Connect with us

Vijesti

U obranu obraćenja Ayaan Hirsi Ali

Published

on

Preobraćenje na kršćanstvo na visokoj razini nije lako. U sekularnom dobu obraćenikova racionalnost, ako ne i zdrav razum, odmah se dovodi u sumnju – piše Sohrab Ahmari u American Conservative-u.

U međuvremenu, kršćanska zajednica može biti vrlo kritična, osuđujući obraćenika zbog njegovog propusta da spomene ovaj ili onaj aspekt vjere u svojoj javnoj izjavi, ako je javna izjava bila dana (ili ga naizmjenično ispitujući ako je zanemario objasniti cjelovito).

Tako je bilo i s Ayaan Hirsi Ali, koja je najavila svoje okretanje kršćanskoj vjeri u eseju za UnHerd tijekom vikenda. U kršćanstvu je otkrila najdublje korijene zapadne civilizacije. Vjera, napisala je, predstavlja “priču o Zapadu, bradavicama i svemu”. To je temelj humanosti i pristojnosti koje spisateljica i aktivistica rođena u Somaliji njeguje u životu u svom posvojiteljskom domu. Ali više od toga, nudi najbolji odgovor na pitanje: “Što je smisao i svrha života?”

Aktivna u nizozemskoj politici kao sekularna kritičarka europskog islamizma, Hirsi Ali postala je svjetska zvijezda nakon 11. rujna. Zapadni jastrebovi i liberalni intervencionisti slavili su je kao prototipa građanina onih vrsta društava za koja su se nadali da će stvoriti u muslimanskim zemljama. I sve se više povezivala s takozvanim novim ateistima koji su dominirali diskursom nakon 11. rujna, ljudima poput Richarda Dawkinsa, Sama Harrisa i, iznad svih, Christophera Hitchensa. Toliko su apsolutne i beskompromisne bile njezine izjave u korist sekularizma u stilu “Hitch” da je kritičar Ian Buruma označio Hirsi Ali, ne nepravedno, “fundamentalisticom prosvjetiteljstva”.

Ipak, nema ničeg fundamentalističkog u kršćanstvu koje Hirsi Ali sada zastupa. Doista, ona je na kršćanstvo počela gledati kao na nezamjenjiv protuotrov za iracionalnost, čuvara ispravnog razuma. Njezini nekadašnji ateistički idoli, objašnjava ona, očekivali su da će Božja smrt uvesti “doba razuma i inteligentnog humanizma”. No dogodilo se upravo suprotno: “’Božja rupa’ – praznina koju je ostavila povlačenje Crkve – samo je ispunjena zbrkom iracionalnih kvazireligijskih dogmi. Rezultat je svijet u kojem moderni kultovi vrebaju dislocirane mase, nudeći im lažne razloge za postojanje i djelovanje.”

Amen.

Ipak, upravo je civilizacijski naglasak u priči o obraćenju Hirsi Ali pozvao brojne vjernike da preispitaju njezine motive, pa čak i njezinu autentičnost. Kršćanstvo bi moglo biti bolji odgovor na prastare ljudske probleme od uskogrudnog scijentizma ili probuđenog duha, primjećuju oni, ali gdje je Krist u svemu tome? Je li Hirsi Ali uopće pristala na osnovna učenja “pukog kršćanstva”: da je jedini Bog preuzeo na sebe da iscijeli ranu koju su prouzročili naši prvi preci, postavši čovjekom, umirući na križu i ponovno uskrsnuvši trećeg dana?

Ovo nisu nebitna pitanja. Ali to trebaju postaviti službenici Hirsi Alijeve crkve, a ne šira kršćanska javnost. Za nas ostale, civilizacijski ili kulturološki argument za obraćenje na kršćanstvo trebao bi biti dovoljan. Doista, sama činjenica da su ovo prva pitanja koja se pojavljuju u svijesti kršćanske javnosti simptom je gubitka javnog, kulturnog kršćanstva i tužne zatvorenosti vjere u usku, individualističku sferu. Povijesno se kršćanstvo, naprotiv, civilizacijski širilo.

Kako bi inače Crkva apostola i mučenika preobratila Rimsko Carstvo iznutra prema van? Sigurno nije imala plemensku vojsku kojom bi zapovijedala (kao što je to činio prorok Muhamed). Ne, rimski narod, često počevši od rimske elite, okrenuo se kršćanstvu jer je kršćanski život bio privlačan: u kasnorimskom svijetu karakteriziranom dekadencijom, ugnjetavanjem, izloženošću dojenčadi, porastom razvoda i padom plodnosti, sljedbenici ove čudne sekte živjeli su pravedno i ljudski.

Povezanost između Crkve i civilizacije produbila se Konstantinovim obraćenjem, fenomenom koji je dramatično povećao kršćanski udio u carstvu: je li svaki novoobraćenik razumio svaki članak vjerovanja? Jedva. Kao što je primijetio francuski patrolog Jean Cardinal Danielou, za mnoge od ovih novokrstijaniziranih masa vjera je bila nešto više od skupa vanjskih rituala. Pa ipak, uranjanje u kršćansku civilizaciju koristilo je ovim masama i iz vremenite i iz vječne perspektive.

Čak i danas netko poput Hirsi Alija razabire obrise kršćanske civilizacije koja uokviruje zapadne demokracije koje ostaju “obilježene križem”, kako kaže Pierre Manent, koliko god pokušavaju izbrisati taj znak. Kada Hirsi Ali identificira kršćanstvo kao religiju koja je iza sebe ostavila svoju dogmatsku fazu da bi prihvatila razumnu raspravu i slobodu govora, ona bez sumnje previše pojednostavljuje stvari. Ipak, ona konačno nije u krivu. Monoteizam čiji je Bog sam Logos, utjelovljen razumom, iznjedrio je sasvim drugačiju civilizaciju od, recimo, islama, za kojeg je Bog neizrecivo nešto Drugo, niti je razuman niti se o njemu treba raspravljati.

U razumijevanju razlike, Ayaan Hirsi Ali se uzdigla daleko iznad svog novog ateističkog miljea. I to bi trebalo razveseliti kršćane, a ne natjerati ih da izbace “neautentičnog” vjernika.

Sohrab Ahmari je osnivač i urednik časopisa Compact, urednik časopisa The American Conservative i gostujući suradnik Centra za etiku u javnom životu Veritas na Franjevačkom sveučilištu. Njegove knjige uključuju Iz Vatre, po vodi: Moje putovanje u katoličku vjeru (Ignatius, 2019.) i Neprekinuta nit: otkrivanje mudrosti tradicije u doba kaosa

Advertisement

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved