Connect with us

Vijesti

SPREMA LI IZRAEL SAMSONOVU OPCIJU ili samoubojstvo? Modern Diplomacy: Izraelska promjena vojne taktike je dvosjekli mač

Published

on

Američki pritisak na Izrael da promijeni brzinu ratovanja i usredotoči se na ciljane precizne udare i ubojstva, umjesto na neselektivno bombardiranje Pojasa Gaze, potencijalno povećava rizik od eskalacije rata u regionalni sukob i širenja izvan Bliskog istoka, piše znanstvenik James M. Dorsey za časopis Modern diplomacy. Prenosimo razmišljanje prof. Dorsey-a.

Trend američke politike da se dopusti Izraelu da nastavi s pokušajima uništenja Hamasa, a istovremeno minimiziraju palestinske civilne žrtve, mogli imati negativan učinak. Ciljani napadi na zapovjednike Hamsa, Irana i Hezbolaha, koji su već počeli, bi nužno morali uključivati napade diljem Bliskog istoka, što je vrlo riskantan potez. Prekid vatre je zapravo jedini način da se spriječi eskalacija, zaštite nevini životi i osigura oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Unatoč tome, američki državni tajnik Antony Blinken, u svom petom posjetu Tel Avivu od početka rata, ponovno je potvrdio u razgovorima s izraelskim premijerom Netanyahuom, “pravo Izraela da spriječi još jedan 7. listopada”, ali je “naglasio važnost izbjegavanja ozljede civila, zaštite civilne infrastrukture i osiguravanja distribucije humanitarne pomoći diljem Gaze”. S druge strane, Blinkenovo spominjanje “infrastrukture” predstavlja prvu javnu kritiku Sjedinjenih Država na račun izraelskih napada na bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu u Gazi.

Izraelska autonomija u odnosu na SAD

Signalizirajući razlike u pogledima u odnosu na Blinkena, izraelski premijer i njegov ured nisu objavili očitavanje nakon sastanka. To nije uobičajena praksa. Unatoč tome, nevoljkost SAD-a da ide dalje od verbalnog pritiska prijetnjom posljedicama ako Izrael ne posluša savjet SAD-a može proizaći iz uvjerenja da je američki utjecaj na Izrael s vremenom smanjen u gospodarskom i političkom smislu. Financijska potpora iz SAD-a iznosila je 1981. čak deset posto izraelskog BDP-a. Američka godišnja izdvajanja od 4 milijarde američkih dolara u 2021. činila su samo jedan posto izraelskog BDP-a.

Štoviše, Izrael danas proizvodi mnoga od svojih najvažnijih oružja u zemlji, što ga čini manje ovisnim o američkoj prodaji oružja. Osim toga, Izrael je 1991. zaključio da se više ne može slijepo oslanjati na zaštitu SAD-a nakon što mu Sjedinjene Države nisu priskočile u pomoć kada je Irak ispalio projektile Scud na židovsku državu tijekom Zaljevskog rata.

Unatoč tome što je ostao ovisan o vetu SAD-a u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i vojnoj suradnji, Izrael je radio na povećanju svoje autonomije, slično kao što su to učinile zaljevske države tri desetljeća kasnije nakon što Sjedinjene Države nisu odgovorile na napade organizirane od Irana na njihovu kritičnu infrastrukturu u 2019 i 2020.

Precizni napadi na zapovjednike

Unatoč tome, djelujući na temelju naizgled točnih i najnovijih detaljnih obavještajnih podataka, čini se da je Izrael odgovorio na pritisak SAD-a izvođenjem niza ciljanih ubojstava u proteklom tjednu, uključujući šest operativaca Hezbollaha, libanonskih šijita koje podržava Iran. Također, ubijeni su zapovjednik Iranske revolucionarne garde u Siriji i visoki dužnosnik Hamasa u Bejrutu.

U utorak su izraelske snage naciljale automobil u južnom Libanonu u kojem su se nalazila tri operativca Hezbolaha sjeverno od uskog pojasa duž 120 kilometara duge libanonsko-izraelske granice. Napad, drugi u 24 sata, dogodio se dok je Blinken je razgovarao o izraelskoj vojnoj strategiji s Netanyahuom i članovima njegova ratnog kabineta.

Izrael je gađao drugi automobil, nekoliko sati nakon napada, u blizini kuće Wassima Al-Tawila, višeg zapovjednika Hezbolaha ubijenog zajedno s još jednim borcem skupine u napadu dronom u ponedjeljak. Automobil je bio gađan za vrijeme sahrane Al-Tawilja. “Gađamo operativce Hezbollaha, infrastrukturu i sustave koje su postavili za odvraćanje Izraela”, rekao je novoimenovani izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Sjedinjene Države tjeraju Izrael da smanji svoje bombardiranje Gaze u kojem je poginulo više od 23 000 ljudi, većinom nedužnih palestinskih civila, povuče trupe iz Pojasa i usredotoči se na militantne palestinske ciljeve. No, ni to nije najsretnija opcija. Ubojstva viših zapovjednika Hezbolaha, Hamasa i Irana prijete da će potaknuti snage koje podupire Iran na osvetu na načine koji bi mogli eskalirati neprijateljstva izvan Gaze i uskog pojasa između Izraela i Libanona. Kao naznaka kako sukob mogao eskalirati, Hezbolah je u ponedjeljak napao izraelsku bazu kontrole zračnog prometa južno od pojasa u znak odmazde za prošlotjedno ubojstvo visokog dužnosnika Hamasa, Salaha al Arourija, u Bejrutu.

Širenje sukoba

Hezbolah je odbacio izraelske zahtjeve da se povuče na liniju 30 kilometara sjeverno od granice iza rijeke Litani. Hezbolah je također rekao da će pristati na razgovore libanonske vlade o demarkaciji granice tek nakon što Izrael zaustavi svoj napad na Gazu i prihvati trajni prekid vatre. Izrael je zaprijetio da će vojno potisnuti Hezbollah natrag u Litani ako diplomatski napori propadnu. Tijekom ovotjednog posjeta izraelskim trupama na libanonskoj granici, izraelski premijer Binyamin Netanyahu upozorio je: “Ako Hezbollah odluči započeti sveobuhvatni rat onda će… pretvoriti Beirut i južni Libanon, nedaleko odavde, u Gazu i Khan Younis”.

Čini se da su izraelski napadi na Hezbollah osmišljeni da natjeraju skupinu da bira između povlačenja i izazivanja sveopćeg rata koji si Libanon koji je bankrotirao ne može priuštiti, a mnogi Libanonci ga ne žele. Vođa Hezbollaha Hasan Nasrallah naznačio je da ne teži eskalaciji neprijateljstava, ali da je njegova grupa spremna ako se Izrael odluči za “pravi požar”.

Očigledna usredotočenost Izraela na ubojstva operativaca Hezbolaha mogla bi biti i zbog dosadašnje nesposobnosti da ukloni Hamasove najviše čelnike Gaze, uključujući Yahya Sinwara, nakon više od tri mjeseca rata. Prošlog je tjedna David Barnea, šef izraelske vanjske obavještajne službe Mossada, obećao da će uloviti svakog člana Hamasa koji je umiješan u napad skupine 7. listopada na Izrael, bez obzira gdje se nalazili.

Barnea je usporedio lov na tog čovjeka s izraelskom potragom za palestinskim skupinom Crni rujan nakon što je skupina napala izraelski tim na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. i ubila 11 sportaša. Prošlog mjeseca Ronen Bar, šef izraelske agencije za domaću sigurnost, Shin Bet, rekao je da će Izrael loviti članove Hamasa u Libanonu, Turskoj i Kataru čak i ako za to budu potrebne godine.

Dok se Hamas tek treba osvetiti za ubojstvo Al-Arourija, visoki dužnosnik upozorio je da bi se rat mogao proširiti izvan Izraela i Palestine ako Sjedinjene Države nastave podupirati Izrael. “Zapad općenito, a posebno američka vlada, trebaju preispitati svoje stajalište jer će to imati posljedice. Ako SAD inzistira na svom stavu, cijela će ga naša nacija promatrati i tretirati ih kao neprijatelja… Ovaj bi sukob mogao izaći izvan granica Palestine i proširiti se u opsegu”, rekao je dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri. Njegovo upozorenje poklopilo se s pozivom Islamske države za početak napada pojedinačnih terorista na civilne ciljeve u Europi i Sjedinjenim Državama, uključujući  na crkve i sinagoge.

izvor: Modern diplomacy

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili neki velečasni Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved