Connect with us

Vijesti

V. Starešina: Dok u Ukrajini nema vojnog pobjednika, mirovni pregovori nisu mogući

Published

on

Novi svjetski poredak stvara se sad, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu

Ruska invazija na Ukrajinu već se pretvorila u dugi, krvavi, iscrpljujući rat. Vladimir Putin već jest gubitnik u tom ratu jer nije uspio u blitzkriegu pokoriti Ukrajinu. No Volodimir Zelenski još nije pobijedio. U nastavku, za Ukrajinu to je doslovce rat za državni i nacionalni opstanak. Za Zapad to je rat koji će definirati novu geopolitičku arhitekturu Europe, središnje (iako ne i najmoćnije) točke onoga što razumijevamo pod pojmom zapadne civilizacije. Globalno, to je rat koji će postaviti nove odnose SAD-a kao predvodnika zapadnog svijeta i Rusije, koji će supstancijalno utjecati na daljnji razvoj odnosa u trokutu SAD – Kina – Rusija, koji će u svjetskom energetskom i ekonomskom poretku promijeniti trendove – od globalizma prema nacionalnoj i regionalnoj samodostatnosti.

Ukratko, dok Ukrajinci, ali i Rusi, ginu u ratu, Ukrajinci braneći goli (nacionalni) opstanak, a Rusi kao napadači i (kolateralne) žrtve jedne mitomanske velikodržavne politike, ostatak svijeta se – preslaguje. I zato je za one koji su u poziciji odlučivanja, bilo u političkoj bilo u gospodarskoj sferi, iznimno važno – biti u tijeku.

Priključiti se na vrijeme novim trendovima.

Medijske podvale

Biti u tijeku znači ne prihvaćati bezrezervno medijske sugestije u tumačenju ovog rata u vrijeme TikToka. Jedna od prvih zabluda koje su se masovno širile bila je ona u prvim danima invazije koja je sugerirala raznim kompjutorskim simulacijama da Rusi tek što nisu osvojili Kijev i cijelu Ukrajinu. No nije baš tako jednostavno vojno osvojiti grad od tri milijuna stanovnika i državu od njih 45 milijuna, površinom dvostruko većom od Njemačke. Nije jednostavno osvojiti čak ni Mariupolj, kojem su Rusi očito namijenili sudbinu Vukovara 1991. – kao simbolično razorena grada. Ali desetak puta manji Vukovar tri je mjeseca izdržao opsadu, i to s vrlo oskudnim naoružanjem. Izdržao bi i dulje, onako razoren do temelja, da je imao oružje. A oružja braniteljima Mariupolja, čini se, ne nedostaje.

Druga je medijska podvala (iz znanja ili iz neznanja) da će neki čarobni pregovori u trenu završiti rat. Dok se na vojnom planu jasno ne iskristaliziraju pobjednik i poraženi u ratu u Ukrajini, svi su pregovori samo puka taktička forma, održavanje komunikacijskoga kanala. Tek nakon jasna vojnog rezultata na terenu mogu početi istinski pregovori koji će to stanje pretočiti u mirovni sporazum tako da podrežu trijumfalizam pobjednika i osiguraju častan izlaz poraženomu. I tu je Putin već izgubio. Naime, nikad ne može pokoriti i prisvojiti cijelu Ukrajinu, što je cilj njegova velikodržavnog projekta ‘ruskog svijeta’.

Ali pred Zelenskim je još mnogo izazovnih bitki do pobjede. Može završiti i neriješeno: s podijeljenom Ukrajinom koja će biti suvremena inačica nekadašnjega njemačkog Berlinskog zida. U bilo kojem slučaju izgledno je da te istinske mirovne pregovore neće voditi Vladimir Putin, koji je toliko duboko vezan uz projekt ‘vraćanja’ Ukrajine Rusiji da s njime mora i otići sa scene. O načinu ne bih nagađala. I svaki poziv ukrajinskog predsjednika Zelenskog Putinu da pregovaraju jedan na jedan zapravo je samo prkosna poruka Putinu da je izgubio rat. I ponuda koju Putin, dakako, ne može prihvatiti.

Tko čeka rezultat – propušta priliku

Osim toga, kad se pregovori dogode, vodit će se u nekim novim formatima. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je formalni globalni sigurnosni menadžer, nakon ruske je invazije na Ukrajinu definitivno devalvirano u svojoj sigurnosnoj ulozi. Jer kad je akter međudržavnog rata jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti (u ovom slučaju Rusija), ono je potpuno blokirano. Ni NATO ni SAD kao njegov predvodnik neće pristati na izravne pregovore s Putinom, što on priželjkuje jer bi tako svomu osvajačkom ratu u Ukrajini dao globalnu konotaciju. EU je u svemu tome nepostojeći obrambeni čimbenik. Između Turske i Izraela, koji nude svoje posredničke usluge, Izrael je u prednosti. Ali do toga je još dalek put…

No za sve one koji donose strateške političke i gospodarske odluke, kako u EU tako i u Hrvatskoj, važno je razumjeti i dužinu i trendove tog puta. Važno je na vrijeme se uključiti u procese energetske i gospodarske samodostatnosti, i na nacionalnoj i na europskoj razini. Prepoznati ključnu ulogu SAD-a u europskoj sigurnosti i ključnu ulogu NATO-a u europskoj sigurnosno-političkoj arhitekturi. Jer novi svjetski poredak stvara se sad, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. Oni koji čekaju rezultate, propustit će priliku. Doduše, ne prvi put.

Višnja Starešina
Lider

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved