kazneno djelo imati različit tretman ovisno o tome gdje se dogodilo? Može. Zašto može? To treba pitati DORH koji u ovom kninskom slučaju nije tražio određivanje istražnog zatvora”, objavio je prof. Palić.

Prvi je slučaj iz 2015. godine kad je sa zgrade pošte u Markušici kraj Vinkovaca skinuta i zapaljena hrvatska zastava:

“Tijekom noći 4. svibnja u Markušici, selu nedaleko od Vinkovaca, zapaljena je zastava Republike Hrvatske. Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je došla do saznanja koja upućuju na sumnju da je zastavu zapalio 22-godišnji državljanin Srbije. Po dovršetku obrade osumnjičeni 23-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Sudac istrage mu je odredio istražni zatvor bez mogućnosti zamjene istražnog zatvora jamstvom. Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna do godinu dana zatvora”, izvjestili su tada mediji.

Objavio je Mato Palić u Ponedjeljak, 12. lipnja 2023.

Dvostruka mjerila se također primjenjuju kad se radi o hrvatskim braniteljima. Kada domoljubi kažu pozdrav s kojim su išli na prvu crtu bojišnice, pod kojim su branili svoja ognjišta tada se primjenjuju drugi kriteriji! Tako se to radi u Plenkovićevoj neokomunističkoj Hrvatskoj.

Lupetanje ministra Tome Medveda

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najoštrije je u ponedjeljak osudio skidanje zastave republike Hrvatske u Kninu, poručivši da zastava simbolizira hrvatske žrtve, patnje i pobjede.

Medved je pozdravio brzo reagiranje policije i njihovo privođenje, poručivši da očekuje da će odgovorni biti sankcionirani u skladu sa zakonom.

“Kao što smo mogli vidjeti, već im je određen istražni zatvor – sada će se zaista jasno uputiti poruka svima koji se usude taknuti u hrvatske simbole da će odgovarati u skladu sa zakonom”, kazao je.

No potom Državno odvjetništvo objavljuje kako istražni zatvor za navedenu trojicu nije ni zatražen, već je osumnjičenicima dano da se brane sa slobode. U Državnom odvjetništvu kažu da nije bilo elemenata za traženje pritvora.

“U Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku su 11. lipnja 2023. ispitana trojica osumnjičenika, odnosno dvojica 20-godišnjaka i jedan 49-godišnjak, povodom zaprimljene kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske iz članka 349. Kaznenog zakona”, priopćilo je Državno odvjetništvo i dodalo kako će poduzeti daljnje zakonom propisane radnje s ciljem donošenja državnoodvjetničke odluke.

Trojica privedenih su aktivno iznijeli obranu, a odluku o podnesenoj prijavi Državno odvjetništvo će donijeti naknadno.

Na sva ova pitanja i širanje lažnih i obmanjujući vijesti očekuju se javni odgovori od MUP-a, PU Šibensko-kninske i Ministra Tome Medveda. Podsjećamo na slučaj iz Požega kada je hrvatski branitelj radi skidanja srpske zastave s jarbola u Požegi završio u istražnom zatvoru. Tko ima toliku moć da u pritvoru nisu završili počinitelji ovog kaznenog djela sramoćenja zastave i države u okolici Knina i zašto Županijsko državno odvjetništvo nije zatražilo pritvor , a u priopćenju, valjda kako bi se umirila hrvatska javnost, napisano je da im je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon svega ministar Medved se više nije javio. Samo idiotima nije jasno da se radi o veleizdajničkoj politici Plenkovićeve vlade.

Na internetu se pojavila zanimljiva objava o korisnicima potpora u poljoprivredi za 2022. godinu

POPIS KORISNIKA POTPORA Financijska 2022. godina

Plaćanje za poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš

Pod rednim brojevima 487460 do 487469 (10 stavki) nalazimo

548467 GRMUŠA, NIKOLINA GRMUŠA, KRIVOŠIJINO BRDO 38, PLAVNO, KNIN.

Ukupne potpore korisniku 548467 GRMUŠA, NIKOLINA GRMUŠA, KRIVOŠIJINO BRDO 38, PLAVNO, KNIN iznose 37 871,24 eura ( 285170,44 kuna )

„OPG-u u vlasništvu obitelji stefana grmuše iz mjesta Plavno kod Knina isplaćeno je :

2020. 157 404, 86 kuna

2021. 279 234,97 kuna

2022. 37 871,24 eura ( 285.170,44 kuna )

Nakon skidanja hrvatskog barjaka za očekivati je da će dogodine cifra biti barem trostruko veća.“

Istraživačko novinarstvo nije se potrudilo istražiti radi li se o OPG-u skidača hrvatske zastave kod Knina!

Slika 2. Poticaji u poljoprivredi

Zanimljiva je i ova informacija o dodijeljenim poljoprivrednim poticajima u 2022. godine. :

Pupovčevi “kapitalci” poljoprivrednih poticaja, 2022. godine

1. Živojin Bođirković, mesnice, borovo –                                      761 040 EURA

2. Obitelj Dautović, Gračac , 4 OPG-a na istoj adresi –              645 633

3. Čedo Veselinović, Negoslavci –                                                   449 420

4. Slađana Pandur, Jagodnjak, –                                                   317 248

5. Eko Zrmanja Ervenik, Goran Đekić –                                      305 030

6. Dejan Dragaš, Bunić Udbina –                                                   254 385

7. Darko Tankosić, Gračac, –                                                         235 102

8. Općina Udbina –                                                                          9 027 436

9. Općina Jagodnjak –                                                                     3 009 683

10.Općina Gračac –                                                                         7 162 985 EUR-a

Općina Gračac je “kao” najsiromašnija općina u Republici Hrvatskoj!

Iz gornjih navoda jasno je da se radi o veleizdajničkoj politici druga Andreja Plenkovića. „Veliki“ Hrvateki šute jer oni se ne bi štel mešati u politiku. E moj narode….

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved