Connect with us

Vijesti

Majke Srebrenice traže vojsku na granici sa Srbijom: Vučićeve ‘prijetnje’ shvatiti ozbiljno

Published

on

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine…

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su pismo međunarodnim organizacijama, uključujući NATO, EUFOR i OHR, povodom izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”.

Iz ovih Udruženja pitaju “šta znači otvaranje Pandorine kutije”, pozivaju da se Vučićeve “prijetnje” shvate ozbiljno te da se hitno rasporede snage NATO-a na granicu BiH i Srbije.

”S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Europe i Rezolucije o Srebrenici, nagovještavajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici ‘otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana’. Pitamo se šta znači otvaranje Pandorine kutije? Otvaranje plana Srpskog sveta s oružjem dobivenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih”, naveli su iz Udruženja.

Naglašavaju da je svaka prijetnja miru ozbiljno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma te da je sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir. ”Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila; ‘za jednog Srbina ubit ćemo sto muslimana’ i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije”, zatraženo je u pismu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako će rezolucija o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a, gdje ne postoji pravo veta, ”biti donesena preglasavanjem, što će otvoriti Pandorinu kutiju jer će uslijediti mnogo inicijativa za donošenje rezolucija o zločinima genocida počinjenim u svijetu, od Jasenovca pa nadalje”’. Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tijekom svibnja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a. U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih civila u srpnju 1995. godine. Vučić je rekao da se tijekom boravka u sjedištu UN-a u New Yorku sastao s 22 predsjednika i premijera, sa šest dužnosnika UN-a te s predstavnicima ukupno 111 zemalja članica UN-a, kako bi spriječio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Srbija se protivi usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici i prijemu Kosova u Vijeće Europe i bit će to neizvjesna borba, rekao je Vučić u ponedjeljak po povratku iz New Yorka. Lobiranje protiv rezolucije ocijenio kao borbu “borbu Davida i Golijata” istaknuvši kako se borio za “čast i obraz Srbije” te dodao da donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici služi samo za traženje ratne odštete od Srbije. Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike. Rusija je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Države i zemlje Europske unije.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje. Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i sudovima BiH je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora, podsjeća Hina.

Komentirajući očekivano glasanje o prijemu Kosova u Vijeće Europe tijekom svibnja, Vučić je rekao kako su “sve opcije otvorene”, ali su i dalje najveće šanse da će Priština dobiti zeleno svjetlo. Parlamentarna skupština VE je 16. travnja usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, konačna odluka očekuje se 16. svibnja, a za prijem Kosova u Političkom odboru VE-a trebalo bi osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Vijesti

USKRSNA DONATORSKA INICIJATIVA u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi

Published

on

Iz Uskršnje donatorske inicijative, prenosimo poziv UGIC (Udruga Grčko-istočne crkve) za pomoć Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi:

Poštovana braćo i sestre u Kristu,

Hrvatska pravoslavna crkva sljednica je autokefalne Karlovačke arhiepiskopije sa sjedištem u Srijemskim Karlovcima, koja je povijesna pravoslavna crkva Hrvatskog kraljevstva u razdoblju od 1691. do 1920. i čiji je poglavar nosio naslov Patrijarh Hrvatski.

Hrvatska pravoslavna crkva jedina je autokefalna crkva u Hrvatskoj vezana za hrvatsku državnost i koja moli „o blagovjernom hrvatskom narodu i njegovim pobjedama nad neprijateljima”.

Prije 11 godina obnovili smo Hrvatsku pravoslavnu crkvu i unatoč tomu što smo dobili u svoju korist presudu Visokog upravnog suda, hrvatski državni vrh uporno nas odbija registrirati tako da do sada nismo dobili niti lipe  (centa) od hrvatske države, za čiji smo teritorij po kanonu vezani. Mi smo jedina Crkva u RH, koja plaća najam za prostoriju u kojoj drži svoja redovita bogoslužja.

Donacije su nam potrebne za unapređenje našeg djelovanja – uzdržavanje novih svećenika i uređivanje novih crkava.

Molimo sve hrvatske domoljube, kojima je stalo do puninе hrvatske državne samostalnosti za donaciju u skladu sa svojim mogućnostima, kako bismo nastavili raditi na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda.

UGIC (Udruga Grčko-istočne crkve).

Continue Reading

Vijesti

Hvalospjev Svete Hildegarde s pravim srednjovjekovnim instrumentima

Published

on

Ova izvedba pjesme “De Spiritu Sancto” svete Hildegarde sadrži rijetko slušani srednjovjekovni instrument koji se zove hurdy-gurdy – jednako zabavno svirati kao i reći.

Samo je teško pronaći glazbu koja je tako dirljiva kao one pjesme koje su skladali sveci. Danas slušamo srednjovjekovnu himnu zaštitnice glazbenika i pisaca: cijenjene crkvene učiteljice, svete Hildegarde von Bingen.

De Spiritu Sancto sv. Hildegarde von Bingen

Aktivna u 12. stoljeću, sveta Hildegarda bila je renesansna žena prije nego što je renesansa uopće započela. Polihistarkinja – što znači da je imala širok raspon stručnosti – sveta Hildegarda bila je utjecajna na području pisanja, filozofije, misticizma i medicine. U mjuziklu se kaže da je Hamilton pisao kao da mu ponestaje vremena, ali bi ga sveta Hildegarda mogla pobijediti s tri velika toma vizionarske teologije, kao i s još dva toma materijala o prirodnoj medicini i liječenju; inovativna alternativna abeceda (koja je nadahnula Tolkienov vilenjački jezik); i 400 pisama njezine korespondencije s papama, carevima, opatima itd.

Negdje usput, ova je benediktinska redovnica također našla vremena za skladanje nekih 69 glazbenih djela, što ju je učinilo jednom od najplodnijih skladateljica svog doba. Većina tih djela bila je liturgijska – pjesme ili postavke mise ili tekstovi božanskog službe – a među njima je i “De Spiritu Sancto”.

U napjevu se čini da sveta Hildegarda slavi Gospodina za sve stvorenje. Hrvatski prijevod latinske pjesme glasi:

Duh Sveti, koji život čini živim,
kreće se u svim stvarima, korijen svega stvorenog bića,
čišćenje kozmosa od svake nečistoće, brisanje krivnje,
vidanje rana.
Ti si sjajan i hvalevrijedan život,
Vi budite i ponovno budite sve što jest.

Ova obrada, koju je snimio Djevojački zbor sv. Stanislava Biskupijske klasične gimnazije, ističe se izvrsnom vokalnom izvedbom zbora. Kao dodatni bonus, zbor podržava kvartet glazbenika koji sviraju na izvornim instrumentima iz srednjovjekovnog doba. To uključuje blokflautu, fidel, gotičku harfu i rijetko slušani instrument koji se zove hurdy-gurdy.

Gurdy-gurdy, osim što je to zabavna riječ, instrument je koji radi poput brusilice za orgulje, s ručkom koja okreće smoliran kotač i trlja o žice. Rezultirajući zvuk proizvodi dron, čijom visinom se može upravljati tipkama sa strane. Čini se kao zabavan instrument za naučiti svirati, iako ga u videu svira jedan od naizgled najnezabavnijih muškaraca koje smo ikada vidjeli.

Poslušajte još sjajnih zborskih komada Djevojačkog zbora sv. Stanislava na YouTube kanalu zevnikov.

Preuzeto s: Aleteia

Continue Reading

Vijesti

Washingtonski trust mozgova izgubio nadu da će dobiti Rusiju

Published

on

Evo par osnova koje bi svi trebali razumjeti o Ukrajini (Članak s Epoha.com.hr):

Sjedinjene Države već su prešle na plan B. Ne, Bidenova administracija još nije dala službenu izjavu o tom pitanju, ali promjena je već počela. Washingtonski trust mozgova odustao je od nade da će u ratu dobiti potpunu pobjedu (Plan A) i stoga je izabrao potpuno drugačiju strategiju. (Plan b)

Plan B je kombinacija dva glavna elementa:

A – Strategija odbijanja, tj. „obrambeni pristup koji ima za cilj spriječiti protivnika da postigne svoje ciljeve”. U ovom slučaju, cilj je razvući sukob što je duže moguće kako bi se spriječilo da Rusija ostvari jasnu pobjedu. To je glavni prioritet.

  • B – Daljnje jačanje i intenziviranje asimetričnih napada na vitalnu infrastrukturu i civilna područja unutar same Rusije kako bi se Rusiji nanijela što veća šteta.

Ovo je u biti plan B. Briga za ukrajinski narod ili buduća održivost ukrajinske države nije uzeta u obzir u ciničnim proračunima Washingtona. Ono što je bitno je spriječiti rusku pobjedu i nanijeti što više bola Rusiji. To su glavni ciljevi. U praksi to znači masakrirati više ukrajinskih vojnika kako bi se Ukrajina nastavila koristiti kao baza za napade na Rusiju. Zapravo, britanski gospodari rata već su potvrdili ono što mi ovdje govorimo. Pogledajte ovaj izvadak iz članka na Zero Hedge :

…Šef britanskog ministarstva obrane, admiral Sir Tony Radakin, rekao je za Financial Times da će nova vojna pomoć sa Zapada pomoći Ukrajini da poveća svoje dalekometne napade na ruski teritorij :

Ukrajina će pojačati svoje dalekometne napade na ruski teritorij jer priljev zapadne vojne pomoći ima za cilj pomoći Kijevu da se bori u ratu “na mnogo jači način”, prema čelniku britanske vojske.

Admiral Radakin je nastavio: “ Kako Ukrajina bude stjecala više dugometnih borbenih sposobnosti, njezina sposobnost da nastavi dubinske operacije će [sve više] postati obilježje” rata ……Daljnje riječi Radakina sugeriraju eskalaciju (a ne pregovore) tamo

Šef obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da će Ukrajina pojačati dugometne udare na Rusiju, piše Zero Hedge

Vidite na što mislim? Ovo je plan B, napisan crno na bijelo. Više nema nade da će Ukrajina dobiti rat. Ne. Zemlja se jednostavno koristi kao platforma za zastrašivanje, uznemiravanje i teroriziranje ruskog naroda. Ovo je, ukratko, plan B.

Ali kako možemo biti sigurni da je plan B već započeo?

Prvo, pogledajmo raspodjelu sredstava prema novom “Dodatku o nacionalnoj sigurnosti” koji je Biden potpisao ranije ovog tjedna. Zakon predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, od čega će se samo 13 milijardi potrošiti na oružje i oružane sustave. Kako će ova mizerna svota pomoći poraziti rusku vojsku?

Uzmite u obzir da su SAD i njihovi NATO saveznici već potrošili više od 200 milijardi dolara na rat u Ukrajini, a Ukrajinci gube. Kako bi još 13 milijardi dolara moglo napraviti razliku?

Neće i nema tu namjeru. Kao što smo rekli, prava svrha novca je spriječiti jasnu rusku pobjedu pokretanjem neselektivnih napada na kritičnu infrastrukturu i civilna područja u Rusiji. Nakon što shvatite da se osnovni operativni plan promijenio, razvoj događaja na terenu ima smisla. Cilj je antagonizirati geopolitičkog suparnika, a ne dobiti rat. Razumijete li?

Evo što paket pomoći od 61 milijarde dolara neće učiniti: (prema političkom analitičaru Tedu Snideru)

Neće osigurati dovoljno novca. Neće osigurati hitno potrebno oružje i neće ga isporučiti na vrijeme. Neće osigurati trupe koje su još hitnije potrebne. I to neće dovesti do pobjede. …..Iako je 61 milijarda dolara ogromna svota, nije dovoljno velika da se porazi Rusija.

Što 61 milijarda dolara svakako neće učiniti za Ukrajinu.

Vrijedno je napomenuti da je većina ukrajinskih najbolje obučenih borbenih jedinica već izbrisana. Oni su nestali. To je prisililo režim Zelenskog da otme muškarce s ulica Kijeva i pošalje ih u bitku sa samo dva tjedna obuke, zbog čega su žrtve tako velike. Nitko ne vjeruje da će ti “zeleni regruti” poraziti rusku vojsku ili čak usporiti njeno neumoljivo napredovanje.

Ti su ljudi jednostavno žrtvovani kako bi Washington mogao nastaviti s napadima dronovima na ruska naftna postrojenja u blizini Moskve, ili bombardirati civilna sela na ruskoj granici, ili izvoditi zračne napade na Kerčki most. Drugim riječima, ova stalna orgija pokolja se nastavlja kako bi poremećene zapadne elite mogle nastaviti pucati u oči koje ruski medvjed odbija poput dosadnog komarca. To je vrijednost koju ove milijarderske elite pridaju ljudskom životu. Njima to ništa ne znači. Pogledajte ovaj izvadak iz članka Scotta Rittera:

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je potpisao zakon o dugoočekivanom paketu od 95 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini. Najmanje 13,8 milijardi dolara od ove svote bit će iskorišteno za nabavu oružja kao što su rakete dugog dometa ATACMS i borbeni zrakoplovi F-16…

“Vojna pomoć od 13,8 milijardi dolara pružena Ukrajini neće biti dovoljna da zaustavi tekuće rusko napredovanje” i “promijeni ishod na bojnom polju”, izjavio je…

Rusija trenutačno uživa “vojnu nadmoć, ako ne i izravnu dominaciju, duž cijele crte kontakta, ne samo na prednjoj strani, već i duboko u stražnjim područjima ukrajinskih obrambenih područja”.

Scott Ritter: Velika američka vojna pomoć Ukrajini neće narušiti stratešku prednost Rusije.

Amerikanci koji glupo vjeruju da će novi dodatni paket pomoći pomoći da se “zli” Rusi istjeraju iz Ukrajine, žive u la-la zemlji. Ništa poput toga nije dalje od istine. Nitko tko prati događaje na terenu ne vjeruje da Ukrajina ima šanse poraziti dobro opremljenu i visoko motiviranu rusku vojsku koja ima gotovo neograničene rezerve, neograničene industrijske kapacitete, neograničene resurse i čvrsto uvjerenje da je Zapad iskoristio Ukrajinu za razbijanje njihove zemlje i instaliranje vlastite marionete u Moskvi. Za to se bore i zato će pobijediti.

“61 milijarda dolara neće promijeniti ishod ovog rata,” prema Nicolaiju Petrou, profesoru političkih znanosti na Sveučilištu Rhodes i autoru knjige The Tragedy of Ukraine, (prema) Valeryju Zaluzhnyju……..bilo bi pet na sedam puta veći iznos, tj. 350 do 400 milijardi dolara.” (Ali) Čak i da je novca dovoljno, Ukrajina ne bi mogla dobiti oružje koje joj treba jer ga nema za kupiti. (Prema) Umirovljenom pukovniku američke vojske Danielu Davisu, višem suradniku u Defence Priorities: “Čak i ako dobijete novac, nećete imati toliki broj topničkih granata i projektila presretača za protuzračnu obranu. Ne možete proizvoditi topničke granate ništa brže nego što to mi radimo sada. To je pitanje fizičke sposobnosti: mi to ne možemo”…

Čak i kad bi Zapad mogao pravodobno opskrbiti Ukrajinu oružjem, “veliki problem Ukrajine”, rekao je Davis, nije opskrba oružjem, već “pitanje radne snage”. Gubici na ukrajinskom bojištu u pogibiji i ranjavanju stvorili su Ukrajini veći problem s osobljem nego problem s topništvom… Čak i kad bi SAD opskrbio Ukrajinu svim oružjem koje joj je potrebno, “nemaju ljude da ga koriste”.

Što 61 milijarda dolara neće učiniti za Ukrajinu, američki konzervativac

Sve su to prilično osnovne stvari. Ako nemate ljude, novac ili oružje, naravno da ćete izgubiti. I ludi administratori ovog neuspjelog križarskog rata protiv Rusije ZNAJU da će Ukrajina izgubiti, ali su svejedno odlučili nastaviti rat. I zašto?

Jer njima nisu važni ljudski životi, uništenje i raspad ukrajinske države. Važno je samo nanijeti bol Rusiji, bez obzira na cijenu. To je “plemenita stvar” za koju je živote dalo 500.000 Ukrajinaca. I zato se ovaj krvavi debakl razvlači u nedogled, iako ishod nikada nije bio dvojben.

Mike Whitey/Epoha.com.hr

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved