Connect with us

Društvo

SAD: ‘SVI SU GUBITNICI OSIM tehnoloških divova i Duboke države’

Published

on

O izborima u SAD-u piše se i komentira iz različitih kutova. Toj je pluriperspektivnosti jedan “bizarni” fenomen promaknuo. Radi se o cenzuri.

Kroz povijest politička je moć, vlast, cenzurirala medije, bilo da se radi o demokratskim ili totalitarnim režimima. U aktualnom srazu Bidena i Trumpa dogodio se obrnuti proces, da mediji cenzuriraju vlast. Twitter je sustavno cenzurirao Trumpove objave. Nazvali su to “proaktivno nadgledanje“, ma što to značilo. K tome, ako i ne blokiraju objavu, na Twitter stavljaju upozorenje da bi objava “mogla sadržavati netočne informacije“. “Mogla“?

Kako oni to “mogu“ znati? Kako je Twitter u posjedu takve istine da “mogu“ sa sigurnošću tako postupati, poput bogova dijeliti istinu od laži? Tko su oni da narodu uskrate mišljenje demokratski izabranog predsjednika, bilo krivo ili pravo?

Ovih pak dana, nakon što Biden vjerojatno odnosi (Pirovu) pobjedu, nastavlja se cenzuriranje Trumpa i njegovih, Trumpa koji je vlast, još dva mjeseca predsjednik najmoćnije države na svijetu.

>> M. HOLJEVAC: IZBORNA PRIJEVARA ili KAKO JE UMRLA DEMOKRACIJA U Novom vrlom svijetu

Twitteru su se pridružili Facebook i Tik Tok koji brišu stotine tisuća objava koje se odnose na stavove trumpista, a Tik Tok tu praksu obrazlaže “redovitim moderiranjem u pristupu dezinformacijama, govoru mržnje i ostalim sadržajima koji krše naša pravila”.

Opet, koji to genijalci, moderatori, sjede u ovim kompanijama koji imaju moć, sveznanje i legitimitet da arbitrarno sude i u par trenutaka znaju što je točno ili netočno, koji imaju neku vagu kojom detektiraju što je govor mržnje, a što ne, i prema kojemu kriteriju?

BIDENOV LUPEŠKI SINČIĆ

Ovdje nisu bitni ni Trump ni Biden, pa ni rezultati izbora, već činjenica da akter cenzure nije politička moć, već da mediji cenzuriraju političku moć. To je novi fenomen koji je Zemmour na CNEWS-u nazvao “medijskim pučem“ na Trumpa. Cenzurirati predsjednika SAD-a!?

Cenzuriralo se, doduše, i Bidena, ali na obrnuti način, način koji je potpuno raskrinkao ovu praksu “istinoljubivosti“. Naime, isti ti mediji zataškali su veliku koruptivnu aferu Bidenovih s Ukrajincima i Kinezima, gdje je sam Biden zlorabio, tada, političku moć potpredsjednika da bi vršio pritisak na pravosuđe druge zemlje i spašavao svog zaigranog sinčića, lopužu.

>> NA POMOLU VELIKI PREOKRET? Medij RealClearPolitics oduzeo Bidenu pobjedu – barem za sada!

Na djelu je opasan proces, uvod u novu vrstu diktature, u digitalnu diktaturu globalnog karaktera za koju je orwelovština Snjeguljica. Bez patuljaka.

Taj proces je ekonomistica s Harvarda Shishana Zuboff nazvala “nadzorni kapitalizam“, koji putem digitalne diktature, čije je nastupanje ubrzala pandemija COVID-a, zahvaća svojom kontrolom, cenzurom i manpiluacijama sve ljudske djelatnosti, od odgojno-obrazovnog procesa, do ekonomije i politike.

Sve se virtualizira, a mala skupina digitalnih oligarha postaje neka vrsta globalne vlade u sjeni koja je iznad i predsjednika SAD-a: Amazon, Google, Microsoft, Apple, Zoom, zajedno s Facebookom Marka Zuckerberga (vlasnik Instagrama i WhatsAppa), te druge kalifornijske korporacije iz Silicijske doline – povezane s američkim sigurnosnim aparatom i dubokom državom – glavni su generatori toga totalitarnog procesa, koji se ne tiče samo Trumpa, demokracije, slobode govora (protiv laži se ne ide cenzurom, već istinom), već svih nas, jer se svijet pretvara u njihovu elektroničku krletku, a mi, male beštije koje, htjele-ne htjele, moraju igrati po njihovim pravilima totalitarne igre, postati njihova roba za prodaju i kontrolu. Da je Goebbels imao takve platforme, tenkovi, avioni, bombe bili bi suvišan trošak, greška javne nabave…

KULTURA ŠKARTA

Digitalna kolonizacija kao novi oblik vladanja nad ljudima i državama zapravo je dosad najgori oblik totalitarizma protiv kojeg se nemoguće boriti, jer biti offline znači biti ekonomski i egzistencijalno mrtav. Ili uđi u njihovu elektroničku krletku, ili ne postojiš.

>> (VIDEO) Ovo je rat protiv čovječanstva, ali krenuo je kontranapad!

Kineska (!) 5G mreža dodatno će ojačati ovaj proces. Demokracija kakvu smo poznavali, ekonomija kakvu smo poznavali, humanitet kakav smo poznavali, bit će pokoreni, tek nekakav privid slobode protiv kojeg će se biti nemoguće pobuniti, niti će se, vjerojatno, itko pobuniti jer će život u krletci postati nešto prirodno, samorazumljivo.

Tehnika i tehnologija nipošto nisu niti etički niti na bilo koji način neutralne, one su uvijek bile platforma za reinženjering čovjeka i društva. Još je Međunarodni sajam u Chicagu 1933. izbacio veoma jasan slogan: “Znanost istražuje, industrija primjenjuje, čovjek se konformira“. Tko se ne konformira, ne prihvati zakonitosti krletke, postaje dio “kulture škarta“, kako je govorio papa Franjo.

U kontekstu virtualizacije svih sfera života, gdje tehnokracija zamjenjuje demokraciju, korporativizam kapitalizam, a obrazovni proces zamjenjuje dresura na tehnomarksističkoj matrici, dilema Trump ili Biden je sekundarna, a sva ta zapjenjenost smiješna. Bez konformiranja ovom procesu (ne) možete postati predsjednik SAD-a, a uskoro ni mnogo toga drugoga.

Uostalom, Kina je pokazala da kapitalizam, suprotno dogmi Čikaške škole, savršeno funkcionira i bez demokracije i slobode (govora i mišljenja).

Tko je pobjednik izbora u SAD-u? Silicijska dolina i duboka država.

Cijeli svijet će uskoro postati – Kina, s kojom siliconoidi već desetljećima sasvim dobro surađuju.

(P.S. Hrvatice i Hrvati, jeste li za elektroničko glasovanje?)

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved