Connect with us

Vijesti

VELIKO “OTKRIĆE”: Kakvu to novu pjesmu pjeva mons. JURAJ KOLARIĆ

Published

on

Što je otkrio? Pravu povijest hrvatskog pravoslavlja. Gdje ju je pronašao – pita se hrvatski arhiepiskop Aleksandar?

U knjizi Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra „Hrvatska pravoslavna crkva – bila je, jest i bit će“, Vlastita naklada, Zagreb, 2017., ISBN 978-953-59546-0-6

(s. 2. Sva prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se koristiti niti reproducirati ni na koji način bez pismenog dopuštenja nakladnika ili autora)

I što je učinio?

Toliko mu se svidjela da ju je objavio kao svoju u knjizi vrlo „originalnog“ naslova: Hrvatska pravoslavna crkva, u izdanju Tkanica, Zagreb, 2024.

ISBN 978-953-7999-60-5 (Tkanica)

ISBN 978-953-7682-74-3 (Grafok)

Naslovnice knjiga arhiepiskopa †Aleksandra (lijevo) i mons. prof. dr. Jurja Kolarića (desno)

Nama, Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru je drago to što je Juraj Kolarić najzad dobio prosvjetljenje i prepoznao sve ono što smo mi pisali u našim knjigama kao činjenice i sad će tu ispravnu povijest prepoznati i preuzeti od njega i drugi povjesničari pa tako i hrvatska Wikipedija i na ovaj će se način posvuda proširiti prava povijest hrvatskog pravoslavlja.

Tako je gosp. Juraj Kolarić, koji je doktorirao na povijesti Srpske pravoslavne crkve, koji je bio tajnik Vijeća za ekumenizam Biskupske konferencije Jugoslavije, koji je bio Veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga zmaja, koji je bio predavač na više sveučilišta u Hrvatskoj … u „svojoj” novoj knjizi doslovno je prenio, prepisao, osam članaka iz knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra, ali ne navodi tu knjigu kao izvor, niti Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra kao autora. U drugih šest članaka prepričava druge dijelove te knjige, isto bez da navodi tu knjigu kao izvor, ali i skraćuje sadržaj tako da prepričava neki događaj kao da je sam tamo bio prisutan (a nije), prešućivajući da je tamo sudjelovao arhiepiskop †Aleksandar, što je bilo i razlog da o tom događaju piše u svojoj knjizi.

U II. Dijelu svoje knjige (od stranica 41. do 72.), gosp. Kolarić objavljuje uzastopnih devet članaka koji su središnji povijesni dio njegove knjige, a koji se sastoji od I. Dijela knjige Hrvatskog arhiepiskopa †Aleksandra (od stranica 13. do 52.), čak istim redoslijedom – izravno prepisuje – copy/paste, i opet ne navodeći ni izvor ni autora.

Sadržaj knjiga arhiepiskopa †Aleksandra (lijevo) i mons. prof. dr. Jurja Kolarića (desno), s preklapanjima – podcrtano radi lakše usporedbe.

Sve je to ono „što oko nije vidjelo, i uho nije čulo i čovjeku ne pade na pamet” (1Kor. 2:9), pa tako ni nama nije palo na pamet da bi ugledni povjesničar kao što je gosp. Kolarić, koji je ujedno i katolički svećenik, takvo što mogao ikad učiniti.

Mi, Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar pozivamo gospodu:

Jurja Kolarića, autora knjige,

Marjana Majstorovića, izdavača i urednika,

Miju Ivureka, recenzenta i

Matu Kovačevića, recenzenta,

da povuku iz prodaje cijelu nakladu knjige „Hrvatska pravoslavna crkva“, koju su objavili za pravoslavni Uskrs 2024. i javno nam se ispričaju kako ne bismo bili prisiljeni podići tužbu radi povrjede autorskih moralnih i materijalnih prava.

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

P.S. O vrlo skandaloznoj viziji gosp. Kolarića kakva treba biti HPC oglasit ćemo se kasnije.

Vijesti

Thompsonova čestitka za Majčin dan uz popularni duet

Published

on

Naš popularni pjevač Marko Perković Thompson u nedjelju se ponovno oglasio na Facebooku s novom porukom.

“Majčin je dan! Za sve njih jedna lijepa pjesma koju je Marko zapjevao s svojim kumom Matom na njegovom koncertu u Spaladium areni, a koji je i autor glazbe”, napisao je Thompson.

“Milina vas je vidjeti. Super pjesma za Majčin dan”, “Predivna pjesma za Majčin dan”, “Prelijepa pjesma dva kralja”, “Svaka čast”, “Predivna pisma”, “Bravo kumovi”, “Bravo”, “Predivna pjesma”,”Hvala Legende”, neki su od komentara.

Thompsonov tim se redovito oglašava preko svoje Facebook stranice. “Zapali vatru neka gori, od sebe daj sve najbolje. Neka se srce hrabro bori, nek’ vatra gori do pobjede, prijatelju moj”, stihovi su pjesme “Zapali vatru” s albuma “Ora et labora”. Kao i svaka njegova objava, i ova je izazvala oduševljenje njegovih fanova.

Uvijek na nivou

“Ti si naš ratnik svjetla u borbi protiv zla, da su ljudi bar jedan dio sebe uložili u borbi protiv zla, svijet bi bio puno ljepši. Marko, hoćemo koncert”, “Prelijepo napisano”, “Marko, kralju Hrvata”, “Jako lijepa pjesma, odlično”, pisali su mu pratitelji.

“Tako je legendo. Marko, ti si naše produženo sunce žarko jer Krist ti snagu daje, znaš i sam, nema predaje”, “Divna pjesma, Marko, kao i sve tvoje pjesme”, “Sve što je od Marka, lijepo je”, “Najveći od svih”, još su neki od komentara – prenose portali reakcije publike.

Continue Reading

Vijesti

UTORAK predstavljanje – Don Mladen PARLOV: RAZGOVORI

Published

on

Pozivamo sve zainteresirane na predstavljanje knjige ‘Razgovori’, autora don Mladena Parlova.

Predstavljanje će se održati u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 14. svibnja, u 19.00 sati u dvorani KBF-a u Splitu.

Croativ.net | Hrvatska udruga Benedikt

Continue Reading

Vijesti

Trump i Samsonov sindrom

Published

on

Svi se sjećamo poznate biblijske epizode o Samsonovom rušenju hrama. Zarobljen od strane Filistejaca, koji su ga ošišali kako bi ga lišili njegove divovske snage, odveden je u Dagonov hram da zabavi svoje neprijatelje – piše Julio Loredo u Corrispodenza Romana.

Vezan lancima za stupove koji su držali zgradu, molio se Bogu da povrati snagu, nakon čega ih je gurnuo da padnu uz povike: “Neka Samson umre sa svim Filistejcima!”. Cijela zgrada se srušila, ubivši sve unutra.

foto: Službeni portret predsjednika Donalda J. Trumpa (Službena fotografija Bijele kuće Shaleah Craighead)

Ova biblijska epizoda mi pada na pamet kada razmišljam o žestokoj kampanji koju ljevica vodi protiv Donalda Trumpa, u očajničkom pokušaju da ga spriječi da pobijedi na sljedećim predsjedničkim izborima. U svojoj žudnji da to zaustavi, ljevica uništava same temelje američkog poretka.

Ljevica ga progoni tolikom silinom da potkopava samu vladavinu prava za koju kažu da je Trump prezire. Konkretno, raširena uporaba “zakona”, tj. zlouporabe pravosudnog sustava za politički progon nekoga, više karakterizira diktaturu nego demokraciju.

“Očajnički pokušaj demokrata da unište predsjednika Donalda Trumpa najjasniji je primjer kolapsa vladavine prava koji se danas događa”, kaže Newt Gingrich, bivši predsjednik Zastupničkog doma i poznati konzervativni vođa. “Demokrati su spremni srušiti svaki zakon kako bi eliminirali Trumpa”, piše politička analitičarka Laura Hollis. Komentatori ističu da se ne sudi samo Donaldu Trumpu, već i samoj pravnoj državi. Ovo najavljuje ljevičarsku diktaturu. “Ovo je opasnost za sve Amerikance – kaže Gingrich – ako je sustav dovoljno korumpiran da progoni bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjedničkog kandidata, to može utjecati na bilo koga od nas.”

Paradoksalno, čineći tako ozbiljnu štetu vladavini prava, ljevica zapravo pomaže Trumpovoj stvari u očima Amerikanaca. Popularnost mu je padala prije godinu dana, ali se nakon svih tužbi i procesa koji su protiv njega vodili, u svojim se anketama oporavio. Sada je popularniji od Bidena i vjerojatno će pobijediti u studenom.

Kampanja ljevice protiv republikanskog kandidata ponekad se opisuje kao “elita protiv Trumpa”, gdje je, naravno, “elita” negativac. Ovo je reduktivno i pogrešno.

U svojoj dugoj karijeri proslavljenog poslovnog čovjeka, Trump je koristio riječ “elita” u pozitivnom smislu, više-manje zamjenjivu s “klasom” ili “luksuzom”. Njegovi golf tereni bili su “elitni”; njegove zgrade, u New Yorku ili Torontu, u Panami ili Las Vegasu, bile su “elitne”; njegova vila u Mar-a-Lagu bila je “elitna”, i tako dalje. Primijenjeno na ljude, u Trumpovim je ustima to bio jasan kompliment. Zapravo, sebe je smatrao “elitom”.

Situacija se promijenila 2015., kada se kandidirao za predsjednika. “Elita” je postala prljava riječ. Zatim je napadao “medijsku elitu”, “političku elitu” i tako dalje, predstavljajući se kao vođa “američkog naroda”. Analitičari su njegovu poziciju počeli nazivati ​​”populizmom”, a njegove sljedbenike “populističkom desnicom”. Ljevica je počela osuđivati ​​”populističku prijetnju”.

Ali tada je pobijedio, a sada ponovno pokušava pobijediti. Kao rezultat toga, počeo je činiti nešto što nitko od populista nikada nije pokušao. Povratio je riječ “elita” s gotovo osvetničkim ponosom. Nakon što je pobijedio protivnike na biralištima, nakon što je kritizirao “elite” kao korumpirane, nesposobne i nekontaktne, Trump sada sebi, ali i svojim najvatrenijim pristašama, želi dati plašt “elite”. “Znaš što?” rekao je u Arizoni, “Mislim da smo mi elita.” U Južnoj Karolini je čak rekao: “Mi smo super elita.”

Opisivanje sukoba između ljevice i desnice kao sukoba između “elita” i “naroda” implicira prihvaćanje same srži revolucionarne ideologije, naime klasne borbe. Postoji rizik od lakog pada u egalitarizam. Umjesto toga, trebamo razgovarati o doktrinarnim pitanjima, odnosno o tome koje ideje Trump brani u oporbi s ljevicom. Ili bolje rečeno, što Trump predstavlja u kontekstu “konzervativnog preporoda” koji već neko vrijeme traje u Sjedinjenim Državama.

S druge strane, moramo paziti da Donalda Trumpa ne identificiramo samo s konzervativizmom. Situacija nije tako jasna. Sadrži više nijansi koje se moraju uzeti u obzir za uravnotežen pogled.

Možda se ovo nekome čini kao novost, ali činjenica je da konzervativci ne vole Donalda Trumpa univerzalno, iako sam siguran da će za njega glasovati u studenom, da bi izbjegli drugo Bidenovo predsjednikovanje.

Prvi čimbenik nepovjerenja je njegova vlastita osobnost, vrlo daleko od onoga što konzervativci smatraju tradicionalnom dušom zemlje, koju opisuje, primjerice, plemenito i mirno držanje Georgea Washingtona. Trumpova dobro poznata naglost, nedostatak poštovanja prema tradiciji, česta upotreba vulgarnog jezika i nemoralnih metafora sami po sebi predstavljaju kulturnu revoluciju. Stoga mnogi tradicionalno orijentirani Amerikanci preziru njujorškog tajkuna.

Zatim imamo moralna pitanja, u kojima se Trump često svrstava na stranu ljevice, do te mjere da ga se smatra “najviše progay predsjednikom u američkoj povijesti”, kako je rekao Richard Grenell, bivši direktor nacionalne obavještajne službe. Iako ovo možda nije sasvim točno (on osporava sumnjivi primat s Joeom Bidenom), Trump ima dugu povijest podržavanja LGBT “prava”. 2016. je tweetao: “Hvala LGBT zajednici. Borit ću se za vas!”. Trump se pojavljivao na političkim skupovima noseći LGBT zastavu duginih boja i dobio je nekoliko potvrda LGBT lobija. Čak ga je nekoliko LGBT časopisa proglasilo “muškarcem godine”.

Mnogi konzervativci ne slijede uvijek Trumpa u njegovoj podršci Vladimiru Putinu. Američki konzervativizam je sinonim za antikomunizam. Konzervativcu je teško podržati ili čak pokazati simpatije prema nekome tko žali za Sovjetskim Savezom. Nadalje, Putinova opetovano ponavljana podrška latinoameričkoj marksističkoj ljevici – do te mjere da se izjašnjava kao obožavatelj uzora kao što su Fidel Castro i Che Guevara, čak je prošlog ožujka primio izaslanstvo parlamentaraca s tog kontinenta – teško je „probavljivo” kao iskreni konzervativni govor.

Nedavno glasovanje o financijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini bilo je rječito. Unatoč Trumpovom pokušaju da ga blokira, čak i prijeteći republikanskim zastupnicima koji su mu bili skloni odmazdom, paket pomoći odobren je velikom većinom. Osjećajući nedostatak podrške Rusiji, Trump je odlučio ne uvoditi nikakve mjere protiv članova Kongresa koji su glasovali protiv njegove direktive.

Dok se Trump pomaknuo ulijevo po nekim pitanjima, konzervativni pokret oko njega postojano se kreće udesno.

Nedavno je prestižna Zaklada Heritage pokrenula “Projekt 2025” kako bi ocrtala smjernice buduće konzervativne vlade.

“Nije dovoljno da konzervativci dobiju izbore. Ako želimo spasiti zemlju od stiska radikalne ljevice, trebamo i vladin program i prave ljude na mjestu, spremne provesti ovaj program naprijed prvog dana sljedeće konzervativne administracije”, stoji u dokumentu projekta.

Podsjetimo, upravo je Heritage Foundation dala najvažniji intelektualni doprinos Reaganovoj administraciji, omogućivši tako konzervativni preporod 1980-ih koji je okončao desetljećima dugu dominaciju ljevice. Nedavno se Trumpova administracija uvelike oslanjala na Heritageov “Mandat za vodstvo” za smjernice politike, prihvaćajući gotovo dvije trećine Heritageovih prijedloga.

Konzervativci se nadaju da će isto učiniti i u svom drugom mandatu, što se, kako stvari danas stoje, čini najizglednijim ishodom predsjedničkih izbora u studenom.

Nedavna anketa Wall Street Journala pokazuje da predsjednik Biden stoji iza Trumpa u šest od sedam takozvanih “swing states”, odnosno onih koji mogu promijeniti ishod izbora. Ankete također pokazuju da stupovi koji drže demokratsku koaliciju pokazuju lomove. Mješavina crnih, latinoameričkih i mladih birača koji su bili ključni za izbor demokratskih kandidata uskraćuje podršku Bidenu ili se okreće Donaldu Trumpu.

Čini se da sve ovo ukazuje na Trumpovu pobjedu u studenom.

Julio Loredo/ Corrispodenza Romana


Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved