Connect with us

Društvo

Iz talijanske perspektive: GOVOR VLADIMIRA PUTINA NARODIMA

Published

on

UMORAN SAM  DANAS. OD SVEGA SAM UMORAN. ŽELIM GOVORITI DRŽAVNICIMA SVIJETA donosi tal. medij Sa Defenza.

ŠTO TO NE VALJA? KAKAV TO SOTONSKI PLAN SNUJETE?

HOĆETE NAMJERNO SMANJITI SVJETSKO STANOVNIŠTVO I TO ČINITE ŽRTVUJUĆI NEVINE ŽIVOTE, KORISTEĆI NESTABILNE DUHOVE KOJI VJERUJU U VAŠU POLITIČKU ISPRAVNOST.

OČEVI, MAJKE, DJECO ….

KOJA TO VRSTA MONSTRUMA UVJERAVA JEDNU OBITELJ DA SAKATI GENITALIJE SINA DA BI SE JEDNOG DANA OSJEĆAO KAO DJEVOJČICA ZNAJUĆI DA  DIJETE JOŠ NEMA FORMIRAN SVOJ SEKSUALNI IDENTITET?

KOJA TO VRSTA ZLIH ŽIVOTINJA UVJERAVA ZAPADNE ZEMLJE DA OTVORE VRATA TERORIZMU ISLAMSKE DRŽAVE?

>> Putin: „Oni koji se protive većim potporama obiteljima s djecom su moralne nakaze“

ISPIRETE MOZGOVE OSOBA SA ZLOČUDNIM I MOĆNIM MEDIJSKIM SUSTAVIMA KOJI BESRAMNO LAŽU.

LAŽU NEPREKIDNO I NAMJERNO.

DOPUŠTATE DA TERORIZAM ODNOSI ŽIVOTE NEVINIH. VI SAMI SVJESNO NAPADATE VLASTITU KULTURU I SVOJE VRIJEDNOSTI..

HTJELI STE UNIŠTITI KRŠĆANSTVO ZNAJUĆI DA ĆE ONI KOJI DOLAZE S DRUGIH STRANA NAMETNUTI ISLAM NASILJEM I TEROROM.

ZNALI STE.

>> (VIDEO) Fantastičan govor salvadorskog predsjednika, hrvatski dužnosnici, nasljedujte najbolje…

SADA TRAŽIM MINUTU ŠUTNJE ZA ŽRTVE TERORIZMA.

SVJESTAN SAM VAŠIH SOTONISTIČKIH PLANOVA DA SMANJITE STANOVNIŠTVO PLANETA. DA OTVORITE VRATA I GRANICE TERORISTIČKIM SKUPINAMA I VAŠIH PROMIŠLJENIH NAMJERA DA HOMOSEKSUALIZIRATE STANOVNIŠTVO.

DANAS SAM OVDJE DA OBJAVIM ZAŠTO I KAKO TO ČINITE.

ONI SU TOLIKO ZLI DA SE KORISTE NAJSLABIJIM I NAJMARGINALIZIRANIJIM.

>> DATUM KOJI ZNAČI KRAJ SVIJETA

UHVATILI SU MLADE ZA UŠI DA IM UŠI I DUŠE ISPUNE SMEĆEM. NORMALIZIRALI SU KIRUŠKU PROMJENU SPOLA.

GRADONAČELNIK MANCHESTERA JE UČINIO ISLAMSKI TERORIZAM NORMALNIM: NAKON ATENTATA JE REKAO DA SU TERORISTIČKI NAPADI NORMALNA STRANA ŽIVOTA U VELIKIM GRADOVIMA.

>> PETA KOLONA ZAPADA U PANICI Putin i nova Rusija: „Iluzija globalizacija je gotova i jačat ćemo našu socijalnu državu“

NEVJEROVATNO!

AKO MISLIŠ DA SE TVOJ NAROD MORA NAVIKNUTI NA TO DA BUDE MASAKRIRAN MAKNI SE SA SVOG POLOŽAJA!

 A ONI KOJI STVARAJU HOMOSEKSUALNE ZAJEDNICE, BOŽE MOJ, KORISTEĆI SE ONIM DIJELOVIMA STANOVNIŠTVA KOJE JE BILO MARGINALNO I POTISKIVANO, ZNAJUĆI DA PATE OD POREMEĆAJA I NENORMALNOSTI, HOĆE NAS UVJERITI DA SU ONI DIO PRIRODNOG ZAKONA I DA ONAJ TKO NE PRIHVAĆA OVU DOGMU JESTE ZLA, NEURAVNOTEŽENA, FOBIČNA OSOBA PUNA MRŽNJE.

HOMOSEKSUALIZACIJA DRUŠTVA SE VRŠI NA TEMELJU LAŽNIH I IZOPAČENIH ZNANSTVENIH RADOVA KOJI IZ MJESECA U MJESEC IZVJEŠTAVAJU DA NE POSTOJI HETEROSEKSUALNOST I DA HETEROSEKSUALNOST NIJE NIŠTA DRUGO NEGO DRUŠTVENA NORMA, OBIČAJ, TRADICIJA.

DANAS VAM KAŽEM DA SU TO LUDOSTI, UNAPRIJED SMIŠLJENE LAŽI ZA POLAGANO SMANJENJE SVJETSKOG STANOVNIŠTVA, JER KAKO ZNATE, HOMOSEKSUALCI NEMAJU POTOMSTVA, NEPLODNI SU.

>> KOJA JE TAJNA USPJEHA VLADIMIRA PUTINA? Ovdje je najjednostavniji mogući odgovor…

ISLAMISTI NAS MASAKRIRAJU, ISLAMISTI NAS BOMBARDIRAJU I DRUŠTVO NE RAĐA, NE OBNAVLJA SE. REZULTAT TOGA JE, A ŠTO DRUGO OČEKUJETE, NEGO SMANJENJE STANOVNIŠTVA.

ALI OVDJE NE ZAVRŠAVA.  JER ONI PROMIČU ČAK I UZAJAMNU MRŽNJU MUŠKARACA I ŽENA. UNIŠTILI SU FEMINISTIČKI POKRET DA BI GA PRETVORILI U RAT BIOLOŠKIH BIĆA, MUŠKARACA I ŽENA.

AKO SE MUŠKARCI I ŽENE MRZE, UZ DODATAK NEOMARKSISTIČKE FILOZOFIJE, DUH MLADIH JE NENORMALAN.

MLADIMA DAJU UNAPRIJED PROGRAMIRANE UPUTE. MLADIĆI I DJEVOJKE ODBIJAJU MISLITI SVOJOM GLAVOM. ISPRALI SU IM MOZGOVE I ISPUNILI NJIHOVE DUŠE APSURDNIM IDEJAMA. UČINILI SU IH IMBECILIMA.

>> ‘Križarski’ rat Hollywooda protiv Trumpa i Putina i „njihovih“ republikanaca i konzervativaca

ONI PODRŽAVAJU DŽIHADISTIČKE ZAKONE I POTPUNO SU UVJERENI DA GENITALNO SAKAĆENJE NE PRIDONOSI SEKSUALNOM IDENTITETU. USPJELO IM JE UVJERITI IH DA BUDU NEPRIJATELJI TRADICIONALNE OBITELJI KOJA SE RAĐANJEM OBNAVLJA.

ALI DANAS, DRŽAVNICI, POVIJEST ĆE VAM DOKAZATI DA JE ZDRAV RAZUM JAČI.

ODUSTANITE OD SVOJIH PLANOVA!

DANAS DOLAZIM OVDJE U MIRU ZAKLINJUĆI VAS DA OSTAVITE NA MIRU DUHOVE MLADIH I MARGINALIZIRANIH DOKAZUJUĆI VAM DA SAM SVJESTAN VAŠIH PLANOVA.

VAŠE SE POLITIKE MORAJU POD HITNO PROMIJENITI.

VAŠI MEDIJI MORAJU POČETI GOVORITI ISTINU.

PRESTANITE NEPREKIDNO I PROMIŠLJENO NAPADATI MLADOST U NJENOJ INTIMI !

>> The Washington Post napokon otkrio i objavio najveću “Putinovu tajnu”

VAŠA NAMJERA DA SE ČITAV NAROD NAVIKNE NA TO DA GA RADIKALNI IMIGRANTI MASAKRIRAJU JE KUKAVIČKI ČIN KOJI REVOLTIRA.

SUKOBI IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA POD FEMINISTIČKOM ZASTAVOM SU PLAN NITKOVA. TO JE NAJŽALOSNIJI SUKOB KOJI SAM IKADA VIDIO U SVOM POLITIČKOM ŽIVOTU.

AKO AMERIKA I EUROPA NE ZAUSTAVE OVE SVOJE PLANOVE MORAT ĆE SE SUKOBITI NE SAMO S BJESOM BOŽJIM NEGO I MOJIM.

ZAUSTAVITE VAŠE PLANOVE!

NEKA ŽIVI  BOG I DOMOVINA! ILI SMRT!

>> SPASITELJI KRŠĆANSTVA? Putin doputovao u Mađarsku u posjet Orbanu

S tal. prefela prof. Kornelija Pejčinović

>> Je li Donald Trump upravo spasio Ameriku? Teksaški pomoćnik guvernera Dan Patrick kaže da!

Je li Vladimir Putin monah u svijetu?

Vladimir Putin rođen je 1952. Završio je pravo kao briljantan student. Veoma je načitan biranom klasikom i filozofijom. Voli klasičnu glazbu i veoma je kultiviran. Govori perfektno njemački i engleski. Nositelj je crnog pojasa judo kao Chock Noris. Jedina su njih dvojica u svijetu. Odličan je sportaš. U ranoj mladosti je gledao film o ruskom James Bondu  i bio mu je ideal ući  u rusku obavještajnu tajnu službu kao James Bond. Bio je kao obavještajac i analitičar na službi u Dresdenu 10 godina.Nikad nije imao veze sa represivnim aparatom. Aleksandar Solženjicin je na pitanja njemačkog novinara kako to da je u prijateljskim odnosima s Vladimirom Putinom koji je bio KGB časnik, odgovorio: Jeste li to pitanje ikada uputili Georgu Bushu starijem koji je bio predsjednik CIA.

Propast SSSR-a je kao intelektualac sagledao puno ranije od ostalih. 1989 se vratio u SSSR koji je bio nakon avganistanskog rata u rasulu. Njegov profesor s pravnog fakulteta Sobčak bio je liberal. Na prvim slobodnim izborima postao je gradonačelnik onda Lenjingrada, sadašnjeg Petrovgrada. Sobčak je svog bivšeg odličnog studenta Putina uzeo za svog pomoćnika. Kad su komunisti u Lenjigradu pokušali državni udar i uhititi Sobčaka Putin je organizirao antikomunističke snage i spriječio udar. Majka ga  je potajno krstila  mjesec dana po rođenju. Od majke je dobio aluminijumski križ, jer zlatnoga nije imala. Kako se kao zamjenik gradonačelnika borio protiv mafije,  raketom su kriminalci pucali u stambeni blok u kojem je stanovao. Uspio je spasiti kćeri iz vatre bacajući ih kroz prozor ljudima koji su bili pred kućom. U požaru mu je sve izgorilo. Kada su radnici raščišćavali našli su jedino čitav, nerastopljen majčin aluminijumski križ. U Jeruzalemu ga je posvetio na Kristovom grobu i nikada ga ne skida s vrata. Njegov je život Rusija. I sam je shvatio, a naročito u razgovorima s Aleksandrom Solženjicinom utvrdio, da nikakva ideologija nego jedino vjera u Boga može oporaviti rusku narodnu dušu. Uveo je vjerske blagdane, učvrstio tradicionalni božji moralni zakon. Zaštitio brak muškarca i žene i brojne obitelji i zabranio zapadne liberalne perverzije. Sagradio je i obnovio preko 22 000 crkava i samostana u tradicionalnom stilu. Na gradnji, restauraciji, oslikavanju nijedan arhitekt, umjetnik nije mogao sudjelovati ako nije bio duboko religiozan. Isplatio je sve vanjske dugove, stvorio ogromne zlatne zalihe unatoč sankcijama i protjerao Rotschilda iz Rusije. Za Sorosom je raspisao tjeralicu i obećao ako ga uhvate da neće živ iz Rusije izaći.

On ima misiju: Spasiti Rusiju i uništiti NWO. U Siriju je ušao da po carističkoj obvezi brige za kršćane u Otomanskom carstvu: spasi kršćane, ali i da suzbije bezakonje. Dok su u Europi primali uglavnom muslimanske izbjeglice iako su kršćani u džihadu bili najugroženiji, europske države su  kršćane stavljali u iste centre s džihadistima i muslimanima da ih muče, siluju, pljačkaju i ubijaju. Rusija primila 55 000 sirijskih kršćana i pružila im pomoć i zaštitu s mišlju da će se u kršćanskoj sredini lako integrirati do eventualnog povratka.

2013 se službeno razveo od žene. Kćeri su mu udate. Školovale su se pod pseudonimom da nitko nije znao da su predsjednikove kćeri.

Svoj privatni život je apsolutno držao izvan objektiva javnosti. Najvjerojatnije je da se razveo da se zaredi kao monah u javnom životu posvećen misiji spasenja Rusije i kršćanstva.

Na hodočašću na sveti otok Athos 2016 bio je postavljen za vrijeme obreda na mjesto gdje je nekada bilo mjesto bizantskog cara kao zaštitnika pravoslavne vjere i kršćanstva. Postavljen je kao katehon. Sv. Pavao naziva  katehonom, onog koji je zapreka sotoni. To bi morao biti rimski papa ali nije. Putin Ima svog ispovjednika, arhimandrita Tihona i odlazi u kriznim situacijama u samostan na meditacije i razgovor s ispovjednikom. Tako je za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva 2018 često izbivao iz predsjedničke lože jer je išao  u samostan  na meditacije uoči susreta s Trumpom u Helsinkiju. Možete li zamisliti kolika je mržnja na njega od Obame, Hillary Clinton, Angele Merkel, Francois Hollanda i ostalih koji su toliko bili uvjereni u pobjedu svog NWO  da su na službenom otvorenju tunela sv. Gotthard 1. lipnja 2016 otvoreno prikazali cijelom svijetu svoj sotonistički ceremonijalni program. Njihova mržnja na Putina je tolika da je Obama 2014 pokušao izvršiti atnentat na Putinov avion koji je po vanjskom izgledu i veličini bio potpuno sličan onom malezijskom avionu koji je oboren i koji se našao točno ispod Putinovog predsjedničkog aviona u Ukrajini blizu ruske granice. Putinov avion  se tehnologijom plazme vinuo u zrak a malezijski je bio pogođen. To se dogodilo 14 srpnja 2014 kad se Putin vraćao iz Brazila sa sastanka BRIXA i to točno na dan pogubljenja ruskog cara i obitelji. Htjeli su  mu dati do znanja da će završiti kao Nikolaj II. Romanov. I još su Rusiji nametnuli sankcije zbog malezijskog aviona koji su sami oborili.

Rusija se bori za Boga i protiv sotonističkog NWO poretka.

Hrvati strašno griješe što mrze Ruse kao komuniste. Dolje sam Vam nanizala nekoliko youtube filmova koje obavez no pogledajte … Zadnji je dvosatni izvanredan film o Oktobarskoj revoluciji u kojoj je poginulo od 70 do 100 milijuna ruskih kršćana, preko 400 000 svećenika i monaha, srušeno preko 20 000 crkava za 70 godina duge židovske revolucionarne tiranije Wall Street-a. Film je radio Juri Lina, književnik, novinar i režiser, Estonac, koji je kao disident bio izbačen iz SSSR-a osamdesetih godina. Film je rađen na temelju arhivske građe, papirne i filmske na prostorima SAD-a gdje je revolucija začeta a onda u Rusiji i drugdje.

Izvor: Sa Defenza

Autor uvoda i prijevod s tal.: prof. Kornelija Pejčinović

Napomena: Stavovi izneseni u ovom članku, nisu nužno, stavovi portala Croativ.net.

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved