Connect with us

Vijesti

‘Krist više nije u središtu Crkve’: Strašne riječi upozorenja kardinala Pella prije smrti! Otkriveno tko je autor teksta koji je uzdrmao Crkvu

Published

on

Pokojnom kardinalu Georgeu Pellu pripisuje se tekst koji sažima duboku zabrinutost koju su on i mnogi drugi u Rimu imali zbog trenutne krize u Crkvi i smjera ovog pontifikata.

Foto: Zvonik u Oluji, Wallpaperflare.com

Prošlog ožujka tijekom korizme, veteran talijanski vatikanist Sandro Magister objavio je tekst i opisao ga kao “memorandum” koji je cirkulirao kardinalima biračima i napisan pseudonimom pod imenom “Demos”, grčki naziv za ljude. Magistar je tada napisao da ga je napisao netko tko se “pokazuje da temeljito vlada temom” te se “ne može isključiti da je i sam kardinal”

>> Fatima i veliko potresanje

Prošli tjedan otkrio je Magister  Associated Pressu da je autor tog dokumenta kardinal Pell. Također je rekao za Register 13. siječnja da mu je “tekst osobno predao kardinal Pell” koji je bio “vrlo zadovoljan što sam ga objavio, pod uvjetom da nisam naveo ime autora”.

“I sve je to napisao”, rekao je Magister, “od prve do posljednje riječi.”

Oni najbliži kardinalu umanjili su značaj kardinalove umiješanosti, rekavši za Register da je tekst “djelo mnogih ruku”, vjerojatno čak šest ili sedam kardinala, ali da kardinal Pell nije izravni autor. Međutim, jedan je izvor rekao za Register da ga je kardinal kontaktirao za savjet o nacrtu memoranduma.

>> Benedikt XVI., kardinal Pell, kritika i mogući odgovor pape Franje

Bez obzira na to je li ga napisao izravno ili ne, memorandum je snažan prijekor trenutnom pontifikatu i ima kiruršku preciznost koja odgovara otvorenoj osobnosti australskog kardinala. Također je začinjeno njegovom karakterističnom zajedljivom duhovitošću i završava krajnjim punim nade ciljem popravljanja štete — što je također goruća želja kardinala. Ali što je još važnije, zabrinutosti navedene u memorandumu podudaraju se s onima koje je sam kardinal podijelio s bliskim suradnicima godinu dana prije svoje smrti i usredotočene su na one koje su ga posebno smetale: bezakonje u Vatikanu i loše stanje vatikanskih financija.

Što kaže ‘Demos’?

Autor teksta započinje ocjenom koju dijele mnogi u Vatikanu ili bliski Vatikanu — da je ovaj pontifikat „katastrofa u mnogim ili većim aspektima; katastrofa.” Potom nastavlja podsjećajući da je zadaća Petrova nasljednika biti ujedinitelj, čuvati apostolsku tradiciju i podupirati crkveni nauk, zadaća za koju memorandum tvrdi da se u ovom trenutku ne ostvaruje.

Dodaje da umjesto “Roma locuta. Causa Finita est” (Rim je progovorio; stvar je završena), “danas je: ‘Roma loquitur. Confusio augetur’” (Rim je govorio; zbunjenost raste).

>> IN MEMORIAM George Pell osudio kao “otrovnu noćnu moru“ planove za nadolazeću “Sinodu o sinodalnosti“

“Demos” zatim navodi vremena kada je Papa šutio pred zalima u Crkvi, uključujući i odgovor na aktualni njemački sinodalni put koji promiče homoseksualnost i žene svećenike, te ono što autor opisuje kao “eksplicitno heretičke” izjave kardinala Jean-Claude Hollericha, generalnog referator globalne Sinode o sinodalnosti, odbacujući nauk Crkve o spolnosti. Memorandum poziva Kongregaciju za nauk vjere da formalno ispravi kardinala Hollericha – nešto što je kardinal Pell također javno pozvao na isti dan kada je Magister objavio memorandum prošlog ožujka.

“Šutnja je naglašena”, dodaje autor, “u usporedbi s aktivnim progonom tradicionalista i kontemplativnih samostana” — referenca na stroga ograničenja tradicionalne latinske mise izdana 2021. i oštre propise nametnute kontemplativnim redovnicama.

>> Nepravedno progonjeni kardinal Pell preminuo!

Autor memoranduma zatim skreće pozornost na ono za što mnogi vjeruju da je u središtu aktualne crkvene krize: Krist više nije u središtu Crkve. “Kristocentrično nasljeđe svetog Ivana Pavla II. u vjeri i moralu je pod sustavnim napadom”, kaže se u memorandumu, ističući “zbrku oko važnosti strogog monoteizma” i kritizirajući pomak prema “ne baš panteizmu, već poput hindusa varijanta panenteizma.”

Kardinal Pell često je izražavao odbojnost prema štovanju kipova Pachamame u Vatikanu tijekom Amazonske sinode 2019. U memorandumu, autor otvoreno navodi da je “Pachamama idolopoklonstvo”, ali dodaje da “možda nije zamišljeno kao takvo u početku.

Memorandum zatim navodi osam područja u kojima je bilo “nedostatka poštivanja zakona u Vatikanu”, rekavši da je to postalo “međunarodni skandal”. Glavni fokus bio je na londonskom imovinskom skandalu koji je Vatikanu donio gubitke od preko 100 milijuna kuna.

>> A KARDINAL PELL IM NIJE VRIJEDIO – Odlučna akcija za rješavanje financijske korupcije u Vatikanu, NAPOKON!

Kardinal Pell, koji je iz prve ruke imao iskustvo da je bio žrtva teške pravne nepravde kao posljedice njegovog zatvaranja u samicu više od godinu dana prije nego što je najviši australski sud 2020. poništio njegovu raniju osudu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dvojice oltarnika, često je prijateljima i suradnicima izražavao zabrinutost zbog suđenja u Vatikanu koje se vrti oko londonskog posla s nekretninama. I usprkos njegovim javnim razlikama s jednim od optuženih, kardinalom Angelom Becciuom, inzistirao je na tome da talijanskom kardinalu treba omogućiti pošteno suđenje i odgovarajući postupak.

Kardinal Pell također je izrazio zabrinutost zbog prisluškivanja telefona u Vatikanu, o čemu je imao iskustva iz prve ruke kada je otkrio bube u svojim uredima i rezidenciji dok je bio prefekt Tajništva za gospodarstvo. Također se žestoko protivio raciji u lipnju 2017. u uredima bivšeg vatikanskog glavnog revizora, Libera Milonea, sumnjajući da su protiv njega izmišljeni dokazi i da mu je namješteno jer je otkrivao korupciju.

>> Apsurdan slučaj protiv kardinala Pella! Zato što je uzdrmao nečije velike investicijske planove u Vatikanu?

Australski kardinal također je bio iznenađen preranim prekidom prve vanjske revizije Vatikana 2016. i uvijek je tvrdio da je to zato što bi otkrila korupciju u Državnom tajništvu.

Sve je to sadržano u memorandumu.

Štoviše, detalji o vatikanskim financijama u tekstu mogu doći samo od nekoga tko intimno poznaje temu i svjestan je koliko je situacija ozbiljna.

Kardinal Pell je javno i privatno iznio svoju zabrinutost da je Vatikan u opasnosti od “propasti” (memorandum na sličan način upozorava da će “stalni godišnji deficiti na kraju dovesti do bankrota”), a posebno je bio zabrinut zbog velikog deficita u vatikanskoj mirovini fonda koji je procijenio na oko 800 milijuna eura do 2030. — brojka koja se također pojavljuje u tekstu i visoko je na popisu zabrinjavajućih.

Međutim, u memorandumu se kaže da je stalna potreba za financijskom reformom “puno manje važna od duhovnih i doktrinarnih prijetnji s kojima se Crkva suočava”.

>> I. Šola: Nedužni kardinal Pell oprostio progoniteljima

Spominju se i druga pitanja koja su također zabrinjavala kardinala Pella, uključujući nedostatak javne potpore Vatikana i za katolike u Kini koji su bili progonjeni jer su ostali lojalni Rimu, i za ukrajinske grkokatolike s obzirom na rusko-ukrajinski rat.

Memorandum poziva da se situacija tradicionalnih katolika “regulira”, da se pojedinačne mise ponovno počnu u bazilici svetog Petra i dodaje da Papa ima “malu potporu među sjemeništarcima i mladim svećenicima i da u Vatikanu postoji rašireno nezadovoljstvo Kurije.”

Autor memoranduma zatim se okreće sljedećoj konklavi, temi koja je kardinala posebno zabrinjavala jer je vidio da je ključno odabrati pravog papu kako bi se popravila šteta koju je smatrao prouzročenom trenutnim pontifikatom.

Tekst bilježi daljnje aspekte aktualne crkvene krize, i opet se naglašava papina “temeljna uloga za jedinstvo i doktrinu”.

>> Mark Mallett: Mjesto za kukavice

“Novi papa mora shvatiti da tajna kršćanske i katoličke vitalnosti proizlazi iz vjernosti Kristovom učenju i katoličkim običajima”, stoji u tekstu. “To ne dolazi od prilagođavanja svijetu ili od novca.”

Kardinal Pell često je privatno govorio da sljedeći papa mora obnoviti doktrinarnu jasnoću – što je njegova dugogodišnja briga. Slično tome, u memorandumu stoji: “Prvi zadaci novog pape bit će ponovno uspostavljanje normale, vraćanje doktrinarne jasnoće u vjeri i moralu, vraćanje primjerenog poštivanja zakona i osiguravanje da prvi kriterij za imenovanje biskupa bude prihvaćanje apostolske tradicije.”

Autor također izražava zabrinutost zbog sinoda koje se održavaju pod vodstvom pape Franje. One prijete da budu “nova opasnost za jedinstvo Crkve diljem svijeta”, tvrdi memorandum, upozoravajući da ako se “takvo krivovjerje” nacionalnih ili kontinentalnih sinoda kojima se daje doktrinarni autoritet ne ispravi, Crkva bi završila kao “bliže Anglikanski ili protestantski model, nego pravoslavni model.” Sljedeći papa trebao bi “ukloniti i spriječiti takav prijeteći razvoj”, navodeći “moralnost homoseksualne aktivnosti” kao “jednu takvu žarišnu točku” koja bi mogla izazvati raskol u Crkvi.

Autor memoranduma zaključuje upozoravajući na raskol, ali dodaje da će on najvjerojatnije doći s desnice, a ne s ljevice. Također poziva na posjet Družbi Isusovoj koja je u “katastrofalnom moralnom padu”, ali tvrdi da su njezina karizma i doprinos bili toliko važni Crkvi da se ne smije dopustiti da “ode u povijest”.

Posljednji komentar kardinala Pella

U svom završnom komentaru , posthumno objavljenom u časopisu Spectator u Velikoj Britaniji 11. siječnja, kardinal Pell također je istaknuo opasnosti povezane sa Sinodom o sinodalnosti, opisujući samu sinodu kao “otrovnu noćnu moru” koje se Crkva “mora osloboditi”.

izvor: Vjera.hr

Vijesti

U Brodosplitu dovršen obalni ophodni brod za HRM

Published

on

U Brodosplitu je dovršen novi obalni ophodni brod. Riječ je o budućem brodu Hrvatske ratne mornarice.

U ožujku je potpisan ugovor kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvi od ukupno četiri preostala broda. Brod će biti porinut 1. srpnja, a MORH-u će biti isporučen do kraja godine.

Ministar obrane Ivan Anušić nakon preuzimanja dužnosti najavio je nastavak realizacije projekta izgradnje obalnih ophodnih brodova, istaknuvši to kao jedan od prioriteta Ministarstva obrane.

Gostujući na Dan državnosti u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar Anušić rekao je kako ima informacije iz Brodosplita da je brod čija je gradnja ugovoriena izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja.

Podsjetio je da je s Brodosplitom 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji pet ophodnih brodova za HRM, kojima je rok isporuka trebao biti 2018. godine, međutim dosad je isporučen samo jedan, prototip. Najavio je, da će, prema informacijama iz Brodosplita, do kraja godine HRM imati drugi brod i nakon u paketu će se i ostala tri broda rješavati.

foto: Ophodni obalni brod Umag 32/MORH

Continue Reading

Vijesti

Sveti Toma Akvinski o tome kako izbjeći zavist na društvenim mrežama

Published

on

Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima.

Gornja ilustracija: – Imam 1000 sljedbenika, a ti? – 80000. Stvarnost: – Mislila sam da će više ljudi doći!? – Ne, samo moji najbolji prijatelji!

Potreba za isključivanjem, odbacivanjem doslovno beskonačnog pomicanja i algoritamski odabranih feedova, sve je veći fenomen. Nije pretjerano reći da mnogi biraju digitalnu detoksikaciju, svjesni prekid od stalne gužve društvenih medija – ili čak potpuno povlačenje iz njih. Ovo nije samo hir, poput čišćenja sokovima ili povremenog posta; to je zdrav odgovor na stalni pritisak online savršenstva. Platforme društvenih medija, iako nude povezanost, također mogu njegovati osjećaj zavisti. Ali što kada bi postojao način za snalaženje u ovom digitalnom krajoliku bez podlijeganja ovom poroku?

Uđite u svetog Tomu Akvinskog, poznatog srednjovjekovnog filozofa i teologa. Njegovi bezvremenski uvidi iznenađujuće su relevantni kada je u pitanju razmišljanje o našim suvremenim borbama. Dok Akvinski nije mogao predvidjeti uspon društvenih medija, njegova razmišljanja o zavisti pružaju snažan okvir za navigaciju u usporednoj zamci koju te platforme mogu stvoriti.

Što je zavist i zašto je destruktivna?

Prema Akvincu, zavist je “tuga tuđeg dobra”. To nije samo ljubomora, koja je strah od gubitka nečega što posjedujete. Zavist je podmuklija emocija, gorčina koja se zagnoji kada vidimo sreću druge osobe. U doba društvenih medija, ova sreća može poprimiti mnoge oblike – prijateljeve savršene fotografije s odmora, kolegina nemilosrdna promaknuća na poslu, pažljivo osmišljena slika života koji se čini sretnim bez napora.

Akvinski nas podsjeća da je zavist razorna sila. To ne samo da izjeda našu vlastitu radost, već također sprječava našu sposobnost da cijenimo dobre stvari u vlastitom životu. Akvinski nadalje tvrdi da istinska sreća ne dolazi od uspoređivanja s drugima, već od življenja kreposnog života u skladu s Božjim planom.

Dakle, kako možemo primijeniti mudrost Akvinskog na svoje navike društvenih medija? Evo nekoliko strategija:

1. PAZITE ŠTO KONZUMIRATE

Uredite svoje feedove društvenih medija tako da budu poticajni i inspirativni. Prestanite pratiti račune koji stalno izazivaju zavist ili negativnost.

2. VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Prebacite fokus s onoga što vam nedostaje na ono što imate. Svaki dan odvojite vrijeme za razmišljanje o blagoslovima u svom životu, velikima i malima.

3. SLAVI USPJEH DRUGIH

Prava radost zbog tuđe sreće raspršuje zavist. Koristite društvene medije da čestitate i ohrabrite druge.

4. PRISJETITE SE “ODGOVARANE STVARNOSTI”

Društveni mediji su vrhunac, a ne stvarni život. Svatko se suočava s izazovima, čak i oni s naizgled savršenim online osobama.

5. USREDOTOČITE SE NA VLASTITI ŽIVOT

Uspoređivanje je kradljivac radosti. Postavite sebi ciljeve i težnje, neovisno o tome što drugi rade.

Društveni mediji mogu biti vrijedan alat za povezivanje i informacije – to je neporecivo. Ali primjenom bezvremenske mudrosti Akvinca na zavist, možemo koristiti ovaj digitalni prostor s većom sviješću i unutarnjim mirom. Umjesto da podlegnemo zamci usporedbe, možemo njegovati duh zahvalnosti i slaviti dobro u sebi i drugima. Usredotočujući se na svoj život, možemo pronaći istinsku sreću izvan filtrirane leće društvenih medija.

Daniel Esparza/Aletea ilustracija: Brightside

Continue Reading

Vijesti

Preminuo je Louis d’Alencourt ‘apostol posljednjih vremena’

Published

on

Louis d’Alencourt, francuski intelektualac, komunikolog, te kao katolik specijaliziran za eshatologiju, koji je detektirao sve simboličke tragove koji se odnose na kraj vremena, preminuo je. POČIVAO U MIRU!

Tekst o Autoru (samom sebi) s bloga Le grand Reveil – Révélations pour la fin des temps, (Veliko buđenje – Otkrivenje za posljednja vremena) prenosimo

slika: Gospa od La Salette.

Zovem se Louis d’Alencourt, rođen sam 1969., dakle 2012. imam 43 godine. Oženjen, otac obitelji, poslovni menadžer, oglašivač sam i radim u komunikacijskim profesijama od svoje 23 godine , uglavnom na čelu vlastitih struktura. Imao sam sve razloge da nastavim živjeti “ublaženi” mali život bez postavljanja previše pitanja i da uživam u životu. Osim toga…

Praktičan katolik, tradicionalističkog senzibiliteta, odgojen sam u okruženju u kojem sam naučen ne vjerovati “svijetu”, odnosno društvu koje ga okružuje, čije su ideje i način djelovanja sve više u suprotnosti s katoličkom mišlju i njezinim učenjem . Hvala Bogu, djetinjstvo i mladost sam sačuvao od štete koju danas nanose televizija i “elektronički” stil života (videoigre i slično).

To me nije spriječilo da se prihvatim računala čim sam počeo raditi (bilo je to 1989. godine), niti da pozdravim dolazak Interneta i očito budem redoviti korisnik. Čak sam bio jedan od preteča mobitela jer sam i prije dolaska mobitela već imao telefon u autu. Bilo je to doba Radiocoma 2000. ako se dobro sjećam.

No, kako nisam rođen s računalima i kako sam ih usvajao samo u radu, uvijek sam ih smatrao prije svega alatom za rad. Isto za Internet. Računalni i elektronički alati za mene nisu cilj nego sredstvo. Nijansa je važna jer nam omogućuje da stroju i njegovoj dominaciji nad čovjekom damo granice, također nam omogućuje da znamo da ne budemo previše ovisni o njemu, a prije svega da zadržimo “kontrolu”. Često sam sklon reći “nije stroj taj koja odlučuje, ja sam”.

Dovoljno je reći da računala koja se sama ažuriraju, nadjačavajući slobodnu volju svog vlasnika, odgovaraju stvarima koje me ljute. Da ne spominjem da zapravo ne znamo sve što navedeno računalo radi i prenosi…

Sve ovo samo da kažem da sam malo po malo, što sam bio stariji, to sam se više pitao o evoluciji sadašnjeg svijeta; kamo ide, Što se događa ? Odakle taj jaz između percipiranog svijeta, željenog svijeta i stvarnog svijeta? Kako objasniti da usprkos iznimnom životnom standardu zapadnjaka, čiji je potrošačko društvo najvidljiviji izlog, postoji i velika nelagoda? Sve se čini u redu, a ipak nešto nije u redu.

Uvijek su me zanimale politika i ekonomija. Moram razumjeti stvari i stoga dublje prodreti u određene teme. Budući da televizija ne dopušta da idete dublje, čitanje je najlakši i najpouzdaniji način.

Tako sam od prosječnog građanina s godinama postao ISTRAŽIVAČ. Filozof i istraživač. Točnije, istraživač političke filozofije.

Da biste razumjeli što se događa, morate pokušati znati donju stranu karata. Postoji službena i neslužbena povijest. Onaj pravi, onaj o kojem se ne uči u udžbenicima. Geopolitika. Tajne službe. Tajna društva. itd…

Kao istraživački alat, ne biste trebali početi s internetom, već s knjigama. Jedna knjiga vodi drugoj; autor, u svom argumentu, navodi druge knjige koje vas potiče znatiželja, i tako dalje. Zatim dovršavate svoja zapažanja putem Interneta. Nikad ne zaboravite da, ako vam se neka tema sviđa, morate je dalje istraživati ​​kroz knjige, a ne ostati na površnoj fazi, kao što je slučaj s audiovizualnim dokumentima i internetom.

A ono što sam otkrio bilo je zastrašujuće. Nakon 10 godina istraživanja i napornog rada, odabira, provjeravanja, razmišljanja, danas sam u mogućnosti odgovoriti na pitanja:

Za što ?
Gdje idemo ?
O kako da stignemo tamo?
Gotovo sa sigurnošću. Jedini element koji mi nedostaje, i to veliki, je kalendar: Kada?
Ali to je i najteže, i najtajnije.

Iza riječi “kraj vremena”, “apokalipsa” ili “kraj svijeta” moramo dati jasna objašnjenja, valjane argumente i konstruirano razmišljanje.

Danas više ne mogu šutjeti. Ovo znanje moram staviti u službu svojih bližnjih kako bih im pomogao da se pripreme za konačno rješenje koje se nazire. Razmišljao sam o pisanju knjige; ovaj projekt nije isključen, ali prvo krećem s ovim blogom čiji je cilj u naslovu: probudi se dok ne bude prekasno!

Tako ću ispuniti ulogu “apostola posljednjih vremena” o kojem je Gospa od La Salette govorila u svojoj poznatoj tajni (1846.) i koji će se pojaviti u vrijeme dolaska Antikrista: “Pozivam apostole posljednjih vremena, vjerne učenike Isusa Krista, koji su živjeli u preziru svijeta i samih sebe, u siromaštvu i poniznosti, u preziru i šutnji, u molitvi i mrtvljenju, u čistoći i u jedinstvu s Bogom, u patnji i neznanju svijetu. Vrijeme je da izađu i osvijetle zemlju. “.

Nažalost, ne uklapam se baš u opis, stoga riječ (budućnost) na početku ovog članka, jer težim biti dio toga i nadam se da ću pronaći milost i snagu potrebnu da to postignem.

Doista, vladavina Antikrista je blizu i sada je hitno prosvijetliti svoje suvremenike.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved