Connect with us

Vijesti

Ovako danas izgleda „Moje drago serce”

Published

on

U povodu godišnjice pogubljenja Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana 30. travnja 1671.

Jedno od najljepših, najintimnijih, najtužnijih i najčitanijih pisama

Slika: Oton Iveković: Oproštaj Katarine i Petra Zrinskoga

Ovako danas izgleda „Moje drago serce” jedno od najljepših, najintimnijih, najtužnijih i najčitanijih pisama ikad napisanih na ovim prostorima.

Potpisuje ga Petar Zrinski, i prije pogubljenja namjenjuje supruzi, Ani Katarini Zrinskoj. Od tog trena nadalje, izvorno pismo je preživjelo sve i danas se čuva u pismohrani Zagrebačke biskupije.

moje drago serce

Radi lakšeg čitanja, ovo je tekst pisma:

„Moje drago serce.

Nimaj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati.

Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu.

Danas smo jedan od drugoga serčeno proščenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseči, ako sam te u čem zbantuval, aliti se u čemu zameril (koje ja dobro znam) i oprosti mi.

Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsemogučega, koji me je na ovom svitu ponizil, da se tulikajše mene hoče smilovati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se), da se mi naukupe pred njegovim svetim thronušem u diki vekovečne sastanemo.

Veče ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva, ja sam vse na volju Božju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti.

U Novem Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29 dan aprila meseca, o sedme ore podvečer, leta 1671.

Naj te Gospodin Bog s moju kčerju Auroru Veroniku blagoslovi.”

Blaga i misterije

Vijesti

Majke Srebrenice traže vojsku na granici sa Srbijom: Vučićeve ‘prijetnje’ shvatiti ozbiljno

Published

on

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine…

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su pismo međunarodnim organizacijama, uključujući NATO, EUFOR i OHR, povodom izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”.

Iz ovih Udruženja pitaju “šta znači otvaranje Pandorine kutije”, pozivaju da se Vučićeve “prijetnje” shvate ozbiljno te da se hitno rasporede snage NATO-a na granicu BiH i Srbije.

”S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Europe i Rezolucije o Srebrenici, nagovještavajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici ‘otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana’. Pitamo se šta znači otvaranje Pandorine kutije? Otvaranje plana Srpskog sveta s oružjem dobivenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih”, naveli su iz Udruženja.

Naglašavaju da je svaka prijetnja miru ozbiljno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma te da je sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir. ”Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila; ‘za jednog Srbina ubit ćemo sto muslimana’ i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije”, zatraženo je u pismu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako će rezolucija o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a, gdje ne postoji pravo veta, ”biti donesena preglasavanjem, što će otvoriti Pandorinu kutiju jer će uslijediti mnogo inicijativa za donošenje rezolucija o zločinima genocida počinjenim u svijetu, od Jasenovca pa nadalje”’. Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tijekom svibnja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a. U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih civila u srpnju 1995. godine. Vučić je rekao da se tijekom boravka u sjedištu UN-a u New Yorku sastao s 22 predsjednika i premijera, sa šest dužnosnika UN-a te s predstavnicima ukupno 111 zemalja članica UN-a, kako bi spriječio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Srbija se protivi usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici i prijemu Kosova u Vijeće Europe i bit će to neizvjesna borba, rekao je Vučić u ponedjeljak po povratku iz New Yorka. Lobiranje protiv rezolucije ocijenio kao borbu “borbu Davida i Golijata” istaknuvši kako se borio za “čast i obraz Srbije” te dodao da donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici služi samo za traženje ratne odštete od Srbije. Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike. Rusija je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Države i zemlje Europske unije.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje. Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i sudovima BiH je osuđeno više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora, podsjeća Hina.

Komentirajući očekivano glasanje o prijemu Kosova u Vijeće Europe tijekom svibnja, Vučić je rekao kako su “sve opcije otvorene”, ali su i dalje najveće šanse da će Priština dobiti zeleno svjetlo. Parlamentarna skupština VE je 16. travnja usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, konačna odluka očekuje se 16. svibnja, a za prijem Kosova u Političkom odboru VE-a trebalo bi osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Continue Reading

Vijesti

USKRSNA DONATORSKA INICIJATIVA u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi

Published

on

Iz Uskršnje donatorske inicijative, prenosimo poziv UGIC (Udruga Grčko-istočne crkve) za pomoć Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi:

Poštovana braćo i sestre u Kristu,

Hrvatska pravoslavna crkva sljednica je autokefalne Karlovačke arhiepiskopije sa sjedištem u Srijemskim Karlovcima, koja je povijesna pravoslavna crkva Hrvatskog kraljevstva u razdoblju od 1691. do 1920. i čiji je poglavar nosio naslov Patrijarh Hrvatski.

Hrvatska pravoslavna crkva jedina je autokefalna crkva u Hrvatskoj vezana za hrvatsku državnost i koja moli „o blagovjernom hrvatskom narodu i njegovim pobjedama nad neprijateljima”.

Prije 11 godina obnovili smo Hrvatsku pravoslavnu crkvu i unatoč tomu što smo dobili u svoju korist presudu Visokog upravnog suda, hrvatski državni vrh uporno nas odbija registrirati tako da do sada nismo dobili niti lipe  (centa) od hrvatske države, za čiji smo teritorij po kanonu vezani. Mi smo jedina Crkva u RH, koja plaća najam za prostoriju u kojoj drži svoja redovita bogoslužja.

Donacije su nam potrebne za unapređenje našeg djelovanja – uzdržavanje novih svećenika i uređivanje novih crkava.

Molimo sve hrvatske domoljube, kojima je stalo do puninе hrvatske državne samostalnosti za donaciju u skladu sa svojim mogućnostima, kako bismo nastavili raditi na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda.

UGIC (Udruga Grčko-istočne crkve).

Continue Reading

Vijesti

Hvalospjev Svete Hildegarde s pravim srednjovjekovnim instrumentima

Published

on

Ova izvedba pjesme “De Spiritu Sancto” svete Hildegarde sadrži rijetko slušani srednjovjekovni instrument koji se zove hurdy-gurdy – jednako zabavno svirati kao i reći.

Samo je teško pronaći glazbu koja je tako dirljiva kao one pjesme koje su skladali sveci. Danas slušamo srednjovjekovnu himnu zaštitnice glazbenika i pisaca: cijenjene crkvene učiteljice, svete Hildegarde von Bingen.

De Spiritu Sancto sv. Hildegarde von Bingen

Aktivna u 12. stoljeću, sveta Hildegarda bila je renesansna žena prije nego što je renesansa uopće započela. Polihistarkinja – što znači da je imala širok raspon stručnosti – sveta Hildegarda bila je utjecajna na području pisanja, filozofije, misticizma i medicine. U mjuziklu se kaže da je Hamilton pisao kao da mu ponestaje vremena, ali bi ga sveta Hildegarda mogla pobijediti s tri velika toma vizionarske teologije, kao i s još dva toma materijala o prirodnoj medicini i liječenju; inovativna alternativna abeceda (koja je nadahnula Tolkienov vilenjački jezik); i 400 pisama njezine korespondencije s papama, carevima, opatima itd.

Negdje usput, ova je benediktinska redovnica također našla vremena za skladanje nekih 69 glazbenih djela, što ju je učinilo jednom od najplodnijih skladateljica svog doba. Većina tih djela bila je liturgijska – pjesme ili postavke mise ili tekstovi božanskog službe – a među njima je i “De Spiritu Sancto”.

U napjevu se čini da sveta Hildegarda slavi Gospodina za sve stvorenje. Hrvatski prijevod latinske pjesme glasi:

Duh Sveti, koji život čini živim,
kreće se u svim stvarima, korijen svega stvorenog bića,
čišćenje kozmosa od svake nečistoće, brisanje krivnje,
vidanje rana.
Ti si sjajan i hvalevrijedan život,
Vi budite i ponovno budite sve što jest.

Ova obrada, koju je snimio Djevojački zbor sv. Stanislava Biskupijske klasične gimnazije, ističe se izvrsnom vokalnom izvedbom zbora. Kao dodatni bonus, zbor podržava kvartet glazbenika koji sviraju na izvornim instrumentima iz srednjovjekovnog doba. To uključuje blokflautu, fidel, gotičku harfu i rijetko slušani instrument koji se zove hurdy-gurdy.

Gurdy-gurdy, osim što je to zabavna riječ, instrument je koji radi poput brusilice za orgulje, s ručkom koja okreće smoliran kotač i trlja o žice. Rezultirajući zvuk proizvodi dron, čijom visinom se može upravljati tipkama sa strane. Čini se kao zabavan instrument za naučiti svirati, iako ga u videu svira jedan od naizgled najnezabavnijih muškaraca koje smo ikada vidjeli.

Poslušajte još sjajnih zborskih komada Djevojačkog zbora sv. Stanislava na YouTube kanalu zevnikov.

Preuzeto s: Aleteia

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved