Connect with us

Vijesti

U Barceloni zatvaraju 160 od 208 župa. TKO JE KRIV?

Published

on

Jesu li vjernici krivi? Da, i oni, jer su također oni dio Crkve, i ne fale im grijesi. Al iza vodstvo stada, oni nemaju praktično krivice, jer njih nitko ništa i ne pita. Možda zbog tog što ne zahtijevaju više i bolje od svojih pastira, ali to nije ključno pitanje ovdje.

Kad neka firma počne ići nizbrdo, trebaju se upaliti svi alarmi i odgovorni za vodstvo firme trebaju se ozbiljno priupitati o svom načinu rada i smjernicama koje su bili dali u svoje vrijeme. Ako dobri rezultati oskudjevaju, i naprotiv ništa ne ide prema željama, treba pokucati na vrata glavnima. Pokazani put je ispravan? Trebaju se upitati oni koji su zapovjedili kojim pravcem treba ići. Jednako u Crkvi.

Često se daje razlog da se Crkva u Cataloniji predala nacionalističkim stranputicama i zabludama, i odatle poražavajući rezultat. Sigurno je da ove opcije imaju puno toga sa današnjom situacijom, ali nisu jedini razlog. Pola stoljeća dobro puna ima od kad kola idu nizbrdo bez kočnice. Jer rezultati nisu za slaviti ni u Madridu, niti u Francuskoj, Italiji, itd. Što se dogodilo? Što se dogodilo da jedna tako uticajna institucija kao što je bila Crkva u Evropi, danas nema praktično socijalnog utjecaja? Govorim prvenstveno o zapadnoj Evropi, ali ta situacija već kuca Hrvatskoj na vratima, tako čeznutljive za zapadom, ali ne Karla Velikog i drugih svetih kraljeva i kršćanske tradicije, nego liberalne Europe XIX i druge polovice XX stoljeća, čiji vrhunac stoji pred nama, i ne laže nikog. Ta Institucija imala je  u najzabačenijem selu crkvicu gdje dati kult Bogu i sukladno poučiti vjernike. Crkva je bila kao monolit nasred puta i konspiratori nisu mogli izaći s njim na kraj. A gdje je sada taj utjecaj? Osim do izvjesne mjere u Poljskoj, Crkva danas u Europi kao da i ne postoji. Nekima je možda depresivno slušati ovakav način izlaganja, ali je istinit, odgovara činjenicama, i to dobro znaju. Tko je onda kriv?

>> Theologia ragusina – vrhunska teološka podvala, čin drugi

Prije 50 godina (51 da budemo precizniji), izvršena je promjena u tisućljećnoj liturgiji Crkve. Radilo se u isto vrijeme o potrebnoj adaptaciji novom nauku koji se službeno pojavio na Drugom Vatikanskom Saboru. Može se reći da je temeljna ideja ovog Sabora bila koncepcija Crkve. Ova nije više “jedina” prava Crkva – ne tvrde to eksplicitno -, nego skupa s “pravoslavnom” (stavljam izraz pod navodnike, jer samo Katolička Crkva može “pravo slaviti” i vjerovati) i protestantnim konfesijama – to se zaključuje – participira na neki način u toj “Kristovoj Crkvi”, prema koncilskim ocima. Što je jednostavno suprotno onom što je Crkva poučavala kroz stoljeća, od samog početka.

[Moderna i profanirana umjetnost. Slika nad oltarom u crkvi Sv. Klemensa u Drolshagenu, Nadbiskupiji Paderborn predstavlja navodno “Uznesenje Blažene Djevice Marije”. Ali Gospa je predstavljana djevojkom koja ostavlja kao relikviju vrpcu svoje odjeće Sv. Tomi. Tome nadesno, koji daje do znanja da je Sv. Toma po klasičnoj (i izvrnutoj) slici o istom apostolu. Još jednom usput kazuje da je to vrijeme prošlo. Ima i bogohulnijih slika, ali ova je među najluđima. Što ćemo mi seljačine, kad nismo u stanju shvatiti novu umjetnost?]

Odatle ekumenizam; odatle novi koncept vjerske slobode. Ova je prije bila vezana pravu čovjeka za spoznati i dati kult Bogu u istinitoj religiji, a sada je dovoljno s onim što netko želi ili misli, makar bio u zabludi. Ono što se prije toleriralo, sada dobiva puno pravo. Sažeto, “liberté fraternité égalité” u Crkvi. Ili oktobarska revolucija u istoj, prema pretendiranom teologu Yves Congar.

Drugi sažetak, još koncizniji: od Boga kao središte, prešlo se na čovjeka stavljenog u centar. Da, u biti je bilo to. Odatle nova liturgija, sa svećenicima koji gledaju prema narodu (narod koji ironično već nestaje, zbog sterilnosti zablude). Od Bachovog organa, do gitare Bob Dylana. Od kulturnog i refiniranog latinskog, koji ne dozvoljava nepreciznost, do prostačkog regionalizma – ovdje ćemo ovako, tamo onako; nek nam je lijepo.

>> TKO JE BISKUP UZINIĆ? U dobroj vjeri prema ukidanju – vjere

Počelo je bilo s korupcijom u vjeri, zavšava se sa korupcijom morala. U Njemačkoj upravo dokazuju da je moguće blagosloviti ono što je uvijek bio grijeh, i bez ikakvih problema. A sad, nek se neki svećenik odvaži reći misu na latinskom po tradicionalom ritualu, i vidjeti ćemo hoće li ga izbaciti ili ne. Tehnički govoreno, kroz Drugi Vatikanski odigrao se državni udar u Vatikanu, zauzimajući glavne pozicije u vidljivoj strukturi Crkve oni koji su nastupali s drugom vjerom. Počelo se sa Ivanom XXIII predlažući da Crkva treba otvoriti prozore da bi u nju ušao svjež zrak – što predstavlja nevjerojatnu proturječnost prema svemu što je Crkva i njenom učenju, jer Crkva u sebi ima sve ono što joj je potrebno za izvršiti svoju misiju, i van nje ne može naći ni istinu ni krepost – nastavilo se sa Pavlom VI koji se nakon katastrofe sedamdesetih javno žalio “U Crkvu je ušao dim Sotone”. A da li ste Vi imali nešto se prethodnom vatrom? Za na koncu stići do druga Bergoglia. Normalno, sve se to rješi s nekoliko kanonizacija, Ivana XXIII, Pavla VI, Ivana Pavla II. Sveci čega? Izazvanog rasula. Ali neka se ne čuje da bi netko ovo stavio pod pitanje! Pod upitnik vas stavlja realnost, činjenice, posljedice, nauk. Pitaju vas kamenja koja viču. Pitaju vas riječi “Prepoznati ćete ih po njihovim plodovima”, i “Ako sol obljutavi, čime će se osoliti. Ne vrijedi više ni zašto nego…”. Eto ja vam ne vjerujem, pa makar me ubili. Sveci Novus Ordo Missae za Novus Ordo Seculorum. Tako je ogromna većina katolika bila predana službi svjetskih stvari i nakana, uglavnom i ne znajući. Neutraliziran vidljivi aparat Crkve, socijalne posljedice su morale biti one koje nam draže oči, i s čijim ostacima još danas se susrećemo. U duhovnoj pustinji u kojoj nas je zapalo živjeti.

Hoćemo li se predati. Ah, stvar nemoguća. Ali moramo znati da u zabludi ne možemo svrstavati naše redove. Zbog toga prvo treba formirati pameti na pravim i nepromjenjivim izvorima. To se čini preko lokalnih krugova onih koji su spremni za buđenje.

Milenko Bernadić, dopisnik za Crotiv.net iz Španjolske.

Vijesti

Kardinal dramatično: “Ako Božja ruka izravno ne intervenira, sve će biti izgubljeno“

Published

on

Kardinal Burke pokreće 9-mjesečnu devetnicu Gospi od Guadalupe za ‘krize našeg doba’. U srcima katolika diljem svijeta odzvanjaju iste tjeskobe iz 1531. godine”, rekao je Cdl. Burke.

Kardinal Raymond Burke pokrenuo je globalnu devetomjesečnu devetnicu Gospi od Guadalupea, pozivajući katolike da mole Marijin zagovor nad Crkvom i svijetom suočeni s “krizama našeg doba”.

U novom pothvatu objavljenom na internetu tijekom vikenda, kardinal Burke najavio je devetnicu koja počinje u ožujku, a vrhunac će biti na blagdan Gospe od Guadalupe 12. prosinca.

U kardinalovoj video poruci istaknuta je velika usporedba današnjeg stanja u svijetu i situacije 1531. godine – godine Gospina ukazanja u Guadalupeu svetom Juanu Diegu.

U svijetu koji se bori s velikom bolešću, u Europi bjesni rat. Nakon godina primirja, nova invazija na Palestinu prijeti uzdrmati Bliski istok. Teološke rasprave su politizirane i navode milijune vjernika da napuste vjeru. Biskup piše: ako Božja ruka izravno ne intervenira, sve će biti izgubljeno. Godina je 1531.

Cijela video poruka kardinala Burkea:

“Opet”, napisao je, “borimo se s bolešću, ratom i dubokom duhovnom zbunjenošću. Opet, mnoge jadne duše su u iskušenju straha da je svaka nada izgubljena.”

Ali naš Gospodin nas nije pozvao na strah. Bez obzira na tamu našeg doba, muškarci i žene vjere nisu bez istine i ljubavi Kristove, niti vjerne brige Njegove majke.

Poniznom i hrabrom suradnjom svetog Juana Diega s milošću, Gospin je zagovor preobrazio svijet i doveo milijune duša Kristu. Istu tu majčinsku brigu i zaštitu tražimo i danas – brigu i zaštitu koju će nam ona pružiti ako je iskreno zamolimo.

Primijetio je kako danas “srca katolika diljem svijeta odjekuju iste tjeskobe iz 1531.”, te da “još jednom odgovor na ovu tjeskobu nije zemaljski nego duhovni.”

U svjetlu ovoga, kard. Burke je zamolio katolike da mu se pridruže u devetnici kako bi zazvali zagovor Djevice Guadalupe ne samo na Ameriku, već na cijelu Crkvu i svijet.

Uočavajući neusporedivu potrebu obratiti se Gospi za “zaštitu” i tražiti njezin “zagovor” kard. Burke je pozvao “katolike diljem svijeta, posebno one u Americi, da mi se pridruže u povratku u zagrljaj pun ljubavi Naše Gospe.”

Potaknuta neizmjernom majčinskom ljubavlju koju ima prema svojoj djeci, Gospa je “dovela novi svijet pod zaštitu svoga plašta i dovela milijune duša Kristu”, rekao je. „Istu tu majčinsku ljubav i zaštitu tražimo danas, ljubav i zaštitu koju će nam ona dati ako je iskreno zamolimo.

Oni koji se žele pridružiti kardinalu u devetnici upućuju se da se prijave putem e-mail adrese na web stranici devetnice, kako bi zatim primali mjesečna duhovna razmatranja i molitve Njegove Eminencije.

Autor: MICHAEL HAYNE izvor: Per Mariam Dolorosa

Continue Reading

Vijesti

Spisateljica JK Rowling odbija se pokloniti transrodnoj aktivistici koja ju je prijavila policiji zbog ‘pogrešnog roda’

Published

on

Rowling je branila svoje stajalište da rodno zbunjena televizijska ličnost ‘India’ Willoughby ‘nije postala žena’, dodajući da ‘Indija glumi mizoginu mušku fantaziju o tome što je žena.’

FOTO: Autor J.K. Rowling/Joel C Ryan/NYT/Invision, via Associated Press

“India Scarlett” Willoughby, transidentificirani muškarac koji je promijenio ime Jonathan i “tranzicionirao” se 2015., jedan je od najistaknutijih aktivista za transrodnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Proslavljen kao britanski “prvi transrodni televizijski čitač vijesti” i “prvi transrodni suvoditelj” prethodno isključivo ženskog ITV talk showa Loose Women, bio je nominiran za britansku LGBT nagradu 2017. Nakon “tranzicije”, Willoughbyjev sin slomljenog srca odbio je razgovarati s njim godinama.

Willoughby je sada možda poznatiji po petljanju s Rowling. Govoreći za Byline TV, Willoughby je objavio da je prijavio Rowling policiji jer ga je “pogrešno rodila” nazivajući ga muškarcem, a ne ženom. “J.K. Rowling je definitivno počinila zločin”, rekao je. “Ja sam zakonski žena. Ona zna da sam žena i naziva me muškarcem. To je zaštićena karakteristika. A to je kršenje i Zakona o ravnopravnosti i Zakona o priznavanju spola.”

Zatim se požalio na njezine tweetove i rekao da su odgovori bili “truli” i “odvratni” te da predstavljaju zlostavljanje. “To je izvršeni prekršaj.”

Kao i gotovo sve što Willoughby kaže, ovo nije slučaj – Rowlingovo obraćanje njemu kao muškarcu nije “zločin iz mržnje” i neće, prema trenutnom pravnom režimu, dovesti do njezina uhićenja. Rowling je, sa svoje strane, odmah uzvratila. “Prije nekog vremena, odvjetnici su me obavijestili da ne samo da imam jasan slučaj za klevetu protiv Indije Willoughby, već da bi Indijino opsesivno ciljanje na mene tijekom proteklih nekoliko godina moglo dostići zakonski prag za uznemiravanje”, objavila je na X.

Zatim je navela popis Willoughbyjevih vlastitih kontroverznih tweetova:

Continue Reading

Vijesti

Knjiga o obraćenjima Boba Hopea i drugih holywoodskih zvijezda…

Published

on

Razgovarali smo s autoricom Mary Claire Kendall o novom izdanju njezine knjige ‘Oasis’. Povezuje priče o mnogim holivudskim zvijezdama koje su prešle na katoličanstvo…

Ove godine dodjelu Oscara vodit će komičar Jimmy Kimmel. Bit će mu to četvrti put da vodi ceremoniju, impresivan ukupni broj – ali teško će dostići najboljeg od svih voditelja Oscara, Boba Hopea, koji je bio glavni voditelj Oscara nevjerojatnih 19 puta.

Hopeove iskrivljene rečenice i bezobrazne dosjetke učinile su ga omiljenom figurom na pozornici i ekranu, a posebno u vojnim bazama diljem svijeta. Između snimanja filmova i pojavljivanja na radiju, duhoviti čovjek posvetio je puno vremena zabavljajući prekomorske trupe s USO-om, često u borbenim zonama.

Međutim, unatoč svoj svojoj velikodušnosti, Hope je bio i konfliktna duša. Njegova reputacija škrtca možda je povezana s velikim siromaštvom koje je doživio kao dijete. Hope je bio i ženskar, što je užasnulo njegovu suprugu Dolores. Njezina predana katolička vjera je ta koja je u konačnici održala brak i koja je na kraju dovela do obraćenja Boba Hopea na katoličanstvo početkom 1990-ih.

Bob Hope na nastupu u USO-u 1984

Iznenađujuće priče

Priča o vjeri Boba Hopea ispričana je u prekrasnoj knjizi Oaza, Mary Claire Kendall. Dijeli iznenađujuće priče o obraćenju 13 holivudskih slavnih osoba, uključujući Alfreda Hitchcocka, Garyja Coopera, Lanu Turner i mnoštvo drugih zvijezda. (Priču o putovanju Johna Waynea u katoličku vjeru, čiji su dijelovi izvedeni iz Oasisa, možete pročitati ovdje.)

S oduševljenjem smo saznali da je Mary Claire Kendall pripremila novo izdanje Oaze, koja će uskoro biti dostupna i kao e-knjiga. Kaže Aleteiji da najnovije izdanje sadrži nove informacije i ispravke prikupljene njezinim istraživanjem. Obnavlja “nešto od onoga što sam morao izrezati iz poglavlja o Mary Astor”, a također “popunjava više priče Ann Sothern”.

“Iscjeljenje i oporavak”

Prije mnogo godina, Kendall je bila privučena ovim pričama o “iscjeljenju i oporavku”. Kao što objašnjava u predgovoru za Oasis, iznijela je priču o obraćenju Garyja Coopera u izdavača časopisa, ali “… mi je rekla da je zanima samo njegov ‘vanjski život’.”

Kako apsurdno, pomislio sam. Što može biti fascinantnije od priče o duši? To je klasik Billyja Wildera Sunset Boulevard (1950.) o kraljici nijemog filma koja žudi za povratkom. To je Barrymore (2011.) o Jacku, najmlađem članu kazališne kraljevske obitelji, koji gleda na povratak, između gutljaja. To je životni luk, usponi i padovi s kojima se svi borimo, koji upotpunjuju sliku.

Kendallina pokojna majka na kraju ju je potaknula da te priče pretvori u knjigu. Ona također pripisuje zasluge svom “dragom prijatelju” fra. Charlesu Johnu McCloskeyju III za “što mi uvijek šalje nove zvijezde o kojima pišem.” Nažalost, preminuo je prošle godine.

Kniga “Oaza” Mary Claire Kendall

Bio je to fr. McCloskeya koji je predložio da Kendall napiše o zaokretu Jacka Lemmona katoličkoj vjeri – priči koja će biti ispričana u nadolazećoj Oasis II, koja će također podijeliti vjernička putovanja Aleca Guinnessa, Spencera Tracyja, Jamesa Cagneyja i drugih. Knjiga izlazi ovog ljeta.

I koji bi film voljela vidjeti da ponese kući Oscara ove godine? “Maestro, s Bradleyjem Cooperom i Carey Mulligan, moj je izbor za najbolji film”, kaže Kendall. Također je voljela The Holdovers, “klasične dramske komedije – i sigurno će osvojiti Oscara, možda Paula Giamattija za najboljeg glumca.”

Vidjet ćemo je li predviđanje Mary Claire točno za nekoliko sati… – donosi Aleteia.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved